Povežite se s nama

Život i društvo

GIMNAtech donosi virtualnu stvarnost, robotiku, development i upravljanje informacijama

Objavljeno:

- dana

U Prvoj gimnaziji

U Prvoj gimnaziji u četvrtak, 1. lipnja održat će se GIMNAtech konferencija koja donosi virtualnu stvarnost, robotiku, development i upravljanje informacijama u Varaždin

– Radi se o konferenciji koju organizira Savjet mladih Varaždinske županije sa ciljem upoznavanja mladih sa zanimanjima budućnosti, novim tehnologijama, metodikama prilagođavanja tehnološkom napretku i budućim vještinama koje će biti potrebne na tržištu rada. Ukratko rečeno, GIMNAtech se odnosi na zanimanja budućnosti, novitete koji će tek doći, noviteti koji već danas postoje i koriste se u našem svakodnevnom životu – navodi Petra Međimurec, glavni organizator eventa.

U središtu GIMNAtech-a je 4. industrijska revolucija, development, virtualna stvarnost, digitalna transformacija, IOT i Big data. Razlog zato sam se odlučila organizirati jedan takav event jest da se svijet oko nas mijenja a da mi toga uopće nismo svjesni. IOT, Big data, VR, robotika su potencijali koje mi danas moramo iskoristiti, a da bi ih iskoristili moramo proizvesti stručnjake za te tehnologije i krenuti sa specijaliziranim obrazovanjem mladih. Prema izvještaju Europske komisije do 2020. na tržištu EU bit će potražnja za 10 milijuna i 400 tisuća big data stručnjaka. A u pogledu praćenja tehnologije i stvaranja adekvatno obrazovanih mladih ljudi za zanimanja budućnosti Hrvatska ne stoji baš previše dobro. Ispod smo europskog tehnologijskog prosjeka, tek uvodimo sustav STEM obrazovanja i samo smo zagrebli površinu ovog enormong procesa društvenih i poslovnih promjena. 

Izvor:
Foto: ilustracija

Život i društvo

U četvrtak i petak predbilježbe za sadnicu klonirane ivanečke lipe

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Grad Ivanec

Grad Ivanec i gradska tvrtka Poslovna zona Ivanec pozivaju sve zainteresirane građane da se u četvrtak i petak, 23. i 24. rujna, predbilježe za dodjelu sadnicu klonirane ivanečke lipe.

Naime, temeljem velikog interesa građana za sadnju kloniranih lipa, Grad Ivanec im je i ove godine odlučio pokloniti 150 mladica – klonova originalnog stabla, koji su u Hrvatskom šumarskom institutu u Jastrebarskom uzgojeni od reznica koje su s matičnog stabla uzete prošle godine.

Predbilježbe će se obavljati na štandu na Kinotrgu Ivanec, od 10 do 14 sati. U slučaju lošeg vremena, za dodjelu sadnice moći ćete se u isto vrijeme predbilježiti u prostorijama Projektnog ureda za EU fondove, Ul. V. Nazora 6/II.

Dakle, svi oni koji bi željeli na svom imanju zasaditi mladu lipu pozvani su da se predbilježe i ostave svoje kontakte. Podjela lipa planira se u prvoj polovici listopada.

Važno je pritom naglasiti da svaki klon nosi genetski zapis izvornog stabla, odnosno – svako stabalce je originalna lipa u malom i staro je više od 600 godina.

O točnom vremenu i mjestu preuzimanja sadnica građani će biti naknadno obaviješteni.

Za svaki klon izdavat će se numerirana svjedodžba (certifikat) o podrijetlu.

Uz svaku lipu građani će dobiti i ekološku platnenu vrećicu s logom Ivanca kao Planinarskog grada. Time ih se želi potaknuti na smanjenje korištenja jednokratnih plastičnih vrećica.

Nastavite čitati

Život i društvo

Na području Grada Lepoglave modernizirano novih 1748 metara lokalnih cesta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ovih su dana uspješno kraju privedeni radovi na modernizaciji nerazvrstanih cesta na području Grada Lepoglave planirani gradskim Programom modernizacije i asfaltiranja nerazvrstanih cesta za 2020. godinu.

Modernizirane su tri dionice lokalnih nerazvrstanih cesta: dionica lokalne ceste na području MO Očura, dionica Mati – Guzlini – Vrapci – Keširi na području MO Zlogonje i dionica Mati – Tolići – Vrapci na području MO Donja Višnjica.

Riječ je o ukupno 1748 cestovnih metara uređenih i presvučenih asfaltnim tepihom za što je, prema vrijednosti ugovorenih radova, utrošeno 933.000 kuna.

– Posljednjih 10-ak godina kontinuirano uređujemo lokalne nerazvrstane ceste. U tom je periodu na gradskom području modernizirano više od 130 kilometara nerazvrstanih cesta tako da gotovo i nema gradskih područja do kojih se ne može doći uređenom cestom. Uz cestovnu, i drugu komunalnu infrastrukturu koju smo izgradili, stvorili smo kvalitetne uvjete za život građana koje želimo zadržati na području Grada Lepoglave. Uređenjem lokalnih cesta ujedno dostupnima činimo područja koja imaju veliki turistički potencijal te pružaju mogućnost za bavljenje poljoprivrednom proizvodnjom kao i drugim gospodarskim djelatnostima – istaknuo je gradonačelnik Marijan Škvarić dodavši da se gradski Program modernizacije i asfaltiranja nerazvrstanih cesta, kao što je to bio slučaj kod modernizacije navedenih triju dionica lokalnih cesta, donosi u skladu s iskazanim interesom građana koji osiguravaju 15 % sredstava potrebnih za izvođenje radova. Preostalih 85% osigurava Grada Lepoglava.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje