Povežite se s nama

Školstvo

Gimnazijalcima odsad praktično znanje iz STEM i IT područja

Objavljeno:

- dana

FINALE

U Prvoj gimnaziji Varaždin ovih će dana završiti jednogodišnji projekt “Osnaživanje gimnazijskog obrazovanja provedbom kurikularne reforme STEM i IT područja”.

Nositelj projekta je Prva gimnazija Varaždin, dok su partneri Fakultet organizacije i informatike Varaždin, Prirodoslovno-matematički fakultet te Prehrambeno-biotehnološki fakultet iz Zagreba.

”Mini-reforma”

Riječ je o projektu kojim će varaždinski gimnazijalci dobiti sedam novih kurikuluma koji će na praktičan način poboljšati njihovo znanje u prirodoslovnim i tehničkim područjima, tzv. STEM i IT području.

– To su Financijska matematika, Fizika i IT, Osnove teorije računarstva, Praktikum kemije, Praktikum mikrobiologije, Statistika te Uvod u digitalnu logiku, koji su učenicima trećih i četvrtih razreda ponuđeni kao fakultativni predmeti. Uz pomoć sedam novih kurikuluma osuvremenili smo nastavne programe, odnosno proveli “mini-reformu” – istaknula je Janja Banić, ravnateljica Prve gimnazije Varaždin. Za nove fakultativne predmete vlada veliko zanimanje učenika.

– Nakon provedenih on-line prijava imamo popunjene sve grupe, a zbog velikog interesa učenika kod Praktikuma mikrobiologije i Praktikuma kemije vjerojatno ćemo imati dvije grupe iz svakog od predmeta. Nastava će krenuti početkom studenoga, s obzirom na to da 22. listopada projekt završava – najavila je ravnateljica. Valja naglasiti da svi novi kurikulumi nisu nastali slučajno, već temeljem ankete provedene među učenicima četvrtih razreda prošle školske godine, ali i bivših učenika Prve gimnazije Varaždin.

Projekt je sufinancirala EU iz Europskoga socijalnog fonda i vrijedan je 1.129.430,77 kuna.
– Sredstva su osigurana u 100-postotnom iznosu i mi smo jedna od 18 škola u Hrvatskoj koje su dobile taj projekt. Zahvaljujem Agenciji za razvoj Varaždinske županije (AZRA), koja je školi pomogla u pisanju same projektne prijave,  voditeljici projekta Snježani Ljubović, svim partnerskim institucijama i profesorima Prve gimnazije Varaždin koji su radili na novim kurikulumima – zaključila je uoči završetka projekta ravnateljica Janja Banić.

Tko je sve radio na projektu?

Voditeljica kurikuluma Financijska matematika bila je Nikolina Ivačić, a stručni suradnik Marko Zrna, dok je voditeljica kurikuluma Statistika bila Milada Erhatić, a stručna suradnica Andreja Veršić. Voditeljica Praktikuma mikrobiologije bila je Lidija Klampfl, a za Praktikum kemije Anamarija Melnjak. Voditelj kurikuluma Fizika i IT bio je Matija Huzak, a s njim je radio stručni suradnik Dinko Meštrović. Voditeljica kurikuluma Uvod u digitalnu logiku bila je Vesna Novosel Martinić, a Osnova teorije računarstva Bojan Banić. U izradi su sudjelovali i stručnjaci partnerskih institucija.

Izvor:
Foto:

Školstvo

Maruševčani Maja Hanžek, Borna Možanić, Dorian Halamek i Renato Hum “rasturili” na natjecanju iz engleskog jezika

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Početkom srpnja ove godine, već nakon završetka nastave, u Osnovnu školu „Gustav Krklec“ Maruševec stigle su sjajne vijesti o uspjehu učenika engleskog jezika na međunarodnom natjecanju Willkommen!

Natjecanje je organizirano za učenike engleskog jezika kao prvog stranog jezika (od 3. godine učenja) te njemačkog i francuskog kao drugog stranog jezika, priopćili su iz Općine Maruševec.

Zbog epidemioloških prilika održano je u online obliku, 22. svibnja. Osim pismene provjere poznavanja rječnika i gramatike, pisao se i kratki sastavak, koji je ponekad presudan kod kandidata s jednakim brojem bodova na testu.

Sudjelujući treću godinu zaredom na natjecanju, učenici iz Osnovne škole Gustav Krklec Maruševec ostvarili su dosad najbolji uspjeh: čak 4 prva mjesta (zlatne medalje), 2 druga mjesta (srebrne medalje) i jedno 3. mjesto (brončanu medalju). Od ukupno 21 učenika koji su se ove godine prijavili na natjecanje, 7 ih je osvojilo medalju!

Prva mjesta su osvojili: Maja Hanžek iz 4. razreda, Borna Možanić iz 5., Dorian Halamek iz 6., te Renato Hum iz 7. razreda. Uz njih, 2. mjesto osvojili su Jelena Štrlek u kategoriji 3. razreda i Fran Kumrić u kategoriji 4. razreda, a 3. mjesto iz 4. razreda pripalo je Loreni Sekačić.

Ove su godine na devetom po redu natjecanju Willkommen sudjelovali učenici iz šest zemalja; Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Hong Konga i Hrvatske iz koje je bilo više od 100 natjecatelja.

Svi prijavljeni učenici pokazali su u prvom redu hrabrost da se okušaju u ovakvom tipu natjecanja, a uz to i zavidno znanje, a učenici koji su osvojili prva mjesta plasirali su se i u drugi krug natjecanja koji će se održati 25. i 26. rujna ove godine. Ovisno o daljnjoj epidemiološkoj situaciji smiješe im se primamljive nagrade, budući da je prijašnjih godina za pobjednike u finalnom krugu natjecanja bilo organizirano višednevno nagradno putovanje u Beč.

– Općina Maruševec čestita učenicima, njihovim mentorima i roditeljima na trudu, radu i posljedično uspjehu koji su pokazali na međunarodnom natjecanju, te vjerujemo da će upravo učenici naše škole ostvariti najbolje rezultate i u drugom krugu natjecanja u rujnu ove godine, stoji u priopćenju Općine Maruševec.

Nastavite čitati

Međimurje

Edukativno druženje na sajmu knjiga „MESAP LIBAR“ u organizaciji mladih međimurskih informatičara

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Udruge Mladi informatičari Strahoninca (MIS) i Međimurski informatički klub Čakovec (MIK) iskoristili su ovogodišnji sajam knjiga „MESAP LIBAR 2018.“ kako bi javnosti predstavile svoj rad.

Posjetitelji sajma, prije svega djeca i mladi, imali su priliku sjesti za računala te vođeni stručnom podrškom upoznati se s tehnološkim novitetima na području informatike, robotike i internet stvari (IoT). Roditelji su pak dobili informacije o mogućnostima koje udruge nude djeci kroz razne tečajeve i radionice vezane uz stjecanje novih vještina i kompetencija, s naglaskom na razvoj izvrsnosti.

Kako bi zainteresirali osnovnoškolce da što ranije počnu upotrebljavati računala na ispravan način, učeći kako ih programirati, udruge su organizirale natjecanje u računalnoj igri „Microbit(ka) kuglica”. Igrica je proizvod čakovečkih informatičkih udruga koja za cilj ima popularizaciju micro:bit računala. Riječ je o računalu koje omogućava svakom korisniku kodiranje, uređivanje i korištenje raznih dijelova hardvera, odnosno kompjuterskog sklopovlja putem softvera, odnosno programa.

Cilj igre bio je upoznavanje djece s mogućnostima micro:bit računala te motivacija da se uključe u svijet kodiranja. Svi sudionici uživali su u igri, a osam najsretniji i najspretniji ušlo je u finale u kojem su se borili za jedno od prva tri mjesta.

Prvo mjesto u konačnici je osvojio Bruno Benčik, učenik 4. razreda. Drugo mjesto pripalo je Vedranu Novakoviću (6. razred), a treće Samuelu Sobočanu (6. razred).

Nastup na sajmu dio je projekta „Škola mladih programera“ koji se sastoji od niza povezanih tečajeva.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje