Povežite se s nama

Život i društvo

Glazbenoj pedagoginji i zbornoj dirigentici Ružici Kapitan uručena nagrada za životno djelo

Objavljeno:

- dana

Čak 1200 sudionika okupilo se na 65. Glazbenim svečanostima Hrvatske mladeži, koje su u HNK u Varaždinu otvorene danas, 4. svibnja, a završavaju 5. svibnja objavom rezultata Prosudbenog povjerenstva.

Na ovogodišnjem državnom natjecanju zborova djece i mladeži Republike Hrvatske sudjeluje 27 zborova iz 20 hrvatskih gradova i općina, a natječu se u nekoliko kategorija, od najmlađeg osnovnoškolskog uzrasta, preko učenika viših razreda, pa do srednjoškolaca. Škola domaćin i ove je godine Glazbena škola Varaždin, dok su uz Varaždinsku županiju pokrovitelji Ministarstvo kulture i medija RH, Agencija za odgoj i obrazovanje, Ministarstvo znanosti i obrazovanja RH i Grad Varaždin.

Dobrodošlicu sudionicima poželio je pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport dr. sc. Miroslav Huđek.

– Ovo je događaj za koji možemo reći da je unikatan na razini Republike Hrvatske. Kada bi gledali nešto što se događa u ovom dijelu univerzalnih civilizacijskih vrijednosti, a to je glazba, ovo je sigurno najvrjedniji takav događaj. Kako je riječ o najstarijem školskom natjecanju ovakvog tipa u Hrvatskoj, možemo reći kako su Glazbene svečanosti jedan od prepoznatljivih brandova Grada Varaždina i Varaždinske županije. Opstati tako dugo, punih 65 godina, samo znači da imamo jednu vrhunsku kvalitetu. Čestitam svim učenicima, kao i njihovim profesorima na njihovoj ljubavi prema glazbi i entuzijazmu, a jedna od entuzijasta je i ovogodišnja dobitnica nagrade za život – naša glazbena pedagoginja i dirigentica Ružica Kapitan kojoj čestitam i zahvaljujem na svemu što je činila po pitanju glazbenih odgoja mladih – izjavio je pročelnik Huđek.

Okupljenima se obratila i dr. sc. Anita Gergorić, viša savjetnica iz Agencije za odgoj i obrazovanje, inače predsjednica Državnog povjerenstva.

– Nakon ove dvije teške pandemijske godine, nemogućnosti zajedničkog muzicioniranja izuzetno smo zadovoljni da smo okupili ovako velik broj učenika iz cijele Hrvatske. Htjela bi vam reći u svoje osobno ime, ali i u ime cijelog Državnog povjerenstva da vas sve smatramo pobjednicima. Zato što ste uspjeli nešto što je bilo gotovo nemoguće – muzicirati, raditi i doći do rezultata koji su vas doveli na ovu pozornicu u nemogućim uvjetima i u tako kratkom vremenu. Tu se odražava stručnost, profesionalizam, entuzijazam vaših profesora koji rade s vama i vaša ljubav prema glazbi i radost prema pjevanju – rekla je predsjednica povjerenstva Gergorić, čestitavši organizatorima na još jednoj vrhunskoj organizaciji.

Svečano otvorenje Glazbenih svečanosti bilo je i prilika da se glazbenoj pedagoginji i zbornoj dirigentici Ružici Kapitan dodjeli nagrada za životno djelo za njen dosadašnji uspješan rad. Sa svojim je zborovima redovito sudjelovala na Glazbenim svečanostima i osvojila ukupno 32 zlatne i srebrne plakete.

– Zahvaljujem Glazbenim svečanostima Hrvatske mladeži koji su mi dodijelili ovu nagradu. Također zahvaljujem svima s kojima sam surađivala i koji su mi na bilo koji način pružili podršku, a naročito se želim zahvaliti svojoj obitelji. Čitav svoj radni vijek radila sam posao koji sam neizmjerno voljela, pa bi ovim putem mladima uputila jednu poruku – slijedite svoje snove – zaključila je Kapitan.

Život i društvo

FOTO Više od 150 veterana Domovinskog rata sudjelovalo na memorijalnom natjecanju u Varaždinu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Memorijalno rekreacijskom centru hrvatskih branitelja Varaždin u petak, 5. kolovoz, održano je obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 27. obljetnice VRO „Oluja“.

Na samome početku obilježavanja održano je kratko edukativno predavanje o samoj VRO Oluja, te je minutom šutnje odana počast  poginulim i preminulim hrvatskim braniteljima. u

Prisutnima se prigodnim riječima obratio županijski vijećnik Tin Jurak, koji je bio izaslanik župana Varaždinske županije Anđelka Stričaka, te otvorio memorijal.

– Nakon otvaranja memorijala otišli smo do kapelice svetog Juraja te položili vijenac i upalili svijeće te uz molitvu odali počast poginulim i preminulim hrvatskim braniteljima – ističe Krasnodar Kišur, predsjednik UDVDR Varaždin.

U sklopu Memorijala natjecanja su održana u nekoliko disciplina – viseća kuglana, elektronički pikado i bela. U visećoj kuglani prvo mjesto pripalo je HVIDR-i Varaždin, drugoplasirana je Udruga veterana 7. gardijska brigada „Puma“, a treće mjesto zauzeo je UDVDR Klub Gornji Kneginec.

U Elektroničkom pikadu najbolja je bila ekipa UDVDR Klub Vinica, koja se plasirala ispred UDVDR-a Ogranak Varaždin.

Dodajmo da je u beli 1. mjesto osvojila  Udruga ratnih veterana 1. gardijske brigade “Tigrovi”, drugpplasiran je  UDVDR Klub Trnovec Bartolovečki, a treće mjesto pripalo je Ekipi Nenad.

Za sve sudionike memorijala osigurane su majice, a za ručak su bile kobasice.

Na memorijalu je sudjelovalo više od 150 hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji, a svojim prisustvom osim uzvanika iz Grada Varaždina i Varaždinske županije uveličali su predstavnici iz braniteljskih udruga: HVIDR-a Varaždinske županije, HVIDR-a Varaždin, Udruge veterana 7. gardijska brigada Puma, Udruge pripadnika 104. brigade HV, Udruge specijalne jedinice policije Roda, te građani grada Varaždina.

Kakva je bila stmosfera pogledajte u galeriji fotografija:

Nastavite čitati

Život i društvo

FOTO Mališani iz vrtića u Petrijancu drugi na natječaju PMF-a „Fizika oko nas“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Polaznici Dječjeg vrtića Bambi – podružnica Petrijanec, iz skupina „Gumbeki“ i „Zmajići“, sa svojim odgojiteljicama Ivanom Šipek i Silvijom Kukec, Sanjom Križanec i Danijelom Oreški  osvojili su drugo mjesto na nagradnom natječaju „Fizika oko nas“ Prirodoslovno matematičkog fakulteta u Zagrebu.

– Izvodili su eksperimente, davali svoje zaključke, učili uz igru, upoznali se sa zakonima fizike… Veoma smo ponosni na njih, neka tako nastave i dalje – poručili su iz Vrtića.

Mali su znanstvenici, istraživači, ideje za aktivnosti dobili u natječaju, odnosno bile su propisane stvari koje smiju iskoristiti. Tako su za gradnju što čvršćeg mosta od špageta upotrijebili dvije čaše i špagete, a proveli su i eksperiment s rižom, odnosno pokazali da je moguće pomoću plastične boce, grafitne olovke, lijevka i pet papira A4 podići rižu u zrak, ako se u ruci drži samo olovka.

– Djeca su bila vrlo domišljata i uspjeli realizirati sve što im je bilo zadano. Veoma smo ponosni na njih, neka samo tako nastave i dalje istraživati, eksperimentirati, upoznavati svijet oko sebe – poručuju iz Vrtića, a čestitkama se priključio i načelnik Općine Petrijanec Željko Posavec.

– Cilj ovakvih projekata bio je potaknuti kod djece istraživačke aktivnosti, pa su izvođenjem različitih pokusa djeca istraživala fizikalne pojave u neposrednom prirodnom okruženju. Setovi slikovnica koje su osvojili će im pomoći da i dalje razvijaju znatiželju, zadovoljstvo postignutim rezultatima i pozitivan stav prema učenju te im ovom prigodom želim iskreno čestitati na njihovom uspjehu – rekao je načelnik Posavec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje