UOČI DANA POBJEDE

Izložba pod nazivom „Ratni foto zapisi“ autora Mladena Genca, varaždinskog novinara i dragovoljca Domovinskog rata iz muzejskog prostora dvorca Vitturi u Kaštel Lukšiću seli u najreprezentativniju kninsku galeriju.

Podsjećamo, riječ je o fotografijama koje su nastale na raznim bojištima diljem Hrvatske, a izložba je imala svoju premijeru u varaždinskoj Palači Herzer, gdje je u organizaciji Državnog arhiva u Varaždinu i Gradskog muzeja Varaždin bila postavljena za razgled punih mjesec dana.

Potom je preseljena u impozantni Dvorac Vitturi u Kaštel Lukšić, koji doslovce “izvire” iz mora između Splita i Trogira. Uz sudjelovanje autora Mladena Genca izložbu su u Dvorcu Vitturi pred brojnom publikom, otvorili Mirjana Jurić, predsjednica Upravnog
Vijeća Muzeja Grada Kaštela; ravnatelj Dvorca Ivan Šuta i damir Hrelja ravnatelj Državnog arhiva u Varaždinu.

Među znatiželjnicima iz javnog, kulturnog i političkog života toga djela Dalmacije, našao se i poznati glumac Marinko Prga, član ansambla varaždinskog HNK-a.

Izložbu posvetio “Pumama“

Izložba u Lukšiću ostaje otvorena do početka kolovoza, a potom seli u Knin, gdje će u Galeriji Kninske tvrđave biti postavljena povodom ovogodišnjeg najvećeg hrvatskog državnog praznika – Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, te Dana branitelja.

U prazničkoj i svečanoj atmosferi svoju sjednicu u Kninu održat će Vlada RH, a očekuje se i dolazak hrvatske predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

Uz cjelokupni državni vrh, programu proslave “Oluje 95.” pridružit će se i
braniteljske udruge iz čitave Hrvatske. Samo iz Varaždina organizirano u Knin autobusima odlazi šest braniteljskih udruga, predvođene veteranima legendarnih „Puma”.

Pripadnici proslavljene 7. GBR HV-e prvi su 1995. ušli u Knin i oslobodili ga. “Pume” su pritom prve izvjesile na Kninskoj tvrđavi hrvatski stijeg.

Ove će godine uz “Pume” i sve ostale, simbolično svoje fotografije u Galeriji Muzeja na Kninskoj tvrđavi izložiti varaždinski novinar Mladen Genc.

Izložba njegovih Ratnih foto zapisa otvara se u srijedu, 2. kolovoza s početkom u
20 sati, a u Kninu će ostati otvorena za razgled do kraja kolovoza.

Ravnatelj Državnog arhiva u Varaždinu Damir Hrelja, jedan od priređivača izložbe, tim je povodom rekao da se u arhivu Mladena Genca nalazi više od tisuću fotografija nastalih na gotovo svim hrvatskim ratištima od Pakraca i Lipika na sjeveru, do Dubrovnika i Konavala na jugu Hrvatske.

– Količina fotografskog materijala nužno je nametnula potrebu užeg izbora. Tako je na izložbi “Mladen Genc – ratni foto zapisi” predstavljeno stotinjak fotografija. Posebnost Gencovih foto zapisa predstavlja činjenica da je u njima vrlo uspješno
sjedinjeno iskustvo i senzibilitet novinarskog izvjestitelja – izjavio je Hrelja.

Autor Mladen Genc, posebno se raduje izložbi u Kninu, kojom se predstavlja široj javnosti.

– Posebno je posvećujem varaždinskim “Pumama” , koje su prve ušle u Knin i postavile hrvatski stijeg na Kninskoj tvrđavi – naglasio je Genc.

Od ostalih događanja u Kninu tijekom praznika bit će podosta kulturnih priredbi, kao i koncert “Prljavog kazališta”.

Izvor:
Foto: AA

Komentari

Komentara