Povežite se s nama

Međimurje

Glumci iz filma “Anka” poklonili se pred 300 mališana u Čakovcu

Objavljeno:

- dana

PREMIJERA

Premijerno prikazivanje filma “Anka” u sjeverozapadnoj Hrvatskoj održano u Čakovcu.

To je samo desetak dana nakon dolaska filma u kina i velike zagrebačke premijere. Film Dejana Ačimovića – koji je odmah po izlasku na tržište postao hit za djecu i odrasle – pogledala je specijalna publika: tristotinjak mališana iz nekoliko međimurskih škola. I svi su oni s projekcije izašli u dobrom raspoloženju. Njihove su kritike sve odreda pozitivne.

“Anka” je rađena prema romanu Mate Lovraka “Anka Brazilijanka”. Radnja je smještena u Srednju Europu početkom prošlog stoljeća. To je priča o djevojčici iz sirotišta koju posvaja bogata rođakinja Milostiva. Nedugo nakon Ankina dolaska otmjena rođakinja pokazuje drugo lice. Razočarana i utučena Anka bježi želeći se vratiti u sirotište, zaluta i put je dovodi do ciglane okružene visokim stablima i neobičnom prirodom. Grubih lica i velikog srca, ciglari joj pružaju novi privremeni dom, daju joj sobu buntovnog ciglara Brazilijanca, siročeta poput nje, koji je završio tu noć u zatvoru zbog kavge koju je započeo u seoskoj krčmi. U ciglani u dubini šume, s ovozemaljskim životom isprepliće se začudni, bajkoviti, svijet šumskih bića, koja vide samo djeca bujne mašte…

Odlični glumci

Filmska ekipa je šarolika – od naturščika do doajena hrvatskog filma.
Anku glumi uskoro dvanaestogodišnja Cvita Viljac, a uz nju igraju i jedan od najboljih francuskih nogometaša svih vremena, a danas glumac, Eric Cantona, Anđela Ramljak, Linda Begonja,  Rade Šerbedžija,  Nikola Kojo, Vuk Kostić, Žarko Savić, Goran Grgić, Jelena Lopatić, Petar Mirčevski, Vlado Jovanovski, Josip Žuri i drugi glumci.
Linda Begonja smatra da je film izazvao tako veliki interes zato što je bajka. – Djeca su danas gladna bajki i tog žanra. Ne podcjenjujem druge filmove i drago mi je što dječji film u Hrvatskoj postiže uzlet. Takvi filmovi uvijek imaju dobru gledanost. Ovo je jedan novi žanr za hrvatski film i jako mi je drago što su ga Dejan i Tatjana Ačimović uspjeli snimiti nakon brojnih peripetija – govori Linda Begonja, koja u filmu ima dvostruku ulogu: glumi negativku, otmjenu rođakinju Milostivu, i Kraljicu zmija u mitološkom svijetu. Kad govori o peripetijama, misli na činjenicu da je HAVC četiri puta odbijao scenarij.

Zbog toga su autori uzeli kredit i završili film. Audiovizualni centar je nakon pete molbe ipak platio iznimno skupe specijalne efekte, koji su nezaobilazni dio radnje. Film je isprepleten bajkom i realnim dijelovima. Glumci su snimali mjesec i pol dana, a na efektima se radilo još više od godinu dana.

Stara duša

Veliku pozornost publike je izazvao Eric Cantona. On se nakon velike nogometne karijere posvetio filmu i dosad je odigrao desetak uloga. Osvrti nekih kritičara na njegov smiješan hrvatski drugi kritičari i publika smatraju bezveznim. Jer, osim što je Francuz koji je naučio hrvatski, on i jest Brazilac u toj priči Mate Lovraka pa je logično da njegov hrvatski nije savršen. Lovrakova priča se i zove “Anka Brazilijanka” upravo zbog lika Brazilca, pa takve kritike nemaju smisla.

Filmska ekipa je šarolika – od naturščika do doajena hrvatskog filma

Linda Begonja će reći da je dobar glumac i inteligentan tip kojeg kamera voli. – Vrlo je koncentriran, zanimljiv i karizmatičan na filmu – opisuje Francuza. S njom se slaže i glavna glumica Cvita Viljac. Ovo joj je drugi film. U “Anki” je zahvaljujući dvjema filmskim scenama koje je odigrala kad je imala šest godina. – Dejan Ačimović me tada vidio, sjetio me se pa pozvao na audiciju, koju sam prošla – kaže. Nije sigurna želi li biti glumica u životu, ali trenutno bi još glumila.  Ne smatra se zvijezdom, ali ima djece koja se prije nisu družila s njom, a sad to žele, što se njoj nikako ne sviđa – kaže. Cviti Viljac se sviđa poruka filma. – Gledatelji mogu shvatiti život siročadi, da svatko ima pravo na život i da nije njihova krivica što nemaju roditelje – ozbiljna je. Linda Begonja veli da je Cvita stara duša.

U Čakovec je došao i Josip Žurić, kojem je uloga malog Veda iz mističnog svijeta – divovog sina – prvo pojavljivanje na filmu. Nikad nije bio ni u dramskoj grupi.
Vesela ekipa glumaca je prije projekcije izašla na pozornicu pred tristotinjak malih gledatelja. Upoznati glumce i pogledati odličan film bilo je više nego zanimljivo iskustvo za sve.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Božićni koncert Umjetničke škole Miroslav Magdalenić Čakovec održat će se 11. prosinca

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Umjetnička škola Miroslav Magdalenić Čakovec i ove godine organizira svoj Božićni koncert.

Koncert će se održati u ponedjeljak, 11. prosinca, s početkom u 18 sati u Centru za kulturu Čakovec.

Program će održati Osnovna glazbena škola i Osnovna škola klasičnog baleta.

Ulaz je slobodan.

Nastavite čitati

Međimurje

Poziv izlagačima – 2. Božićni sajam Općine Pribislavec

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Pribislavec organizira 2. Božićni sajam, koji će se održati 17. prosinca, na prostoru ispred Općine Pribislavec, Braće Radića 47, Pribislavec, s početkom u 14 sati.

Pozivaju zainteresirane izlagače da rezerviraju svoj štand za izlaganje na sajmu te da iskoriste priliku za promociju svojih proizvoda i usluga.

Rok za podnošenje prijava za rezervaciju štanda je 8. prosinca 2023. godine.

Prijave (Zahtjev za korištenje javne površine) se podnose osobno u Jedinstveni upravni odjel Općine Pribislavec, Braće Radića 47, Pribislavec ili putem e-maila: [email protected].

Zahtjev za korištenje javne površine nalazi se na službenoj web stranici Općine Pribislavec:https://pribislavec.hr/dokumenti/zahtjev-za-koristenje-javne-povrsine/

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje