Povežite se s nama

Moda i ljepota

Francuski chic

Objavljeno:

- dana

Poznati u rukama varaždinske vizažistice Mirele Magdić-Fotak

Šminkam se, ali ne prejako. Obično našminkam oči, ponekad usta, a zimi, kad je ten bljeđi, najčešće stavim rumenilo. S obzirom na to da imam smeđe oči, koristim prigušeno zelenu boju sjenila ili boju breskve, a volim crveni ruž – otkrila je Ljerka Šimunić, kustosica Kulturnopovijesnog odjela Gradskog muzeja Varaždin, koja nam je otkrila i detalje oko novog postava Gradskog muzeja Varaždin vezanog uz modu, a koji bi, bude li sve prema planovima, trebao biti otvoren krajem ove godine u sjevernoj kuli Staroga grada.

– Obavili smo sve potrebne pripreme za ovaj projekt radnog naziva “Kultura odijevanja”, odnosno “Moda kroz stoljeća” za koji je dio novaca osigurao Grad Varaždin, dok bi većinu trebalo izdvojiti Ministarstvo kulture. Većina tih novaca potrošit će se za rasvjetu, koja mora biti posebna zbog izložbenih primjeraka, a to znatno poskupljuje sam projekt. Ovih dana trebalo bi biti poznato je li projekt ušao u financiranje za ovu godinu. Ako bude, novi postav bit će otvoren ili 16. studenog na dan Gradskog muzeja Varaždin ili 6. prosinca uz Dan grada – otkrila je varaždinska povjesničarka umjetnosti, koja je povijest umjetnosti i povijest završila na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.
Bit će to postav u kojem će posjetitelji “putovati” kroz modnu prošlost Varaždina.

– Varaždinska modna priča obuhvaća razdoblje od baroka do sredine 20. stoljeća. Bit će tu odjeće, modnog pribora poput šešira, kapa, lepeza, kišobrana i suncobrana te nakita. Dio predmeta već je restauriran u Restauratorskom zavodu u Zagrebu u suradnji s Brankom Regović. Postav će biti upotpunjen istim ili sličnim primjerima mode sa slika portreta Varaždinaca iz navedenog razdoblja, te fotografijama – najavljuje Šimunić i dodaje kako je, nažalost, jako malo zapisa o tome kako su se šminkale naše sugrađanke nekad, ali poznato je da su koristile šminku koju su kupovale u Beču i drugim europskim središnjicama.

U jeku priprema novog zanimljivog postava Gradskog muzeja Varaždin, poznata varaždinska povjesničarka umjetnosti pronašla je malo vremena i prepustila se stručnim rukama vizažistice Mirele Magdić-Fotak koja inspiraciju nije pronašla u nekim prošlim vremenima, nego na ulicama mnogima najljepše europske prijestolnice – Parizu.

– Gospođa Ljerka oduvijek me podsjećala na Francuskinje, koje svojim stilom, frizurom, šminkom i samom pojavom odišu ženstvenošću, pa sam se ovog puta odlučila za francuski chic. Oči su naglašene, a kako bih ih istaknula, koristila sam nekoliko nijanski smeđeg sjenila i tu kombinaciju upotpunila izvlačenjem lagane linije crnog tuša i naglašenim trepavicama. Rumenilo je nježno, a ruž crven – otkrila je varaždinska vizažistica.
Riječ je o šminci koja je naglašena, ali ne previše.

Ovo je šminka prigodna za svečanije prigode, ali i za svaki dan

– Ovo je šminka za svečanije prigode, ali bez problema može se nositi i tijekom dana. Umjesto crvenog ruža, može se staviti ruž neutralnije boje. Crveni ruž, koji sam koristila ovom prigodom, odlično pristaje gospođi Ljerki, a i u ovom slučaju odlično se uklopio u taj cjelokupni francuski stil – otkrila je Magdić-Fotak.

S ovakvim makeupom Ljerka Šimunić spremna je za kavu u Parizu, a tamo će se uskoro i zaputiti. Početkom travnja zatvara se izložba “Cilj i ciljanje”, koja je otvorena u prosincu prošle godine kao jedan od posljednjih projekata Festivala Hrvatske u Francuskoj, kojem je upravo ona bila koordinatorica.

Savjet plus

Crveni ruž odlično pristaje ženama tamnije kose.

 

Izvor:
Foto:

Moda i ljepota

Najtraženiji tretmani s epidermalnim faktorima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Najtraženiji anti-age tretmani s najbrže vidljivim rezultatima na svjetskom tržištu su definitvno tretmani s epidermalnim faktorima rasta, koji se smatraju vrhunskim postignućem znanosti u kozmetici pomlađivanja. EGF (epidermal grow factor) su živi aktivatori staničnog života.

Oni potiču rast novih epitelnih i epidermalnih stanica i na taj način pomlađuju i regeneriraju zrelu i oštećenu kožu te otklanjaju ožiljke. To se događa jer je pomoću njih moguće potaknuti stanice da se ponašaju kao u mladosti. EGF je set proteina koji sadrže čak 54 aminokiseline, što rezultira povećanom proizvodnjom kolagena i elastina.

Proteini preokreću proces starenja kože i obnavljaju zalihe kolagena u dermisu. Najvažnije svojstvo je u tome da su rezultati vidljivi već nakon prvog tretmana, a djeluju na dermalnoj i epidermalnoj razini kože.

Nastavite čitati

Moda i ljepota

Prije zime nahranite svoju kožu, no prvo je temeljito očistite

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

NJEGA KOŽE

Jesen je pravo vrijeme da nahranite, hidratizirate i pripremite kožu za nadolazeće hladne zimske dane. Odaberite hidratantnu kremu ovisno o vašem tipu kože.

Hidratacija i hranjenje kože su vrlo važni, ali je prvo potrebno napraviti piling kože. Detaljan piling važan je zapravo u svakom godišnjem dobu jer priprema kožu za bolju apsorpciju proizvoda za njegu, savjetuju na portalu Žena.hr. Možete koristiti dvije vrste piling proizvoda – one sa sitnim tvrdim česticama i one aktivne kemijski. Piling uklanja slojeve mrtve kože i otkriva mlađu i blistavu kožu. No, nemojte ga raditi više od dva puta tjedno.

Izvor:
Foto:

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje