Općina Orehovica smještena je u centralnome južnom dijelu Međimurja, na granici s Varaždinskom županijom.

Obuhvaća tri naselja: Podbrest, Vulariju i Orehovicu, u kojima živi gotovo 2700 stanovnika. Općina je formirana 1997. godine izdvajanjem iz područja Općine Mala Subotica. Prije devet godina načelnik Općine, Franjo Bukal, proglašen je najambasadorom Europe u korištenju europskih fondova.

U Općini trenutno rade na nekoliko projekata koji čine prioritet i okosnicu razvoja te lokalne jedinice te su ključni za povećanje kvalitete života mještana. Osobit naglasak stavljen je na gospodarske projekte pa je tako, primjerice, Ministarstvo državne imovine Općini bez naknade darovalo 105.000 kvadratnih metara zemljišta u Podbrestu, vrijednosti od tri milijuna kuna, za razvitak Gospodarske zone.

Kako kaže načelnik Bukal, jedan od takvih prioriteta za prošlu je godinu predstavljao završetak izgradnje sportske dvorane.

Školska dvorana

– Dvoranu smo gradili 12 godina, no u suradnji s Međimurskom županijom, Ministarstvom regionalnog razvoja te Ministarstvom znanosti, napokon smo uspjeli zatvoriti potrebnu financijsku konstrukciju. Dvorana je predana na korištenje učenicima, ali i svim udrugama s područja Općine. Ukupan trošak projekta iznosi 15 milijuna kuna. Uz dvoranu, učenici su dobili i šest novih opremljenih učionica, što je omogućilo provođenje jednosmjenske nastave.

Kako kaže načelnik Bukal, jedan od prioriteta za prošlu je godinu predstavljao završetak izgradnje sportske dvorane

Prošle godine smo uredili i centar Podbresta kod Doma kulture i crkve, što je ukupno stajalo 805.000 kuna. Nadstrešnicu grobne kuće u Podbrestu, što je investicija vrijedna 386.000 kuna, uz pomoć Lokalne akcijske grupe Mura-Drava financirat ćemo putem Mjere 7.4.1. U planu je izgradnja društvenoga centra u romskome naselju Drom, što je projekt vrijedan 6,5 milijuna kuna koji se također financira putem iste Mjere.

Izgradit ćemo spojnu cestu od Županijske ceste 2022 do ulice Kralja Zvonimira u Orehovici te javnu rasvjetu na istome potezu. Izradit ćemo projektnu dokumentaciju za dogradnju nadstrešnice uz sportski objekt NK-a „Budućnost“ Podbrest. Gradit će se spojna cesta od groblja u Podbrestu spram Gospodarske zone, uz što će se usput riješiti i oborinska odvodnja te javna rasvjeta na tome dijelu naselja, kao i 60-70 parkirnih mjesta – objašnjava načelnik Bukal.

Uz infrastrukturu, Orehovica radi i na razvoju turističke ponude i potencijala. U Izradi je projektna dokumentacija za rekonstrukciju postojeće zgrade u Vulariji, čime će ona postati objekt javne namjene: turističko-informativni i kulturni centar. Lani su započeli s radovima na projektu Jezerčica, u sklopu kojega se želi revitalizirati potok Jezerčicu, napraviti poučne staze, kamp, školu u prirodi i drugo.

Potrebe i sigurnost

– Nastavit ćemo i s održavanjem postojeće infrastrukture. Izgradit ćemo produžetak vodovodne mreže u Orehovici (zona Križopotje), radimo na odvodnome sustavu, održavanju nerazvrstanih cesta, sanaciji oštećenih asfaltnih zastora… U svim naseljima općine će se izraditi i na stupove postaviti znakovi s nazivima ulica. Kod Društvenoga doma u Vulariji izgradit će se pet parkirališnih mjesta sa sustavom odvodnje i separatorom.

Uza sve navedeno, nastavit ćemo sufinancirati nabavu udžbenika i radnih bilježnica za učenike, kao i prijevoz te školske obroke. Za stipendije godišnje podijelimo 30-ak tisuća, a za sufinanciranje vrtića 300-tinjak tisuća kuna. Posebnu brigu vodimo o osobama starije životne dobi, osobito onima s ispodprosječnim mirovinama. Primjerice, za Božić smo podijelili više od 120 božićnica. Zgradu stare škole htjeli bismo prenamijeniti…

U planu je izgradnja Društvenog centra u romskome naselju Drom, što je projekt vrijedan 6,5 milijuna kuna

Vidjet ćemo hoće li to postati hostel ili nešto drugo, ali mislimo da nam je potreban i dnevni boravak za starije i nemoćne osobe. Podržavamo i dobrovoljna vatrogasna društva s područja Općine, koja smatramo važnima za sigurnost mještana. Nedavno smo nabavili navalno vozilo za DVD Vularija, kombi za potrebe DVD-a Orehovica te vatrogasnu opremu za sva tri društva iz naše općine – kaže Bukal. U 2019. putem natječaja će za udruge izdvojiti 100.000 kuna.

Orehijada

Napominje da rade i na promociji Orehovice, za što je zaslužna i popularna manifestacija Orehijada („Festival oreha i sega kaj kcoj ide“). Manifestacija se obično održava u vrijeme blisko Danu općine, koji slave 21. svibnja. Orehijadu organiziraju Općina i Kulturno-umjetničko društvo „Fijolica“ Orehovica. Ove će se godine tako po šesti puta održati 18. svibnja.

Osim Orehijade, ključne su i aktivnosti Udruge žena „Brest“ iz Podbresta, čije članice organiziraju izložbe povodom božićnih i uskrsnih blagdana. One, naime, izlažu ručne radove od perušine i krep papira koje izrađuju kao što su to nekad radile naše bake.

U sklopu KUD-a „Fijolica“ djeluju folklorna (za djecu te za odrasle), tamburaška (također za djecu te za odrasle), dramska i vokalna sekcija. Predsjednik KUD-a, ujedno ravnatelj Osnovne škole Orehovica i zamjenik predsjednika Općinskog vijeća, Branko Sušec, najavljuje i obilježavanje 150. obljetnice organiziranoga školstva u Orehovici. Ono će se u lokalnoj školi održati u rujnu.

Komentari

Komentara