Povežite se s nama

Kultura

Galerijski centar Varaždin pripojen Gradskom muzeju Varaždin, Loparić novi zaposlenik GMV-a

Objavljeno:

- dana

Varaždinski gradski vijećnici prihvatili su odluku da se Galerijski centar Varaždin pripoji Gradskom muzeju.

Nakon ove fuzije GMV će preuzeti obavljanje svih dosadašnjih djelatnosti Galerijskog centra i zaposliti Dražena Loparića, koji je u njemu nekoliko mjeseci obavljao dužnost ravnatelja nakon odlaska Ivana Meseka.

Suglanost Ministarstva još u rujnu

Dodajmo da se s donošenjem ovakve odluke još u rujnu ove godine suglasilo Ministarstvo kulture. Naime, pripajanjem Galerijskog centra Varaždin Gradskom muzeju Varaždin stvara se u Gradu Varaždinu muzejska ustanova koja bi raznovrsnošću programa i dalje Varaždin činila prepoznatljivom kulturnom destinacijom. Odnosno, ona bi trebala biti promotor muzejske i galerijske kulture, a Gradu Varaždinu omogućilo bi se racionalnije korištenje proračunskih sredstava u odnosu na sredstva koja Grad kao osnivač osigurava za financiranje sadašnjih dviju srodnih ustanova. Podsjećamo, za funkcioniranje Galerijskog centra Varaždin iz proračuna se dosad godišnje izdvajalo više od pola milijuna kuna.

U kojoj će se mjeri spomenuta fuzija odraziti na kvalitetnije planiranje programa i financiranja ustanova kulture, kao i utvrđivanje prioriteta u muzejskoj i galerijskoj djelatnosti, tek će se vidjeti.

Dobra je vijest da za provođenje ove odluke nisu potrebna dodatna financijska sredstva, a cijeli proces je ubrzan istovremenim donošenjem i prihvaćanjem izmjena Statuta Gradskog muzeja Varaždin, koji je sada usklađen s novim Zakonom o muzejima, koji je stupio na snagu u srpnju 2018.

Kultura

Pijanist Roland Grlica svirat će četvrtak u HNK, ulaz je besplatan

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U četvrtak 2. veljače u varaždinskom HNK Roland Grlica održat će solistički koncert. Koncert u velikoj koncertnoj dvorani počinje u 19.30 sati, a ulaz je slobodan.

Pijanist Roland Grlica svirat će, naime, u znak zahvalnosti Gradu  Varaždinu u povodu uspješne obnove rodne kuće akademika Jurice Muraia.

– Pozvani su svi Varaždinci i Varaždinke, a koncert smo odlučili organizirati kao znak zahvalnosti Gradu Varaždinu na podršci u obnovi kulturnog dobra, rodne kuće svjetskog pijanista, akademika Jurice Muraia. Veselilo bi me kad bi sustavnim radom i suradnjom svaka kuća u Gajevoj ulici i u užem centru našla svoju novu svrhu i bila baza za smještaj strateškog kadra  Grada Varaždina i sjevernih županija – poručio je Zoran Andročec, organizator koncerta i direktor poslovnog udruženja Ingra-Det, najstarijeg udruženja hrvatskih industrijskih poduzeća u EU, koje okuplja najpoznatije hrvatske izvoznike u Njemačku.

Nastavite čitati

Kultura

Varaždinski Kazališni studio mladih s predstavom „Bolna glad“ gostovat će na festivalu u Bjelovaru

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Predstava „Bolna glad“ Kazališnog studija mladih HNK u Varaždinu predstavit će Varaždin na 25. susretu Hrvatskog centra Assitej profesionalno vođenih kazališta za djecu i mlade koji će se održati u Bjelovaru od 20. do 24. ožujka 2023. godine.

Predstava „Bolna glad“ je nastala prema motivima romana „Apsolutno istinit dnevnik Indijanca na određeno vrijeme“ Shermana Alexiea, a uprizorila ju je skupina C4 Kazališnog studija mladih HNK u Varaždinu pod vodstvom Tanje Novak, sveučilišne specijalistice dramske pedagogije.

Glavni junak romana Arnold Duh, Junior, odrastao u rezervatu Spokane Indijanaca, inspirirao je skupinu za lik Elvisa Kalanjoša, Roma koji je iz romskog naselja krenuo u Varaždinsku gimnaziju. Njegov status marginalca i outsidera, tinejdžera koji se ne uklapa, poslužio je skupini kao ishodišna točka za propitkivanje nekih važnih pitanja: što tvori identitet jedne mlade osobe, što čini prijateljstvo i, naposljetku, gdje i kako pronaći motivaciju da prevladamo prepreke i postignemo cilj?

U predstavi nastupaju: Dario Kolman, Lucija Koprek, Sara Milner, Josipa Petek, Valentina Posavec, Lora Plantak, Fran Rabuzin, Katja Rabuzin, Melani Šipek, Patrik Tuđan, Aleksandra Vidaković i Eva Zvonarek.

Festival, koji je natjecateljskog karaktera, ugostit će ukupno 12 profesionalno vođenih kazališta za djecu i mlade iz cijele Hrvatske.

Podsjećamo, na prošlogodišnjem je Assiteju Kazališni studio mladih osvojio posebnu nagradu mladog žirija s predstavom „Ćelava pjevačica” Eugènea Ionescoa, uz obrazloženje: – Uz iznimno dramskopedagoško vodstvo Tanje Novak i poseban fokus na scenski pokret pod vodstvom Sare Ipše, glumci Kazališnog studija vješto su se uhvatili u koštac s teatrom apsurda čiju estetiku istražuju i propitkuju na sebi svojstven način, pritom poštujući i ističući sve njegove odlike. Iako se radi o književnom klasiku i lektirnom naslovu, predstava obiluje jedinstvenim rješenjima koji gledatelja opetovano iznenađuju i fasciniraju (…).

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje