Povežite se s nama

Život i društvo

Dođite sutra na nastavu u Prvu privatnu gimnaziju s pravom javnosti, školu u kojoj je učenik najvažniji!

Objavljeno:

- dana

USUSRET UPISIMA

Upisi u prve razrede srednjih škola sve su bliže, a jedna od škola koja je primamljiva budućim srednjoškolcima svakako je Prva privatna gimnazija s pravom javnosti u Varaždinu.

Individualni pristup svakom učeniku, mali broj učenika u razredu i učenje u školi samo su neki od razloga zbog kojih je ova varaždinska gimnazija odličan izbor za osmaše željne novih znanja i kvalitetnog obrazovanja.

Individualni pristup prema svakom učeniku

Učenici u Prvoj privatnoj gimnaziji s pravom javnosti u novoj školskoj godini mogu birati između opće, jezične, informatičke ili sportske gimnazije.

– U općoj gimnaziji radi se prema općem gimnazijskom programu s mogućnošću odabira većeg broja stranih jezika kroz izbornu, odnosno fakultativnu nastavu. Kod gimnazije jezičnog usmjerenja naglasak je na stranim jezicima, a kod informatičke gimnazije veći broj sati informatike, kao i priprema i stvaranje baze za nastavak školovanja na tehničkim i informatičkim fakultetima. Program sportske gimnazije prilagođen je učenicima sportašima – pojasnila je Nives Risek, ravnateljica Prve privatne gimnazije s pravom javnosti.

Osim malog broja učenika u razredu (maksimalno 15), individualnog pristupa te učenja u školi pod nadzorom profesora, jedna od osobitosti Prve privatne gimnazije s pravom javnosti je periodična nastava.

– Nastava pojedinih predmeta organizirana je u periodima od po osam tjedana, što znači da u tom periodu pojedine predmete učenici slušaju više, a neke predmete uopće nemaju. Takav način organizacije nastave omogućuje učenicima da se usredotoče na manji broj predmeta i efikasnije uče. Predmeti ne završavaju u isto vrijeme, čime se smanjuju preopterećenost i pad koncentracije tipični za kraj polugodišta i školske godine – naglašava Risek.

Periodična nastava omogućava učenicima da se usredotoče na manji broj predmeta i efikasnije uče

Osim toga, u Prvoj privatnoj gimnaziji s pravom javnosti postoji mentorski rad, što znači da svakog učenika kroz školovanje vodi profesor mentor, koji prepoznaje probleme i pomaže učeniku u njihovom rješavanju. Također, učenici imaju svakodnevne instrukcije i konzultacije u školi iz matematike, fizike, kemije i stranih jezika i one su organizirane u sklopu redovne nastave. Postoji li potreba, organiziraju se i individualne instrukcije i konzultacije subotom. 

No, profesori Prve privatne gimnazije s pravom javnosti rade dodatno s nadarenim učenicima, a svi učenici se od početka pripremaju za državnu maturu.

– Od prvog razreda učenike pripremamo za polaganje državne mature na način da od prvog razreda imaju pojačanu nastavu iz hrvatskog, matematike, stranog jezika, odnosno obveznih predmeta na državnoj maturi. U trećem i četvrtom razredu nastavljaju se pripreme za državnu maturu s pripremama za svaki obvezni predmet u malim skupinama, posebno za višu i nižu razinu. Također, već od trećeg razreda učenici se uključuju u pripreme za državnu maturu i iz onih predmeta koji su im potrebni za upis na točno određeni fakultet, primjerice biologija, kemija, fizika, povijest, geografija, psihologija i slično. Takav pristup rezultirao je zavidnim uspjehom naših učenika na državnoj maturi – istaknula je ravnateljica Prve privatne gimnazije s pravom javnosti.

O kvaliteti Prve privatne gimnazije s pravom javnosti svjedoči već petnaest generacija maturanata koji su nastavili svoje obrazovanje s gotovo stopostotnim upisom na željene fakultete. Mnogi od njih su već i akademski obrazovani građani: liječnici, stomatolozi, magistri elektrotehnike, strojarstva, ekonomije, diplomirani pravnici, profesori stranih jezika, a neki od njih su zaposleni i kao djelatnici na svojoj nekadašnjoj školi.

Obavezno učenje dva strana jezika, a može se i treći!

Osim što se u Prvoj privatnoj gimnaziji s pravom javnosti poštuje svaki učenik i njegovi interesi, velika pažnja posvećuje se i učenju stranih jezika.

– Obvezno je učenje dva strana jezika, a ako učenik želi, ima mogućnost učiti i treći strani jezik kao izborni predmet. Ono što ovdje svakako treba naglasiti je da su kod učenja drugog stranog jezika uvedene dvije grupe: u jednoj su grupi učenici početnici koji nikad nisu učili drugi strani jezik u osnovnoj školi, a u drugoj grupi oni koji već imaju nekakvo predznanje iz osnovne škole – istaknula je ravnateljica Risek.

Polaznici ove varaždinske gimnazije mogu besplatno u večernjim terminima ići u školu stranih jezika

Uz to, svi polaznici ove varaždinske gimnazije mogu u večernjim terminima besplatno pohađati škole stranih jezika. 

Osim postizanja vrsnih obrazovnih rezultata, škola je usmjerena i na odgojne ciljeve rada s mladima te u tu svrhu provodi programe izvannastavnih aktivnosti. Tako u školi djeluju novinarska, eko, dramska, sportska i glazbena grupa. 

– Posebnu pažnju posvećujemo učenicima koji imaju smisla za likovnu umjetnost tako da ih već od prvog razreda uključujemo u izradu likovne mape potrebne za upis na arhitekturu, dizajn ili likovnu akademiju – istaknula je ravnateljica.

Sve to ne bi bilo moguće bez stručnih i kvalitetnih nastavnika. Prva privatna gimnazija s pravom javnosti ima 22 zaposlena djelatnika, pri čemu je 18 profesora koji su u svakom trenutku na raspolaganju gimnazijalcima.

E-learning za sportaše i glazbenike

Prva privatna gimnazija s pravom javnosti ima poseban program za vrhunske sportaše i glazbenike koji zbog čestih treninga, vježbi i natjecanja imaju poteškoća u organiziranju praćenja nastave. Njima je osiguran program edukacije bez stresa i pritisaka – e learning.
– Učenicima koji zbog treninga i natjecanja, kao i obveza u Glazbenoj školi, nisu u mogućnosti prisustvovati nastavi organiziramo individualnu nastavu kako bi nadoknadili izgubljene nastavne sadržaje, uz mogućnost konzultacija putem Skypa, ukoliko su učenici zbog sportskih natjecanja izvan Hrvatske – naglasila je ravnateljica Nives Risek. 

OTVORENI DANI ŠKOLE

Svi zainteresirani osmaši mogu prisustvovati nastavi u četvrtak, 28. travnja od 10 do 13 sati i u subotu, 14. svibnja od 9.30 do 12 sati. 
Sve dodatne informacije mogu se doznati u Prvoj privatnoj gimnaziji s pravom javnosti, koja se nalazi u Supilovoj 22 u Varaždinu, svakim radnim danom od 8 do 16 sati.
Sve informacije mogu se dobiti i na brojevima telefona 042/200-334, 042/200-335, 098/331-227, putem e-maila [email protected] ili na internet stranicama škole www.privatna.net

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

Život i društvo

Zbog „WRC Croatia Rallyja“ u nedjelju se očekuju gužve kod Trakošćana, a neke će ceste biti zatvorene

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U nedjelju, 21. travnja, na području Varaždinske županije, održat će se međunarodno auto rally natjecanje pod nazivom „WRC Croatia Rally 2024.“

U sklopu navedenog natjecanja na relaciji „Trakošćan – Macelj – Vrbno“ 13,15 km (ŽC2258 i ŽC2083) održat će se brzinski ispit 17 i 19 i to u vremenu od 7.08 do 13.30 sati.

Dolazak natjecatelja na navedeno područje, prostor oko dvorca Trakošćan predviđen je između 6 i 7.08 sati, kada kreće prvi start brzinskog testa.

S obzirom na značaj manifestacije, tog se dana od ranih jutarnjih sati na prilaznim prometnicama prema Trakošćanu očekuje pojačani intenzitet prometa, a za potrebe sigurnog i nesmetanog održavanja same utrke, od 4 sata bit će u potpunosti zatvoren promet za sve sudionike na trasi kretanja natjecatelja ŽC 2258 Trakošćan – Macelj i ŽC 2083 Macelj – Vrbno, javila je varaždinska policija.

– Vezano uz navedeno, molimo sudionike u prometu da u slučaju prijevoza koriste okolne obilazne pravce. U vrijeme održavanja utrke bit će postavljena privremena prometna signalizacija koja će obavještavati sudionike o zabrani prometa i obilaznim pravcima. Završetak manifestacije i otvaranje cestovnog pravca Trakošćan – Vrbno predviđen je za oko 14 sati. Kako je ova utrka jedan od značajnijih sportskih događaja u Hrvatskoj, molimo građane za razumijevanje i postupanje po privremenoj prometnoj signalizaciji te znakovima i naredbama policijskih službenika koji će osiguravati održavanje utrke – istaknuli su iz PU varaždinske.

Nastavite čitati

Život i društvo

SračinecFestival gimnastike u Sračincu prepun izvrsnosti, elegancije i timskog duha

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U subotu, 13. travnja, gimnastička mladost sjedinila se u Sračincu na trećem Otvorenom prvenstvu Sračinca u gimnastici. Preko 200 natjecatelja iz šest klubova popunilo je dvoranu Osnovne škole Sračinec, donoseći sa sobom graciozne pokrete, živopisne figure i nevjerojatnu energiju.

Natjecanje je održano u dvorani Osnovne škole Sračinec, koja je postala središte ove iznimne gimnastičke akcije. Gimnastički klubovi Vindija Varaždin, MZM Čakovec, Vinica, Sokol Sisak, Bjelovar te domaćin, Gimnastički klub Sračinec, izmjenjivali su se u nastupima, pokazujući svoje vještine i talent pred brojnom publikom. Ovaj događaj nije bio samo natjecanje, već i prilika za zajedništvo, razmjenu iskustava i podizanje razine gimnastičkog sporta.

Svečano otvaranje natjecanja obavio je načelnik Općine Sračinec Božidar Novoselec, čime je naglasio podršku lokalne zajednice ovom iznimnom sportskom događaju. Uz njega, gimnastičare je pozdravio i načelnik Općine Vinica, Branimir Štimec.

– Ova predivna manifestacija ne bi bila moguća bez angažmana Damira Fotaka, nastavnika tjelesne kulture u ovoj školi i trenera Gimnastičkog kluba Sračinec. Njegov rad s djecom uvijek ćemo pomagati kroz materijalnu, ali i moralnu podršku. Posebno želim zahvaliti i  općinskoj vijećnici Đurđici Kovačić i njenim suradnicima, koji ulažu puno svog slobodnog vremena i energije, da bi na kraju imali ovako lijepu manifestaciju, – istaknuo je načelnik Općine Sračinec Božidar Novoselec.

Podršku ovom natjecanju dala je i OŠ Sračinec koja je ustupila na korištenje školsku dvoranu.

Natjecatelji su se nadmetali u različitim kategorijama, pokazujući svoju izdržljivost, fleksibilnost i tehničku preciznost.

Gimnastički klub Sračinec posebno se istaknuo kao domaćin, pružajući gostoprimstvo svim sudionicima i stvarajući atmosferu koja je odisala prijateljstvom i sportskim duhom. Organizacijski tim kluba uložio je puno energije kako bi osigurao glatki tijek događaja, što je rezultiralo nezaboravnim iskustvom za sve prisutne.

Gimnastičari kluba domaćina mogu se pohvaliti brojnim osvojenim medaljama: 3 zlatne, 4 srebrne i 3 brončane medalje u pojedinačnoj konkurenciji te 2 zlatne, 2 srebrne i 2 brončane medalje u konkurenciji ekipa.

Na kraju dana, pobjednici su proslavljeni, ali svi su otišli s osjećajem pobjednika jer je  u Sračincu bilo više od natjecanja – bio je to festival sporta, prijateljstva i snage ljudskog tijela i duha.

Sračinec se još jednom dokazao kao nezaobilazna destinacija u svijetu gimnastike te se s nestrpljenjem očekuje iduće Otvoreno prvenstvo Sračinca, koje će ponovno okupiti najbolje gimnastičare iz regije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje