Povežite se s nama

Moda i ljepota

Gaćice s heklanim obrubima

Objavljeno:

- dana

Mirjana Šoltić iz Čakovca

Samohrana majka troje djece zatvorila je obrt, nezaposlena je, a za sebe kaže da je umjetnička duša koja voli raditi rukama i voljela bi živjeti od heklanja. Njezina najnovija kreacija ručno rađenog donjeg rublja s heklanim porubima mogla bi postati hitom.

Mirjana Šoltić, nekad poslovna tajnica iz Čakovca, a danas nezaposlena majka troje djece, donedavno je kućni budžet “krpala” heklajući. Nema toga što Mirjana iglama ne može napraviti. Od odjevnih predmeta, preko kućnoga tekstila do donjega rublja. Upravo ručno šivanim donjim rubljem s heklanim porubima, izazvala je veliku pozornost onih koji su imali priliku vidjeti njezine unikatne kreacije – prvo svojih sugrađanki, a potom, nastupajući po brojnim sajmovima, uskoro i žena iz cijele regije.

Želite li saznati više o heklanju i tehnici izrade donjeg rublja, možete nazvati Mirjanu na broj 098/164-1644

Dok gledam granu tužne vrbe u kutu sobe, Mirjana, koju je baka Magda naučila heklati s 13 godina i koja dan-danas čuva prvi tabletić s isheklanim obrubom, priča: – Kad sam završila u bolnici s trombozom koju sam jedva preživjela i morala mirovati, zamolila sam oca da mi donese štrikaće igle. Ne znam zašto mi je baš tada palo na pamet da je “to TO”. “To” se uskoro pretvorilo u otvaranje obrta Magda.

– Otvorila sam obrt vjerujući kako ću moći živjeti od onoga što volim. Spojiti ugodno s korisnim. No recesija je “pojela” obrt, a ja sam ostala s iglama u rukama i bez prihoda – govori samohrana majka troje djece čiji su jedini prihodi 1400 kuna dječjeg doplatka mjesečno.

Svake slobodne minute Mirjana Šoltić odlazi u sobu prizemlja kuće koju joj je u naslijeđe ostavila baka Magda. Uzme igle za heklanje i zaboravi na svijet oko sebe. Kreacije koje ondje stvara u “dosluhu” su s prostorijom u kojoj su izrađene. Savršeni spoj starinskog namještaja i unikatno heklanih komada.

Kompleti donjeg rublja s heklanim porubom su, barem koliko mi znamo, autorski rad Mirjane Šoltić. – Nemojte me pitati kako mi je to palo na pamet. Kao što to ne znam niti za bilo koji drugi komad. Trenutak inspiracije, vjerojatno – kaže.

Dok sjedi u fotelji prekrivenoj nebesko plavim materijalom, ispod ogledala uokvirenog u masivni drveni okvir, ostavlja dojam osobe pomirene sa sobom.

Svaki detalj u prostoriji izradila je vlastitim rukama. Prštavo šarenilo heklanih šalova, haljina, ponča, torbica… sašivenih steznika, ručno šivanog donjeg rublja s heklanim porubima…sjenilo za lampu, zavjese na prozorima. Niti sama ne bi znala izbrojiti sate koje je provela heklajući.

– Ne mogu reći koliko mi za koji komad treba vremena. Nikada nisam napravila dvije iste stvari, a vjerojatno je riječ i o inspiraciji. Ne opterećujem se vremenom. Također mi je vrlo teško odrediti cijenu svog rada. Za mene je sve to neprocjenjivo. Premda, realno, pojedini komad heklam satima. Kako izračunati vrijednost uloženog vremena i truda za unikatni predmet? – pita se Mirjana Šoltić.

Na izlasku iz kuće starina i rukotvorina ne možemo a ne zavidjeti miru kojim zrači Mirjana Šoltić. Također, unatoč recesiji žalosno je što njezini unikatni komadi ostaju zatvoreni u sobi bake Magde.

Svestranost

Najmlađi sin, Šimun, ima 3,5 godine i tečno zna hrvatsku i englesku abecedu. Mirjana se dosjetila kako bi pomogla tetama u vrtiću da i ostala djeca svladaju isto pa je od grubog seljačkog platna napravila “pano” s abecedom. Svako slovo ima svoj džepić kroz koji djeca mogu i na dodir “pročitati” o kojem se slovu radi.

Izvor:
Foto:

Moda i ljepota

Najtraženiji tretmani s epidermalnim faktorima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Najtraženiji anti-age tretmani s najbrže vidljivim rezultatima na svjetskom tržištu su definitvno tretmani s epidermalnim faktorima rasta, koji se smatraju vrhunskim postignućem znanosti u kozmetici pomlađivanja. EGF (epidermal grow factor) su živi aktivatori staničnog života.

Oni potiču rast novih epitelnih i epidermalnih stanica i na taj način pomlađuju i regeneriraju zrelu i oštećenu kožu te otklanjaju ožiljke. To se događa jer je pomoću njih moguće potaknuti stanice da se ponašaju kao u mladosti. EGF je set proteina koji sadrže čak 54 aminokiseline, što rezultira povećanom proizvodnjom kolagena i elastina.

Proteini preokreću proces starenja kože i obnavljaju zalihe kolagena u dermisu. Najvažnije svojstvo je u tome da su rezultati vidljivi već nakon prvog tretmana, a djeluju na dermalnoj i epidermalnoj razini kože.

Nastavite čitati

Moda i ljepota

Prije zime nahranite svoju kožu, no prvo je temeljito očistite

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

NJEGA KOŽE

Jesen je pravo vrijeme da nahranite, hidratizirate i pripremite kožu za nadolazeće hladne zimske dane. Odaberite hidratantnu kremu ovisno o vašem tipu kože.

Hidratacija i hranjenje kože su vrlo važni, ali je prvo potrebno napraviti piling kože. Detaljan piling važan je zapravo u svakom godišnjem dobu jer priprema kožu za bolju apsorpciju proizvoda za njegu, savjetuju na portalu Žena.hr. Možete koristiti dvije vrste piling proizvoda – one sa sitnim tvrdim česticama i one aktivne kemijski. Piling uklanja slojeve mrtve kože i otkriva mlađu i blistavu kožu. No, nemojte ga raditi više od dva puta tjedno.

Izvor:
Foto:

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje