Povežite se s nama

Kultura

Glazbeni kolovoz u Ludbregu: slijede nastupi Žige, Zagreb Brass Quinteta, zboraša…

Objavljeno:

- dana

Za sve ljubitelje glazbe Centar za kulturu i informiranje “Dragutin Novak” Ludbreg pripremio je pravu poslasticu – Glazbeni kolovoz.

Naime, u Ludbregu će tijekom tog ljetnog mjeseca gostovati čak pet glazbenika i glazbenih sastava. Na pozornicu je već stupio Daniel Čačija, njemački glazbenik osječkih korijena, a program će se nastaviti nastupom Mirka Švende Žige koji 6. kolovoza u Ludbreg dovodi ‘Kajkavski Cabaret’. Biti će to pravo glazbeno putovanje kajkavskim krajevima.

Zagreb Brass Quintet

Nakon Žige, 13. kolovoza, slijedi koncert Zagreb Brass Quinteta koji njeguje širok repertoar, koncentrirajući se na skladbe originalno napisane za brass kvintet, ali nisu im strane ni obrade simfonijskih i komornih djela svih epoha, kao ni jazz ili filmska glazba. U Ludbregu su već gostovali i priredili vrhunski glazbeni show, ništa manje ne očekuje se ni ovoga puta.

20. kolovoza rezerviran je za Oridano Gypsy Jazz Band, jedan od najaktivnijih hrvatskih jazz sastava i kao takav sigurno će pripremiti pravi jazz spektakl.

MPZ Podravina

‘Glazbeni kolovoz’ završit će 27. kolovoza koncertom Mješovitog pjevačkog zbora ‘Podravina’ koji djeluje na području grada Ludbrega i njegove šire okolice.

Kroz svoj repertoar pjesama zbor njeguje glazbeni opus podravskoga kraja svjetovnu i duhovnu glazbu, te izvodi kompozicije domaćih i stranih kompozitora.

Svi koncerti počet će u 20:30 sati u vanjskom prostoru dvorca Batthyany. Ulaz na sve koncerte je besplatan.

Kultura

FOTO Varaždinsko kazalište dobilo jedinstvenu scenu u Hrvatskoj

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ivan Agnezović

Nova kazališna sezona  Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu počinje na obnovljenoj, jedinstvenoj pozornici u Hrvatskoj. Kako je varaždinskog gradonačelnika Nevena Bosilja i njegovog zamjenika Miroslava Markovića u petak izvijestila intendantica Jasna Jakovljević, sredstvima Grada Varaždina, Ministarstva kulture i medija te sponzorskim sredstvima, „daske koje život znače“, obnovljene su visokokvalitetnim drvetom dopremljenim iz Kanade.

– Uloženo je preko 2,5 milijuna kuna u obnovu kazališta o kojoj danas govorimo.  Ostalo nam je još da pretapiciramo stolice u gledalištu i ložama pa će onda cjelokupni interijer našeg varaždinskog kazališta zasjati u punom sjaju.  Pozivam Varaždince, publiku iz cijele regije i Zagreba da dođu ne samo večeras već i u nastavku sezone te uživaju u predstavama.  Grad će i dalje pružati podršku HNK-u ne samo u materijalnom smislu nego i u obnavljanju umjetničkog ansambla. Već sam potpisao odluku za zapošljavanje tri glumca, a potrebno je još glumačkih angažmana jer kazalište ne čine samo lijepa zgrada i prekrasna pozornica već prije svega ljudi, glumci, tehničko i drugo kazališno osoblje – naglasio je gradonačelnik.

HNK je obišao u pratnji predstavnika izvođača radova iz tvrtke Forma te sponzora tvrtke Matrex.

Na konferenciji za medije je stručno objašnjeno da se radi o posebno odabranom drvetu oregonskog bora, po čemu će scena varaždinskog kazališta biti jedinstvena i jedna od najkvalitetnijih u Hrvatskoj.

Uz pomičnu scenu, renovirani su također nadstroplje, lusteri i portali.

Na kraju konferencije bilo je riječi i o aktualnoj temi revizije poslovanja, no o njoj će se više znati uskoro jer se očekuju rezultati upravnog nadzora temeljenog na Zakonu o kazalištima koji je Grad Varaždin zatražio od nadležnog ministarstva.

Nova scena otvorena je višestruko nagrađivanom monooperom „Dnevnik Ane Frank“  Grigorija Frida u režiji Ozrena Prohića i izvedu Orkestra mladih glazbenika koja je osvojila nagradu “Judita” za najbolje glazbeno ostvarenje 67. Splitskog ljeta.

Podsjećamo, nominirana je i za nagradu Hrvatskog glumišta.

Nastavite čitati

Kultura

U srijedu u palači Sermage otvorenje izložbe suvremene likovne umjetnice Amele Frankl

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U srijedu, 20. listopada, u Izložbenom salonu palače Sermage Gradskog muzeja Varaždin u 19 sati otvara se izložba suvremene likovne umjetnice Amele Frankl.

Umjetnica predstavlja svoj recentni rad u tehnici videa, fotografije i teksta, objedinjavajući tri prizora koja zatječe i snima u proljeće 2021. godine za vrijeme boravka u Mauritaniji, afričkoj državi na obali Atlantskog oceana.

Rad čine inserti prizora gotovo mitološkoga karaktera iza čije se poetike krije tek surova svakodnevica. PK 22 je oznaka mjesta na dvadeset drugom kilometru od središta glavnoga grada Nouakchotta. Kustos i autor teksta o izložbi je Branko Franceschi.

Povjesničar umjetnosti Tihomir Milovac o stvaralaštvu autorice je istaknuo: – Uplićući u radove vlastite priče i konkretne životne situacije, Amela Frankl kroz medijatorsku umjetničku praksu i strategiju tematizira pitanja osobnih i društvenih sloboda, privatnih i javnih života, spremnosti na suradnju te empatije kao društveno neophodne prakse.

O autorici

Amela Frankl je multimedijalna umjetnica rođena 1963. godine u Zagrebu. Diplomirala je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Realizirala je niz projekata, među kojima su: Dnevnik s ruba pustinje, Muzej za umjetnost i obrt, Zagreb, 2021.; I to će proći, Institut za suvremenu umjetnost, Zagreb, 2017.; Što nosim, izdavački projekt, Meandar/MSU, Zagreb, 2016.; Balada o dva nadgrobna bloka, Park Zrinjevac, Zagreb, 2015.; Za početak, Stara sinagoga, Koprivnica, 2013.; Što nosim, performativni projekt, MSU Zagreb, Zagreb – Pariz, 2011. – 2013.; Za zdenac života, Atelijer Meštrović, Zagreb, 2011.; Ime mojega oca, Slika od zvuka, Treći program HR, Zagreb, 2010.; Do kosti, Gradska galerija Labin, Labin, 2010.; S njima i bez njih, Festival Ekstravagantna tijela: Ekstravagantni umovi, Zagreb, 2010.

Izložba Amele Frankl postavljena je za razgled do 14. studenog ove godine.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje