Povežite se s nama

Međimurje

Franu Magdaleniću prvo mjesto na Državnome natjecanju iz njemačkog jezika!

Objavljeno:

- dana

Na Državnome natjecanju iz njemačkog jezika, koje je održano od 26. do 28. ožujka u Vidovcu kod Varaždina, mladi Fran Magdalenić iz Držimurca, koji pohađa osmi razred II. osnovne škole u Čakovcu, osvojio je prvo mjesto! Fran se natjecao u kategoriji učenika-povratnika.

On je, naime, s obitelji – ocem Zvonimirom, majkom Slađanom i sestrom Enom – donedavno živio u Hamburgu, u Njemačkoj.

– Promjena je za mene bila velika, moji su prijatelji ostali u Hamburgu, iako s njima komuniciram svakodnevno. Što se tiče jezika, brzo sam se snašao jer hrvatski govorim odmalena, kao i njemački. Ponešto je trebalo nadoknaditi, no i to sam odradio relativno brzo. U Njemačkoj se djeca već nakon četvrtog razreda odlučuju za gradsku školu ili gimnaziju. Peti razred u njemačkoj školi služi za ponavljanje, čega ovdje nema, zbog toga sam i bio u zaostatku – kaže Fran.

Dodaje da je školstvo, primjerice, Bavarske, vrlo slično hrvatskom, uči se mnogo povijesti i činjenica

Dodaje da je školstvo, primjerice, Bavarske, vrlo slično hrvatskom školstvu, uči se mnogo povijesti i činjenica, no da se u Hamburgu, gdje je pohađao školu, ne odlazi u toliku širinu prilikom učenja opće kulture.

Razumijevanje

– Natjecanje se sastojalo od pisanoga i usmenog dijela. U pisanom dijelu natjecatelji su najprije odrađivali slušanje s razumijevanjem, u kojem je pušten audiozapis. Za vrijeme reprodukcije zapisa učenici su morali označiti točnost odnosno netočnost napisanih tvrdnji. Uslijedilo je čitanje s razumijevanjem, ispitivanje gramatike i vokabulara, kao i sastavak na temu moderne nastave – rekla je profesorica njemačkog jezika Nives Posavec, Franova mentorica.

Fran je novopečeni državni prvak iz njemačkog jezika u kategoriji učenika-povratnika

Nives kaže da je Fran pravo osvježenje na izbornoj nastavi njemačkog jezika:

– Djeci je prekrasno čuti izvornoga njemačkoga govornika, za takvo što nema mnogo prilika. Fran nam je gotovo poput asistenta na nastavi. (smijeh)
Državni prvak kaže da se u početku pomalo ipak borio s hrvatskim jezikom.

– Roditelji su me podučavali kajkavskomu narječju, nisam previše govorio standardom, no uz pomoć prijatelja i profesora, naučio sam, i još uvijek učim i standard. U slobodno vrijeme se bavim plivanjem, član sam Čakovečkoga plivačkoga kluba. Kod kuće volim raditi na starim električnim strojevima. Volio bih postati elektroinženjer, što znači da bih trebao upisati gimnaziju, a potom bih vjerojatno upisao neki fakultet u Njemačkoj. Inženjeri elektronike i elektrotehnike su ondje vrlo traženi – odlučan je. Nadamo se da će mu sve proći prema planu.

Međimurje

FOTO Željeznička postaja u Buzovcu do kraja idućeg mjeseca zablistat će u novom sjaju

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Objekt uz željezničku postaju Buzovec u Čakovcu već godinama nije u obliku i funkciji kakav Čakovec zaslužuje.

Stoga je Međimurska županija ishodila suglasnost HŽ-Infrastrukture i odlučila organizirati obnovu vanjskog pročelja objekta čekaonice na ovoj željezničkoj postaji.

U ponedjeljak, 20. ožujka, krenuli su pripremni radovi koje će u okviru nastavnog plana i programa odraditi učenici Graditeljske škole, dok će fasadu s muralima ukrasiti učenici Gospodarske škole te će do kraja idućeg mjeseca željeznička postaja u Buzovcu zablistati u novom sjaju, rekli su iz Županije.

Nastavite čitati

Međimurje

Za zeleni Čakovec: diljem grada zasađeno 139 novih sadnica drveća

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Uz stvaranje zelenih oaza diljem grada, planiranja novih parkova i površina za provođenje slobodnog vremena, na zelenim površinama Čakovca ukupno je posađeno 139 sadnica različitih vrsta drveća.

Tako će se uskoro zazeleniti tri nove lokacije u gradu čime Čakovec još jednom pokazuje brigu o okolišu, kao nastavak na uspješan primjer nacionalne kampanje sadnje stabala pod nazivom „Zasadi stablo, ne budi panj“.

Uz južnu obilaznicu posađeno je 87 novih sadnica i to 24 komada hrasta lužnjaka, 13 brekinja, 6 japanskih sofora, 10 šećernog javora, sedam žestilja, 23 običnog graba i četiri divlje trešnje. U Sajmišnoj ulici posađeno je 28 sadnica, 16 šećernog javora i 12 žestilja, dok je u Ulici Jurja IV. Zrinskog odrađena sadnja drvoreda. Pritom su sadnice brekinje posađene i na dječjem igralištu u Ulici dr. Rudolfa Horvata, sveukupno njih 24.

Svako stablo učvršćeno je pomoću kolca te je zaštićeno plastičnim štitnikom, a oko svake sadnice formirana je sadna zdjelica ispunjena malčem. Radove je odradila tvrtka Cedrus Forest, koja je ujedno o svom trošku i zamijenila posušena stabla.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje