Povežite se s nama

U fokusu

Varaždinac fra Vjekoslav Kocijan proslavio 50 godina svećeničkog služenja

Objavljeno:

- dana

VELIKI JUBILEJ

Fra Vjekoslav Kocijan, ofm. jučer je proslavio 50 godina svećeničkog služenja.

Zlatomisničko slavlje bilo je u franjevačkoj crkvi sv. Ivana Krstitelja u Varaždinu, odakle je fra Vjekoslav rodom, a danas ondje živi u franjevačkom samostanu.

Uz fra Vjekoslava, na misi su suslavili braća svećenici, među kojima gvardijan franjevačkog samostana u Varaždinu fra Marko Malović te vlč. Stjepan Najman, dekan donjovaraždinskog dekanata, ujedno i župnik župe Sv. Nikole biskupa u Varaždinu, slavljenikove rodne župe. Prije samog početka, fra Vjekoslava su, prigodnim recitacijama, pozdravile njegove pranećakinje.

Među franjevce  ušao 1957. godine

Fra Vjekoslav je rođen 5. srpnja 1940. godine u Varaždinu od oca Franje Kocijana i majke Katarine kao sedmo od petnaestoro njihove djece. U Franjevački red ušao je 1. rujna 1957. u Cerniku kod Nove Gradiške. Svečane zavjete položio je u crkvi sv. Franje na Kaptolu u Zagrebu 17. rujna 1963., a te iste godine u Zagrebu upisuje i teologiju na Katoličkom bogoslovnom fakultetu.

Za đakona je zaređen u zagrebačkoj katedrali 26. ožujka 1966. po rukama kardinala Franje Šepera, a za svećenika, 27. studenoga iste godine u crkvi sv. Franje na Kaptolu u Zagrebu. Mladu misu proslavio je u Varaždinu u franjevačkoj crkvi sv. Ivana Krstitelja 4. prosinca 1966.

Pedeset godina biti vjeran Bogu nije lako  – istaknuo je fra Gordan u svojoj homiliji

I dok mu je prije 50 godina na mladoj misi propovijedao krizmani kum p. Euzebije Mak, na slavlju njegove zlatne mise propovijedao je fra Gordan Propadalo iz Klanjca. U svojoj homiliji između ostalog je poručio kako pedeset godina biti vjeran Bogu nije lako.

– Ostati vjeran može se jedino Božjom snagom, ljubavlju i milosrđem te, s druge strane, našom budnošću i našim kucanjem na Njegova vrata i duhovnom mudrošću nikada ne sustati moliti. Molitva ima silnu moć, ona je čudesna, a dar molitve je Božji dar koji On s radošću daje –  rekao je fra Gordan.  

Povodom ovog zlatnog  jubileja, fra Vjekoslav je napisao knjigu Radost služenja kojom je, kako sam kaže, ponajprije htio sebi i drugima posvjestiti ljepotu i dragocjenost prijateljstva te uzvišenost i vrijednost svećeničkog i redovničkog poziva.

Izvor:
Foto: Varaždinska biskupija

U fokusu

Kovač: “Sutra popuštanje mjera, a nema ulaska u županijske Domove zdravlja?!“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Dugo očekivano popuštanje epidemioloških mjera u ponedjeljak postaje stvarnost. Doduše, primarni je fokus na terasama kafića i omogućavanjem kakvog-takvog sportskog života, ali i kao takve, Vladine mjere su dočekane s odobravanjem građana.

I dok je ovaj val popuštanja mjera usmjeren na omogućavanje obavljanje djelomične gospodarske djelatnosti za ugostitelje, još uvijek nema popuštanja kad se radi o ulascima u ambulante Doma zdravlja diljem Varaždinske županije.

O tome je bilo i riječi na posljednjoj sjednici Skupštine Varaždinske županije na kojoj je vijećnik SDP-a Hrvoje Kovač na aktualnom satu upitao župana Radimira Čačića je li u planu otvaranje čekaonica po sektorskim ambulantama u županiju s obzirom na povoljnu epidemiološku situaciju.

– Građani i dalje, izloženi niskim temperaturama čekaju ispred ulaza u domove zdravlja diljem županije kako bi posjetili liječnika i dobili zdravstvenu skrb. Svakako je važno zaštiti liječnike i medicinsko osoblje koje je prvi bastion obrane od korone, ali ne nužno na teret onih nemoćnih i bolesnih koji samo traže pomoć od liječnika. Čekaonice su velike i prostrane i ako se može čekati u bolnicama i drugim klinikama u toplim čekaonicama, ne vidim razloga zašto se ne može to isto omogućiti i u sektorskim ambulantama. Epidemiološka situacija je povoljna, broj novozaraženih je u padu, a broj cijepljenih ili onih s antitijelima raste. Nadam se da više nećemo morati gledati gužve na ulazima u županijske zdravstvene ambulante – kazao je Kovač.

Župan Čačić u svom je odgovoru istaknuo kako razumije problem i kako je Županija bila primorana uvesti strože mjere jer je bila među najgorima u Europi. Ipak, najavio je popuštanje mjera upravo u vidu olakšanog pristupa ambulantama.

– Mi ćemo već sada snažno revidirati mjere, a u okviru mjesec dana mislim da će to biti potpuno eliminirano. Mi ne želimo ići protiv nacionalnih mjera, poštujemo te mjere i vjerujem da ćemo kroz mjesec dana to riješiti iako ne možemo na to direktno utjecati – odgovorio je župan Čačić najavivši tako mogućnost otvaranja čekaonica u Domovima zdravlja.

Nastavite čitati

U fokusu

Umro je gradonačelnik Zagreba Milan Bandić

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Grad Zagreb

Nacinalni mediji javljaju da je umro zgrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Bandić je umro od srčanog udara, a tužnu vijest je potvrđena i iz Grada Zagreba.

Bandiću je pozlilo kasno navečer u subotu te ga je Hitna prevezla u bolnicu Sveti Duh, piše telegram.hr. Vijest je objavila i HINA.

– U dubokoj tuzi obavještavamo sugrađanke i sugrađane, suradnike, prijatelje, zagrebačku i hrvatsku javnost da je iznenada, danas, 28. veljače u 66. godini života od posljedica srčanog udara preminuo gradonačelnik Grada Zagreba gospodin Milan Bandić – objavljeno je u nedjelju, 28. veljače, u noći iz Grada Zagreba.

– Živio je za svoj grad, za Zagrepčanke i Zagrepčane koji su mu u svemu što je radio bili na prvom mjestu, za posao koji je s ljubavlju i energijom, unoseći cijeloga sebe – bez ostatka, obavljao 21 godinu. O detaljima, terminu pogreba, održavanju komemorativnog skupa, kao i ostalim informacijama vezanim uz ovu tužnu vijest, javnost ćemo obavijestiti naknadno. Počivao u miru – objavili su.

Nastavite čitati