U posljednje vrijeme na hrvatskom crnom tržištu pojavila se GM marihuana. Osoba koja konzumira takvu marihuanu je uznemirena, agresivna, prestrašena i halucinira. Riječ je o drogi koja ima čak dvostruko više THC-a.

U svakom slučaju, Policijska uprava varaždinska nije službeno zabilježila slučajeve koji bi se direktno povezivali s GM marihuanom.

– Udio THC-a u pojedinim uzorcima zaplijenjene marihuane s vremenom se povećava, no ne može se govoriti o nekom trendu ili direktnoj pojavi GM marihuane. U svijetu je poznato više od 1400 različitih sorti marihuane, od kojih svaka sorta ima svoje odlike, među inima i vrijednost odnosno postotak THC-a, koji sam po sebi ovisi o većem broju različitih čimbenika u samom procesu proizvodnje droge marihuane. Prema tome, može se reći da se bilježe slučajevi zapljene droge marihuane s povećanim udjelom THC-a, no uzorci droge marihuane se najčešće ne vještače toliko detaljno da bi se vodile evidencije o postotnom udjelu THC-a u pojedinom uzorku zaplijenjene droge – ističu iz PU varaždinske i tvrde da dosad nisu zabilježeni neki eklatantni primjeri promjena u ponašanju konzumenata marihuane koji bi ukazivali da bi se radilo o konzumaciji tzv. GM marihuane.

Iz Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije tvrde da unatrag nekoliko godina pacijenti spominju da je dostupniji skunk, potentniji kanabis s više THC-a, a time raste rizik od psihotičnih ataka povezanih s konzumacijom kanabisa.

– Također, dostupan je sintetski kanabis u raznim oblicima legalno dostupnima posredstvom interneta i smart shopova, a čije je djelovanje vrlo nepredvidivo, s dosad opisanim posljedicama na neurološki i kardiovaskularni sustav, a bilo je i letalnih ishoda. U takvom slučaju osoba nikad ne zna što točno konzumira, budući da ilegalni laboratoriji kontinuirano mijenjaju strukturu molekule kako bi izbjegli stavljanje iste na popis ilegalnih droga, a time mijenjaju i djelovanje te moguće neželjene nuspojave – zaključuju iz Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije.

Komentari

Komentara