Povežite se s nama

U fokusu

Frizeri i veterinarski tehničari u Varaždinskoj županiji rade kao obućari, uvoz kvalificirane radne snage neizbježan?

Objavljeno:

- dana

Srednja strukovna škola Varaždin u novoj školskoj godini više neće imati program modelar obuće i kožne galanterije zato što se zadnje dvije godine za taj program nije prijavio nitko!

– Sada ćemo u četvrtom razredu za program modelar obuće i kožne galanterije imati 11 učenika, i to je sve. Već dvije godine za taj se program nije prijavio nitko i nećemo ga imati u novoj školskoj godini. Upisat ćemo samo razred modnih tehničara i razred galanterista/krojača – rekao je Dražen Košćak, ravnatelj Srednje strukovne škole Varaždin na okruglom stolu “Potreba za obrazovanjem u sektoru tekstil/koža/odjeća/obuća” koji je u srijedu održan u palači Herzer u Varaždinu. Događanje je okupilo predstavnike obućarske, kožarske i tekstilne industrije, Zavoda za zapošljavanje, strukovnih škola i visokoobrazovnih institucija, obrtnike, predstavnike Grada Varaždina i Varaždinske županije, a na okruglom stolu je bila i ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.

Meksikanci i Ukrajinci

Dok u Varaždinu učenici nisu zainteresirani za program modelar obuće i kožne galanterije, u Gospodarskoj školi Čakovec nisu dobili dozvolu za provođenje tog programa.

– Mi ove godine nismo mogli dobiti četverogodišnji program modelar obuće i modni tehničar ako se ne odreknemo trogodišnjih zanimanja. Naime, program zahtijeva i novo zapošljavanje, pa tako i opterećenje državnog proračuna. Mislim da ne bismo trebali gledati hoćemo li opteretiti proračun zbog više zaposlenih u obrazovanju i činjenice da učenici u četverogodišnjem obrazovanju trebaju našim gospodarstvenicima. Odluke Ministarstva znanosti i obrazovanja treba promijeniti u smislu dozvoljavanja četverogodišnjeg programa, ali ne nauštrb ukidanja trogodišnjeg programa ili nekog drugog srodnog programa – upozorio je Renato Vinko, ravnatelj Gospodarske škole Čakovec.

Sudionici okruglog stola u Varaždinu na temu budućnosti tekstilnog i obućarskog sektora

Posljedica ovakve upisne politike i slabog interesa učenika za programe u području tekstila i obuće, je nedostatak kvalificirane radne snage. Gotovo u svim proizvođačkim sektorima evidentan je nedostatak stručno osposobljenih radnika i rukovodioca inženjera. S tim problemom obućari i tekstilci sa sjevera Hrvatske, gdje je ta industrija i najjača, muku muče već godinama i nisu sigurni da će im novi, kvalificirani radnici doći iz sustava obrazovanja.

– Ako pogledate strukturu naše radne snage, nema toga što nemamo, od frizera do veterinarskih tehničara. Tržište je sve zahtjevnije i traže se nova znanja i vještine. Mi bismo odmah mogli zaposliti 20 radnika u proizvodnji, no trebamo i inženjere, dizajnere. Kako ćemo do njih ako nema te vertikale u obrazovanju, ako nema četverogodišnjeg programa i interesa za ta zanimanja? – pita se Nada Zver, direktorica Ivančice.

Direktor tvrtke Jelen Professional iz Čakovca Zdravko Đunđek ustvrdio je da nedostaje više prakse u školama, ali i na fakultetima.

– Jako su velike razlike kad sam ja išao u školu i studirao u odnosu na danas. Primjerice, ja sam imao tri dana prakse, a dvije praktikantice, koje su u našoj tvrtki na praksi, samo jedan dan u tjednu – rekao je Đunđek.

Ne žele učenike na praksi?

Samo u kožarskoj industriji na području Varaždinske i Međimurske županije zaposleno je 10.000 ljudi.

Mario Lešina, predstavnik Vijeća udruženja kožara i obućara HGK 

– Uz prosječnu stopu umirovljenja u Hrvatskoj od 3 %, nama godišnje samo za održavanje ovih kapaciteta treba 300 ljudi. Samo za održavanje postojećeg stanja. A gdje je razvoj? Boxmark slobodna radna mjesta već popunjava radnicima iz Meksika i Ukrajine. Ne isključujem da ću i ja to morati učiniti u budućnosti – istaknuo je Mario Lešina, predstavnik Vijeća udruženja kožara i obućara HGK i direktor privatne tvrtke za obuću Midal.

Dožupan Tomislav Paljak, dekan FOI-ja prof. dr. sc. Vrček i ministrica prof. dr. sc. Divjak

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak tvrdi da su u novome Nacionalnom kurikulumu za strukovno obrazovanje stvari postavljene puno drugačije.

– Naglasak je na učenju temeljenom na radu kako bi učenik u školi ili kod poslodavca dobio dobre temelje za svoj budući posao. No, kod dualnog obrazovanja imamo dvostruka mjerila: s jedne strane čujemo kritike poslodavaca da škole ne isporučuju stručne radnike, a s druge strane imamo situaciju kad gospodarstvenici ne žele uzeti učenike na naukovanje. Mi smo od HGK tražili da se poslodavci izjasne jesu li spremni uzeti učenike na naukovanje i rezultati su bili porazni, ja nisam mogla vjerovati. Ako govorimo da nam dualno obrazovanje može pomoći, onda ne bih rekla da škole u Čakovcu i Varaždinu ne mogu isporučiti kompetencije, jer su to jako dobre škole. Mi nemamo interesa učenika za upis u ta zanimanja. Nije više dovoljna samo promocija. Ona mora sadržavati i elemente atraktivnosti posla nakon završetka škole. Danas se situacija znatno promijenila u odnosu na prije nekoliko godina i mladim ljudima nije više važno hoće li imati posao, nego hoće li s tim poslom biti zadovoljni. Poslodavci moraju znati da ne postoji neiscrpan bazen radne snage – istaknula je ministrica Divjak.

Dodala je da se i upisne kvote moraju definirati na području županija u suradnji s poslodavcima, što je određena novost koja je omogućena izmjenama Zakona o odgoju i obrazovanju, koje su upućene u proceduru.

– Osnivač je taj koji mora prepoznati gdje je perspektiva razvoja. Je li perspektiva razvoja Varaždinske županije poljoprivreda, turizam, tekstilna i kožarska industrija? Je li ona uopće u prioritetima? Ako jest, onda to mora biti provedeno. U Međimurskoj županiji to se već sada može prepoznati, prioritete prati upisna politika, od srednjeg obrazovanja do fakulteta. U Varaždinu to još nije dovoljno prepoznato. Pokazala se potreba za studijem obućarske tehnologije i dizajna obuće. Hajdemo onda vratiti taj studij – rekla je ministrica Divjak i za to najavila podršku Ministarstva.

OKVIR 1:

Uz loš imidž tekstilnog i obućarskog sektora, problem su i niske plaće

Zver: Smanjite nam doprinose, mi ćemo povećati plaće

Prof. dr. sc. Sandra Bischof, dekanica Tekstilno-tehnološkog fakulteta u Zagrebu je istaknula da u EU postoji potreba za milijun radnih mjesta u sektoru tekstila i obuće, što bi trebao biti poticajan razlog da obrazovanje, gospodarstvo, državna i lokalna vlast utvrde smjernice djelovanja.

Prof. dr. sc. Sandra Bischof, dekanica Tekstilno-tehnološkog fakulteta

– Ključni problemi su loš imidž cijelog sektora i niske plaće – istaknula je prof. dr. sc. Bischof. Ministrica Divjak je rekla da ima informacije kako ni uvjeti rada u obućarskoj i tekstilnoj industriji nisu baš bajni.

– Plaća petog i šestog stupnja u našem sektoru, znači složenijim poslovima za koje su potrebna veća znanja i vještine, je oko 4500 do 5000 kuna. Problem je što nama dođu ljudi koji ne znaju raditi i moraju početi od najjednostavnijih poslova, gdje je plaća minimalna – rekao je Lešina.

Direktorica Ivančice Nada Zver je rekla da su nedavno u Čakovcu s Ministarstvom rada imali sastanakna temu niskih plaća.

– U situaciji kada ostajemo bez radnika tražimo od države da napravi rasterećenje doprinosa. Konkretno, zahtijevamo da se “skinu” doprinosi na bruto plaću, a riječ je o 17,2 %, i da taj teret preuzme država, kao što ga je preuzela u mnogim slučajevima za mnogo veća sredstva nego što se radi za sektor tekstila i obuće, a to je godišnje oko 100 milijuna kuna. Mi gospodarstvenici garantiramo, spremni smo to i potpisati, da će sve što nas se rastereti ići u korist neto plaća zaposlenih – poručila je Zver.

U fokusu

Ravnatelj Hitne neće podnijeti ostavku: “U Nastavnom zavodu sve je po Zakonu i pravilnicima …“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Nezadovoljni djelatnici Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije organizirali su prosvjed u Varaždinu protiv ravnatelja varaždinskog Zavoda za hitnu medicinu Mladena Smoljanca. U svojem osvrtu na nastalu situaciju u Nastavnom zavodu za hitnu medicinu Varaždinske županije, danas je ravnatelj Mladen Smoljanec na konferenciji za medije ustvrdio da nezadovoljnici iznose neistine.

>>Županija o prosvjedu djelatnika Hitne: Ravnatelj Smoljanec pobija tvrdnje Sindikata, čekaju se očitovanja nadležnih tijela

– Nastavni zavod za hitnu medicinu je isplatio dodatak/nagradu za rad u vrijeme COVID-19 prema Odluci Vlade RH o posebnoj nagradi radnicima, objavljenoj u Narodnim novinama 9. prosinca 2020 godine, gdje u stavku II. izrijekom stoji da se posebna naknada iz točke I. spomenute Odluke isplaćuje radniku za vrijeme koje je sukladno rasporedu poslodavca/ravnatelja proveo na obavljanju poslova u ustrojstvenim jedinicama koje pružaju skrb oboljelima od bolesti COVID-19. Svi zaposlenici su primili naknadu prema toj odluci. Radnici našeg Zavoda su nezadovoljni jer su čuli da se u drugim zavodima naknada isplaćivala bez obzira na vrijeme provedeno u radu s COVID-19 oboljelima. Kao ravnatelj sam odgovoran za zakonitost rada ustanove i tako sam postupio sukladno odluci. Ako je netko radio jedan sat s COVID-19 oboljelom osobom, obračunat mu je dodatak za taj jedan sat, a ne za cijeli dan, kao što zaposlenici smatraju da imaju pravo – ističe Smoljanec.

Sanitetski prijevoz

Međutim, sindikalisti koji zastupaju zaposlenike, prozvali su ga za nezakonite radnje i mobbing prema zaposlenicima.

– Sva radna mjesta unutar Zavoda su sistematizirana sukladno Uredbi o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova u javnim službama i Zakonu o zdravstvenoj zaštiti. Tako su određeni i koeficijenti. I ravnatelji kao i svi ostali zaposlenici imaju pravo i dužnost usavršavati svoje znanje. Slijedom toga je i smjernica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, prema kojoj ravnatelji (dužnosnici) pored plaće smiju primiti, između ostalog, edukaciju povezanu s obnašanjem dužnosti – tvrdi ravnatelj Zavoda koji je za Regionalni tjednik komentirao posljedice svojih spornih odluka sanitetskom prijevozu.

– Što se tiče prijedloga odluke o vožnji sestara/tehničara u stražnjem dijelu vozila, pripremali smo je kako bismo zaštitili prava pacijenata. Naime, primali smo usmene i pisane primjedbe pacijenata i njihovih obitelji da se sestre/tehničari ne voze s pacijentima u stražnjem dijelu vozila, kao to nalaže Pravilnik o sanitetskom prijevozu. Svima nam je jasno da medicinska sestra ima važnu ulogu u vozilu, jer inače bi bio dovoljan vozač. Ona je u vozilu da pomogne pacijentu, da skrbi o tom pacijentu i zato sva vozila imaju posebno sjedalo za sestru/tehničara u stražnjem dijelu. lako je ova odluka naišla na negodovanje radnika Zavoda, pozdravljena je od strane pacijenata – rezolutan je Smoljanec.

Napomenuo je i da imaju odredbu u podzakonskom propisu, a i uputu Ministarstva zdravstva o plaćanju u slučaju kada se vozilom saniteta prevozi pacijent s liječnikom iz jedne bolnice u drugu. Nas je zanimalo i je li točna informacija da ukoliko zaposlenici u sanitetskom prijevozu posao odbiju, dobivaju prijetnje disciplinskim mjerama?

– Za svaku disciplinsku mjeru koja se eventualno izreče, provede se propisani postupak u kojem i djelatnici moraju napisati svoje očitovanje, koje se također uzima u obzir. Mi smo tu radi pacijenta – nije u redu da zdravstveni radnik napusti radno mjesto prije završetka radnog vremena bez opravdanog razloga – veli ravnatelj Zavoda čiji djelatnici imaju ugovor na varaždinskoj adresi Franje Galinca 4.

A prava drugih?

Tu je sjedište Nastavnog zavoda, a rade po potrebi posla i rasporedu u svim Ispostavama (Varaždin, Ludbreg, Novi Marof i Ivanec).

– Uvijek sam poštivao i poštivat ću sva prava djelatnika, ali potrebe pacijenata su na prvom mjestu, jer zbog njih smo i svi dobili posao u Nastavnom zavodu. Svi djelatnici u Nastavnom zavodu imaju identičnu radno zaštitnu odjeću i obuću i nitko osim jednog gospodina nikada nije imao primjedbe. U krajnjem slučaju, radno zaštitna obuća i odjeća je propisana Procjenom rizika. Svatko ima pravo na prosvjed i tražiti svoja prava, no, naravno, mora pritom voditi brigu i o pravima drugih. Također, i o  mjestu i načinu prosvjeda – zaključio je Mladen Smoljanec.

Nastavite čitati

U fokusu

Županija o prosvjedu djelatnika Hitne: Ravnatelj Smoljanec pobija tvrdnje Sindikata, čekaju se očitovanja nadležnih tijela

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nezadovoljni djelatnici Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije organizirali su prosvjed u Varaždinu protiv ravnatelja varaždinskog Zavoda za hitnu medicinu Mladena Smoljanca.

Prosvjed se održao ispred varaždinskog Nastavnog zavoda za hitnu medicinu, a potom i ispred zgrade Varaždinske županije.

Kako doznajemo iz Varaždinske županije, za najavu prosvjeda saznali su prvo na društvenim mrežama.

– Tek potom smo u četvrtak, 16. ožujka, zaprimili dopis Hrvatskog sindikata hitne medicine kojim to potvrđuju te traže razgovor sa Županom. To je ujedno prvi i jedini dopis koji nam je od njih upućen. Na njihov zahtjev smo odgovorili čim smo dobili kontakt podatke. Naime, sjedište navedenog sindikata je u Vinkovcima, a na dopisu nisu bili navedeni adresa, brojevi telefona ili e-mail adresa. Predsjedniku Sindikata predložili smo termin sastanaka sa županom u ponedjeljak, 20. ožujka, u 10.30 sati, što je i prihvaćeno. Također, Varaždinska županija je ranije, u ponedjeljak, 13. ožujka, zaprimila i dopis drugog sindikata „Zajedno“, koji je zatražio inspekcijski nadzor u Nastavnom zavodu za hitnu medicinu Varaždinske županije – ističu iz Županije.

Posla za DORH i INSPEKCIJE

Dodaju i da je temeljem njihovog dopisa, Ministarstvo zdravstva zatražilo postupanje HZZO-a, DORH-a, Državnog inspektorata i Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu.
– Odmah po zaprimanju dopisa sindikata “Zajedno”, 13. ožujka 2023., zatraženo je očitovanje Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije o navodima iz dopisa. Ravnatelj je očitovanje dostavio 15. ožujka te njime pobija navode Sindikata. Ravnatelja zdravstvene ustanove razrješuje Upravno vijeće, iz razloga navedenih u Zakonu o zdravstvenoj zaštiti i Zakonu o ustanovama. Dakle, ravnatelja se bez ikakvih štetnih posljedica po ustanovu, može razriješiti isključivo iz razloga koji su navedeni u Zakonu. Stoga su nadležna tijela (HZZO, DORH, Državni inspektorat, Hrvatski zavod za hitnu medicinu), ta koja utvrđuju je li koja od pritužbi sindikata razlog za pokretanje razrješenja ravnatelja – ukazuju iz Županije te napominju da, kada je u pitanju nadležnost Varaždinske županije kao osnivača, samo u prošloj godini je za Zavod za hitnu medicinu izdvojeno dva milijuna kuna (265.445 eura). Time su nabavljena četiri nova vozila za sanitetski prijevoz, kao i medicinska oprema, defibrilator, EKG, prijenosni aspirator, motorola stanica za komunikaciju s timovima na terenu, torbe za hitnu medicinsku službu i drugo.
– U ovoj godini bit će uloženo još više sredstava, 390.471 euro. Nabavit će se pet novih vozila za sanitetski prijevoz, već su nabavljena dva aspiratora i jedan defibrilator, a uz to će biti nabavljena i druga medicinska te radna i zaštitna oprema – tvrde u Županiji.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje