Povežite se s nama

Međimurje

Franjo Soldat i dalje će voditi Udrugu „Međimurska gruda“

Objavljeno:

- dana

SASTALI SE

Udruga za očuvanje kulturne baštine „Međimurska gruda“ iz Dunjkovca, jednog od najstarijih naselja u sastavu Općine Nedelišće, održala je godišnju skupštinu.

Kako su od osnutka ove udruge za očuvanje kulturne baštine prošle četiri godine, ova je skupština ujedno bila izborna.

Ciljevi ostvareni

Kako su od osnutka Udruge prošle četiri godine, ova je skupština ujedno bila izborna

Ciljevi ove udruge su unapređenje seoskog života u svim njegovim aspektima, kao i promocija i unapređenje obiteljskih gospodarstava. Jedan od glavnih ciljeva već su ostvarili, a taj je otvorenje Muzeja prve hrvatske pruge, jer je prva hrvatska pruga izgrađena 1860. godine s ciljem povezivanja Budimpešte i Beča, a prolazi kroz Dunjkovec.
– Sada radimo na legalizaciji zbirke štreke, što su si svakako zaslužili svi ljudi koji su sudjelovali u njezinoj izgradnji. Surađujemo s Restauratorskim zavodom, Državnim arhivom i Dokumentacijskim centrom iz Zagreba – rekao je predsjednik Udruge Franjo Soldat.

Žele napraviti i „smoligarski grunt”, jer smoligarstvo je izumrli zanat specifičan za Dunjkovec, koji žele popularizirati. Smoligari su nekada od borovine izrađivali drvca za potpalu i prodavali ih na sajmovima po cijeloj sjeverozapadnoj Hrvatskoj. Smoliga je unosila toplinu u domove, a želja Udruge je takvu toplinu prenijeti u srca ljudi.
– U planu je i otvorenje „Bakine hiže“, odnosno potrudit ćemo se da od Općine dobijemo zemljište na kojem ćemo napraviti repliku stare međimurske kuće – dodao je Franjo Soldat.

Na početku izborne skupštine podnijeta su izvješća o radu u protekloj godini. Izvješće Upravnog odbora podnio je tajnik Udruge Tihomir Štefulj, a izvješće Nadzornog odbora njegov član Stjepan Pertlik.

Predsjednik Franjo Soldat osvrnuo se na protekle četiri godine djelovanja Udruge, a ponosan je i na organizaciju „Večeri folklora“, „Gulašfesta“, „Bakinih kolača“ te brojnih izložbi slika i gostovanja Udruge po Međimurju i okolici.

Predsjednik Udruge podnio je i financijsko izvješće za 2017. godinu te predložio novi financijski plan za 2018. godinu. Nakon što su prihvaćena izvješća, pristupilo se izbornom dijelu, u kojemu je odlučeno da će predsjednik „Međimurske grude“ u sljedećemu mandatu i dalje biti Franjo Soldat, dok je za zamjenika predsjednika izabran Ivan Sever.
Dužnost tajnika i dalje će obnašati Tihomir Štefulj, a novi blagajnik Udruge je Emil Mesarić. Uz njih, u Upravnom odboru su Biserka Ganzer, Josip Kovačić i Smiljan Pozvek. U Nadzornom odboru su, uz predsjednika Ivana Ganzera, Dušanka Krizman i Davor Trbović.

Skupštini su prisustvovali zamjenik načelnika Općine Nedelišće Željko Kacun, predsjednik Vijeća Mjesnog odbora Dunjkovec Anđelko Kraljić i predstavnici dunjkovskih udruga. Predsjednik Udruge Franjo Soldat svima je zahvalio na dosadašnjoj suradnji te izrazio želju da takva ostane i ubuduće.

Izvor: RT
Foto:

Međimurje

Prijam kod Cividini za Čakovečke mažoretkinje: „One su promotori i duša ovoga grada“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Advent u Gradu Zrinskih tradicionalno je započeo nastupom Čakovečkih mažoretkinja uz pratnju Gradskog puhačkog orkestra u centru Čakovca.

Kako bi im čestitala, gradonačelnica Čakovca Ljerka Cividini priredila je prijam na kojem je sudjelovalo 11 djevojaka, članica Čakovečkih mažoretkinja i Twirling kluba Čakovec, na čelu s trenericama Smiljanom Nedeljko i Leonom Posavec.

Mažoretkinje su pritom iskoristile priliku da zahvale na kontinuiranoj podršci Grada, posebice za nedavno održano Europsko prvenstvo u Poreču, gdje su mlade Čakovčanke ponovno ostvarile zapažene rezultate.

Zara Nedeljko, Katja Kolac, Ena Kovačić, Nika Kovačić, Karolina Horvat, Tara Vidović, Emily Vuk i Anita Bulat osvojile su srebro u kategoriji Batonlag Team juniori, dok su Zara Nedeljko i Katja Kolac osvojile 6. mjesto u kategoriji duet s rekvizitima kadeti.

Twirling klub Čakovec pak je na Europskom prvenstvu u Poreču također postigao odlične rezultate – Mia Nedeljko osvojila je zlato u kategoriji strutting x juvenile, a u kategoriji stutting youth nastupila je i Tara Vidović te imala zapaženi nastup.

Članice ove ekipe još su Klara Golubić, Hana Pfeifer Kacian, Taša Gotal, Franka Strnad, Leona Huzjak i Zita Miličević, a trenerski tim još čini trenerica Iva Merdanović.

Gradonačelnica je naglasila da niz godina prati njihov rad te da iznimno cijeni sve napore koje ulažu u stvaranje ovakvih vrhunskih rezultata i činjenicu da su svojom predanošću, kvalitetom i rezultatima jedan od prepoznatljivih i ljepših promotora, prava duša grada.

– Po vrhunskim Čakovečkim mažoretkinjama znam da kada je osoba jednom mažoretkinja, ostaje zauvijek mažoretkinja. Za to su zaslužne vrhunske trenerice i roditelji koji se nesebično daju u vašu udrugu. Čestitam svima i sretno na državnom prvenstvu u Požegi – rekla je Cividini.

Nastavite čitati

Međimurje

Koronavirus: u Međimurju pada broj zaraženih, evidentirano 8 novih slučajeva

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

koronavirus, korona, ilustracija, cjepivo

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata PCR testiranjem evidentirana su 4 pozitivna nalaza na SARS-CoV-2 virus u Međimurskoj županiji, priopćio je 6. prosinca županijski Stožer civilne zaštite.

Iz drugih županija prijavljen je 1 pozitivan slučaj kod osobe s prebivalištem/boravištem u Međimurskoj županiji.

Tijekom vikenda brzim antigenskim testovima testirane su 273 osobe te su evidentirana 3 pozitivna nalaza, što je 1,1 % od broja testiranih.

U protekla 24 sata oporavljene su 153 osobe. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 990.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je 119 pacijenata pozitivnih na SARS-CoV-2 virus. U protekla 24 sata hospitalizirano je 7 pacijenata, otpušteno je 5 pacijenta, 4 pacijenta su na invazivnoj respiraciji. Preminula je 1 osoba, muška osoba stara 88 godina.

Na današnji dan 7-dnevna incidencija u Međimurskoj županiji na testiranja PCR metodom iznosi 835 pozitivnih na 100.000 stanovnika, što je manje u odnosu na tjedan ranije kada je incidencija bila 982.

14-dnevna incidencija iznosi 1817, dok je tjedan ranije iznosila 2278 pozitivnih na 100.000 stanovnika. U proteklih sedam dana PCR-om je testirano 2145 osoba te je udio pozitivnih u broju testiranja 42,8 %. Sve epidemiološke brojke i u ovome tjednu bilježe pad.

Građani se mogu cijepiti svakim radnim danom od 9 do 13 sati u Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije te od 13 do 18 sati u trijaži Županijske bolnice Čakovec.

U subotu, 11. prosinca 2021. godine, cijepljenje će se provoditi u Prelogu u školskoj sportskoj dvorani, dok će se u subotu, 18. prosinca 2021. godine, cijepljenje provoditi u Murskom Središću.

Za cijepljenje nije potrebna prethodna najava, a cijepit će se s 1., 2., i 3. dozom svim dostupnim cjepivima. Svi građani, kojima je prošlo šest mjeseci od cijepljenja 2. dozom, mogu se cijepiti 3. dozom.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje