Iako je početak 2020. godine sve samo ne dobar, Marko Vučenik, uspješni fotograf iz Donje Dubrave, u poslovnom smislu ima mnogo razloga za zadovoljstvo. Naime, na njegovu je adresu stigla potvrda o dvjema novim velikim izložbama na kojima će se predstaviti sa svojim fotografijama.

– Najnovije izložbe koje su potvrđene su u Los Angeles Center of Photography u SAD-u, koja bi se trebala održati od 26. do 28. lipnja, gdje izlažem dvije fotografije, pejzaže od kojih je jedan snimljen na Marini Prelog, a drugi na jezeru Rožđe od Donje Dubrave prema Kotoribi. Teme su bile „Minimalism“ i „Our Amazing Planet“. Jedna fotografija će također biti izložena u Parizu u Studio Galerie B&B od 8. do 10. svibnja. Tema izložbe je „People and Places“, a na njoj se nalazi moja najbolja prijateljica iz djetinjstva Kristina. Fotografija je nastala krajem fakulteta na poljima oko Donje Dubrave i datira iz 2008. Naravno, postoji mogućnost da se ti datumi prebace na drugi termin zbog novonastale situacije s koronavirusom, ali izložbe će svakako biti održane – objasnio nam je Marko Vučenik.

On se krajem 2018. godine prijavio na jednu međunarodnu internetsku stranicu koja se bazira na fotografiji i fotografima. Svaki dan se raspisuju teme na kojima prijavljeni fotografi skupljaju bodove, statuse na temelju kojih mogu napredovati.

Marina Prelog

– Jednom tjedno je raspisan natječaj za fotografsku izložbu. Fotografije se prijavljuju tematski. Za samu izložbu je potreban veliki broj bodova, a kada se prođe prag zagarantirano je da će fotografija biti izložena. Od trenutka prijave dosad sam izložio 48 fotografija na četiri kontinenta, 18 galerija, šest foto sajmova,… I ne mislim stati na tome, mislim se i dalje boriti kao i prvoga dana. Ne želim propustiti nove države, gradove i galerije!

Popis mjesta na kojima je Vučenik izlagao uistinu je impresivan. Na njemu se nalaze: Hinterland gallery u Beču, Xpozer Gallery u Haagu, BBA – Berlin Blue Art Gallery u Berlinu, Ravnikar galerija u Ljubljani, Valid World Hall Gallery u Barceloni, Blank Wall Gallery u Ateni, Pallazo Ca’ Zanardi u sklopu Biennalea u Veneciji, Qlick Gallery u Amsterdamu, Photosynthesis Gallery u Sofiji, Laurent Gallery u Melbourneu, „ART MARKET 2019“ u Budimpešti, „Helexpo“ u sklopu „Thessaloniki art faira“ u Grčkoj… Na listi su još gradovi poput Tel Aviva, Milana, Lisabona, Birminghama te po novome Los Angeles i Pariz.

Glumica Nadia Cvitanović je glumila glavnu ulogu u seriji “Na granici”

– Od samostalnih izložbi u Hrvatskoj, kojih je dosad bilo šest, izdvojio bih onu najznačajniju koja je početkom 2016. održana u Izložbenom prostoru Muzeja Međimurja Čakovec. Uz nju sam triput izlagao u Zagrebu, jednom u Vip clubu na Trgu bana Jelačića i dvaput u Pepermintu u Ilici, a ti su prostori u međuvremenu zatvoreni. Posljednja samostalna izložba je stalni postav u Donjoj Dubravi, u kafiću FI-BA, a izložba se zove „Wall of fame“. Naravno, planiram više samostalnih izložbi, ali one su poprilično financijski iscrpljujuće i teško je naći odgovarajući prostor, pogotovo u Zagrebu. Nedavno sam ostvario srdačan kontakt s kustosicom u Zagrebu i mislim da sam pronašao svoju galeriju – otkrio je Marko.

Novost u njegovom poslovnom svijetu je da se konačno odvažio fotografirati svadbe, dizajnirati pozivnice, izrađivati „wedding book“, zahvalnice… I dalje radi grafičke poslove, dizajnira knjige, logotipove, plakate, internetske stranice i ostalo što posao donosi.

– Da se mene pita, prebacio bih se skroz na fotografiranje svadbi i radio bih to svaki vikend. Smatram da fotograf, ako želi živjeti u Hrvatskoj od fotografije, treba raditi i svadbe. Nažalost, nećemo svi dobiti prilike raditi za časopise, imati svoj tim frizera i šminkera, nekoga da nam drži rasvjetu kad klikamo i stvaramo atmosferu na snimanju. Neki od nas trebaju zaraditi drukčije, a ima mjesta za svakoga, samo treba biti uporan. I dalje radim s glumcima i glazbenicima, opernim pjevačima i balerinama. U tom svijetu me uvijek zovu na nove suradnje i trebaju moje nove fotografije. To me čini iznimno sretnim, jer ako te netko u godinu dana triput angažira za fotografiranje, onda znaš da nešto vrijediš. Ili barem nekome! – iskren je Vučenik.

U međuvremenu se prijavio u Hrvatski fotografski savez za izbor najboljeg portreta Hrvatske od članstva u EU.

Balerina Natalia Kosovac u HNK Zagreb pleše sve glavne uloge već desetak godina, a taj je portret izabran za knjigu “Portret Hrvatske 2020.”

– Znači da portret nije mogao nastati prije ulaska u Europsku uniju. Prijavio sam pet portreta i odabrali su portret balerine Natalie Kosovac kao jedan od najboljih u Hrvatskoj. Portret je izašao i u knjizi „Portret Hrvatske 2020.“, na što sam iznimno ponosan. Planiram se i dalje javljati na razne natječaje u Hrvatskoj, jer smatram da je prošlo vrijeme kada sam svoje fotografije čuvao samo za sebe. Nisam imao dovoljno hrabrosti da mi netko kaže da moja fotografija ne valja, da nisam dovoljno dobar u tome što radim. Sada mi više to nije važno. Ako me neka galerija odbije, ako ne prođem natječaj, to mi više nije udarac na ego. Sada radim što volim i teško da će me itko zaustaviti u tome, možda samo neka veća sila – poručio je Vučenik uz smijeh.

Prošlu godinu obilježila je i suradnja s Udrugom za autizam „Pogled“ iz Nedelišća.

– Dobio sam priliku surađivati kao fotograf na projektu „Muzej za POGLED“ na poziv muzejske savjetnice Erike Nađ-Jerković i mr. spec. kliničke psihologinje Jelene Klinčević. U projektu su sudjelovala djeca iz Udruge za autizam „Pogled“ i Muzej Međimurja Čakovec. Premda nisam znao u što se točno upuštam, projekt sam prihvatio bez razmišljanja budući da takvu priliku neću dobiti baš često. I nisam požalio, mislim da su rezultati bili vrlo dobri. Svi smo zadovoljni projektom, pa i sami klinci. Kad se održala izložba, djeca koja nisu htjela pozirati na samoj radionici su na izložbi pozirali kao da su rock zvijezde. To mi je bilo drago za vidjeti, jer kad nitko nije, djeca su iskrena. Ako se njima nešto ne svidi, oni će to reći.

Mnogo je planova za 2020. godinu

– Planovi su veliki, osim izložbe koju pripremam u suradnji s umjetnicom Sarom Bernardić, pripremam i jednu samostalnu izložbu u Zagrebu i Čakovcu, isti postav, ali dva grada. Nadam se da ću ih realizirati do kraja godine: ako ne, onda u prvoj polovici 2021. godine. I mislim da je konačno vrijeme da se, nakon 10 godina od diplome, nakon puno rada i ulaganja kao grafički dizajner a tako i fotograf… riješim etikete „freelancera“, odnosno „slobodnjaka“ te da otvorim svoju firmu. Možda zvuči ambiciozno zasad, ali to mi je dio ciljeva za ovu godinu. Za 2021. godinu imam još veće planove. Ali o tome ćemo nekom drugom prilikom – zaključio je uz osmijeh Marko Vučenik.

Balerina Saya Ikegami je dvije sezone plesala glavnu ulogu Klare u “Orašaru” HNK Zagreb
Glumica Elizabeta Brodić ima glavnu ulogu u TV seriji “Drugo ime ljubavi”
Glumica Anastasija Jankovska od nedavno se bavi i kazališnom režijom u HNK Split

Komentari

Komentara