Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Žrtve masovnih likvidacija kod Varaždinskih Toplica nisu zaboravljene

Objavljeno:

- dana

Pod pokroviteljstvom Grada Varaždinske Toplice održana je u nedjelju, 26. rujna, komemoracija povodom 78. obljetnice prvih masovnih likvidacija na ovom području.

Podsjećamo, nakon zauzimanja Varaždinskih Toplica od strane partizanskih postrojbi, 29. rujna 1943. godine na blagdan Svetog Mihovila bez suđenja je mučeno i poubijano stotinjak ratnih zarobljenika.

Žrtve su potom pokopane na nekoliko lokacija diljem gradskog području. Polaganje vijenaca i paljenje svijeća održano je u Kalničkoj Kapeli, a molitvu je predvodio vlč. Stjepan Makar, župnik iz Ljubešćice. Komemoracija je nastavljena u Leskovcu kod OŠ Svibovec, uz spomenik poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu, te kod spomenika civilnim žrtvama Varaždinskih Toplica gradskom na groblju.

Okupljenima se se prigodnim govorom obratile gradonačelnica Dragica Ratković, izaslanica varaždinskog župana Anđelka  Stričaka i Tanja Antunović Hadžić, načelnica Sektora za žrtve Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja u Ministarstvu hrvatskih branitelja.

Odavanje počasti stradalima organizirali su Društvo za obilježavanje grobišta ratnih i poratnih žrtava Varaždin te Udruga dragovoljaca i veterana domovinskog rata klub Jalševec. U sklopu programa u župnoj crkvi Sveta Tri kralja u Svibovcu vlč. Juraj Kopjar predslavio je svetu misu za poginule, mučene i ubijene hrvatske vojnike, te civile stradale u ratovima 20. stoljeća.

No, pritom nisu zaboravljene žrtve stradale u progonima totalitarnih režima i vlasti. Dodajmo da su nakon svete mise položeni vijenci i zapaljene svijeće na groblju u Svibovcu uz crkvu sv. Tri kralja, u spomen na lokalnog župnika Josipa Lesjaka i ostale prešućene žrtve tamošnje župe.

Dodajmo da je nedjeljnom komemoracijom obilježena i 18. obljetnica blagoslova spomen križa koji je na grobištu iznad Leskovca u šumi Jakšenica 2003. godine blagoslovio pokojni varaždinski biskup mons. Marko Culej.

Život i društvo

U ponedjeljak se u P4 otvara izložba Dragutina Kličeka „Ekspresija užeta“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

U ponedjeljak, 6. prosinca, s početkom u 19 sati u Centru za mlade i nezavisnu kulturu P4 u Varaždinu bit će održano otvorenje druge samostalne izložbe fotografija pod nazivom “Ekspresija užeta” autora Dragutina Kličeka.

Dragutin Kliček rođeni je Varaždinac sa adresom u Čakovcu. Iako grafički dizajner, kroz rad u medijima dolazi u doticaj sa fotografijom te do sada izlaže na više skupnih i samostalnih izložbi.

Uz fotografiju bavi se filmskom umjetnošću te ima status mladog redatelja u Restar produkciji u Zagrebu. Pokretač je više udruga i organizacija u Varaždinu te je jedan od organizatora XFO fotodays. Fotografije objavljivane u brojnim medijima – Index.hr, 24sata, muzika.hr, varazdinski.hr – danas radi kao novinar i fotograf u Listu Međimurje.

Među izložbama koje intrigantnošću teme te provokativnim i atraktivnim vizualnim pristupom obilježavaju završetak druge sezone programa “Podrum ponedjeljkom” u podrumu Centra za mlade i nezavisnu kulturu P4 u Varaždinu, svakako je ciklus fotografija pod nazivom “Ekspresija užeta” kojim se predstavlja Dragutin Kliček. Nakon što je isprepleo konopce oko svojih modela i vezao im tijela koristeći kinbaku odnosno shibari japansku umjetničku tehniku, autor ih je fotografirao u eksterijerima, mahom u prirodi, istražujući kako sam kaže “arhetip ljudske podređenosti čovjeka prirodi”. I upravo moment izlaska iz studija u ambijent prirode autora i njegove modele približava izvornom senzibilitetu japanske shibari umjetnosti, te njegove fotografije prestaju biti tek jednodimenzionalna manifestacija zapadnjačke BDSM seksualne prakse.

Srećko Lebinec

Nastavite čitati

Život i društvo

U Bednji je u planu izgradnja dviju stambenih zgrada sa 16 stanova

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

useljenje, kuća, ilustracija

U prostorijama vatrogasnog doma u Bednji u subotu je za zainteresirane građane održana prezentacija plana izgradnje dviju stambenih zgrada sa 16 stanova.

Prezentaciji je prisustvovalo 20-ak mladih ljudi što je dokaz kako je upravo realizacija ovoga projekta potrebna Općini Bednja.

Načelnik Općine Bednja, Damir Poljak iskazao je zadovoljstvo odazivom te istaknuo kako je cilj planirane izgradnje zadržati mlade na području Općine.

– Općina Bednja je u proteklom razdoblju ishodila građevinsku dozvolu za novu prometnicu upravo zbog ideje izgradnje stambene zgrade za potrebe mladih obitelji koje želimo sačuvati na području Općine. Želja nam je da organiziraju život u našoj sredini koja je mala, ali koja ima sve preduvjete za kvalitetan život djece i mladih, ali i starijih građana. Našli smo potencijalnog investitora koji je prezentirao planove izgradnje, a mi kao Općina dajemo zemljište i komunalnu infrastrukturu – rekao je načelnik Poljak i dodao kako će upravo sudjelovanje Općine u području komunalne infrastrukture smanjiti financijska izdvajanja budućih stanara.

Investitor objekta je tvrtka IZOLAMONT d.o.o. čiji je direktor Zlatko Hercigonja izrazio zadovoljstvo suradnjom s Općinom Bednja i naglasio kako je interes mještana bio velik, a da područje Općine Bednje kojoj nedostaje smještajnih jedinica ima ogroman potencijal zbog svog prirodno povoljnog smještaja.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje