Povežite se s nama

Kultura

Glenn Cooper, Biblioteka mrtvih

Objavljeno:

- dana

ŠTO ČITATI

Glenn Cooper, Biblioteka mrtvih, Znanje, Zagreb, rujan 2012.

Sve počinje kao solidan, ali razmjerno konvencionalan krimić o serijskom ubojici u New Yorku 2009. godine. Na 35. stranici vraćamo se u London 1947. godine, kada Churchill i Truman razgovaraju o nekom silnom otkriću. Na 102. stranici jedna linija radnje počinje na otoku Wightu 777. godine, a naći ćemo se i u tajnoj bazi Area 51 u Nevadi. Možda zvuči kao teški cušpajz, ali riječ je o valjda najboljem „povijesnom trileru“ koji sam ikad čitao.

Američki pisac, novinar, arheolog i medicinar Glenn Cooper skupio je sva svoja znanja u roman koji fascinira rijetko originalnom idejom i majstorskim pripovijedanjem. Oprostit ćemo mu i pokoju pogrešku (ćirilica zacijelo nije postojala 782. godine), poneki naivni dijalog ili nespretni „arhaični“ stilski pristup (još nezgrapniji u hrvatskom prijevodu), ali ono što preostaje je zapanjujuće inteligentna struktura u kojoj Cooper s lakoćom uspijeva posložiti sve dijelove vrlo složenog mozaika a da pritom stalno održava, pa čak i pojačava napetost.

Unatoč tome što Cooper unosi sve više novih intrigantnih elemenata, kompozicija ostaje na gotovo neviđenoj razini, a priča poprima sve jaču motoriku. U pravu je talijanski kritičar D’Orrico kada kaže da je (u tehničkom pogledu) ovo „jedan od najbolje napisanih romana“. A ono što je u romanima ovog žanra najvažnije, nema tu banalnih rješenja: sjajna zamisao nije prostituirana filozofiranjima i na kraju niste razočarani. Iako je ovo poglavito zabavan, a ne kontemplativan roman, upravo zbog te odsutnosti mudrovanja svakom čitatelju ostavlja puno povoda za razmišljanje. U nakladi Znanja objavljen je već i nastavak, „Knjiga mrtvih duša“. Navalite! 
 

Izvor:
Foto:

Kultura

Uskoro se uvodi euro, no koje su se sve novčanice kroz povijest koristile u Varaždinu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U posljednjoj ovogodišnjoj „Srijedi u Muzeju“, koja se održava u palači Herzer 30. studenoga, na predavanju pod nazivom „Od krune do kune ususret euru“ dr. sc. Vladimir Huzjan govorit će o papirnatim novčanicama koje su se kroz povijest koristile u Varaždinu i na kojima su bili varaždinski motivi.

U Varaždinu se papirni novac upotrebljava tek u novije vrijeme, od prve polovice 19. stoljeća, kada se kao formalni način plaćanja uvodi u Carevini Austriji i Hrvatsko-ugarskom kraljevstvu.

Varaždinci su koristili guldene, forinte i krune, potom jugoslavenske dinare, koje su tijekom Drugoga svjetskog rata zamijenile kune, a onda su se u poraću ponovno javili jugoslavenski dinari.

Tek je po uspostavi samostalne Republike Hrvatske uvedena prijelazna valuta, hrvatski dinar, koju je zamijenila kuna.

Na predavanju će se analizirati i fenomen novčanice od 5 kuna, tiskane u RH 1993. godine, sa zrcalnim prikazom Staroga grada, koja je potom i povučena iz optjecaja.

S obzirom na to da će u siječnju 2023. godine hrvatsku kunu zamijeniti euro, posjetitelji će imati prigodu doznati i nešto o motivima na novčanicama eura, između ostalog, i zašto na reversu nema jadranskih otoka.

Predavanje, koje Zavod za znanstveni rad HAZU u Varaždinu i Gradski muzej Varaždin organiziraju uz Dan grada Varaždina, počinje u 19 sati, a ulaz je besplatan.

Nastavite čitati

Kultura

Organizatori Varaždinskih baroknih večeri u Švicarskoj već realiziraju partnerstvo za 2023. godinu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ravnatelj Varaždinskih baroknih večeri Davor Bobić i ravnatelj Koncertnog ureda Varaždin te izvršni organizator Varaždinskih baroknih večeri Raymond Rojnik boravili su u Švicarskoj, gdje su obavili razgovore o novim glazbenim suradnjama za 53. Varaždinske barokne večeri iduće godine.

– Odabir Švicarske kao države partnera na Varaždinskim baroknim večerima pomno je biran i promišljen izbor s obzirom na nemjerljiv doprinos njihova glazbenog obrazovanja u kontekstu povijesno osviještene interpretacije rane glazbe – ističe ravnatelj Festivala Davor Bobić, koji je zajedno s ravnateljem Rojnikom posjetio i glasovitu Scholu Cantorum Basiliensis u Baselu, najpoznatiji i najveći institut za proučavanje rane glazbe i njenog povijesno glazbenog izvođenja.

Tom prigodom susreli su se s profesorom čembala i svjetski poznatim glazbenikom Francescom Cortijem te njegovom kolegicom, profesoricom pjevanja srednjevjekovne i renesansne glazbe u Baselu, hrvatskom pjevačicom i muzikologinjom Katarinom Livljanić, utemeljiteljicom nagrađivanog ansambla Dialogos kojeg je varaždinska barokna publika već imala prigodu upoznati.

Ravnatelji su se susreli i razgovarali o gostovanju na 53. Varaždinskim baroknim večerima i s dirigentom, orguljašem i čembalistom Andreom Marconom, koji je 1997. godine utemeljio Venecijanski barokni orkestar, danas jedan od vodećih baroknih ansambla u svijetu, a glazbeni je i direktor La Centra Barockorchester Basel.

U Konzulatu Republike Hrvatske u Zürichu  generalni konzul Slobodan Mikac organizirao je sastanak s umjetničkim voditeljima vodećih švicarskih ansambala specijaliziranih za ranu glazbu, Peterom Barczijem, umjetničkim voditeljem ansambla Capricornus Consort Basel i Konstantinom Timokhine, umjetničkim ravnateljem ansambla Ensemble Baroque De Zürich, a koji je bio usmjeren prema stvaranju novog oblika suradnje i uloge Švicarske Konfederacije kao zemlje partnera na Varaždinskim baroknim večerima. 

– Povezivanje i partnerstvo sa Švicarskom iznimno je važno za Varaždin i varaždinski kulturni život, jer dokaz je to i kako su i Varaždinske barokne večeri i Varaždin prepoznati kao festival i grad daleko izvan hrvatskih granica. Ostvarili smo značajne kontakte i uspostavili suradnje koje će zasigurno rezultirati gostovanjem iznimnih švicarskih glazbenika ne samo u Varaždinu u vrijeme 53. Varaždinskih baroknih večeri, već i šire jer planiramo daljnje širenje festivala u Hrvatskoj – naglasio je Raymond Rojnik, ravnatelj Koncertnog ureda Varaždin zahvalivši konzulu Mikacu i osoblju Konzulata RH u Zürichu na susretljivosti i pomoći prilikom boravaka u Švicarskoj.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje