Povežite se s nama

U fokusu

“Game over” poručio Bunić, ostavke traže Avar, Cingula, ali i Podolnjak, Varaždin pred prijevremenim izborima!

Objavljeno:

- dana

IZVANREDNA SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA

Izvanredna sjednica Gradskog vijeća Varaždina na kojoj se raspravlja o (ne)rješavanju baliranog otpada u Brezju je gotova.

Međutim, o problemu su se izjasnili vijećnici svih političkih opcija (izuzev HNS-ovih) i jasno je da gradonačelnik Goran Habuš više nema njihovu podršku.

Svi odreda su rekli njemu, njegovom zamjeniku Vjeranu Radeliću, zamjenici Nataliji Martinčević, ali i pročelnici za poslove gradonačelnika Branki Matavulj poručili da su četiri godine imali vremena za rješavanje bala, ali su bili nesposobni to riješiti.

Habuš: Mistar laže!

– Lažu ministar zaštite okoliša i direktor Fonda za zaštitu okoliša. Ispao sam naivan, institucije su me prevarile, ali je odgovornost na meni – ustvrdio je Goran Habuš, koji je, sukladno očekivanjima, za sve optužio isključivo Ministarstvo i Fond.

Međutim, u to više nitko ne vjeruje.

– Nesposobna gradska uprava treba podnijeti ostavku. Građanima treba reći da je ekipa koju su izabrali bila nesposobna riješiti problem i trebamo nove izbore na kojima ćemo ih zamijeniti novim ljudima – rekao je nezavisni vijećnik Marijan Cingula.

Avar: Habuš, Radelić, Martinčević i Matavulj, stavite glave na panj!

Božidar Kolarić iz Laburista je bio nešto blaži. – Očito je pogrešan način na koji se to radilo. Posrijedi je bilo premalo komunikacije – poručio je.

– Game over. Život je okrutan. Nije kraj svijeta ako ga prvi suradnici izdaju. Ne mislim na Cezara koncesionara, nego na rimskog cara Cezara kojeg su izdali suradnici. Treba bolje čuvati leđa – rekao je HSLS-ov Željko Bunić.

Nezavisni Zlatan Avar je poručio da se slaže s Habušem da trebamo staviti „glave skup“.

– Možemo staviti glave skupa, ali četiri glave moramo staviti na panj i to glave gradonačelnika Habuša, zamjenika Vjerana Radelića i Natalije Martinčević, ali i pročelnice Branke Matavulj – ustvrdio je Avar.

Podolnjak: Pljunuo bih sebi u lice kad bih podržao proračun

Da izvršna vlast treba otići, poručio je i nezavisni vijećnik Robert Podolnjak.

– Podržao sam proračun za 2015., ali sam rekao da je moj uvjet da se riješi pitanje baliranog otpada, baš kao i kolega Laburist Božidar Kolarić. To je bio naš uvjet. Da sada prijeđem preko toga, pljunuo bih sebi u lice – rekao je Podolnjak.

Upozorio je da ova izvršna vlast pitanje bala više ne može rješavati, jer je došlo do teške svađe s Ministarstvom zaštite okoliša i s Fondom.

– Došlo je do definitivnog raskola. Teško je to reći nakon četiri godine suradnje. Međutim, nemate drugog izbora osim ostavke. To je politička odgovornost nakon četiri godine mandata – istaknuo je nezavisni vijećnik.

Habuš: Ispao naivan i glup, dajte još dva mjeseca

Habuš je odgovorio da će odluka o ostavci biti isključvo njegova.

– Ispao sam naivan i glup, jer sam vjerovao institucijama koje su prevarile cijeli Grad – rekao je Habuš.

Postalo mu je jasno da bez podrške dvoje vijećnika Laburista i dvojice Podolnjakovih njegov proračun za 2016. neće proći, što znači da će Varaždin ići na prijevremene izbore.

– Dopustite mi da još dva mjeseca živim u uvjerenju da mogu riješiti taj problem i na tome ću raditi zadnjim atomima snage – zavapio je Habuš.

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

Broj stanovnika: u Varaždinskoj županiji izgubljen grad veličine Ludbrega

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Državni zavod za statistiku objavio je procjenu broja stanovnika po gradovima, općinama i županijama na kraju 2020. godine.

Brojke su zabrinjavajuće, piše tportal.hr.

Prema toj procjeni, Hrvatska je početkom ove godine imala oko 4.048.000 stanovnika, što je 237.000 manje nego po zadnjem popisu 2011 . godine. To znači da je u manje od 10 godina izgubila više od 5 % populacije, odnosno svakog dvadesetog stanovnika.

Neki demografi procjenjuju da je stvarno stanje još gore te da je realni broj stanovnika pao ispod četiri milijuna.

Od popisa stanovništva 2011. demografske gubitke pretrpjele su gotovo sve regije. Samo tri od 21 županije bilježe porast stanovništva, pri čemu je on osjetniji jedino u Gradu Zagrebu, u kojem živi oko 19.000 žitelja više nego 2011. U plusu su još Istarska i Dubrovačko-neretvanska županija, ali sa znatno slabijim rastom.

U depopulaciji prednjače županije s istoka Hrvatske.

Varaždinska je županija prema ovim podacima 2011. godine imala 175.951 stanovnika, a ove godine ih ima 165.357, odnosno 10.594 manje (-6,02 %).

Međimurska je županija prije 10 godina imala 113.804 stanovnika, a 2020. je procjena da ih je 108.822, odnosno 4.982 manje (-4,38 %).

Obzirom da područje koje obuhvaća Grad Ludbreg ima oko 9000 stanovnika, u Varaždinskoj je županiji u posljednjih 10 godina “izgubljen” grad veličine Ludbrega.

Nastavite čitati

U fokusu

Europskoj autoindustriji prijeti potpuno zaustavljanje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Osim nedostatka računalnih čipova, sada postoji i prijetnja nedostatkom magnezija koja stvara rizik da će se cijela automobilska industrija zaustaviti.

Magnezij se uglavnom koristi u automobilskoj industriji za proizvodnju aluminija. Aluminij je idealan za dijelove koji moraju imati malu težinu, ali još uvijek čvrstu konstrukciju, piše HAK.

Kinezi su najveći proizvođači magnezija i trenutno proizvode samo malu količinu za izvoz. Više od 85% svjetske proizvodnje u rukama je ove gospodarske velesile. Gotovo polovica kineske proizvodnje namijenjena je europskom tržištu, koje koristi gotovo sav isporučen magnezij za proizvodnju aluminija.

Situacija na američkom tržištu automobila je nešto bolja. I sama Amerika je proizvođač magnezija, pa ih manjak manje pogađa. Nedostatak magnezija posebno će utjecati na europske proizvođače automobila. Zbog toga će različite industrije, uključujući automobilsku, morati ozbiljno smanjiti proizvodnju, a u najgorem slučaju čak i zatvoriti.

Sada je pitanje što europske vlade mogu učiniti kratkoročno kako bi osigurale da automobilska industrija ne stane? U svakom slučaju, čini se da gomilanje zaliha onog što je trenutno još dostupno nije opcija jer magnezij je sam po sebi sirovina koja je vrlo osjetljiva na oksidaciju.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje