Povežite se s nama

Međimurje

Fotoklub Čakovec početkom rujna organizira Ljetnu školu fotografije u TICM-u

Objavljeno:

- dana

Fotoklub Čakovec i ove godine organizira Ljetnu školu fotografije za djecu od 10 do 18 godina starosti, koja će se održati od 2. do 6. rujna, od 17 do 19 sati, u prostorijama Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje.

– Voditelji Ljetne škole su iskusni fotografi Davor Žerjav i Davorin Mance, koji će polaznike podučiti osnovama fotografije, kako u tehničkom, tako i u umjetničkom aspektu. Putem interakcije i druženja s voditeljima i ostalim polaznicima djeca će graditi samopouzdanje te steći osnovno iskustvo u ophođenju s ljudima prilikom fotografiranja portreta, kao i u fotografiranju pejzaža – objašnjavaju iz Fotokluba Čakovec.

Fotografirat će se i predmeti te arhitektura. Posebna se pažnja u školi posvećuje radu sa svjetlom, tako da će se polaznici, osim teoretskog djela gradiva o svjetlu koji je nužan da bi shvatili osnove fotografije, okušati i u praktičnim vježbama s prirodnim svjetlom, kontinuiranim vrućim svjetlom i hladnim bljeskavim svjetlom.

Da bi mogli sudjelovati u vježbama fotografiranja, polaznicima je potreban digitalni fotoaparat bilo koje vrste. Ako ga nemaju, Fotoklub Čakovec osigurao je pet kompleta vrhunskih DSLR fotoaparata.

Broj polaznika ograničen je na 30, dok kotizacija po djetetu iznosi 50 kuna, a uplaćuje se prvi dan Ljetne škole fotografije.

Partneri projekta ljetne škole su Međimurska županija i Tehnološko-inovacijski centar Međimurje.

Međimurje

Međimurska policija sa subote na nedjelju u akciji “Alkohol”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Policijski službenici Postaje prometne policije Čakovec sa subote na nedjelju, 28. na 29. siječnja, od 21 do 3 sata provodit će operativnu akciju „Alkohol“.

Operativna akcija usmjeriti će se na suzbijanje prekršaja upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola ili droga, nepropisnom i/ili neprilagođenom brzinom, nadzor korištenja sigurnosnog pojasa i mobilnih uređaja za vrijeme vožnje, suzbijanje grubog kršenja prometne discipline te ostalih prekršaja koji su u uzročno posljedičnoj vezi s nastankom prometnih nesreća, posebice s najtežim posljedicama.

Posebna pozornost posvetit će se sudionicima u prometu mlađe životne dobi, a koji su i najčešći počinitelji navedenih prometnih prekršaja.

Nastavite čitati

Međimurje

Novi projekt Međimurske županije: poticati sudjelovanje osoba s invaliditetom u sportskim aktivnostima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Međimurska županija kao Europska regija sporta u 2022. godini predstavila je novi projekt pod nazivom „No Boundaries“.

Projektom se želi potaknuti i povećati sudjelovanje osoba s invaliditetom u sportskim aktivnostima, ali i ojačati vještine volontera te članova sportskih klubova i udruga civilnog društva za rad s osobama s invaliditetom u području sporta.

Nositelj projekta je Međimurska županija, a partneri na projektu su slovenska Općina Lendava i mađarska Razvojna koordinacijska agencija jezera Balaton. Sam projekt vrijedan je 200.000 eura, a financiran je iz programa Erasmus+ SPORT, Not-for-profit European sport events.

– Ideja za projekt javila se u godini kada je Međimurska županija nosila titulu Europske regije sporta jer smo prepoznali nedostatak sportskih aktivnosti prilagođenih osobama s invaliditetom. U Međimurskoj županiji živi gotovo 15 posto stanovništva s nekom vrstom oštećenja ili invaliditeta te je tim ljudima vrlo često onemogućeno sudjelovanje u društvenim i sportskim aktivnostima – istaknula je pročelnica Upravnog odjela za civilno društvo i ljudska prava Međimurske županije Maja Odrčić Mikulić na početnoj konferenciji projekta održanoj u Riznici Međimurja.

Cilj projekta je doprinijeti promicanju suradnje, kvalitete, uključivosti, kreativnosti i inovativnosti na razini sportskih organizacija i sportskih politika, uz podizanje svijesti o ulozi sporta u promicanju društvene uključenosti, jednakih mogućnosti i poboljšanja zdravlja.

Inovacija

Župan Matija Posavec rekao je da će ovaj projekt postaviti nove standarde u sportskoj aktivnosti u regiji te da će dodatno ojačati vezu s udrugama osoba s invaliditetom.

Inovativnost projekta bit će u kreiranju novog programa za sportove na vodi za osobe s invaliditetom, u čemu projektni partneri iz mađarske Razvojne koordinacijske agencije jezera Balaton već imaju iskustva.

S obzirom na to da se sva tri projektna partnera nalaze u neposrednoj blizini vodenih površina, rijeka i jezera, kreiranje uvjeta za bavljenje sportovima na vodi za osobe s invaliditetom prepoznato je kao dodana vrijednost.

– Sport za osobe s invaliditetom znači i rehabilitaciju jer, između ostalog, jača njihovu životnu snagu. U Općini Lendava osobe s invaliditetom aktivni su članovi mnogih sportskih klubova s ciljem održavanja svoje zdravstvene i tjelesne kondicije, čime se postiže veća samostalnost i samostalnost osobe s invaliditetom u integraciji u životnu zajednicu. Njihovu aktivnost želimo još snažnije potaknuti na svim razinama te im osigurati odgovarajuće sadržaje i infrastrukturu – pojasnila je direktorica Zavoda za turizam i razvoj Lendava Martina Bukovec.

Niz aktivnosti

Ciljne skupine su osobe s invaliditetom svih dobnih skupina – djeca, odrasli i starije osobe. Međimurska županija u projekt je uključila organizacije civilnog društva s područja Međimurske županije koje okupljaju osobe s invaliditetom, čiji su predstavnici istaknuli potrebu za sportskim sadržajima i aktivnostima za svoje ciljane skupine te njihovu veliku želju za sudjelovanjem.

Projekt se sastoji od niza aktivnosti koje će se provoditi u razdoblju od 18 mjeseci, a korisnici projekta su 30 volontera i 120 osoba s invaliditetom uključenih u sportska događanja.

U projekt će biti uključeni vanjski stručnjaci kineziolozi koji će izraditi sportske programe rada za osobe s invaliditetom svih dobnih skupina, a za rad u sportu s osobama s invaliditetom bit će obučeni i volonteri.

– Želimo što više osoba s invaliditetom, posebice djece uključiti u sportske aktivnosti te vjerujem da ćemo putem projekta povećati inkluziju osoba s invaliditetom u sportu – istaknula je izvršna direktorica Udruge za autizam „Pogled“ Jasenka Martinčević.

Projektne aktivnosti započet će 1. veljače 2023. godine, a trajat će 18 mjeseci.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje