Povežite se s nama

Život i društvo

GIMNAtech donosi virtualnu stvarnost, robotiku, development i upravljanje informacijama

Objavljeno:

- dana

U Prvoj gimnaziji

U Prvoj gimnaziji u četvrtak, 1. lipnja održat će se GIMNAtech konferencija koja donosi virtualnu stvarnost, robotiku, development i upravljanje informacijama u Varaždin

– Radi se o konferenciji koju organizira Savjet mladih Varaždinske županije sa ciljem upoznavanja mladih sa zanimanjima budućnosti, novim tehnologijama, metodikama prilagođavanja tehnološkom napretku i budućim vještinama koje će biti potrebne na tržištu rada. Ukratko rečeno, GIMNAtech se odnosi na zanimanja budućnosti, novitete koji će tek doći, noviteti koji već danas postoje i koriste se u našem svakodnevnom životu – navodi Petra Međimurec, glavni organizator eventa.

U središtu GIMNAtech-a je 4. industrijska revolucija, development, virtualna stvarnost, digitalna transformacija, IOT i Big data. Razlog zato sam se odlučila organizirati jedan takav event jest da se svijet oko nas mijenja a da mi toga uopće nismo svjesni. IOT, Big data, VR, robotika su potencijali koje mi danas moramo iskoristiti, a da bi ih iskoristili moramo proizvesti stručnjake za te tehnologije i krenuti sa specijaliziranim obrazovanjem mladih. Prema izvještaju Europske komisije do 2020. na tržištu EU bit će potražnja za 10 milijuna i 400 tisuća big data stručnjaka. A u pogledu praćenja tehnologije i stvaranja adekvatno obrazovanih mladih ljudi za zanimanja budućnosti Hrvatska ne stoji baš previše dobro. Ispod smo europskog tehnologijskog prosjeka, tek uvodimo sustav STEM obrazovanja i samo smo zagrebli površinu ovog enormong procesa društvenih i poslovnih promjena. 

Izvor:
Foto: ilustracija

Život i društvo

Pješački pohod od kleti do kleti viničkim krajem dobar je način za provesti subotu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nemojte propustiti Dan otvorenih vrata podruma (pješački pohod od kleti do kleti) u Vinici.

Manifestacija je to koju organiziraju Udruga vinogradara Vinea i Općina Vinica u subotu, 26. lipnja, s početkom od 9 sati.

Pješački pohod organizira se treći put i vinorodnim područjem Svete Barbare, Vinicabrega i Goruševnjaka.

Donacija za sudjelovanje je 30 kuna, a kod svake klijeti će domaćini pripremiti okrijepu jelom i pićem.

Nastavite čitati

Život i društvo

U četvrtak na sjeveru zemlje 35 °C, donosimo preporuke kako se zaštititi od vrućine

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda izdali su upozorenje na toplinski val koji može djelovati na zdravlje.

Prema DHMZ-u od srijede, 23. lipnja, do petka na sjeveru je velika ili vrlo velika mogućnost za toplinske valove.

U utorak, rijedu i četvrtak temperatura će prelaziti 30 °C, s time da će u četvrtak danju biti čak 35 °C na širem varaždinskom području.

Vrućine mogu potaknuti iscrpljenost i toplinski udar te mogu pogoršati postojeća stanja, poput kardiovaskularnih, respiratornih, bubrežnih ili mentalnih bolesti. Štetni učinci vrućina na zdravlje u velikoj se mjeri mogu spriječiti dobrom javnozdravstvenom praksom uz istovremenu zaštitu od bolesti uzrokovane koronavirusom, kažu liječnici.

Za vrijeme trajanja velikih vrućina treba se pridržavati savjeta zdravstvenih ustanova.

Između ostaloga, savjetuje se:

  • rashladiti tijelo i piti dovoljno tekućine, jer se znojenjem gubi više tekućine, čime dolazi do dehidracije.
  • piti negaziranu vodu te niskokalorične napitke bez kofeina, alkohola i šećera.
  • izbjegavati boravak na direktnom suncu u razdoblju od 10-17 sati, poglavito djeca, trudnice, starije osobe, srčani bolesnici i bolesnici s kroničnim bolestima. Osobe koje rade na otvorenom trebaju se češće odmoriti, skloniti u hlad i unositi tekućinu svakih 30 minuta.
  • nositi laganu svijetlu odjeću od prirodnih materijala te zaštititi glavu od direktnog sunca.
  • rashladiti prostor u kojem se živi koristeći hladniji noćni zrak. Danju zatvoriti prozore i spustiti rolete, naročito one koje su okrenute prema suncu.
  • isključiti što je više moguće električnih uređaja u domu.
  • izbjegavati izlazak u najtoplijem dijelu dana i naporan fizički rad ili ga obavljati u najhladnije doba dana, što je obično u ranim jutarnjim satima.
  • ne ostavljati djecu niti životinje u parkiranom vozilu.
  • redovito koristiti sredstva sa zaštitnim faktorom od štetnog UV zračenja, a posebnu pažnju posvetiti novorođenčadi i maloj djeci. Za njih treba koristiti zaštitna sredstva s najvećim faktorom te odjenuti ih u laganu odjeću koja ih također štiti od UV zračenja.
  • ako imate zdravstvene probleme potražiti savjet liječnika.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!