Povežite se s nama

Život i društvo

Varaždinci, krenite u potragu za blagom i otkrijte što je Geocaching – igre koja je zaludila milijune ljudi

Objavljeno:

- dana

HIGH-TECH IGRA

Ukoliko u šetnji Varaždinom naiđete na male škrinje blagom, znajte da ste postali dio svjetske high-tech igre koja je zaludila milijune diljem svijeta.

Riječ je o Geocachingu, igri skrivanja i traženja blaga koja je od svog osnivanja, 2000. godine pa sve do danas privukla više od tri milijuna aktivnih tragača.

U Varaždinu se trenutno na nekoliko mjesta mogu pronaći geocachevi, odnosno skrivena blaga. Kako bi se lokacija sa škrinjom pronašla, potrebno je imati mobitel ili GPS. Zatim se instalira aplikacija na mobitel i kreira geocaching profil.

Aplikacija prikazuje općenita mjesta gdje se nalaze geocachevi – u Varaždinu su to primjerice Anđelinjak, Gajeva ulica i Stari Grad, no mašta i znatiželja moraju dovesti tragača do točne lokacije, odnosno do samih geocacheva.

Pravila igre su takva da, ako se pronađu škrinje s blagom i ako se uzme ono što se u njima nalazi, tada onaj tko ih je pronašao mora ostaviti nešto što je iste ili veće vrijednosti od nađene stvari.

Stoga, ako ste željni avanture i želite isprobati ovakav način zabave, upoznajte se s Geocachingom i krenite u potragu za blagom.

Izvor:
Foto: MARTA KONJAČIĆ

Život i društvo

Općina Petrijanec za energetsku obnovu stare škole dobila 974.000 kuna

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Petrijanec krenula je u projekt energetske obnove zgrade stare škole vrijedan 4,04 milijuna kuna, za koji je od Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost dobila sredstva u visini 974.000 kuna, odnosno 33,3 %.

Kako navode iz Općine Petrijanec, u periodu od 1868. godine, odnosno od godine kada je zgrada izgrađena, u nju nije bilo gotovo nikakvih značajnih ulaganja, a ovim se projektom planira energetska obnova, što će dovesti do smanjenja potrošnje energije. Točnije, iz postojećeg G energetskog razreda zgrada će se svrstati u B energetski razred, ali izvršit će se i cjelokupna obnova zgrade.

– Radovi napreduju sukladno terminskom planu izvođača. Upravo se rade drveni prozori, a naravno pošto se radi o kulturnom dobru u obnovi svoj dio posla odrađuje i Ministarstvo kulture i medija sa svojim zahtjevima i sugestijama – rekao je načelnik Općine Petrijanec Željko Posavec.

Na zgradi će se tako obnoviti fasada, povećat će se toplinska zaštita vanjskog zida, stropa prema potkrovlju i tlu te negrijanom podrumu, zamijenit će s vanjska drvena stolarija, zamijenit će se sustav pripreme potrošne tople vode, zamijeniti postojeće i ugraditi novi sustav grijanja novim toplinskim razvodom s ogrjevnim tijelima, ugraditi unutarnja LED rasvjeta, kao i elektroinstalacijski krugovi za napajanje i upravljanje strojarskih instalacija i drugih trošila.

– Zgrada stare škole izgrađena je 1868. godine i u idućih 16 mjeseci bit će konačno obnovljena. Nakon niza projekata koji smo prijavili očekujemo i financiranje Ministarstva kulture i medija. Na taj način smanjiti ćemo udio sufinanciranja općine. Stara škola je nepokretno kulturno dobro upisano u registar kulturnih dobara, a cilj nam je čuvati kulturnu baštinu i spriječiti propadanje zgrade i naravno nakon obnove staviti je u funkciju. Zahvaljujem Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost na sufinanciranju, na tom natječaju odobreno je samo devet projekta u Hrvatskoj i ponovno tzv. najbržim prstom bili smo među prvima u Hrvatskoj sa prijavom – zaključio je načelnik Posavec.

Nastavite čitati

Život i društvo

Na viničkom groblju postavljena česma i uređene pločice kod centralnog križa

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

S ciljem da mještanima Vinice omogući lakši pristup vodi na groblju, općinski načelnik Branimir Štimec, odlučio je postaviti samostojeću slavinu u donjem dijelu groblja.

Time je riješio problem pristupa vodi, a usput su na groblju sanirane i pločice kod centralnog križa.

Dodajmo da je Općina Vinica također financijski pomogla i izvođenje radova koji su u tijeku u Župi Svete Barbare u Natkrižovljanu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje