Povežite se s nama

Život i društvo

Varaždinci, krenite u potragu za blagom i otkrijte što je Geocaching – igre koja je zaludila milijune ljudi

Objavljeno:

- dana

HIGH-TECH IGRA

Ukoliko u šetnji Varaždinom naiđete na male škrinje blagom, znajte da ste postali dio svjetske high-tech igre koja je zaludila milijune diljem svijeta.

Riječ je o Geocachingu, igri skrivanja i traženja blaga koja je od svog osnivanja, 2000. godine pa sve do danas privukla više od tri milijuna aktivnih tragača.

U Varaždinu se trenutno na nekoliko mjesta mogu pronaći geocachevi, odnosno skrivena blaga. Kako bi se lokacija sa škrinjom pronašla, potrebno je imati mobitel ili GPS. Zatim se instalira aplikacija na mobitel i kreira geocaching profil.

Aplikacija prikazuje općenita mjesta gdje se nalaze geocachevi – u Varaždinu su to primjerice Anđelinjak, Gajeva ulica i Stari Grad, no mašta i znatiželja moraju dovesti tragača do točne lokacije, odnosno do samih geocacheva.

Pravila igre su takva da, ako se pronađu škrinje s blagom i ako se uzme ono što se u njima nalazi, tada onaj tko ih je pronašao mora ostaviti nešto što je iste ili veće vrijednosti od nađene stvari.

Stoga, ako ste željni avanture i želite isprobati ovakav način zabave, upoznajte se s Geocachingom i krenite u potragu za blagom.

Izvor:
Foto: MARTA KONJAČIĆ

Život i društvo

Varaždinski i međimurski policajci u subotu provode akciju „Alkohol“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U subotu, 16. siječnja, od 16 do 24 sata policijski službenici svih policijskih postaja na području Policijske uprave međimurske provest će aktivnosti iz akcije „Alkohol“.

Najavljena akcija održat će se u suradnji s Policijskom upravom varaždinskom.

I ovog vikenda, na svim dionicama cesta na području Policijske uprave varaždinske, policijski će službenici pojačano nadzirati promet svih sudionika u prometu.

Aktivnosti iz akcije prvenstveno će se usmjeriti na suzbijanje prekršaja upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola i/ili droga, ali i ostalih prekršaja koji su u uzročno posljedičnoj vezi s nastankom prometnih nesreća, posebice onih s najtežim posljedicama.

Ujedno, tijekom akcije posebna pozornost posvetit će se utvrđivanju prekršaja vozača koji upravljaju vozilima prije stjecanja prava na upravljanje, za vrijeme dok im je vozačka dozvola oduzeta i onim kategorijama vozila koje nisu upisane u vozačkim dozvolama te utvrđivanju prekršaja „mladih vozača“.

Nastavite čitati

Međimurje

Povećanje sigurnosti: na području Općine Nedelišće još tri prometne kamere

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Prema preporuci struke i Policijske uprave međimurske te Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske, Općini Nedelišće odobreno je postavljanje još tri nove kamere koje bi trebale usporiti i regulirati opterećen promet kroz općinu Nedelišće, kaže nedelišćanski načelnik Darko Dania.

Navodi da će kućišta za kamere biti postavljena na trima novim lokacijama. Kućišta, od kakvih se jedno trenutno već nalazi u Varaždinskoj ulici u Nedelišću, bit će postavljena u Gornjem Hrašćanu (iz smjera Trnovca), Nedelišću (ulica Vladimira Nazora, prema Dunjkovcu) te u Pušćinama (Čakovečka ulica, u smjeru Varaždina).

Kamere će se postaviti u narednih mjesec dana, navodi Dania.

– Razlozi postavljanja kamera uključuju gustoću prometa, nepoštivanje brzine koje su zadane kroz naselje, ali i česte prometne nesreće. Kamere će služiti i za praćenje ostalih kaznenih djela na području Nedelišća – ističe načelnik.

Nastavite čitati