Povežite se s nama

Međimurje

Glasači u četiri međimurske općine biraju svog načelnika

Objavljeno:

- dana

LOKALNI IZBORI

Drugi krug lokalnih izbora ove nedjelje u Međimurskoj županiji održava se u samo četiri općine.

Glavnina stvari poznata je već nakon prvog kruga. Nove četverogodišnje mandate osvojili su Matija Posavec na čelu Međimurske županije, kao i sva trojica međimurskih gradonačelnika – Stjepan Kovač na čelu Čakovca, Dražen Srpak kao prvi čovjek Murskog Središća te Ljubomir Kolarek u Prelogu.

Izabrano 18 načelnika

U prvom izbornom krugu izabrano je i 18 načelnika međimurskih općina. Bez novog vodstva ostali su tek mještani općina Donja Dubrava, Goričan, Mala Subotica i Podturen. U njima će se u 2. krugu na glasačkim listićima naći imena po dvojice kandidata, koji su u prvom krugu osvojili najviše glasova. U Donjoj Dubravi na glasačkim će se listićima naći imena Marijana Varge i Dražena Misera. Varga, kandidat HNS-a, osvojio je 42,26 posto glasova, dok je Draženu Miseru, zajedničkom kandidatu HDZ-a, HSS-a i HSLS-a, pripalo 40,44 posto. Činjenica da su se dvojica kandidata našla unutar svega dva postotna boda, sugerira vrlo neizvjesnu borbu za svakog glasača.
Malo je nedostajalo da i Goričan dobije načelnika već nakon prvog kruga. Mario Moharić (SDP, HSS, HSLS, HSU, MDS) ostao je prekratak za 0,25 posto (49,76 posto). Stoga će i Goričan u nedjelju na glasačka mjesta, a Moharićev protukandidat bit će HNS-ov Emanuel Varošanec, koji je zauzeo drugo mjesto s 30,65 posto glasova.

Neizvjesna borba

U Maloj Subotici drugi krug lokalnih izbora osvojili su nezavisni Valentino Škvorc s 45,81 posto, te HNS-ov Vladimir Mihalic s 32,85 posto.
Prema rezultatima iz prvog kruga neizvjesno će zasigurno biti i u Podturnu. Tamo će u borbu za načelnički mandat ući Mladen Božić, kandidat HDZ-, te nezavisni Perica Hajdarović. Božić je odnio tijesnu pobjedu s 29,25 posto, što mu ne garantira preveliku sigurnost uoči drugog kruga, s obzirom da je nezavisni kandidat Hajdarović prikupio 27,96 posto.

2. Krug

DONJA DUBRAVA
Marijan Varga (HNS) – 42,26 posto
Dražen Miser (HDZ, HSS, HSLS) – 40,44 posto

GORIČAN
Mario Moharić (SDP, HSS, HSLS, HSU, MDS) – 49,76 posto

Mala Subotica
Valentino Škvorc (nezavisni) – 45,81 posto
Vladimir Mihalic (HNS) – 32,85 posto

PODUHREN
Mladen Božić (HDZ) – 29,25 posto
Perica Hajdarović (nezavisni) – 27,96 posto

Izvor:
Foto:

Međimurje

Grad Čakovec donirao Odjelu otorinolaringologije Županijske bolnice Čakovec

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Županijska bolnica Čakovec, točnije Odjel otorinolaringologije, zahvaljujući donaciji Grada Čakovca bogatiji je za tri televizora.

Oni su kupljeni sredstvima programa Grada Čakovca – prijatelja djece, a Koordinacijski odbor odlučio je da se ove godine donira pacijentima odjela za uho, grlo i nos.

Prilikom predaje donacije, gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini rekla je da iako Grad nema zakonske obveze financirati zdravstveni sustav, ovakvim akcijama nastoji poboljšati ne samo kvaliteta usluge, već i olakšati boravak na bolničkim odjelima, posebno onim najmlađima. Naša bolnica među najboljima je u Hrvatskoj, a želimo da, djeci koja se moraju bolnički liječiti, boravak bude što ugodniji.

Na donaciji su se zahvalili ravnatelj Županijske bolnice dr. med. Igor Šegović te voditelj Odjela otorinolaringologije dr. med. Danko Blažeka.

UNICEF i Svjetska zdravstvena organizacija 1989. godine pokrenuli su inicijativu Bolnice – prijatelji djece, a Grad Čakovec od 2002. godine u sklopu programa Grad – prijatelj djece financira nabavu određene opreme u skladu s potrebama naše Županijske bolnice, Doma zdravlja i Zavoda za javno zdravstvo. Tako se 2021. godine pomoglo u opremanju Odjela abdominalne i dječje kirurgije, a lani su na istom odjelu oslikani zidovi te kupljene majice.

U Republici Hrvatskoj provodi se program pod nazivom “Za osmijeh djeteta u bolnici” koji ima za cilj humanizaciju bolničkog liječenja djece stvaranjem najviših standarda kako bi mališani što lakše prebrodili boravak u bolnici. Ovo je samo jedan mali korak prema tome.

Nastavite čitati

Međimurje

Sveti Nikola iznenadio vrtićarce s područaja Murskog Središća

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na snježno jutro 6. prosinca jasličke skupine dječjih vrtića s područja grada Mursko Središće Maslačak i Pahuljica iznenadio je dolazak svetog Nikole.

I dok su oni najmanji bojažljivo primali slatke paketiće, oni nešto stariji klinci čekali su dolazak u Centru za kulturu „Rudar“. Da bi njihova nestrpljivost bila manja pobrinuli su se članovi Dječjeg gradskog kazališta iz Čakovca s predstavom „Luckasti klaunovi“. Smijeha i veselja nije nedostajalo. Tijekom same predstave u prepunoj dvorani Centra za kulturu, oko 150 mališana bodrilo je svoje klaunove, a neki sretnici od njih zajedno s klaunovima sudjelovalo su u predstavi. Na samom kraju predstave klaunovi su završili i poručili djeci da mogu natrag u vrtiće.

No djeca se nisu dala smesti, te su glasno dozivala svetog Nikolu koji je došao na pozornicu i darivao ih sa slatkim paketićima.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje