Povežite se s nama

Život i društvo

Dođite sutra na nastavu u Prvu privatnu gimnaziju s pravom javnosti, školu u kojoj je učenik najvažniji!

Objavljeno:

- dana

USUSRET UPISIMA

Upisi u prve razrede srednjih škola sve su bliže, a jedna od škola koja je primamljiva budućim srednjoškolcima svakako je Prva privatna gimnazija s pravom javnosti u Varaždinu.

Individualni pristup svakom učeniku, mali broj učenika u razredu i učenje u školi samo su neki od razloga zbog kojih je ova varaždinska gimnazija odličan izbor za osmaše željne novih znanja i kvalitetnog obrazovanja.

Individualni pristup prema svakom učeniku

Učenici u Prvoj privatnoj gimnaziji s pravom javnosti u novoj školskoj godini mogu birati između opće, jezične, informatičke ili sportske gimnazije.

– U općoj gimnaziji radi se prema općem gimnazijskom programu s mogućnošću odabira većeg broja stranih jezika kroz izbornu, odnosno fakultativnu nastavu. Kod gimnazije jezičnog usmjerenja naglasak je na stranim jezicima, a kod informatičke gimnazije veći broj sati informatike, kao i priprema i stvaranje baze za nastavak školovanja na tehničkim i informatičkim fakultetima. Program sportske gimnazije prilagođen je učenicima sportašima – pojasnila je Nives Risek, ravnateljica Prve privatne gimnazije s pravom javnosti.

Osim malog broja učenika u razredu (maksimalno 15), individualnog pristupa te učenja u školi pod nadzorom profesora, jedna od osobitosti Prve privatne gimnazije s pravom javnosti je periodična nastava.

– Nastava pojedinih predmeta organizirana je u periodima od po osam tjedana, što znači da u tom periodu pojedine predmete učenici slušaju više, a neke predmete uopće nemaju. Takav način organizacije nastave omogućuje učenicima da se usredotoče na manji broj predmeta i efikasnije uče. Predmeti ne završavaju u isto vrijeme, čime se smanjuju preopterećenost i pad koncentracije tipični za kraj polugodišta i školske godine – naglašava Risek.

Periodična nastava omogućava učenicima da se usredotoče na manji broj predmeta i efikasnije uče

Osim toga, u Prvoj privatnoj gimnaziji s pravom javnosti postoji mentorski rad, što znači da svakog učenika kroz školovanje vodi profesor mentor, koji prepoznaje probleme i pomaže učeniku u njihovom rješavanju. Također, učenici imaju svakodnevne instrukcije i konzultacije u školi iz matematike, fizike, kemije i stranih jezika i one su organizirane u sklopu redovne nastave. Postoji li potreba, organiziraju se i individualne instrukcije i konzultacije subotom. 

No, profesori Prve privatne gimnazije s pravom javnosti rade dodatno s nadarenim učenicima, a svi učenici se od početka pripremaju za državnu maturu.

– Od prvog razreda učenike pripremamo za polaganje državne mature na način da od prvog razreda imaju pojačanu nastavu iz hrvatskog, matematike, stranog jezika, odnosno obveznih predmeta na državnoj maturi. U trećem i četvrtom razredu nastavljaju se pripreme za državnu maturu s pripremama za svaki obvezni predmet u malim skupinama, posebno za višu i nižu razinu. Također, već od trećeg razreda učenici se uključuju u pripreme za državnu maturu i iz onih predmeta koji su im potrebni za upis na točno određeni fakultet, primjerice biologija, kemija, fizika, povijest, geografija, psihologija i slično. Takav pristup rezultirao je zavidnim uspjehom naših učenika na državnoj maturi – istaknula je ravnateljica Prve privatne gimnazije s pravom javnosti.

O kvaliteti Prve privatne gimnazije s pravom javnosti svjedoči već petnaest generacija maturanata koji su nastavili svoje obrazovanje s gotovo stopostotnim upisom na željene fakultete. Mnogi od njih su već i akademski obrazovani građani: liječnici, stomatolozi, magistri elektrotehnike, strojarstva, ekonomije, diplomirani pravnici, profesori stranih jezika, a neki od njih su zaposleni i kao djelatnici na svojoj nekadašnjoj školi.

Obavezno učenje dva strana jezika, a može se i treći!

Osim što se u Prvoj privatnoj gimnaziji s pravom javnosti poštuje svaki učenik i njegovi interesi, velika pažnja posvećuje se i učenju stranih jezika.

– Obvezno je učenje dva strana jezika, a ako učenik želi, ima mogućnost učiti i treći strani jezik kao izborni predmet. Ono što ovdje svakako treba naglasiti je da su kod učenja drugog stranog jezika uvedene dvije grupe: u jednoj su grupi učenici početnici koji nikad nisu učili drugi strani jezik u osnovnoj školi, a u drugoj grupi oni koji već imaju nekakvo predznanje iz osnovne škole – istaknula je ravnateljica Risek.

Polaznici ove varaždinske gimnazije mogu besplatno u večernjim terminima ići u školu stranih jezika

Uz to, svi polaznici ove varaždinske gimnazije mogu u večernjim terminima besplatno pohađati škole stranih jezika. 

Osim postizanja vrsnih obrazovnih rezultata, škola je usmjerena i na odgojne ciljeve rada s mladima te u tu svrhu provodi programe izvannastavnih aktivnosti. Tako u školi djeluju novinarska, eko, dramska, sportska i glazbena grupa. 

– Posebnu pažnju posvećujemo učenicima koji imaju smisla za likovnu umjetnost tako da ih već od prvog razreda uključujemo u izradu likovne mape potrebne za upis na arhitekturu, dizajn ili likovnu akademiju – istaknula je ravnateljica.

Sve to ne bi bilo moguće bez stručnih i kvalitetnih nastavnika. Prva privatna gimnazija s pravom javnosti ima 22 zaposlena djelatnika, pri čemu je 18 profesora koji su u svakom trenutku na raspolaganju gimnazijalcima.

E-learning za sportaše i glazbenike

Prva privatna gimnazija s pravom javnosti ima poseban program za vrhunske sportaše i glazbenike koji zbog čestih treninga, vježbi i natjecanja imaju poteškoća u organiziranju praćenja nastave. Njima je osiguran program edukacije bez stresa i pritisaka – e learning.
– Učenicima koji zbog treninga i natjecanja, kao i obveza u Glazbenoj školi, nisu u mogućnosti prisustvovati nastavi organiziramo individualnu nastavu kako bi nadoknadili izgubljene nastavne sadržaje, uz mogućnost konzultacija putem Skypa, ukoliko su učenici zbog sportskih natjecanja izvan Hrvatske – naglasila je ravnateljica Nives Risek. 

OTVORENI DANI ŠKOLE

Svi zainteresirani osmaši mogu prisustvovati nastavi u četvrtak, 28. travnja od 10 do 13 sati i u subotu, 14. svibnja od 9.30 do 12 sati. 
Sve dodatne informacije mogu se doznati u Prvoj privatnoj gimnaziji s pravom javnosti, koja se nalazi u Supilovoj 22 u Varaždinu, svakim radnim danom od 8 do 16 sati.
Sve informacije mogu se dobiti i na brojevima telefona 042/200-334, 042/200-335, 098/331-227, putem e-maila [email protected] ili na internet stranicama škole www.privatna.net

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

Život i društvo

Mlinčeni kolač sve je zanimljiviji, a nekad je bio težačka hrana lepoglavskog kraja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U okviru aktivnosti koje se provode s ciljem, nedavno pokrenute inicijative, zaštite izvornosti mlinčenog kolača, u Lepoglavskoj Vesi održana je promocija njegove pripreme “Kako se sprema ovaj jedinstveni kolač”, koji se kroz povijest blagovao u lepoglavskim obiteljima i bio težačka hrana brojnim Lepoglavčanima, snimale su kamere Hrvatske radiotelevizije i ekipa Jutarnjeg lista.

Prikaz pripreme mlinčenog kolača održan je u novoizgrađenom društvenom domu u Lepoglavskoj Vesi gdje su članovi KUD-a Lepoglavski pušlek zorno prikazali izradu mlinčenog kolača u čiju se zaštitu izvornosti krenulo temeljem inicijative koju je Grad Lepoglava pokrenuo u suradnji s KUDom Lepoglavski pušlek i Agro-turističkim klasterom Lepoglava, a koja je dobila potporu Varaždinske županije.

Nastavite čitati

Život i društvo

Varaždinski policajci u srijedu kontroliraju bicikliste i pješake

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Policijski službenici Policijske uprave varaždinske će sutra, 27. listopada, od 6 do 9 i 19 do 23 sata provoditi preventivno-represivnu akciju “Pješaci i biciklisti“.

Akcija će se provoditi na cjelokupnom području policijske uprave, ovisno o mjestima i vremenima događanja prometnih nesreća, prvenstveno onih s najtežim posljedicama, a kontrola prekršaja provodit će se na mjestima gdje je zabilježeno učestalo činjenje istih.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje