Povežite se s nama

Međimurje

Glumci iz filma “Anka” poklonili se pred 300 mališana u Čakovcu

Objavljeno:

- dana

PREMIJERA

Premijerno prikazivanje filma “Anka” u sjeverozapadnoj Hrvatskoj održano u Čakovcu.

To je samo desetak dana nakon dolaska filma u kina i velike zagrebačke premijere. Film Dejana Ačimovića – koji je odmah po izlasku na tržište postao hit za djecu i odrasle – pogledala je specijalna publika: tristotinjak mališana iz nekoliko međimurskih škola. I svi su oni s projekcije izašli u dobrom raspoloženju. Njihove su kritike sve odreda pozitivne.

“Anka” je rađena prema romanu Mate Lovraka “Anka Brazilijanka”. Radnja je smještena u Srednju Europu početkom prošlog stoljeća. To je priča o djevojčici iz sirotišta koju posvaja bogata rođakinja Milostiva. Nedugo nakon Ankina dolaska otmjena rođakinja pokazuje drugo lice. Razočarana i utučena Anka bježi želeći se vratiti u sirotište, zaluta i put je dovodi do ciglane okružene visokim stablima i neobičnom prirodom. Grubih lica i velikog srca, ciglari joj pružaju novi privremeni dom, daju joj sobu buntovnog ciglara Brazilijanca, siročeta poput nje, koji je završio tu noć u zatvoru zbog kavge koju je započeo u seoskoj krčmi. U ciglani u dubini šume, s ovozemaljskim životom isprepliće se začudni, bajkoviti, svijet šumskih bića, koja vide samo djeca bujne mašte…

Odlični glumci

Filmska ekipa je šarolika – od naturščika do doajena hrvatskog filma.
Anku glumi uskoro dvanaestogodišnja Cvita Viljac, a uz nju igraju i jedan od najboljih francuskih nogometaša svih vremena, a danas glumac, Eric Cantona, Anđela Ramljak, Linda Begonja,  Rade Šerbedžija,  Nikola Kojo, Vuk Kostić, Žarko Savić, Goran Grgić, Jelena Lopatić, Petar Mirčevski, Vlado Jovanovski, Josip Žuri i drugi glumci.
Linda Begonja smatra da je film izazvao tako veliki interes zato što je bajka. – Djeca su danas gladna bajki i tog žanra. Ne podcjenjujem druge filmove i drago mi je što dječji film u Hrvatskoj postiže uzlet. Takvi filmovi uvijek imaju dobru gledanost. Ovo je jedan novi žanr za hrvatski film i jako mi je drago što su ga Dejan i Tatjana Ačimović uspjeli snimiti nakon brojnih peripetija – govori Linda Begonja, koja u filmu ima dvostruku ulogu: glumi negativku, otmjenu rođakinju Milostivu, i Kraljicu zmija u mitološkom svijetu. Kad govori o peripetijama, misli na činjenicu da je HAVC četiri puta odbijao scenarij.

Zbog toga su autori uzeli kredit i završili film. Audiovizualni centar je nakon pete molbe ipak platio iznimno skupe specijalne efekte, koji su nezaobilazni dio radnje. Film je isprepleten bajkom i realnim dijelovima. Glumci su snimali mjesec i pol dana, a na efektima se radilo još više od godinu dana.

Stara duša

Veliku pozornost publike je izazvao Eric Cantona. On se nakon velike nogometne karijere posvetio filmu i dosad je odigrao desetak uloga. Osvrti nekih kritičara na njegov smiješan hrvatski drugi kritičari i publika smatraju bezveznim. Jer, osim što je Francuz koji je naučio hrvatski, on i jest Brazilac u toj priči Mate Lovraka pa je logično da njegov hrvatski nije savršen. Lovrakova priča se i zove “Anka Brazilijanka” upravo zbog lika Brazilca, pa takve kritike nemaju smisla.

Filmska ekipa je šarolika – od naturščika do doajena hrvatskog filma

Linda Begonja će reći da je dobar glumac i inteligentan tip kojeg kamera voli. – Vrlo je koncentriran, zanimljiv i karizmatičan na filmu – opisuje Francuza. S njom se slaže i glavna glumica Cvita Viljac. Ovo joj je drugi film. U “Anki” je zahvaljujući dvjema filmskim scenama koje je odigrala kad je imala šest godina. – Dejan Ačimović me tada vidio, sjetio me se pa pozvao na audiciju, koju sam prošla – kaže. Nije sigurna želi li biti glumica u životu, ali trenutno bi još glumila.  Ne smatra se zvijezdom, ali ima djece koja se prije nisu družila s njom, a sad to žele, što se njoj nikako ne sviđa – kaže. Cviti Viljac se sviđa poruka filma. – Gledatelji mogu shvatiti život siročadi, da svatko ima pravo na život i da nije njihova krivica što nemaju roditelje – ozbiljna je. Linda Begonja veli da je Cvita stara duša.

U Čakovec je došao i Josip Žurić, kojem je uloga malog Veda iz mističnog svijeta – divovog sina – prvo pojavljivanje na filmu. Nikad nije bio ni u dramskoj grupi.
Vesela ekipa glumaca je prije projekcije izašla na pozornicu pred tristotinjak malih gledatelja. Upoznati glumce i pogledati odličan film bilo je više nego zanimljivo iskustvo za sve.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Terapeutkinja Kristina Gita Kavran u Čakovcu organizira besplatne programe za djecu i odrasle

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Kristina Gita Kavran poznata je po svom bogatom stvaranju u područjima glazbe, slikarstva i pisanja, no iza nje je i 15 godina iskustva u terapijskom radu s djecom i odraslima. Diplomirana životna i socijalna savjetnica svoje usluge pruža u vlastitoj akademiji „KaGita“ osnovanoj s ciljem prenošenja i širenja znanja te pronalasku rješenja za svakog pojedinca u postizanju najboljih rezultata, bilo osobnih ili poslovnih ciljeva, otkrivanju novih talenata i poticanja na humano djelovanje.

Za kraj kalendarske godine odlučila se za još jedan humanitarni korak te pod vlastitim vodstvom u subotu i nedjelju, 3. i 4. prosinca, organizira besplatne radionice pod nazivom „Relax Kids“ i „Zvučna Gong kupka – Gnothi Seauton“. Cilj oba programa je pokušati djeci i odraslima pomoći da se u ovim zahtjevnim vremenima opuste i riješe stresa.

Program „Relax Kids“ diljem svijeta se dokazao kao vrlo uspješan i učinkovit, a provodi se u sedam koraka putem kojih djeca uče kako se umiriti, fokusirati i opustiti. Ples i pokret, vježbe glume i relaksacije, istezanje, disanje, afirmativne rečenice, svjesna pažnja i vizualizacija, radnje su koje čine ove radionice. Djeci se pristupa na zabavan i njima zanimljiv način, učeći ih jednostavnim i djelotvornim tehnikama svjesne pažnje, kontrole stresa, tehnikama opuštanja koje ih uče kako razviti kreativnost, samopouzdanje, koncentraciju i vizualizaciju, razvijajući i pružajući im na taj način vještine i alate koji ostaju za cijeli život.

Program će se održati u subotu, 3. prosinca, u dva termina: za djecu od 4 do 6 godina u trajanju od 9 do 9.45 i za djecu u dobi od 7 do 10 godina u trajanju od 11 do 12 sati.

Nedjelja, 4. prosinca, je pak rezervirana za radionicu „Zvučne Gong kupke“ koja će se također održati u dva termina, od 15 do 16.30 i od 17 do 18.30.

Zvukoterapija podrazumijeva primjenu zvuka u terapijske svrhe te koristi određene frekvencije da bi putem zakona rezonancije utjecala na svaku stanicu u tijelu i balansirala lijevu i desnu moždanu polutku. Zvuci gonga imaju moć koja vodi u stanje duboke opuštenosti, nerijetko i sna, brisanja osjećaja za vrijeme, prostor, a gong kupka poznata je kao sredstvo pomlađivanja duha i regeneriranja tijela. Nakon programa „Gnothi Seauton“ (u prijevodu: „Spoznaj samoga sebe“) tijelom vlada mir, unutarnji spokoj i tišina.

Obje radionice su besplatne, ali je obvezna prethodna najava isključivo na broj 099 / 517 5662.

Nastavite čitati

Međimurje

Pošumljavanje Črečanskog polja: divljač će pronaći zaklon, ptice pjevice mjesto za gniježđenje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U petak, 25. studenoga, organizirana je akcija sadnje stablašica i grmlja na području koje je trenutno bez šumskih vrsta, Črečanskom polju. Na području između Črečana i Pretetinca posađeno je oko 250 stablašica i 200-tinjak grmlja s ciljem poboljšanja staništa za brojne životinjske vrste koje borave na tom području.

Zasađene su uglavnom autohtone vrste poput hrasta, lipe i vrbe, divlje voćkarice, ali i one vrste koje pomažu pčelama. U grmlju poput lijeske, sviba, gloga, trnike i bazge zaklon će naći divljač, ali i ptice pjevice koje danas imaju sve manje mjesta za gniježđenje. U akciji je sudjelovalo 20-ak volontera.

Nositelj akcije je Lovačko društvo „Srnjak“ Macinec, a začetnik ideje „Zelena oaza“ je Josip Ceilinger, dugogodišnji aktivist u zaštiti prirode. Akciju je podržao župan Matija Posavec, a financijski je pomogle Općina Nedelišće i „Međimurska priroda“ – Javna ustanoca za zaštitu prirode.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje