Povežite se s nama

Život i društvo

Gdje su u proračunu novci za prijevoz umirovljenika?

Objavljeno:

- dana

DVOJBE

Gdje je u proračunu Varaždinske županije za 2016. osiguran novac za besplatan prijevoz umirovljenika i koliko će se na to potrošiti?

Župan Predrag Štromar na zadnjoj sjednici Županijske skupštine je rekao da su novci za prijevoz umirovljenika i osoba starijih od 65 godina osigurani u proračunu i da prijevoz ide dalje, no sada se postavlja pitanje je li ponovno obmanuo javnost?

Vijećnici HSU-a protiv

Naime, u stavci “Skrb o osobama treće životne dobi” – iznadzakonski standard“, na koju se je pozvao župan, a prošli tjedan i HSU Varaždinske županije, tih novaca nema. Upozorio je to čelnik županijskog HDZ-a i županijski vijećnik Anđelko Stričak.

– Ako se pažljivo prouči obrazloženje proračuna, može se uočiti da se u sklopu navedene stavke navode tri programa: Program pomoći u kući, Novčane potpore/donacije osobama treće životne dobi ili udrugama koje skrbe o osobama treće životne dobi i Dnevni centar. Dakle, o besplatnom prijevozu niti slova! – poručio je Stričak u priopćenju poslanom u ponedjeljak.

 

Nikome ne radimo nikakve ustupke, već poštujemo proceduru  i zakon – tvrdi Vujasinović 

Na zadnjoj sjednici Županijske skupštine Klub vijećnika HDZ-a je zatražio uvršavanje u dnevni red i donošenje Odluke o pravu na besplatan prijevoz osoba starijih od 65 godina i umirovljenika s prebivalištem na području Varaždinske županije na svim redovnim linijama AP Varaždin na području cijele Varaždinske županije. Protiv toga bili su SDP, HNS i, kao najveće iznenađenje – vijećnici HSU-a.

Njegove navode čelnik HSU-a Varaždinske županije Milan Škvorc nazvao je besmislenim.
– To je samo još jedno političko podmetanje od strane HDZ-a, koji su pokušali predložiti isto ono što je već bilo uključeno u prijedlog proračuna pod stavkom “Skrb o osobama treće živote dobi – iznadzakonski standard“ – reagirao je Škvorc u priopćenju u kojem ne navodi koliko je točno novaca izdvojeno za taj projekt, ali iznosi podatak da su u mjesec dana realizirane 10.142 vožnje od 2.269 korisnika, što je pokazatelj uspješnosti projekta.

Opet na dnevni red

– Jedino tko podmeće HSU-u su oni koji su ih i uvjerili da u proračunu za 2016. pod spomenutom stavkom postoje sredstva za tu namjenu. Župan je izjavio da je riječ o pilot-projektu koji proračun Varaždinske županije ne košta ništa, a tu se spominje 10.142 vožnje od 2.269 korisnika. Pitamo se: na čiji onda trošak? – kaže Stričak. Klub vijećnika HDZ-a na idućoj sjednici Skupštine ponovno će inzistirati da se spomenuta odluka uvrsti na dnevni red, a da se novci koji se u proračunu vode pod stavkom “Ostali nespomenuti rashodi poslovanja” u iznosu od 4, 7 miiljuna kuna preusmjere za prijevoz umirovljenika.

Intendant HNK: natječaj tek u siječnju zbog – proračuna

Iako se očekivalo da će najnoviji natječaj za izbor  intendanta HNK Varaždin biti raspisan ujesen, kako je, uostalom, u srpnju i najavio gradonačelnik,  dva tjedna prije kraja 2015. natječaja još nema, a od nove predsjednice Kazališnog vijeća HNK Varaždin Jasminke Vujasinović (SDP) doznajemo da ga do kraja ove godine neće ni biti! 

Treba financijski okvir

– Kandidat mora dobiti točan financijski okvir na temelju kojeg će izraditi program rada za četiri godine, a on će biti poznat tek nakon donošenja proračuna – objasnila je Vujasinović. Kazališno vijeće je, navodi, predložilo da se natječaj raspiše ranije, no upravo su ih iz Ministarstva kulture savjetovali da pričekaju donošenje proračuna Grada Varaždina za 2016. – Ako se proračun usvoji na idućoj sjednici Gradskog vijeća, očekujem da će natječaj biti raspisan sredinom siječnja – poručila je Vujasinović. No, zašto se tako dugo čekalo i neće li to opet biti u zadnji tren? – Natječaj nismo mogli ranije raspisati jer sam i ja tek u listopadu ove godine potvrđena za predsjednicu Kazališnog vijeća. Budite sigurni da nikome ne radimo nikakve ustupke, već poštujemo proceduru i zakon – poručila je predsjednica Kazališnog vijeća. Inače, rješenjem Gradskog vijeća od 17. srpnja Jasna Jakovljević dužnost v. d. intendantice obavlja do imenovanja intendanta. U slučaju da opet ne bude imenovan intendant, dosadašnji v. d. intendanta ponovno može biti imenovan, poručuju iz Ministarstva kulture, iako u Statutu HNK Varaždin jasno piše da je dužnost v. d. intendanta moguće obavljati godinu dana.

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Nakon dugog vremena u Lepoglavi rođene trojke: sreća u obitelji Slivar

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Lepoglava

Grad Lepoglava organizirao je u čitaonici Gradske knjižnice Ivana Belostenca u lepoglavskom Domu kulture prijam za roditelje novorođene djece na kojem je gradonačelnik Marijan Škvarić radosnim roditeljima uručio jednokratne gradske novčane potpore.

Za razliku od prve ovogodišnje dodjele potpora kada je uručeno njih osam, ovog su puta uručene potpore za 28 novorođenih beba među kojima su, nakon dugog vremena u Lepoglavi rođene trojke i dvoje blizanaca.

– Dodjela potpora za novorođene bebe obaveza je koja mi kao gradonačelniku predstavlja zadovoljstvo. Ovo je druga takva podjela potpora u ovoj godini i veseli me što je broj djece znatno veći i da su po prvi puta, nakon više od četiri desetljeća, u Lepoglavi rođene trojke. Zbog toga smo i dosadašnju odluku o isplati jednokratne novčane potpore u visini od 1.500, 2.000 i 2.500 kuna, ovisno radi li se o prvo, drugom ili trećem djetetu u obitelji, nadopunili odlukom da se za rođene trojke isplati potpora u visini od 10.000 kuna, a za blizance od 7.000 kuna. Znamo da to, s obzirom na troškove, nije puno no znak je pažnje i potpore našim najmlađim sugrađanima – poručio je gradonačelnik Škvarić.

– Dobivena potpora puno nam znači i iskoristit ćemo je za nabavku hrane, kremica, maramica i svih najosnovnijih potrepština – otkrila je Kristina Slivar, majka trojki.

Grad Lepoglava, koji se kao i drugi gradovi i općine suočava s problemom smanjenja broja stanovnika, ove je godine u proračunu za potpore novorođenim bebama izdvojio 150.000 kuna. S nadom da će se taj iznos, zbog većeg broja novorođenih beba, morati povećati, Grad Lepoglava provodi i druge mjere koje imaju za cilj zaustaviti negativan trend pada broja stanovnika, a za što na godišnjoj razini izdvaja oko milijun kuna.

– Izgradnjom i uređenjem novih vrtićkih prostora omogućili smo da svako dijete s gradskog područja pohađa vrtić i to uz financijsku potporu Grada. Naime, pohađanje vrtića sufinancira se iz gradskog proračuna pri čemu je za neke kategorije pohađanje vrtića besplatno. Također, Grad Lepoglava financira nabavku radnih bilježnica za osnovnoškolce kao i održavanje izvanškolskih aktivnosti te nagrade za najuspješnije učenike. Pored toga, Grad sufinancira produženi boravak u školi. Pomažemo i studentima dajući im gradske stipendije. Mladim obiteljima omogućavamo gradnju odnosno kupnju kuće ili stana uz gradsku potporu, a dajemo i potpore malim gospodarstvenicima – zaključio je gradonačelnik Škvarić.

Nastavite čitati

Život i društvo

Kod igrališta u Salinovcu počeli pripremni radovi za postavljanje pet montažnih objekata

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Ivanec

Za potrebe Škole nogometa Nogometnog kluba Ivančica, Grad Ivanec je na pomoćnom nogometnom igralištu u Salinovcu počeo s pripremnim radovima za postavljanje pet montažnih (modularnih) objekata koji će igračima, upravi kluba i sucima omogućiti funkcionalne uvjete boravka i rada.

Dva objekta namijenjena su igračima, domaćima i gostima. U jednom će biti tuševi te sanitarni čvorovi za igrače i posjetitelje, jedan je namijenjen sucima, a jedan je predviđen kao radna soba.

Svi objekti raspolažu s nešto više od 60 m2 korisnog prostora, a bit će spojeni u cjelinu.

Temeljem provedenog postupka javne nabave, ovaj posao izvode Iskopi MS iz Vuglovca. Radovi su vrijedni 117.000 kuna.

Nakon izvedbe temelja slijedi postavljanje montažnih objekata.

Dosad je za uređenje igrališta, ogradu, mreže i golove, hidrant, priključke vode i struje te za razne projekte iz proračuna Grada Ivanca izdvojeno oko 650.000 kuna, čemu treba pribrojiti još i troškove nabave i postavljanja montažnih objekata, čiji će iznos biti poznat nakon provedbe postupka javne nabave, koji je u završnoj fazi.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje