Povežite se s nama

Međimurje

FOTO Zvijezde u „Lisinskom“ pjevale za obnovu skloništa „Prijatelji životinja“ u Čakovcu

Objavljeno:

- dana

Svečani humanitarni koncert „Udomimo prijatelje“ održan je u utorak, 30. listopada, u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu s ciljem prikupljanja sredstava za obnovu najvećega hrvatskog skloništa za napuštene životinje „Prijatelji životinja“ u Čakovcu.

– S 12 djelatnika i mnogobrojnim volonterima iz Hrvatske i inozemstva, naše sklonište trenutno skrbi za 700 pasa. Godišnje udomimo i do 500 životinja, no priljev napuštenih pasa je velik. U proteklih 15 godina udomili smo ih više od 5500 – istaknula je voditeljica Skloništa Aleksandra Hampamer, dodavši da će se prikupljenim sredstvima i donacijama izgraditi nova dvorišta za pse, skladište, operativni prostor i edukacijski centar. U glazbenom dijelu programa nastupili su Sandra Bagarić, Franka Batelić, Nina Kraljić, Zdenka Kovačiček, Ivana Kindl, Bojan Jambrošić, Luka Nižetić, Ivan Jelić i Klapa „Stine“. Predsjednik Udruge „Prijatelji životinja“ i savjetnik ministra poljoprivrede za područje zaštite životinja Luka Oman čestitao je svima u Hrvatskoj koji dijele viziju i misiju spašavanja i udomljavanja napuštenih pasa. – Ujedno, kao primjer ističem Međimursku županiju, čiji su gradovi i općine prvi donijeli Pravilnik o držanju kućnih ljubimaca, dok se na području cijele Županije uspješno provodi projekt trajne sterilizacije, za što je Aleksandra Hampamer osvojila plaketu „Heroj godine“  za najznačajniji projekt na području zaštite životinja – istaknuo je Luka Oman. Tijekom humanitarnoga koncerta podijeljene su nagrade pojedincima i udrugama za promicanje svijesti o zaštiti životinja, a prisutnima se obratio i župan Međimurske županije Matija Posavec, zahvalivši svima na plemenitosti, humanosti i velikom srcu. – Karakter i dobrota čovjeka najviše se očituju u odnosu prema kućnim ljubimcima. Tisuće životinja u Hrvatskoj čeka svoj dom, a svakodnevno se po ulicama ostavljaju odrasli psi i štenci. Krajnje je vrijeme je da se počnu rješavati uzroci problema. Međimurska županija prva je u Hrvatskoj krenula u provedbu Zakona o zaštiti životinja, kako bismo iskoristili sve mogućnosti kvalitetne zaštite životinja i ljudi. Vjerujem da će i ostale općine, gradovi i županije krenuti tim putom. U ovom trenutku, najveće sklonište za napuštene pse u Hrvatskoj nalazi se u Čakovcu – naveo je župan Posavec. Nagrade volonterima i organizacijama volontera u kategoriji zaštite životinja dodijeljene su još i Heleni Fink, Diani Kukuruzović, Sandri Sambrailo, Mariji Jakopanec, Dariji Debeljak, dr. Ingeborg Bati, Mreži za zaštitu životinja, Udruzi „Pobjeda“ iz Osijeka i Gradu Čakovcu. Na koncertu je prikazan i film o humanitarnom team buildingu na kojem su brojni volonteri, aktivisti i članovi udruga za zaštitu životinja zajedno izrađivali „male domove za napuštene njuškice“.

Međimurje

Međimurska priroda: Svi sveti i naše (ne)održive navike

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Piše: dr. sc. Mihaela Mesarić, stručna voditeljica

Nadolazećih dana obilazit ćemo posljednja počivališta svojih najmilijih. Tom prilikom ustaljena je navika da nosimo nešto na groblja u spomen na one koji fizički više nisu s nama. Netko se odlučuje za raskošnije cvjetne aranžmane, drugi za nešto skromnije.

U svakom slučaju, često se na grobovima ostavljaju i lampaši. Posljednjih godina lampaši su sve dostupniji i povoljniji pa se time lako odlučiti za kupnju kojeg komada više. Manji, srednji, veći, bijeli, crveni, ljubičasti… Je li to racionalna i pametna odluka?

Smatram da ne! Umjesto da kupite velike količine plastike koju će biti potrebno zbrinuti već za dva do tri dana nakon vašeg posjeta grobljima, radije se ove godine odlučite za nešto održiviju opciju. Što konkretno? Nekad smo na groblje nosili klasične svijeće koje su se palile na jednom metalnom postolju predviđenom za to. Umjesto lampaša nabavite tu održiviju opciju bez plastike.

Svijeća se može kupiti bez plastike, a metalno postolje možete koristiti nekoliko godina. Druga opcija koja je isto tako prikladna su trajni stakleni lampaši u koje se mogu opetovano stavljati svijeće. Bilo koja od ovih dviju opcija prikladnija je od klasičnih lampaša koji su u najvećem omjeru od jednokratne plastike i metala.

Budite promjena!

Promjena za održiviji život na Zemlji kreće od svakog od nas. Budite promjena koju želite vidjeti! Nemojte kupovati jednokratne lampaše ili 20-ak njih, već smanjite upotrebu jednokratne plastike u kućanstvu na najmanju moguću mjeru. Koliko resursa koristimo za zadovoljenje svojih životnih potreba određuje naš ekološki otisak. Najveći negativni utjecaj na njega ima potrošnja fosilnih goriva, a tu je i proizvodnja plastike te konzumacija izvansezonske hrane koja nije proizvedena lokalno, već nam se dovozi iz Španjolske, Egipta ili Brazila.

Razmislimo o tome što kupujemo te je li najpovoljnija kupnja za nas zaista i okolišno te zdravstveno najprihvatljivija. Moramo li kupiti sve što nam trgovački lanci serviraju i nude? Ne! Štedimo novce i Zemljine resurse!

Nastavite čitati

Međimurje

Mlađi od 25 godina, prijavite se na besplatne fotografske radionice kao dio projekta eCoolArt!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Fotoklub Čakovec javlja: ako imate manje od 25 godina, do kraja tjedna možete se prijaviti za besplatne fotografske radionice u sklopu projekta eCoolArt.

Radionice će tijekom 40 susreta u trajanju od jednog sata, dvaput tjedno (ponedjeljak i srijedu) od 20 sati voditi Davorin Mance i Filip Lučin, iskusni voditelji radionica Osnova digitalne fotografije u organizaciji Fotokluba Čakovec. Radili su s mladima u projektu Sukus, pri čemu su s Davorom Žerjavom fotografiju približavali učenicima srednjih škola koji su smješteni u čakovečkim učeničkim domovima.

Radionica će se održavati putem Zoom platforme te će radi nadzora projekta biti snimana, objašnjava predsjednik Fotokluba Davorin Mance.

– Sadržaj radionice može se podijeliti na tri dijela:

U prvom ćemo se baviti osnovama fotoaparata (i mobitela) i fotografije te razne fotografske opreme. U drugom dijelu ćemo pokriti mnoge fotografske teme poput portreta, pejzaža, noćne fotografije, itd. i to na način da u jednom terminu polaznicima prikažemo kako i što raditi kako bi oni do idućeg termina u praksi isprobali stečeno znanje. Na idućem terminu ćemo svi zajedno pregledati i prokomentirati nastale radove.

U trećem dijelu baviti ćemo se obradom fotografije, analizom vlastitih i tuđih fotografija, te ćemo se pripremiti za online izložbu polaznika radionice – dodaje Mance.

Obrazac za prijavu na radionicu dostupan je na ovoj poveznici.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje