Povežite se s nama

U fokusu

Godinu dana besplatnog rada

Objavljeno:

- dana

Radnici Coninga više od 30 dana u štrajku

Neisplaćenih 12 plaća, što dug povećava na preko 12 milijuna kuna. Jedina nada – isplata Ministarstva vanjskih poslova.

Radnici varaždinskog Coninga u štrajku su više od mjesec dana. Uprava tvrtke sada im već duguje duguje osam plaća – oko 12 milijuna kuna. Ili, kako kaže sindikalni povjerenik poduzeća Srećko Vidaček, već godinu dana rade besplatno. – Uprava nam se niti jednom nije obratila. Štrajkamo u dvorani za sastanke i samo zid nas dijeli od direktora, no cijeli mjesec nije se udostojio doći do nas – ogorčen je Vidaček, dodavši da je u međuvremenu još deset radnika dalo otkaz. Ostalo ih je još 130. Budući da im je, kako kažu, direktor Stjepan Ptiček zaprijetio otkazom ako se tri dana ne pojave na poslu bez opravdanog razloga, budući da novca za prijevoz nemaju, ima i onih koji na posao svaki dan dolaze biciklom iz Novog Marofa.

Jedini spas – MVP

U međuvremenu je protiv Coninga podnesena i policijska prijava, no niti radnici, a niti Uprava ne žele se izjasniti što točno u prijavi piše. Jesu li sporne cesije ili navodno jeftina rasprodaja nekretnina, uključujući i vrlo vrijedne hotele na obali, ili netransparentnost novca uplaćivanog za “studijska putovanja”, odnosno izlete diljem Europe i svijeta, tako će još uvijek ostati nepoznanica. Jedinu nadu da dođu do zarađenog novca radnici vide u završetku sudskoga spora s Ministarstvom vanjskih poslova koje im, zbog nekvalitete radova na novoj zgradi, nije platilo odrađeni posao. No, prema svemu sudeći, morat će se pričekati sudska odluka jer dok MVP Coningu nudi 8 milijuna, iz tvrtke traže 12.

Na dan izlaska ovog broja Regionalnog tjednika, Coning bi trebao biti jedno poduzeće budući da je zahtjev za spajanjem podnesen još zadnji dan lanjske godine. Tada će moći predati i papire za predstečajnu nagodbu.

Radimir Čačić, alfa i omega poduzeća, totalno ignorira ovu agoniju donedavno vlastite tvrtke. Bio on vlasnik ili ne, prenosio li on dionice na nećakinju ili samo glumio nezainteresiranost, nevažno je. Ionako se sumnja da nije odustao od firme, pa samo ostaje pitanje što čeka, čime otvara prostor novim špekulacijama.

Sve to me zabavlja

Premda mu se poduzeće naočigled raspada i protiv njega je podnesena policijska prijava, direktor Stjepan Ptiček kao da se ne uzrujava previše. Od početka problema u Coningu od njega se nije mogla čuti niti riječ, no na 30. dan štrajka ipak je zastao na zazivanje novinara:

– Nisam u mogućnosti davati izjave dok se ne riješi situacija. U utorak bismo se trebali spojiti i potom kao jedna firma predati zahtjev za predstečajnu nagodbu kako bismo mogli dalje raditi – kazao je Ptiček. Na pitanje o 26 milijuna kuna koliko je Coning cesijama prebacio na druga poduzeća, direktor odgovara: – To nije bio novac Coninga već naših kooperanata što smo im trebali i platiti. Uostalom, novac nije isplaćen.

Direktor Ptiček kaže kako ne zna koliko su dužni radnicima, a kuloarske priče da je pretendirao na mjesto novog direktora Varkoma, ali mu je fotelja izmaknula zbog kaznene prijave, demantira. – Nisam, niti namjeravam ići bilo kuda dok se ne razriješi ova situacija – tvrdi direktor. Na pitanje je li bio na policijskom ispitivanju, odgovara negativno. – Mene vam to zabavlja. Sve ove prijave i gluposti koje se pišu.

Stjepan Ptiček tvrdi, a što nitko od prisutnih sindikalaca nije opovrgnuo, kako nije istina da štrajka 130 ljudi. – Tek jučer sam prvi put dobio ono što sam po logici trebao dobiti prvi dan štrajka – popis radnika u štrajku. Na njemu je 39 osoba. Od tih 39, 15-ero ih je prestalo sa štrajkom.

Ne želim cirkus

 

Za nekoga od koga mjesecima nije bilo ni traga ni glasa, direktor Ptiček bio je prilično razgovorljiv i rezolutan. – Ako se dokažu bilo kakve nepravilnosti, ja sam ovdje – kaže. Samo se nisam htio nadmetati u raspravama – ipak je to velika firma s velikim problemima i nisam želio raditi cirkus iz toga.

 

Izvor:
Foto:

U fokusu

FOTO Stiglo je prvih šest borbenih aviona Rafale, čuvat će i varaždinsko nebo te grmjeti na aeromitingu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

U Hrvatsku je danas sletjelo prvih šest od ukupno 12 višenamjenskih borbenih aviona Rafale.

Nove zaštitnike hrvatskog zračnog prostora iz Bordeauxa su u Zagreb doveli piloti Hrvatske vojske, koji su prošli obuku u Francuskoj. 

Na svečanosti prihvata prve skupine višenamjenskih borbenih aviona Rafale u sastav Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u vojarni Pukovnik Marko Živković je, uz predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, potpredsjednika Vlade ministra obrane Anušića, ministra gospodarstva Habijana, i druge dužnosnike, bio je župan Anđelko Stričak. 

– Upravo je nabava Rafala odluka koju bih posebno istaknuo tijekom obnašanja dužnosti zastupnika Hrvatskoga sabora u protekla tri mandata. Naime, Odlukom Vlade RH sam u srpnju 2019. godine bio imenovan u Međuresorno povjerenstvo za nabavu višenamjenskoga borbenog aviona. Da je njihova nabava bila neophodna, najbolje nam govore geopolitičke krize diljem svijeta. Vjerujem da svi uviđamo da moramo brinuti o sigurnosti, a isto tako vjerujem da svi uviđamo blagodati svih euroatlanskih asocijacija čiji smo članovi. Osim što Hrvatska vojska zadržava sposobnost zaštite zračnog prostora, nabavom borbenih aviona Rafale dodatno jača status među saveznicima – istaknuo je župan Stričak.

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Mraz uništio kulture i na području Varaždinske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Pad temperature proteklih nekoliko dana opet je pogodio poljoprivrednike.

Naime, tijekom 21. i 22. travnja na nekim je mjestima temperatura otišla u minus, a povrće i voće oštetio je mraz.

– Šteta od mraza je 100 % i to drugu godinu zaredom. U ponedjeljak, 22. travnja, ujutro u voćnjaku je bilo – 3 stupnja – rekao nam je proizvođač jabuka, krušaka i šljiva te vinogradar Josip Žmegač iz Donje Voće.

Predsjednik Kriznog stožera Hrvatske voćarske zajednice (HVZ) Željko Ledinski upozorio je kako veliki problem voćarima predstavlja to što osiguravajuća društva nisu željela osiguravati štete od mraz za ovu godinu.

Ove fotografije su sa Žmegačevog imanja u Donjoj Voći, ali kako saznajemo štete od mraza je bilo na području susjednih općina kao i diljem Hrvatske.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje