Povežite se s nama

Međimurje

Franjo Bukal: “Važni su rad i infrastruktura, ali i promocija!”

Objavljeno:

- dana

Općina Orehovica smještena je u centralnome južnom dijelu Međimurja, na granici s Varaždinskom županijom.

Obuhvaća tri naselja: Podbrest, Vulariju i Orehovicu, u kojima živi gotovo 2700 stanovnika. Općina je formirana 1997. godine izdvajanjem iz područja Općine Mala Subotica. Prije devet godina načelnik Općine, Franjo Bukal, proglašen je najambasadorom Europe u korištenju europskih fondova.

U Općini trenutno rade na nekoliko projekata koji čine prioritet i okosnicu razvoja te lokalne jedinice te su ključni za povećanje kvalitete života mještana. Osobit naglasak stavljen je na gospodarske projekte pa je tako, primjerice, Ministarstvo državne imovine Općini bez naknade darovalo 105.000 kvadratnih metara zemljišta u Podbrestu, vrijednosti od tri milijuna kuna, za razvitak Gospodarske zone.

Kako kaže načelnik Bukal, jedan od takvih prioriteta za prošlu je godinu predstavljao završetak izgradnje sportske dvorane.

Školska dvorana

– Dvoranu smo gradili 12 godina, no u suradnji s Međimurskom županijom, Ministarstvom regionalnog razvoja te Ministarstvom znanosti, napokon smo uspjeli zatvoriti potrebnu financijsku konstrukciju. Dvorana je predana na korištenje učenicima, ali i svim udrugama s područja Općine. Ukupan trošak projekta iznosi 15 milijuna kuna. Uz dvoranu, učenici su dobili i šest novih opremljenih učionica, što je omogućilo provođenje jednosmjenske nastave.

Kako kaže načelnik Bukal, jedan od prioriteta za prošlu je godinu predstavljao završetak izgradnje sportske dvorane

Prošle godine smo uredili i centar Podbresta kod Doma kulture i crkve, što je ukupno stajalo 805.000 kuna. Nadstrešnicu grobne kuće u Podbrestu, što je investicija vrijedna 386.000 kuna, uz pomoć Lokalne akcijske grupe Mura-Drava financirat ćemo putem Mjere 7.4.1. U planu je izgradnja društvenoga centra u romskome naselju Drom, što je projekt vrijedan 6,5 milijuna kuna koji se također financira putem iste Mjere.

Izgradit ćemo spojnu cestu od Županijske ceste 2022 do ulice Kralja Zvonimira u Orehovici te javnu rasvjetu na istome potezu. Izradit ćemo projektnu dokumentaciju za dogradnju nadstrešnice uz sportski objekt NK-a „Budućnost“ Podbrest. Gradit će se spojna cesta od groblja u Podbrestu spram Gospodarske zone, uz što će se usput riješiti i oborinska odvodnja te javna rasvjeta na tome dijelu naselja, kao i 60-70 parkirnih mjesta – objašnjava načelnik Bukal.

Uz infrastrukturu, Orehovica radi i na razvoju turističke ponude i potencijala. U Izradi je projektna dokumentacija za rekonstrukciju postojeće zgrade u Vulariji, čime će ona postati objekt javne namjene: turističko-informativni i kulturni centar. Lani su započeli s radovima na projektu Jezerčica, u sklopu kojega se želi revitalizirati potok Jezerčicu, napraviti poučne staze, kamp, školu u prirodi i drugo.

Potrebe i sigurnost

– Nastavit ćemo i s održavanjem postojeće infrastrukture. Izgradit ćemo produžetak vodovodne mreže u Orehovici (zona Križopotje), radimo na odvodnome sustavu, održavanju nerazvrstanih cesta, sanaciji oštećenih asfaltnih zastora… U svim naseljima općine će se izraditi i na stupove postaviti znakovi s nazivima ulica. Kod Društvenoga doma u Vulariji izgradit će se pet parkirališnih mjesta sa sustavom odvodnje i separatorom.

Uza sve navedeno, nastavit ćemo sufinancirati nabavu udžbenika i radnih bilježnica za učenike, kao i prijevoz te školske obroke. Za stipendije godišnje podijelimo 30-ak tisuća, a za sufinanciranje vrtića 300-tinjak tisuća kuna. Posebnu brigu vodimo o osobama starije životne dobi, osobito onima s ispodprosječnim mirovinama. Primjerice, za Božić smo podijelili više od 120 božićnica. Zgradu stare škole htjeli bismo prenamijeniti…

U planu je izgradnja Društvenog centra u romskome naselju Drom, što je projekt vrijedan 6,5 milijuna kuna

Vidjet ćemo hoće li to postati hostel ili nešto drugo, ali mislimo da nam je potreban i dnevni boravak za starije i nemoćne osobe. Podržavamo i dobrovoljna vatrogasna društva s područja Općine, koja smatramo važnima za sigurnost mještana. Nedavno smo nabavili navalno vozilo za DVD Vularija, kombi za potrebe DVD-a Orehovica te vatrogasnu opremu za sva tri društva iz naše općine – kaže Bukal. U 2019. putem natječaja će za udruge izdvojiti 100.000 kuna.

Orehijada

Napominje da rade i na promociji Orehovice, za što je zaslužna i popularna manifestacija Orehijada („Festival oreha i sega kaj kcoj ide“). Manifestacija se obično održava u vrijeme blisko Danu općine, koji slave 21. svibnja. Orehijadu organiziraju Općina i Kulturno-umjetničko društvo „Fijolica“ Orehovica. Ove će se godine tako po šesti puta održati 18. svibnja.

Osim Orehijade, ključne su i aktivnosti Udruge žena „Brest“ iz Podbresta, čije članice organiziraju izložbe povodom božićnih i uskrsnih blagdana. One, naime, izlažu ručne radove od perušine i krep papira koje izrađuju kao što su to nekad radile naše bake.

U sklopu KUD-a „Fijolica“ djeluju folklorna (za djecu te za odrasle), tamburaška (također za djecu te za odrasle), dramska i vokalna sekcija. Predsjednik KUD-a, ujedno ravnatelj Osnovne škole Orehovica i zamjenik predsjednika Općinskog vijeća, Branko Sušec, najavljuje i obilježavanje 150. obljetnice organiziranoga školstva u Orehovici. Ono će se u lokalnoj školi održati u rujnu.

Foto i video

FOTO Međimurju četiri šampiona, po jedan dolazi iz Varaždinske županije i Slovenije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Matej Ščavničar

U ponedjeljak i utorak, 3. i 4. svibnja, u Štrigovi je održano 5. Međunarodno ocjenjivanje vina Štrigova 2021.

Organizator ocjenjivanja bila je Općina Štrigova u suorganizaciji Društva vinogradara i vinara “Hortus Croatiae“, Međimurske županije te Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva Ministarstva poljoprivrede. Peti put pod predsjedavanjem dr. sc. Ivane Alpeze ocjenjivači su ocjenjivali uzorke koji su se natjecali u dvjema grupama, pri čemu su dodijeljene titule šestero šampiona.

 1. ŠAMPION U KATEGORIJI VINA REDOVITE BERBE – PUŠIPEL:
  Pušipel classic, 2020., VINOGRADARSTVO I PODRUMARSTVO CMREČNJAK,
  Sv. Urban 273, 40312 Štrigova.
 2. ŠAMPION U KATEGORIJI VINA PREDIKATNE BERBE – PUŠIPEL:
  Pušipel prestige, kasna berba, 2019., VINA DK DVANAJŠČAK – KOZOL,
  Dragoslavec 81, 40311 Lopatinec.
 3. ŠAMPION U KATEGORIJI PREDIKATNIH VINA:
  Graševina, ledena berba, 2007., VINA KRAMPAČ,
  Kopriva 1, 9246 Razkrižje, R. Slovenija.
  *ukupno najbolje ocijenjeno vino
 4. ŠAMPION U KATEGORIJI CRNIH VINA REDOVITE BERBE:
  Mješavina crnih sorata, 2015., VINOGRADARSTVO I PODRUMARSTVO BRANIMIR JAKOPIĆ, Železna Gora 92, 40312 Štrigova.
 5. ŠAMPION U KATEGORIJI BIJELIH VINA REDOVITE BERBE:
  Rajnski rizling, 2020., deMar vina,
  Luka Ludbreška 7, 42233 Sveti Đurđ.
 6. ŠAMPION U KATEGORIJI PJENUŠAVIH VINA:
  Pjenušac “Polaris” (sorta PUŠIPEL), 2017., VINOGRADARSTVO I PODRUMARSTVO CMREČNJAK,
  Sv. Urban 273, 40312 Štrigova

Dodjela diploma će se održati u petak, 14. svibnja, u Domu kulture u Štrigovi s početkom u 15 sati. Čestitamo šampionima!

Nastavite čitati

Međimurje

U Čakovcu 7. svibnja masovno cijepljenje građana kod Županijske bolnice!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

ŽB Čakovec

Na temelju dogovora Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije i Grada Čakovca, u petak, 7. svibnja, u trijažnoj garaži Županijske bolnice Čakovec bit će organizirano cijepljenje protiv SARS-Cov-2 virusa. Cijepiti se mogu svi punoljetni građani, bez obzira na to jesu li se prijavili preko aplikacije Doma zdravlja Čakovec.

Masovno cijepljenje održat će se u vremenu od 9 do 13 sati, a mogu mu se odazvati sve osobe koje se žele cijepiti cjepivom AstraZenece.

– U Gradskoj upravi dnevno se zaprima znatni broj upita zašto na području Grada nema organiziranog mjesta za cijepljenje… Nemaju svi automobile, a ne postoji ni organizirani javni prijevoz do organiziranih punktova za cijepljenje. Iz toga se razloga mnogi koji se žele cijepiti, ne cijepe.

Kako je cilj u što kraćem vremenu procijepiti što više građana, organizacija mjesta za cijepljenje u Čakovcu vrlo je važna pa je zajedno sa Zavodom za javno zdravstvo Međimurske županije uspostavljen jedan takav punkt u krugu Županijske bolnice Čakovec. Nadamo se da će se ova suradnja nastaviti te da će u budućnosti na raspolaganju biti i cjepiva drugih proizvođača – kažu iz Grada Čakovca.

Kako stoji na Facebook stranici Županijske bolnice Čakovec, i ostali žitelji Međimurske županije (koji nisu s područja Grada Čakovca) mogu se cijepiti bez prethodne najave danas (6. svibnja) i sutra (7. svibnja) između 13 i 18 sati.

Nastavite čitati