Povežite se s nama

Međimurje

Godišnje od opeklina u Hrvatskoj strada oko 3000 djece

FOTO: IVAN AGNEZOVIĆ

Objavljeno:

- dana

Povodom Međunarodnog dana svjesnosti o opeklinama u djece, 7. prosinca, u biblioteci ravnateljstva Županijske bolnice Čakovec održana je konferencija za medije. Na konferenciji su sudjelovali voditelj Objedinjenog hitnog bolničkog prijema Klinike za dječje bolesti Zagreb i voditelj projekta Međunarodnog dana svjesnosti o opeklinama u djece, primarijus Zoran Barčot, glasnogovornik PU međimurske Radovan Gačal, dr. med., spec. dječje kirurgije Sven Pal te ravnatelj Županijske bolnice Čakovec Igor Šegović s djelatnicima.

Konferencija je održana s ciljem skretanja pozornosti javnosti na sigurnost djece kada su u pitanju opekline koje su još uvijek značajan javno-zdravstveni problem i nalaze se među najčešćim uzrocima ozljeda kod djece. Osim toga, povodom obilježavanja ovoga dana održana su predavanja na navedenu temu u Osnovnoj školi Macinec i Srednjoj školi Čakovec.

– Na godišnjoj razini otprilike 3000 djece u Hrvatskoj strada od posljedica raznih vrsta opeklina. To su samo oni koji zatraže liječničku pomoć, koji su registrirani. Deseci tisuća drugih ne budu registrirani jer se radi o lakšim opeklinama. Od toga se oko 250 djece godišnje hospitalizira, najveći dio djece s težim opeklinama u Referentom centru za traumatizam Ministarstva zdravstva RH pri Klinici za dječje bolesti Zagreb. Pritom smo ponosni na činjenicu da smo u liječenju uz primjenu novih kirurških tehnika koje dopunjuju doktrinarni način liječenja, dostupnost novih materijala i opreme za liječenje te vrhunsku intenzivnu skrb među najuspješnijima u Europi – rekao je voditelj OHBP-a Klinike za dječje bolesti Zagreb, prim. Zoran Barčot.

Pirotehnika

U ovo doba godine do opeklina velikim dijelom dolazi zbog upotrebe pirotehnike, pri čemu se naglasak stavlja na prevenciju. Primarijus Barčot izrazio je zadovoljstvo zbog zabrane petardi i, posljedično, uspješne prevencije velikog broja ozljeda od pirotehnike.

– To je najveći napredak u preventivi ozljeđivanja djece od pirotehničkih sredstava. Naravno da se pirotehnika ne može zaustaviti i znamo da će ozljeda biti, ali broj ozljeda od pirotehnike se značajno smanjio zahvaljujući preventivnim aktivnostima. Najčešće ozljede koje nastaju su ozljede prstiju i šake, a mogu nastati i ozljede sluha, ušiju i očiju – istaknuo je Barčot i dodao da ozljede kod djece najčešće nastaju prilikom upotrebe neadekvatnih, necertificiranih i neprovjerenih pirotehničkih sredstava koja se ne aktiviraju u očekivanom roku pa ih djeca diraju te dođe do tragične eksplozije.

Prevencija

S ciljem prevencije ozljeđivanja pirotehničkim sredstvima, već 15-ak godina policija u ovo predblagdansko i blagdansko vrijeme provodi akciju „Mir i dobro“ koja ove godine počinje 12. prosinca i traje do 8. siječnja 2023. godine.

– Pirotehnička sredstva devedesetih godina bila su izuzetno opasna, ali u to vrijeme se dosta koristilo i nezakonito oružje koje se posjedovalo, što je bila posljedica Domovinskog rata. Tada je pokrenuta i akcija „Manje oružja, manje tragedija“. Prošle godine tijekom akcije „Mir i dobro“ stradalo je devet osoba, od kojih su tri osobe bile teže, a šest lakše ozlijeđenih. Od tih devet osoba, njih sedam je bilo maloljetnika. Te brojke su devedesetih godina bile značajno veće, bilo je više težih ozljeda, a i smrtnih ishoda – naveo je glasnogovornik PU međimurske Radovan Gačal.

Istaknuo je pritom da je danas problem ilegalna trgovina putem interneta te apelira na roditelje da obrate pažnju jer djeca mogu doći u posjed izuzetno opasne pirotehnike.

– U 2018. godini imali smo ozljeđivanje djeteta mlađeg od 14 godina petardom koju je ono iz radoznalosti uzelo s ulice, a onda je eksplodirala. Imali smo amputaciju jednog prsta i teške opekline. Posebno je opasno ako roditelji sami stimuliraju djecu da koriste pirotehniku. Pirotehnička sredstva nisu igračke – zaključio je Gačal, uz napomenu da se kazne za roditelje, ako dijete baca pirotehnička sredstva koja su mu zabranjena, dosežu iznos od nekoliko tisuća kuna.

re

Međimurje

Koncert Hrvatskog baroknog ansambla i predstava „Sve o muškarcima“ u Donjem Mihaljevcu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Povodom Dana Mihaljevca i svetkovine sv. Antuna Padovanskog, u petak, 9. lipnja 2023. godine, u crkvi sv. Antuna Padovanskog u Donjem Mihaljevcu održat će se koncert Hrvatskog baroknog ansambla, s početkom u 19 sati.

Ulaz je besplatan, a svi su dobrodošli, poručuju iz Općine Sveta Marija.

Osim toga, u subotu, 10. lipnja, na nogometnom igralištu NK „Drava“ u Donjem Mihaljevcu nastupit će Teatar „Gavran“ s predstavom „Sve o muškarcima“. Ulaz je također besplatan za sve.

Nakon predstave uslijedit će zabava i ples, a u slučaju lošeg vremena, predstava će se održati u Domu kulture u Donjem Mihaljevcu.

Nastavite čitati

Međimurje

VIDEO „Pučpuljike“ osvojile srebro na međunarodnom natjecanju i izdale novi spot

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ove subote na već tradicionalnoj 14. Zlatnoj lipi Tuhlja odigravalo se pravo odmjeravanje glazbenih snaga nikad jače konkurencije pjevačkih zborova i vokalnih sastava.

Na ovom međunarodnom natjecanju u konkurenciji ukupno 28 zborova i vokalnih sastava bile su i jedine predstavnice iz Međimurja.

Ansambl „Pučpuljike“ osvojio je srebrnu plaketu s visokim brojem bodova te su „Pučpuljike“ tako još jednom opravdano zasjale na glazbenom nebu.

Da „Pučpuljike“ ne plijene pažnju samo glasom, dokazale su osvojivši i najviše glasova publike za najkreativniju i najljepšu fotografiju s natjecanja.

Važno je spomenuti i da su ovih dana proslavile svoj stoti nastup od svog osnutka, a taj su jubilarni broj proslavile počastivši svoju vjernu publiku novim spotom „Rijeka Mura tiho šumila“, koji je dostupan u nastavku.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje