Povežite se s nama

Kultura

FOTO Gala koncert posvećen slavnoj primadoni Ruži Pospiš Baldani dupkom ispunio varaždinsko kazalište

Objavljeno:

- dana

KULTURA SE VRATILA U GRAD

Velikani hrvatskih i svjetskih pozornica Lana Kos, Dubravka Šeparović Mušović i Domagoj Dorotić i Varaždinski komorni orkestar, pojačan s članovima Zagrebačke filharmonije, Simfonijskog orkestra HRT-a i Orkestra oružanih snaga RH, pod dirigentskim vodstvom maestra Pavla Dešpalja, koncertom u čast ruži hrvatskoj – velikoj opernoj divi, primadoni, mezzosopranistici Ruži Pospiš Baldani, 5. prosinca u Varaždinskom kazalištu, na stajaće su ovacije ponukali mnogobrojnu publiku.

S koncertom kojim se slavila 55. obljetnica umjetničkog rada i 75. rođendan slavne primadone, kultura se na velika vrata vratila u Varaždin.

Nakon dugo vremena razdragana je varaždinska publika u katarzičnome raspoloženju klicala: bravo, bravo, a na društvenim mrežama nakon koncerta komentirala da je upravo to ono nešto što Varaždinu, kao gradu bogate i duge glazbene tradicije i gradu koji je iznjedrio svjetski znane operne pjevače i pjevačice, već godinama nedostaje.

Nakon niza govornika počevši od uvodnoga pozdrava gradonačelnika Ivana Čehoka i brojnih drugih gostiju poput Dubravke Vrgoč, intendantice HNK-a, Zrinke Hraste Sočo, izaslanice ministrice kulture, Davora Bobića, ravnatelja Varaždinskih baroknih večeri, posebne savjetnice varaždinskog župana Natalije Martinčević, a potom i sjajnoga koncerta i sama je primadona u svome obraćanju publici najprije zahvalila gradonačelniku Čehoku i intendantici varaždinskog HNK-a Jasni Jakovljević.

“Sretna sam što sam se vratila u ovaj grad gdje je zapravo i počelo moje glazbeno putovanje preko mojih profesora”

Zahvalila je i na koncertu od prije deset godina kada se opraštala od svoje karijere i varaždinske publike te grada kojemu se uvijek rado vraćala, svojim velikim oproštajnim koncertom pod dirigentskim vodstvom maestra Vladimira Kranjčevića.

– Tada nisam ni slutila da me ovo danas opet ovdje čeka. Sretna sam što sam se vratila u ovaj grad gdje je zapravo i počelo moje glazbeno putovanje preko mojih profesora – Marijana Zubera i Ankice Opolski. Zahvalila bih se i organizatorima i orkestru i solistima i prijatelju Pavlu Dešpalju, svima koji su sudjelovali u ovom prekrasnom događaju, a najviše gradu i mojoj vjernoj publici, bez koje ništa ne bi imalo smisla – rekla je slavljenica.

Program koncerta počeo je Uvertirom G. Verdija: “Moć Sudbine”, a potom je ariju Leone iz Verdijeva Trubadura “Tacea di note placida ..di tala amor” otpjevala Lana Kos. Iz iste opere ariju Manria “Ah, si ben mio” otpjevao je tenor Domagoj Dorotić. Slijedila je opera “Carmen” G. Bizeta, gdje je s arijom Carmen “L amur est un oiseau rebelle” (Habanera) zablistala Dubravka Šeparović Mušović, mezzosopran. Slijedio je G. Puccini i Gianni Schocchi “O mio bambino caro”, arija Laurette u nadahnutoj izvedbi Lane Kos, pa još jednom Domagoj i Puccinijeva Tosca s arijom Cavaradossija “E lucevan le stelle”.

Ariju Mile “Oda zemlji” iz opere Mila Gojsalića izvela je Dubravka, Slijedila je Poloneza, P. I. Čajkovskog, iz “Evgenjina Onjegina” u izvedbi orkestra, pa arija Marguerite “Ah, je ris de me voirsi belle en ce miroi” (Pjesma dragulja) iz Fausta, C. Gounoda, u izvedbi Lane i za kraj arija Dalile “Mon coeur scuvre a ta voix”, iz opere Samson i Dalila, C.Saint-Seensa i izvedbi Dubravke Šeparović Mušović.

„Ruži Pospiš Baldani s ljubavlju“

Prije koncerta u Klubu Europa Media otvorena je i izložba kostima i fotografija o slavljeničinom umjetničkom putu naslovljena “Ruži Pospiš Baldani s ljubavlju”. Prigodna izložba nastala je na inicijativu intendantice Jakovljević, a posvećena je divi koja je svojim glasom izazivala divljenje publike diljem svijeta. Radila je s najvećim dirigentima, nastupala na najprestižnijim scenama opernih metropola. Svoju je karijeru otpočela vrtoglavim usponom – već s 23 godine potpisala je prvi standardni solistički ugovor i postala najmlađom solisticom u Metropolitan operi u New Yorku 1965. godine.

Izložba “Ruži Pospiš Baldani s ljubavlju” nastala je na inicijativu intendantice Jasne  Jakovljević

Muzikologinja Zdenka Weber pak o Ruži navodi: Da, zvijezda rođena pod blagim obroncima brežuljaka Varaždinskih Toplica, svojim je sjajem, iskonskom muzikalnošću, neodoljivom ljepotom glasa, besprijekornom glumom, dirljivom ženstvenošću, neumornom spremnošću za učenjem zahtjevnih uloga i uvijek hvaljenim dostojanstvenim ponašanjem i nadasve kolegijalnim odnosom prema svima s kojima je surađivala više od pola stoljeća stajala na samome vrhu glazbene umjetnosti koja je po definiciji sposobna izravno doprijeti i zatitrati najtananije žice ljudske osjećajnosti.”

Ova glazbena diva zadivila je svijet ali nikada nije zaboravila kraj iz kojega je potekla. O sebi nije voljela govoriti niti se isticati, pa upravo ta skromnost dodaje puninu njezinoj veličini, koja je bespogovorna i besprijekorna i zbog toga je toliko velika čast bilo imati je i uvijek je ponovno vidjeti u našoj sredini.

Ova glazbena diva zadivila je svijet ali nikada nije zaboravila kraj iz kojega je potekla

Također, ono što treba posebno istaknuti je – Varaždinski komorni orkestar, nešto je najljepše što se gradu takve veličine moglo dogoditi. Profesionalnost i mar koji krase njegove članove nešto je vrhunsko i gotovo nevjerojatno. Orkestar ima i svoju sezonu od pet koncerata tijekom godine i svoju vjernu publiku. Samo da u Gradu ima volje i snage da se orkestar pretvori u profesionalni pa da toliko žuđena glazbena i operetna scena ponovno zaživi u svom punom sjaju. Uvjereni smo i nakon ovog koncerta da s tako koncipiranim kazališnim repertoarom, koji bi ujedno i pridonio imageu Grada kulture, kazališne publike više nikad ne bi nedostajalo.

Intendantica Jakovljević je ustrajna te uz pomoć Vlade RH i Ministarstva kulture polako privodi kraju obnovu kazališta. Počinje ovih dana i obnova Velike koncertne dvorane, a kao šećer na kraju, uz sredstva EU-a, i obnova glavne pozornice. Entuzijazam današnjih generacija umjetnika srećom na tragu je Ruže i generacije koja nas je zadužila svojim radom i slavom, kao i mnogih drugih glazbenih i pedagoških velikana.

Izvor: Foto:

Kultura

U online obliku 37. izdanje “Međimurskih popevki”, na Smotri tucet izvođača

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Od 1971. godine kad je održana originalna Smotra “Međimurske popevke” pa do danas, pedeset godina kasnije, za Smotru se prijavilo više od 2650 popijevki, dok ih je na samoj manifestaciji izvedeno više od 880.

Nažalost, i u ovoj godini velikog jubileja Smotra “Međimurske popevke” morala se održati online.

Snimka izvođača

– Budući da do zadnjeg trenutka nismo znali na koji će se način Smotra održati, pripremili smo se za obje varijante, tako da smo sve izvođače snimili u njihovim prostorima, a istovremeno smo se pripremali i za Smotru uživo.

Stručna komisija, koju su činili prof. emeritus Stjepan Hranjec, prof. Dragica Karolina Šimunković, prof. Branimir Magdalenić i prof. Miroslav Novak, izabrala je za ovogodišnju Smotru po jednu popijevku od svakog izvođača te će se oni prezentirati online, na Facebook stranici Kulturno-umjetničke udruge “Seljačka sloga” Nedelišće, stranici Turističke zajednice Općine Nedelišće te putem medija – objašnjava predsjednica Organizacijskog odbora 37. Smotre “Međimurske popevke” Nedelišće 2021., Jasna Hajdinjak.

Dodaje da je iza svih još jedna izazovna godina te da nisu uspjeli u naumu da se dostojanstveno proslavi 50 godina Smotre.

– Unatoč tomu, uspjeli smo u tome da se i u ovoliko teškim uvjetima, posebno za sve kulturne amatere, “Popevka” ipak održi. Hvala svima vama koji se trudite da međimurska popevka i dalje živi tako što je prenosite mlađim generacijama! – poručuje predsjednica Odbora.

Treća obljetnica

Smotra je sufinancirana sredstvima Ministarstva kulture i medija, Međimurske županije, Općine Nedelišće, HDS-a ZAMP i Turističke zajednice Općine Nedelišće. Međimurska popevka kao oblik nematerijalne kulturne baštine od 2013. godine nalaze se na Listi nematerijalnih dobara Republike Hrvatske, dok je 28. studenoga 2018. godine ušla i na UNESCO-ov Reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.

Izvođači i izabrane popevke ovogodišnje Smotre

Matica umirovljenika Međimurske županije podružnica Nedelišće – Katica Ceilinger – “Dok sam snočka išla dimo”

KUD “Mura” Mursko Središće – Renata Kramar – “Čuješ golob, čuješ”

KUD Goričan – ženska pjevačka skupina – “Vu pol noći dimo dojdem”

MKUD “Ivan Car” Ljubljana – mješovita pjevačka skupina “Fijolice” – “Međimurje, kak si lepo”

KUU Zasadbreg – ženska pjevačka skupina “Zasančice” – “Sveti Juraj kres naloži”

KUD Mačkovec – mješovita pjevačka skupina i TS KUD-a – “Z zemlje mi je zišla”

KUD Žiškovec – mješovita pjevačka skupina i TS KUD-a – “Katica, Katica”

UŽ Sivica – ženska pjevačka skupina & tamburaši i tamburašice “Dražen Kovač Draš” – “Mlinar f krčmi pije”

KUU “Društvo žena Gornji Kraljevec” – ženska pjevačka skupina – “Protuletno drago vreme”

KUD Šandorovec & Ivan Mađarić i TS KUD-a – “Ja se šečem gori doli po polju”

KUD Domašinec & Cecilija Merkač Hudopisk – “Glovica me razbolela”

KUU “Seljačka sloga” Nedelišće – muška pjevačka skupina – “Od Središča do Podturna”

Nastavite čitati

Kultura

Povodom blagdana sv. Barbare glazbeno-dramska večer KUD-a “Mura” u CZK-u “Rudar”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Povodom blagdana svete Barbare KUD “Mura” će u Centru za kulturu „Rudar“ s početkom u 18 sati izvesti kulturno-umjetnički program u kojem sudjeluju Mješoviti pjevački zbor, Ženska vokalna skupina “Ftičice” i Dramska grupa.

– To će biti vrlo zanimljiv i bogat program koji je posvećen svim građanima, s posebnim naglaskom na naše rudare. Kao što znamo, Mursko Središće i Međimurski ugljenokopi su u prošlom stoljeću bili nositelji gospodarskoga, kulturnog i ekonomskog razvoja našeg grada i cijele Međimurske županije. Njima zahvaljujemo što imamo KUD, Dom kulture i mnoge druge spomenike, stambene zgrade, ceste…..

Danas grad nosi ime Grada Rudara. Prije dvije godine je KUD “Mura” u spomen na rudare organizirao Prvi susret zborova pod imenom “Pjesma Gradu Rudara”. Sudjelovalo je sedam zborova, uglavnom iz rudarskih krajeva.

ŽVS “Ftičice”

Bila je to prekrasna svečanost koju još i danas pamtimo. Tada smo mislili da će to prerasti u tradiciju, ali nažalost, već prošle godine smo zbog pandemije koronavirusa u tome bili zaustavljeni. Ove godine smo ipak pripremili zanimljiv kolaž program vlastitim snagama, kako su zbog epidemioloških mjera mnoga kulturno-umjetnička društva morala odustati.

Želimo svakako nastaviti slaviti blagdan svete Barbare, jer su to naši rudari zavrijedili, a građani su vjerujem željni kulturnih događaja. Zato vas pozivamo da dođete u subotu, 4. prosinca, u 18 sati u naš prekrasni Centar za kulturu Rudar i uživate u programu koji su pripremili naši kudovci i njihovi voditelji – piše Marija Trstenjak iz KUD-a “Mura”.

Neće nedostajati pjesme i svirke iz raznih krajeva, kao i šaljivih i veselih dogodovština u izvođenju glumaca dramske grupe. Kako je riječ o amaterskom kulturno-umjetničkom događaju, prema mjerama Stožera, potrebne su COVID potvrde za sve prisutne.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje