Povežite se s nama

Kultura

Fotografije nastale prije jednog stoljeća: sloboda, aktovi i glamur Hollywooda

Objavljeno:

- dana

VEČERAS OTVORENJE IZLOŽBE “FOTO TONKA”

Nakon Zagreba i Rogaške Slatine, došao je red i na Varaždin da ugosti izložbu “Foto Tonka” i divi se djelima Antonije Kulčar Prut, jedne od najznačajnijih hrvatskih profesionalnih fotografkinja, rodom iz Varaždina. Izložba je postavljena u palači Herzer, a otvara se ovog četvrtka, 20. kolovoza, u 19 sati.

– Varaždinka Antonija Vajda (1887.−1971.), udana Kulčar i kasnije Prut, a poznatija kao Tonka, jedna je od najznačajnijih hrvatskih profesionalnih fotografkinja, glavna kroničarka društvenog, kulturnog i kazališnog života međuratnog Zagreba te istaknuta portretistica građanstva s titulom kraljevske dvorske fotografkinje – objašnjava Lovorka Magaš Bilandžić, autorica izložbe u Zagrebu.

Tonka je rođena u Varaždinu te je upravo tamo i izučila zanat kod poznatih varaždinskih fotografa Rudolfa Mosingera i Artura Kulčara, za kojeg se kasnije i udala. Tonka se usavršavala i u Münchenu te ostalim europskim središtima, a 1917. otvorila je atelier u Zagrebu, koji je uskoro postao jedan od vodećih fotografskih studija u Kraljevini SHS/Jugoslaviji.

Tonka je modele često namještala u poze karakteristične za snimke hollywoodskih filmskih zvijezda

– U međuratnom razdoblju surađivala je s kazališnim časopisima i revijama Svijet, Kulisa i Cinema, koje su objavljivale njezine portrete istaknutih predstavnika društvenog, kulturnog i političkog života, fotografije kazališnih predstava, aktove zagrebačkih dama, snimke popularnih manifestacija, elitnih plesova itd. Pratila je aktualne svjetske trendove u fotografiji te modele često namještala u poze karakteristične za snimke hollywoodskih kazališnih i filmskih zvijezda – objašnjava Magaš Bilandžić. Tonkin popularni atelijer djelovao je u Zagrebu do 1958., a paralelno je imala i podružnicu u Rogaškoj Slatini.

 – Potaknuti sličnom akcijom Klovićevih dvora, i mi smo pozvali Varaždince da nam posude fotografije snimljene u Tonkinim atelijerima. Odazvalo se desetak građana, od kojih smo skupili pedesetak fotografija snimljenih kod Tonke u Zagrebu, Rogaškoj Slatini i Varaždinu. Dio je građana svoje fotografije i darovao Muzeju, pa se tako naše muzejske zbirke upotpunjuju. Naši će posjetitelji imati priliku vidjeti i studijski fotoaparat koji se koristio u Kulčarovoj radionici početkom 20. stoljeća, zahvaljujući obitelji Plavec koja ga čuva dugi niz godina – istaknula je Spomenka Težak, autorica izložbe u Varaždinu, koja zahvaljuje svima koji su posudili svoje predmete za ovu izložbu i poziva Varaždince da pogledaju ovu zanimljivu izložbu koja je otvorena do 20. rujna.

AKTOVI

1920-ih godina pojavio se u Zagrebu trend snimanja aktova, koji su nekim ženama poslužili kao intimna uspomena rezervirana samo za supruga, a drugima za reprezentacijske svrhe. Tonka je prve aktove objavila 1925. godine. Anonimni modeli skrivenih ili okrenutih lica zauzimali su različite poze koje ističu putenost tijela.

Izvor:
Foto:

Kultura

Prof. Tonči Matulić u Varaždinu: “Hiperprodukcija knjiga iznjedrila lošu literaturu“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Biskupijskoj knjižnici Varaždin otvoren je Mjesec hrvatske knjige koji će se obilježiti prigodnim programom kroz ćetiri susreta petkom navečer. Uz otvorenje manifestacije gost večeri u Pastoralnom centru Varaždinske biskupije bio je prof.dr.sc. Tonči Matulić, svećenik, znanstvenik, dobitnik nagrade Hrvatske knjiga godine za knjigu Metamorfoze kulture.

Uvodeći u večer voditeljica Biskupijske knjižnice Irena Gotal podsjetila je okupljene kako se Mjesec hrvatske knjige održava od 15. listopada do 15. studenog pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske te da se u tom se periodu kroz raznovrsne i mnogobrojne programe promiče kulturu čitanja i pisanja kao izrazito važnih društvenih vrijednosti.


Ovogodišnja manifestacija održava se u okviru Godine čitanja, tema glasi Hrvatski autori u Godini čitanja, a  moto je: Ajmo hrvati se s knjigom!

U jednosatnom razgovoru s profesorom Matulićem voditeljica Irena Gotal potaknula je okupljene sudionike na promišljanje o važnosti i ulozi knjige, a izabrani sugovornik učinio je taj poticaj opipljivim i vrlo aktualnim.


Središnja tema razgovora bile su teme, ali i sama knjiga profesora Matulića „Metamorfoze kulture. Razgovarajući nadalje o važnosti i ulozi knjige, kao i novim čitalačkim navikama, posebno mladih ljudi, profesor Matulić je istaknuo kako je tehnika sredstvo kojim se treba služiti, ali knjiga je ta koja je središnje mjesto znanja, nepresušni medij, neovisan o struji.


Knjiga je osovina ljudskosti. „Znanje je bolje od neznanja, čitanje je bolje od ne čitanja, čitanjem dolazimo do znanja“, ta sama Božja riječ se ukoričila u knjigu.

Na pitanje voditeljice Gotal o sve jasnijim glasovima o hiperprodukciji knjiga profesor Matulić je odgovorio kako je svjestan te problematike i da ona postoji, ali je važno znati da papir svašta podnosi te da bi on radije rekao da postoji hiperprodukcija loše literature.


Treba vrednovati što je vrijedno, obogaćujuće, što je kvalitetno, što izgrađuje, što izobražava, što prenosi znanje.  O osobnom iskustvu s čitanjem i knjigom prof. Matulić je rekao da se pravi susret s knjigom dogodio za vrijeme studiranja kada je studirajući ontologiju ostao zadivljen moću znanja, moću riječi i ostalo je do danas tako.

Večeri s autorom u Mjesecu hrvatske knjige u Biskupijskoj knjižnici Varaždin nastavljaju se idućeg petka, 22. listopada u 19 sati kada će zainteresirani moći upoznati don Damira Stojića, – svećenika, salezijanca koji se kao pastoralac popularnim temama, te je jedan od najčitanijih autora u Biskupijskoj knjižnici Varaždin.

Više o svemu pročitajte OVDJE

Nastavite čitati

Kultura

U Vinici održan koncert ENDeM kvarteta i Zagreb Brass Quinteta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Koncert dva sastava – ENDeM kvartet i Zagreb Brass Quinteta održan je u petak 15. listopadap u dvorani Općine Vinica, na kojem su nastupili i domaći akademski glazbenici Mihael Hrgar, Marko Gerbus, te drugi izvođači.

Ideja o održavanju koncerta potekla je od dvoje diplomiranih glazbenika, koji osim što sviraju diljem Lijepe naše, šire glazbu i izvan njenih granica. Želja je bila da naprave koncert i mještane općine Vinica upoznaju s glazbom koju sviraju. 

Glazbena priča o Mihaelu Hrgaru i Marku Gerbusu započela je u puhačkom orkestru Vinica gdje je sve krenulo kao razonoda kojem su provodili slobodno vrijeme. Kroz obrazovanje su uložili mnogo truda u glazbu kako bi imali mogućnost svirati u različitim sastavima i orkestrima.

Međutim iz hobija se razvila i karijera, što potvrđuje izjava Mihaela Hrgara.

Pri samom početku učenja sviranja, sve je to bila moglo bi se reći nekakva zanimacija, koja možda i osobno s moje strane nije bila preozbiljno shvaćena, no na kraju nam postala je profesija. Čudo je kakvu moć glazba ima… – poručuje Hrgar.

U sastavu Zgreb Brass Quinteta. predvođeni Mihaelom Hrgarom, sudjeluju Alen Vađunec i Peter Firšt na trubama, Ante Medvidović na rogu te Mate Đuzel na trombonu. Sastav koji predstavljaju Marko Gerbus (sopran saksofon), Deni Pijanić (alt saksofon), Nereo Arbula (tenor saksofon) te Erna Čizmić Rebić (bariton saksofon), ujedno su i kolege s kojima je studirao i pokrenuo kvartet saksofona ENDeM.

Mještani i zaljubljenici u glazbu imali su prilike uživati u skladbama Albenza, Petita, Iturraldea, Offenbacha, Bernsteina, Morricona i drugih kompozitora.

Na kraju koncerta okupljenima se obratio načelnik Općine Vinica, dr.sc. Branimir Štimec, prof., zahvalivši gostujućim glazbenicima kojima je uručio prigodne poklone.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje