Povežite se s nama

Život i društvo

Glazbenoj pedagoginji i zbornoj dirigentici Ružici Kapitan uručena nagrada za životno djelo

Objavljeno:

- dana

Čak 1200 sudionika okupilo se na 65. Glazbenim svečanostima Hrvatske mladeži, koje su u HNK u Varaždinu otvorene danas, 4. svibnja, a završavaju 5. svibnja objavom rezultata Prosudbenog povjerenstva.

Na ovogodišnjem državnom natjecanju zborova djece i mladeži Republike Hrvatske sudjeluje 27 zborova iz 20 hrvatskih gradova i općina, a natječu se u nekoliko kategorija, od najmlađeg osnovnoškolskog uzrasta, preko učenika viših razreda, pa do srednjoškolaca. Škola domaćin i ove je godine Glazbena škola Varaždin, dok su uz Varaždinsku županiju pokrovitelji Ministarstvo kulture i medija RH, Agencija za odgoj i obrazovanje, Ministarstvo znanosti i obrazovanja RH i Grad Varaždin.

Dobrodošlicu sudionicima poželio je pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport dr. sc. Miroslav Huđek.

– Ovo je događaj za koji možemo reći da je unikatan na razini Republike Hrvatske. Kada bi gledali nešto što se događa u ovom dijelu univerzalnih civilizacijskih vrijednosti, a to je glazba, ovo je sigurno najvrjedniji takav događaj. Kako je riječ o najstarijem školskom natjecanju ovakvog tipa u Hrvatskoj, možemo reći kako su Glazbene svečanosti jedan od prepoznatljivih brandova Grada Varaždina i Varaždinske županije. Opstati tako dugo, punih 65 godina, samo znači da imamo jednu vrhunsku kvalitetu. Čestitam svim učenicima, kao i njihovim profesorima na njihovoj ljubavi prema glazbi i entuzijazmu, a jedna od entuzijasta je i ovogodišnja dobitnica nagrade za život – naša glazbena pedagoginja i dirigentica Ružica Kapitan kojoj čestitam i zahvaljujem na svemu što je činila po pitanju glazbenih odgoja mladih – izjavio je pročelnik Huđek.

Okupljenima se obratila i dr. sc. Anita Gergorić, viša savjetnica iz Agencije za odgoj i obrazovanje, inače predsjednica Državnog povjerenstva.

– Nakon ove dvije teške pandemijske godine, nemogućnosti zajedničkog muzicioniranja izuzetno smo zadovoljni da smo okupili ovako velik broj učenika iz cijele Hrvatske. Htjela bi vam reći u svoje osobno ime, ali i u ime cijelog Državnog povjerenstva da vas sve smatramo pobjednicima. Zato što ste uspjeli nešto što je bilo gotovo nemoguće – muzicirati, raditi i doći do rezultata koji su vas doveli na ovu pozornicu u nemogućim uvjetima i u tako kratkom vremenu. Tu se odražava stručnost, profesionalizam, entuzijazam vaših profesora koji rade s vama i vaša ljubav prema glazbi i radost prema pjevanju – rekla je predsjednica povjerenstva Gergorić, čestitavši organizatorima na još jednoj vrhunskoj organizaciji.

Svečano otvorenje Glazbenih svečanosti bilo je i prilika da se glazbenoj pedagoginji i zbornoj dirigentici Ružici Kapitan dodjeli nagrada za životno djelo za njen dosadašnji uspješan rad. Sa svojim je zborovima redovito sudjelovala na Glazbenim svečanostima i osvojila ukupno 32 zlatne i srebrne plakete.

– Zahvaljujem Glazbenim svečanostima Hrvatske mladeži koji su mi dodijelili ovu nagradu. Također zahvaljujem svima s kojima sam surađivala i koji su mi na bilo koji način pružili podršku, a naročito se želim zahvaliti svojoj obitelji. Čitav svoj radni vijek radila sam posao koji sam neizmjerno voljela, pa bi ovim putem mladima uputila jednu poruku – slijedite svoje snove – zaključila je Kapitan.

Život i društvo

Natjecanje orača Varaždinske županije ove će se godine održati 27. srpnja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Udruga za organizaciju natjecanja orača Varaždinske županije organizira 18. natjecanje orača Varaždinske županije.

Natjecanje će se održati u subotu, 27. srpnja, s početkom u 10 sati, na parceli bivše vojne ekonomije iza trgovine Branka, Kninska cesta, Varaždin.

Natjecanje se odvija u dvije kategorije: plugovi ravnjaci i plugovi premetnjaci, a za prvoplasirane natjecatelje organizatori su osigurali vrijedne novčane nagrade i poklon pakete sponzora.

Osim programa oranja, natjecatelje i sve posjetitelje očekuje i prigodna ugostiteljska ponuda te prezentacija proizvoda lokalnih proizvođača.

Nastavite čitati

Život i društvo

Objavljen je program obilježavanja Dana općine Ljubešćica, zasvirat će i Gazde

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Ljubešćica objavila je program proslave dana općine pod nazivom “Ljubešćica u srcu 2024.”.

Sve počinje tijekom vikenda od 19. do 21. srpnja 2. Off road utrkom Glogovina.

Program traje sve do 5. kolovoza, a mi ćemo izdvojiti neka događanja.

U četvrtak, 1. kolovoza, na Ljubeškom trgu održat će se projekcija kratkometražnog igranog filma “Šutim” redateljice i producentice Sare Horvatić.

Na istom mjestu zabavljat će se u petak, 2. kolovoza, uz popularne Gazde.

Dan nakon toga, subota, rezervirana je za prvenstvo u tenisu, a navečer druženje uz Fenomen Band.

Druženja neće nedostajti niti u nedjelju, 4. kolovoza, uz Gulašijadu, seoske sportske igre i glazbu Vrijeme ljubavi.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje