Povežite se s nama

Život i društvo

Mladi genijalci: idu u gimnaziju, a već rasturaju gradivo s fakulteta!

Objavljeno:

- dana

ILIJA SRPAK I BENYAMIN TAOURIRT

Na 11. Međunarodnoj prirodoslovnoj olimpijadi mladih (IJSO), koja je od 2. do 11. prosinca prošle godine održana u Mendozi u Argentini, učenik prvog razreda Prve gimnazije Varaždin Ilija Srpak osvojio je srebrnu, a učenik prvog razreda Srednje škole Ivanec Benyamin Taourirt brončanu medalju.

Ovaj uspjeh, velik za Varaždinsku županiju i Hrvatsku, samo je jedan u nizu brojnih uspjeha koje su dvojica mladih gimnazijalca dosad postigla na državnim i međunarodnim natjecanjima tijekom prošlih školskih godina.

Riskirali i uspjeli

Ilija i Benyamin put u Argentinu zalužili su temeljem rezultata postignutih na prošlogodišnjim državnim natjecanjima iz fizike, kemije i biologije, ali i dodatnih testiranja. Oni su, uz Vilima Lendvaja iz XV. gimnazije Zagreb, bili dio jedne od ukupno dvije hrvatske reprezentacije, koje su brojile ukupno šest članova i sudjelovale na olimpijadi. Učenike su na olimpijadu vodili Planinka Pećina i Krešo Zadro s Fizičkog odsjeka PMF-a koji su ih i pripremali za ovo međunarodno natjecanje, na kojem su učenici prvo rješavali test s trideset zadataka s višestrukim izborom, nakon toga test s tri teorijska zadatka i na kraju su morali riješiti dva eksperimentalna zadatka. Upravo u tom zadnjem zadatku gimnazijalci su pokazali da nije važno samo znanje, nego i snalažljivost.

– Kod rješavanja eksperimentalnih zadataka imali smo i malo sreće jer nije bilo toliko biologije, što nam je išlo na ruku jer smo sva trojica više fizičari i kemičari. Ipak, malo smo bili u stisci s vremenom, pa smo petnaest minuta prije završetka natjecanja papir na kojem smo morali zapisati rezultate raspolovili popola i dio dali Benyaminu, a dio smo rješavali Vilim i ja. Iako je postojala mogućnost da zbog toga budemo diskvalificirani, željeli smo zadatak obaviti do kraja, što smo na kraju jedini i uspjeli – ispričao je Ilija, prošlogodišnji državni prvak iz kemije, astronomije te drugi na državnom natjecanju iz fizike na kojem je osvojio prvu nagradu.

Vjerojatno bi osvojio i jedno od prvih mjesta na državnom natjecanju iz matematike, na koje je bio pozvan. Međutim, nije mogao otići jer je bio dio hrvatske reprezentacije koja je osvojila brončanu medalju na Prirodoslovnoj olimpijadi Europske unije za učenike do 16 godina, a on je osvojio najbolji pojedinačni rezultat kao jedini osnovnoškolac.

 

Papir na koji smo pisali rezultate rastrgali smo napola da stignemo sve dovršiti

Dok on ima “olimpijskog staža” i broncu, Benyjaminu je olimpijada u Argentini bila prvo takvo veliko natjecanje.
– Od trenutka kad sam doznao da ću biti dio hrvatske reprezentacije do natjecanja imali smo samo tri tjedna vremena za pripreme. Dogovarali smo se preko Skypea, a zadatke od profesora s PMF-a dobivali preko e-maila. Mislio sam da će biti nedovoljno jer se ostale ekipe za ovakva natjecanja pripremaju najmanje pola godine. Na samom natjecanju iznenadio sam se što testovi nisu bili teški kao godinu prije, no bili su dugi – ispričao je Benyamin, prošlogodišnji državni prvak iz tehničke kulture te drugi u državi iz matematike, fizike, kemije i njemačkog jezika koji gradivo u školi svladava bez puno problema i muke.
Iako mnogi misle da sate i sate provodi za knjigom, sve što treba za nastavu nauči na satu.
– To mi ostavlja dosta slobodnog vremena koje uglavnom provodim igrajući tenis, čitajući knjige i u druženju s prijateljima. Također, volim slikati, a sviram i gitaru – otkrio je svestrani Benyamin.
Ni s jednim predmetom u školi nema problema, pogotovo s predmetima iz kojih odlazi na natjecanja i postiže izvrsne rezultate. To ne iznenađuje s obzirom na to da u matematici, fizici i kemiji barata gradivom koje njegovi kolege gimnazijalci tek moraju usvojiti i savladati.

Pitanjima iznenađuju

Tako je i s Ilijom Srpakom. Otkrio je da ni on nema problema ni s jednim predmetom, jedino mu književnost nije matematički shvatljiva. To što gradivo usvaja u školi ostavlja mu prostora da kod kuće radi ono što voli. A to je treniranje sportskog plesa i čitanje knjiga, uglavnom udžbenika iz kemije.
– Trenutno čitam udžbenike za preddiplomski studij kemije – rekao je Ilija, koji jednog dana želi studirati kemiju na PMF-u, a nakon toga upisati doktorat.

 

Književnost mi nije matematički shvatljiva, priznao je Ilija Srpak

Iako mladim genijalcima koji pohađaju i Centre izvrsnosti škola ne zadaje problema, sa svojim pitanjima koja su daleko ispred gradiva koje uče njihovi vršnjaci često iznenađuju svoje profesore, ponekad i izluđuju. Ipak, bez obzira na to koliko god bili daleko ispred svojih vršnjaka i izvrsni na natjecanjima, Ilija priznaje kako se na svakom satu može naučiti nešto novo, nešto što još – ne znaju!

Nakon srebra i bronce na redu je zlato?

Biti drugi, odnosno treći na svijetu u znanju iz kemije, fizike i biologije, rezultat je vrijedan divljenja, ali i poticaj za dalje. To najbolje potvrđuje činjenica što su Ilija Srpak i Benyamin Taourirt već s mislima na Prirodoslovnoj olimpijadi EU (EUSO) koja se održava krajem travnja i počekom svibnja ove godine u Klagenfurtu u Austriji.
Iako tek moraju izboriti svoja mjesta u hrvatskoj reprezentaciji za Klagenfurt, jer testiranja još traju, datum održavanja olimpijade, kao i prošle godine, poklapa se s državnim natjecanjima koja se održavaju u Hrvatskoj.

– Na to preklapanje upozorio sam organizatore državnih natjecanja i zamolio ih da promijene termine jer ovako ćemo opet morati birati na koje natjecanje ići – rekao je Ilija pred kojim su još testiranja za Međunarodnu olimpijadu iz kemije (IchO) koja se ove godine održava u Bakuu u Azerbajdžanu. Dođe li do ovog natjecanja, tko zna, možda ovog puta osvoji i zlato. Jer to je još jedina medalja koju nema s olimpijada, a koju bi, priznao nam je Ilija, rado imao u svojoj zbrici uspjeha.

200 učenika iz 37 zemalja svijeta odmjerilo je snage na IJSO-u početkom prosina prošle godine. Najuspješniji su bili Indijci.Sudjelovanje hrvatskih učenika na ovogodišnjoj olimpijadi omogućili su brojni donatori: škole, gradovi i županije iz kojih učenici dolaze te tvrtke i pojedinci.

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Jurjevo u Mađarevu uz izložbe, koncerte i predstave

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Župa sv. Vida i sv. Jurja mučenika u Mađarevu slavi svog nebeskog zaštitnika u utorak 23. travnja 2024. a ove godine ujedno i dvjestotu obljetnicu izgradnje sadašnje crkve.

Za tu prigodu pripremat će se trodnevnicom koju će predvoditi vlč. Ivica Puškadija st. župnik u Starigradu kraj Koprivnice, a nakon slavlja svete mise od 18 sati, svakodnevno će biti kulturni program.

Tako će u subotu 20. travnja na platou ispred crkve KUD Prigorje iz Križevaca održati koncert tradicijskih pjesama i napjeva.

U nedjelju 21. travnja u crkvi će biti koncert klasične glazbe „Častimo te Jurju sveti…“ na kojem će nastupiti mezzosopranistic Iva Krušić, tenor Mario Bokun, sopranist Marko Antolković, basbariton Boris Beus uz klavirsku pratnju i umjetničko vodstvo Helene Borović.

Dramska družina “Ozana” iz Visokog izvest će dramsko-scensko uprizorenje legendarnog životopisa svetog Jurja uz pedagoško-umjetničko vodstvo Tibora Martana u ponedjeljak 22. travnja, također u crkvi nakon svete mise.

Na samo Jurjevo u utorak 23. travnja mons. Bože Radoš predslavit će svečano euharistijsko slavlje s početkom u 18 sati. Sat vremena ranije prethodit će otvorenje etnografske izložbe „Kinč poveda jurjevsku pripovest“ u PŠ Madžarevo. Autor izložbe i postava je etnolog Tibor Martan, a nakon svete mise bit će koncert Klape sv. Mihovil.

Nastavite čitati

Život i društvo

Pridružite se velikom ekološkom projektu Rezolucija Zemlja i ove subote dođite na varaždinski Motičnjak

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Projekt Večernjeg lista Rezolucija Zemlja pokrenut je u prosincu 2021. Od tada je postao najveći ekološki projekt u povijesti Hrvatske u kojem je do sada sudjelovalo više od 38.000 volontera, u 147 akcija čišćenja skupljeno je više od 380 tona smeća i 750 tona recikliranog papira.

Čistećim medvjedićima je pripala čast da u sklopu Rezolucije Zemlje 2022. organiziraju prvu akciju čišćenja. Varaždinski ogranak Čistećih medvjedića pridružio se prošle godine kad su počistili područje Cirkovečke i Belih kipa.

U subotu, 20. travnja, čistit će se područje oko jezera Motičnjak, a planirani početak akcije je u 10  sati. 

Okupit će se na plaži kod šume Motičnjak, a na točno mjesto parkinga dovest će vas google maps koordinate:https://maps.app.goo.gl/6ymbH4QoVgJKgXJV9

Sve sudionike podsjećaju da se adekvatno odjenu i ponesu vlastite bočice s vodom. 

U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta termin akcije se pomiče, a sve aktualne informacije o ovoj i ostalim akcijama čišćenja i druženjima volontera Čistećih medvjedića pratite u Facebook grupi Čisteći medvjedići – Kontinentalna Hrvatska – grupa za dogovore.

Uz grupu za dogovore Medvjediće možete lajkati i zapratiti na Facebooku, Instagramu, LinkedInu i njihovoj webstranici.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje