Povežite se s nama

Život i društvo

Uručena priznanja: Ivančani Mario Bogadi i Ivan Čiček darovali krv čak 125 puta

Objavljeno:

- dana

GDCK Ivanec jučer je svečanom podjelom jubilarnih priznanja obilježilo Dan dobrovoljnih darivatelja krvi Hrvatskog Crvenog križa.

Svečanosti su prisustvovala 42 darivatelja koji su u 2021. godine ostvarili pravo na priznanje Hrvatskog Crvenog križa za 35,75,100 i 125 puta darovanu krv.

Brončani znak priznanja ostvarilo je ove godine 8 žena – dobrovoljnih darivateljica krvi za 35 puta darovanu krv, a svečano su ga primile sljedeće darivateljice: Jožica Hiržin, Jadranka Jakopec, Nadica Juren, Zlata Lončar).

Brončani znak priznanja za 50 puta darovanu krv ostvarilo je ove godine 16 muškaraca-dobrovoljnih darivatelja krvi – svečanosti uručivanja priznanja prisustvovali su: Valent Barlek, Stjepan Cerjan, Vjekoslav Hrgarek, Mario Kovaček, Mladen Krog, Zvonko Lončarek, Dražen Novoselec, Dejan Sambolek, Josip Strupar i Drago Štrlek.

Franjo Banek, Miljenko Brežni i Mladen Habek darivatelji su koji su primili srebrni znak priznanja za 75 puta darovanu krv. Srebrni znak priznanja ostvarili su i Zvonko Bunić i Josip Punčec; dakle ukupno: 5 darivatelja krvi.

Zlatni znak priznanja za 100 puta darovanu krv ove godine ostvario je darivatelj Vlado Kušter iz Ivanca, aktiv darivanja; Kaznionica u Lepoglavi. Vlado Kušter primio je i prigodan poklon GDCK-a Ivanec.

Za 125 darivanja zahvalnicu DDK-a za izvanredan uspjeh s plaketom i prigodan poklon GDCK Ivanec ostvarili su: Mario Bogadi iz Ivanca (aktiv Transfuzija) i Ivan Čiček iz Ivanca (aktiv Ivanec). Svečano je plaketa uručena Ivanu Čičeku iz Ivanca ( Mario Bogadi nije mogao biti prisutan).

Prilika je bila zahvaliti se i obiteljima u kojima najmanje dva ili više članova kontinuirano i redovno kroz pet godina dobrovoljno daruju krv te im se dodjeljuje obiteljska zahvalnica.

Ove godine obiteljsku zahvalnicu ostvarilo je 6 obitelji u kojima 14 članova redovno i kontinuirano daruje krv. Svečano su obiteljske zahvalnice uručene obiteljima: Canjuga iz Klenovnika, Golub iz Klenovnika, Oreški iz Klenovnika i Sambolek iz Ivanca.

Dobrovoljnim darivateljima krvi koji prema ocjeni liječnika odgovornog za odabir darivatelja zbog zdravstvenih razloga ili godina starosti ne mogu više darivati krv daje se završna zahvalnica za DDK s upisanim brojem davanja i plaketom. Završnu zahvalnicu i prigodan poklon GDCK Ivanec primili su: Ivka Novak za ostvarenu 61 put darovanu krv i Stjepan Kukec za ostvarenih 137 darivanja krvi.

Priznanja i zahvalnicu ove godine ostvarilo je ukupno 283 darivatelja GDCK-a Ivanec koji su krv darivali na organiziranim akcijama ili u Transfuzijskoj službi Varaždin. Od 1.-40. darivanja ove godine zahvalnicu je na kućnu adresu primio 241 darivatelje krvi. Jubilarcima su iste uručene svečano u hotelu Orion, na Dan dobrovoljnih darivatelja krvi Hrvatskog Crvenog križa.

Na ovogodišnjoj svečanosti GDCK Ivanec zahvalio je i čestitao darivateljima koji su u 2020. ostvarili pravo na zahvalnicu i zlatni znak priznanja za 100 puta darovanu krv i to: Davor Barlafa iz Ivanca i Franjo Bračko iz Lepoglave.

Svečanosti su prisustvovali i voditelji aktiva dobrovoljnih darivatelja krvi GDCK Ivanec, zaposlenici i predsjednik GDCK-a Ivanec Zlatko Barbir.

Voditelji aktiva dobrovoljnih darivatelja krvi osobe se koje zaslužuju posebnu zahvalu jer bez pomoći u okupljanju, organiziranju, animiranju darivatelja na terenu, rezultati koje ostvaruje GDCK Ivanec sa preko 2000 aktivnih darivatelja krvi tijekom godina ne bi bio moguć, što nas redovno svrstava među prvih 20 društava Crvenog križa od 108 društava u RH po broju ostvarenih doza krvi na 100 stanovnika.

Uz svečanu večeru, poseban poklon bila je predstava pod nazivom „Korona virus“ glumačke družine Komedijaši iz Stažnjevca.

– Osobe koje daruju krv, daruju je bez obzira kroz koja društvena uređenja prolazili, kako država u kojoj žive nosi ime, bez, ne traže krivce za ne darivanje, već uvijek pronađu razlog zašto darivati bez obzira na sve. Tim i takvim ljudima prioritet je dobrota, humanost, pomoć drugoj osobi, drugom čovjeku! Neki puta to je možda njihov bližnji, no najčešće su to ljudi koje ne znamo ni imenom ni prezimenom, ne znamo koje su boje kože, rase, spola… No, znamo da smo pomogli čovjeku. Imamo privilegiju koje rijetko koje države u svijetu imaju, a to je besplatno, dobrovoljno darivanje krvi – poručio je predsjednik GDCK-a Ivanec Zlatko Barbir, zahvalivši u ime GDCK-a Ivanec i u ime svih čija imena i prezimena ne znamo, ali znamo da smo pomogli svojom dozom krvi, te čestitavši Dan dobrovoljnih darivatelja krvi.

Vlado Kušter
Ivan Čiček

Život i društvo

Prodaje se parcela bivšeg Varteksa u Ivancu, početna cijena 3,4 milijuna kuna

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine RH objavilo je Javni poziv za podnošenje ponuda za kupnju nekretnina u vlasništvu RH.

Među njima je i poziv za kupoprodaju zemljišta i zgrada bivšeg Varteksa u Ivancu.

Radi se o parceli od 10.532 metara četvornih, a početna cijena je 3,4 milijuna kuna.

Rok za podnošenje ponuda je 22. prosinca 2021. do 10 sati.

Podsjetimo, u ožujku 2019. država je darovala kompleks Varteksa Gradu Ivancu, a tada su se najavljivali veliki projekti. Godinu dana kasnije Grad Ivanec vratio je spomenuto zemljište državi. Sada država ponovo to zemljište prodaje.

Nastavite čitati

Život i društvo

Policija za vikend u pojačanom nadzoru svih sudionika u prometu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Policijski službenici Policijske uprave varaždinske i ovog će vikenda, na svim dionicama cesta na području Varaždinske županije pojačano nadzirati promet svih sudionika u prometu.

Tom će prilikom provoditi mjere i radnje na sprječavanju prekršaja iz tzv. skupine „četiri glavne ubojice u prometu“ i zaštite najugroženijih skupina sudionika u prometu.

– Skrećemo pozornost građanima da prilikom sudjelovanja u prometu poštuju prometne propise, a posebno one koji se odnose na poštivanje dopuštenih brzina kretanja vozila, vožnje pod utjecajem alkohola i droga, nepropisno korištenje mobitela za vrijeme vožnje, nekorištenje sigurnosnih pojasa i druge. Također molimo sve sudionike u prometu za strpljenje i usredotočenost na promet te da poštivanjem prometnih propisa svi zajedno doprinesemo višoj razini sigurnosti u našoj Županiji – ističu iz PU varaždinske.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje