Povežite se s nama

U fokusu

Godinu dana besplatnog rada

Objavljeno:

- dana

Radnici Coninga više od 30 dana u štrajku

Neisplaćenih 12 plaća, što dug povećava na preko 12 milijuna kuna. Jedina nada – isplata Ministarstva vanjskih poslova.

Radnici varaždinskog Coninga u štrajku su više od mjesec dana. Uprava tvrtke sada im već duguje duguje osam plaća – oko 12 milijuna kuna. Ili, kako kaže sindikalni povjerenik poduzeća Srećko Vidaček, već godinu dana rade besplatno. – Uprava nam se niti jednom nije obratila. Štrajkamo u dvorani za sastanke i samo zid nas dijeli od direktora, no cijeli mjesec nije se udostojio doći do nas – ogorčen je Vidaček, dodavši da je u međuvremenu još deset radnika dalo otkaz. Ostalo ih je još 130. Budući da im je, kako kažu, direktor Stjepan Ptiček zaprijetio otkazom ako se tri dana ne pojave na poslu bez opravdanog razloga, budući da novca za prijevoz nemaju, ima i onih koji na posao svaki dan dolaze biciklom iz Novog Marofa.

Jedini spas – MVP

U međuvremenu je protiv Coninga podnesena i policijska prijava, no niti radnici, a niti Uprava ne žele se izjasniti što točno u prijavi piše. Jesu li sporne cesije ili navodno jeftina rasprodaja nekretnina, uključujući i vrlo vrijedne hotele na obali, ili netransparentnost novca uplaćivanog za “studijska putovanja”, odnosno izlete diljem Europe i svijeta, tako će još uvijek ostati nepoznanica. Jedinu nadu da dođu do zarađenog novca radnici vide u završetku sudskoga spora s Ministarstvom vanjskih poslova koje im, zbog nekvalitete radova na novoj zgradi, nije platilo odrađeni posao. No, prema svemu sudeći, morat će se pričekati sudska odluka jer dok MVP Coningu nudi 8 milijuna, iz tvrtke traže 12.

Na dan izlaska ovog broja Regionalnog tjednika, Coning bi trebao biti jedno poduzeće budući da je zahtjev za spajanjem podnesen još zadnji dan lanjske godine. Tada će moći predati i papire za predstečajnu nagodbu.

Radimir Čačić, alfa i omega poduzeća, totalno ignorira ovu agoniju donedavno vlastite tvrtke. Bio on vlasnik ili ne, prenosio li on dionice na nećakinju ili samo glumio nezainteresiranost, nevažno je. Ionako se sumnja da nije odustao od firme, pa samo ostaje pitanje što čeka, čime otvara prostor novim špekulacijama.

Sve to me zabavlja

Premda mu se poduzeće naočigled raspada i protiv njega je podnesena policijska prijava, direktor Stjepan Ptiček kao da se ne uzrujava previše. Od početka problema u Coningu od njega se nije mogla čuti niti riječ, no na 30. dan štrajka ipak je zastao na zazivanje novinara:

– Nisam u mogućnosti davati izjave dok se ne riješi situacija. U utorak bismo se trebali spojiti i potom kao jedna firma predati zahtjev za predstečajnu nagodbu kako bismo mogli dalje raditi – kazao je Ptiček. Na pitanje o 26 milijuna kuna koliko je Coning cesijama prebacio na druga poduzeća, direktor odgovara: – To nije bio novac Coninga već naših kooperanata što smo im trebali i platiti. Uostalom, novac nije isplaćen.

Direktor Ptiček kaže kako ne zna koliko su dužni radnicima, a kuloarske priče da je pretendirao na mjesto novog direktora Varkoma, ali mu je fotelja izmaknula zbog kaznene prijave, demantira. – Nisam, niti namjeravam ići bilo kuda dok se ne razriješi ova situacija – tvrdi direktor. Na pitanje je li bio na policijskom ispitivanju, odgovara negativno. – Mene vam to zabavlja. Sve ove prijave i gluposti koje se pišu.

Stjepan Ptiček tvrdi, a što nitko od prisutnih sindikalaca nije opovrgnuo, kako nije istina da štrajka 130 ljudi. – Tek jučer sam prvi put dobio ono što sam po logici trebao dobiti prvi dan štrajka – popis radnika u štrajku. Na njemu je 39 osoba. Od tih 39, 15-ero ih je prestalo sa štrajkom.

Ne želim cirkus

 

Za nekoga od koga mjesecima nije bilo ni traga ni glasa, direktor Ptiček bio je prilično razgovorljiv i rezolutan. – Ako se dokažu bilo kakve nepravilnosti, ja sam ovdje – kaže. Samo se nisam htio nadmetati u raspravama – ipak je to velika firma s velikim problemima i nisam želio raditi cirkus iz toga.

 

Izvor:
Foto:

U fokusu

Mjesečna neto plaća: Varaždinci i Međimurci zarađuju oko 500 kuna manje od državnog prosjeka

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio podatke o prosječnim bruto i neto plaćama u Hrvatskoj u trećem tromjesečju ove godine, a podaci su razvrstani po zaposlenima po županijama.

Podaci o prosječnim plaćama po županijama dobiveni su obradom podataka iz obrasca JOPPD i redovito se objavljuju u tromjesečnoj periodici.

Podaci pokazuju da je prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama za treće tromjesečje 2022. u odnosu na isto razdoblje 2021. porasla u svim županijama.

Prosječna mjesečna isplaćena neto na razini Hrvatske za razdoblje od srpnja do rujna ove godine iznosila je 7626 kuna. U odnosu na isti period lani rasla je za 7,5 %.

Najviša prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama za treće tromjesečje 2022. isplaćena je u Gradu Zagrebu, u iznosu od 8968 kuna, a najmanja u Virovitičko-podravskoj županiji, u iznosu od 6577 kuna.

U odnosu na lani najveći porast neto plaća bio je u Krapinsko-zagorskoj županiji, za 9,2 %, a najmanji u Gradu Zagrebu, za 6,1 %.

U trećem tromjesečju ove godine radnici u Varaždinskoj županiji imali su prosječnu neto plaću 7129 kuna. Podaci DZS-a pokazuju da im je plaća u odnosu na lani rasla 8,5 %, što je više od državnog prosjeka. Ipak, valja primijetiti da radnici u Varaždinskoj županiji prema ovim podacima imaju 1839 kuna manju neto plaću od radnika u Gradu Zagrebu. Također, manja je 497 kuna od nacionalnog prosjeka.

Radnici u Međimurskoj županiji u istom periodu ove godine imali su prosječnu neto plaću od 7100 kuna. I njima je plaća u odnosu na lani rasla 7,2 %. I međimurski radnici zarađuju manje od nacionalnog prosjeka – 526 kuna manje.

Nastavite čitati

U fokusu

Iz Budimo grad poručili Nevenu Bosilju da raspiše referendum, poveća plaće, sluša njihov “glas razuma“…  

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Vijećnici platforme Budimo grad, Dubravka Novak i Ivan Obadić u najnovijem priopćenju za medije tvrde, da su u srijedu, 30. studenoga, bili suzdržani kod glasanja o proračunu za 2023. godinu jer je gradonačelnik stavio proračun na glasanje „iako je jasno znao da nema podršku čak ni od svojih donedavnih suradnika iz HDZ-a“.

Dodaju da je njihov prijedlog o tome da se spusti lopta, da se pitanje bala u potpunosti u ovom trenu odvoji od proračuna (i konzekventno) rebalansa, da se pokuša postići politički konsenzus dovoljnog broja vijećnika te da se odluka o problematici bala, na najdemokratskiji i najlegitimniji mogući način, prepusti građanima, a da se o proračunu onda može, zaista neopterećeno pričati, bio pokušaj glasa razuma, a ne destrukcije za što ih se optužuje.

– Pitanje bala je začarani krug kojeg nikako da prekinemo. Tvrdnje da je „svatko tko je htio biti informiran mogao pitati“ te da se javna rasprava vodila tako da su se neki članovi povjerenstva u intervjuima bavili izjavama napisanima na društvenim mrežama je, prije svega smiješna, a potom podsjeća i na neke logičke bisere bivšeg zamjenika gradonačelnika, koji je na zabrinjavajuće sličan način o istoj temi komunicirao s tadašnjim vijednicima iz SDP-a – istiu Dubravka Novak i Ivan Obadić.


I dodaju:


– Gradonačelniče, ništa nije izgubljeno. Tamo gdje ima volje, naći će se i načina, a vremena ima dovoljno. Punih 31 dan prosinca. Odvojite „bale“ od proračuna, pokrenite razgovore sa svim vijećnicima o konsenzusu, postignite ga napismeno, raspišimo referendum, potpišite kolektivne ugovore koje ste ispregovarali (čak i u slučaju privremenog financiranja tako možete ispuniti sva obećanja o povećanju plaća) i onda predložite proračun o kojem ćemo mirno i neopterećeno moći razgovarati. Jučerašnje glasanje imalo je šest suzdržanih glasova. Odrasli, obrazovani ljudi ne glasaju „suzdržano“ zato što su, „destruktivno protiv“, nego zato jer imaju ozbiljne, i kako smo čuli, ozbiljno argumentirane zamjerke vašim odlukama i prijedlozima. Pokušajte. Za iskreni pokušaj dobit ćete potporu. Najgore je ne probati. Ako to ne želite, to je Vaša odluka, ali i Vaša i odgovornost – poručuju gradski vijećnici nezavisne platforme Budimo Grad koja je umeđuvremenu i rasformirala svoj klub vijećnika radi raskola s bracom i sekom.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje