Povežite se s nama

Međimurje

Gibanice i slatke pite zamirisale Prelogom

Objavljeno:

- dana

GRAD SLASTICA

Grad Prelog ove je godine bio domaćin 3. Festivala međimurskih slastica “Bakini kolači”, koji organizira Udruga za očuvanje kulturne baštine “Međimurska gruda” iz Dunjkovca.

Kulinarska priredba

Kako se održavanje manifestacije svake godine seli u mjesto iz kojeg dolazi pobjednica prethodne godine, tako je Nadica Pintarić iz “Priločkog srca” kao prošlogodišnja pobjednica zaslužna što je Grad Prelog bio domaćin ovogodišnjeg izdanja kulinarske, ukusne i mirisne priredbe.
Tako su brojni posjetitelji uživali u degustaciji kolača, a stručni žiri dodijelio je lente i nagrade najboljima. 
Treće mjesto osvojila je Nada Turk iz Murskog Središća, koja je pripremila slatku pitu s orasima i jabukom. 

Drugoplasirana je Katarina Bašek iz Dunjkovca s pripremom orehove torte, dok je nagradu za najbolji kolač osvojio Stanko Trstenjak iz Marofa pokraj Svetog Martina na Muri s potratnom gibanicom.
Dodijeljena je i lenta za izvorno međimursko, koja je pripala Udruzi žena iz Belice, a upriličena je i nagrada za prvog dedeka na Festivalu “Bakini kolači“, koju je osvojio također Stanko Trstenjak. 
Tako se cijela manifestacija druge godine seli u najsjeverniju općinu u Hrvatskoj – Sveti Martin na Muri.

Izvor:
Foto: Privatna arhiva

Međimurje

Petnaest zlatnih odličja za izvrsni međimurski med, a Pčelarstvo Trupković je najtrofejnije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Agacija - Udruga pčelara Međimurske županije

U subotu, 25. studenoga, su se zgradi Scheier u Čakovcu okupili članovi Udruge pčelara Agacija Međimurske županije, na svečanosti dodjele priznanja za najbolji ovogodišnji med.

Dodijeljeno je čak 15 zlatnih odličja za bagremov i cvjetni med, kao i med cvijeta uljane repice. Srebrnim odličjem ovjenčano je 28 proizvoda, dok je 14, uglavnom bagremovog meda, dobilo brončana odličja.

Pčelarstvo Trupković je i najtrofejnije te je u ovom ciklusu ocjenjivanja dobilo dva zlata te jedno srebrno odličje, zatim Pčelarstvo Kanan čiji med je dobio zlatno i srebrno odličje, pčelarstvo Nenada Jeđuta osvojilo je dva srebra, a obitelj Heđa iz Slakovca dosegnula je najvišu ocjenu među zlatnim medaljama za svoj bagremov med.

Župan Matija Posavec čestitao je pčelarima što su unatoč teškim i izazovnim vremenima uspjeli zadržati visoku kvalitetu meda, te dodao kako će im Međimurska županija i dalje pružati ruku podrške, pomoći i suradnje.

Susret je bio i edukativnog karaktera te namijenjen i onima koji tek namjeravaju ući u svijet pčelarstva, stoga je Željko Trupković, predsjednik Agacije, na skup pozvao eminentne izlagačice, prof. dr. sc. Ivanu Tlak Gajger koja je govorila o prevenciji bolesti pčela, a okupljenim međimurskim pčelarima obratio se i Dražen Kocet iz Saveza pčelara Hrvatske, te dr. Kolics Balazs iz mađarskog pčelarskog saveza.

Nastavite čitati

Međimurje

Općina Selnica osigurala je poklonbonove za umirovljenike, potrebno se prijaviti

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Selnica je i ove godine za umirovljenike pripremila poklonove, a povodom božićno-novogodišnjih blagdana.

Za ostvarivanje prava na bon potrebno se prijaviti OVDJE.

Prijaviti se mogu svi kojima mirovina ili ukupne mirovine iznose do 350 eura.

Dokumentacija će se prikupljati od 27.11.2023. (ponedjeljak) do 11.12. 2023. (ponedjeljak) isključivo elektronski na mail: [email protected] ili se ostavlja u sivom sandučiću kod općinskog ureda. Naknadne prijave više neće zaprimati. – Zamolite svoje ukućane ili susjede da vam pomognu kod ispunjavanja i slanja dokumentacije. U slučaju potrebe možete nazvati i nas na broj telefona 861-344 – objavila je Općina Selnica.

Podjela bonova bit će 14. i 15. prosinca (četvrtak i petak) u prostorijama Udruge umirovljenika (Trg sv. Marka 2, Selnica) od 9 do 12 sati.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje