Povežite se s nama

Međimurje

Francuska prva zabranila pet vrsta insekticida povezanih s pomorom pčela. Kada će to učiniti Hrvatska?

Objavljeno:

- dana

Francuska je postala prva zemlja koja je zabranila svih pet vrsta insekticida povezanih s pomorom pčela. Naime, u drugim zemljama članicama Europske unije na snazi je zakon koji brani korištenje tri vrste insekticida za koje je dokazano da uzrokuju pomor pčela.

Zabranom upotrebe svih pet neonikotinoidnih insekticida, Francuska je postala predvodnik u globalnim naporima da se spase pčelinje zajednice i da se spriječi tzv. „ekološki Armagedon“. Odluka francuskih zakonodovaca odnosi se na zabranu korištenja insekticida na otvorenom, ali i u staklenicima.

Ovu odluku francuske Vlade pozdravljaju pčelari i ekološki proizvođači, dok ostali poljoprivrednici upozoravaju da ih Zakon stavlja u podređeni položaj te im onemogućava zaštitu usjeva od štetnih insekata.

S upotrebnom sintetičkih neonikotinoida započelo se sredinom 90-ih godina prošlog stoljeća. Riječ je o spojevima koji napadaju središnji živčani sustav insekata, a istraživanja su pokazala da kod pčela izazivaju poremećaj pamćenja i snalaženja u prostoru što posljedično dovodi do uginuća.

Ujedinjeni narodi su prošle godine upozorili da 40 posto oprašivača, posebno pčelama i leptirima prijeti globalno izumiranje. Očekuje se da francuski potez slijede i druge razvijene države svijeta, a pčelari i ekološki aktivisti priželjkuju da zabrana bude uvedena i na razini cijele Europske unije.

Podsjetimo, u lipnju prošle godine dogodio se veliki pomor pčela u Međimurju. Stradalo je oko 1150 košnica i više od 57 milijuna pčela, a uzrok je bio nepravilno korištenje insekticida na poljoprivrednim površinama.

Međimurje

Božićni koncert Marka Tolje 16. prosinca u Prelogu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Božićni koncert u Prelogu ove će godine održati popularni Marko Tolja.

Marko Tolja jedan je od naših najboljih vokala i dobitnik brojnih glazbenih nagrada. Uz prepoznatljivi autorski pop repertoar, strastveni je zaljubljenik u swing glazbu. Program će biti ispunjen popularnim božićnim pjesmama, ali i njegovim uspješnicama.

Koncert će biti održan u četvrtak, 16. prosinca, s početkom u 19 sati. Ulaz je moguć samo uz ulaznicu, koja se može nabaviti svakog dana, od petka, 10. prosinca, u Upravi Grada Preloga, od 7 do 16 sati.

Koncert će biti održan sukladno preporukama Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske te će posjet koncertu biti moguć samo sa EU digitalnom COVID potvrdom uz obvezno korištenje medicinske maske ili maske za lice.

Nastavite čitati

Međimurje

Uspjeh Tomislava Gregura: titula ravnatelj-savjetnik došla je u prave ruke

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: Arhiva RT

Tomislav Gregur, profesor povijesti i geografije, preuzeo je vodstvo Srednje škole Prelog 2003. godine imajući na umu da uloga ravnatelja obuhvaća širok spektar odgojno-obrazovnog djelovanja koje se ostvaruje vođenjem, podrškom i poticanjem te usmjeravanjem svih djelatnika uključenih u odgojno-obrazovni proces kako bi se dosegli željeni ciljevi i ostvarila vizija same ustanove.

Godine 2005. godine u školu uvodi obrazovni program opće gimnazije te tako doprinosi razvoju suvremenog, interdisciplinarnog i istraživačkog pristupa nastavnom procesu.

Kako bi se ustanova uspješno razvijala u svim segmentima te dosegla razvojnu komponentu, od presudnog su značaja kompetencije ravnatelja jer samo stručan i kompetentan ravnatelj ima mogućnost zajedno sa svojim djelatnicima ostvariti temeljne zadaće u području obrazovanja.

Proces osuvremenjivanja ustanove nastavlja uključivanjem u provedbu eksperimentalnog programa Škola za život, projekt e-škole, ali i Erasmus + projekte čija je funkcionalna uspješnost rezultirala dobivanjem Povelje Erasmus+ za mobilnost u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju. Zalažući se za promociju strukovnih zanimanja i razvoj novih strukovnih kurikuluma, potiče razvoj Regionalnog centra kompetentnosti za turizam i ugostiteljstvo.

Kontinuirana suradnja s lokalnom zajednicom i gospodarstvenicima te organizacija svih oblika suradnje s učenicima i roditeljima uz odgovornost i poštovanje dokazuju njegovu predanost i socijalnu inteligenciju koja omogućuje širok spektar djelovanja u postizanju kvalitetnih međuljudskih i suradničkih odnosa.

Zajednički postavljena vizija da Srednja škola Prelog postane moderna odgojno-obrazovna ustanova označava koheziju svih dionika, a njezino ostvarivanje i postizanje kvalitete, znak su uspostavljene sinergije, timskog rada i zajedništva unutar ustanove pri čemu presudnu ulogu ima upravo ravnatelj kao poticatelj, motivator i podrška.

Spremnost na kontinuirani profesionalni razvoj, analizu i vrednovanje odgojno-obrazovnog rada škole te samovrednovanje potvrđuju da je titula ravnatelj-savjetnik zasluženo došla u prave ruke.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje