Povežite se s nama

Kultura

Godišnje više od 50.000 posjetitelja

Objavljeno:

- dana

Gradski muzej Varaždin

Gradski muzej Varaždin proslavio je 89. rođendan. Rijetki znaju da godišnje Muzej obiđe tisuću američkih umirovljenika, da Španjolci i Brazilci preuzimaju ulogu redovitih gostiju te da GMV godišnje posjeti više od 50 tisuća posjetitelja.

Respektabilna brojka govori da je upravo varaždinski muzej jedan od najposjećenijih u Hrvatskoj. Na pitanje čemu to pripisuje, odgovara ravnatelj Miran Bojanić Morandini.

– S obzirom na to da je Gradski muzej Varaždin kompleksni muzej sa svoja tri stalna postava – Kulturnopovijesnim u Starom gradu, Galerijom starih i novih majstora te Svijetom kukaca u palači Herzer, zanimljiv je najširem krugu posjetitelja. Također, izložena građa izvrsna je nadopuna školskom programu gotovo svih uzrasta u raznim područjima dok se povremenim tematskim izložbama, radionicama i programima poput Srijede u muzeju populariziraju muzejska djelatnost, građa, ali i muzejska zanimanja – govori Morandini.

Tijekom godine organiziramo dvadesetak izložbi. Središnja izložba ove godine je Narod u nevolji

Dolaze i gosti iz inozemstva, iz susjednih zemalja, ali i iz SAD-a, a u zadnje vrijeme i iz Španjolske i Brazila. Jesu li to turisti koji dolaze posjetiti Varaždin, pa dođu u Muzej ili posjetitelji koji su u Varaždin došli zbog postava Muzeja?
Organizirane grupe koje dolaze u izložbene postave muzeja, i to ponajprije u Stari grad i postav Svijet kukaca, uglavnom su unaprijed najavljene preko turističkih agencija. Program predviđen za grupe koje u gradu ostanu nekoliko sati uključuje razgled povijesne gradske jezgre i posjet jednom ili dva muzejska stalna postava. Dakle, prema tim iskustvima, možemo reći da je posjet Muzeju ciljan. Već niz godina surađujemo i s jednom američkom agencijom preko koje u Muzej dolazi više od 1000 umirovljenika iz SAD-a. Tijekom ljeta Muzej posjećuje više individualnih gostiju. Prilikom proputovanja na Jadran i natrag, Muzej ugosti posjetitelje iz gotovo pa cijele Europe.

Važan dio vaše publike su školarci. Prošle školske godine je pokrenut program Muzej i škola. Kako ste zadovoljni rezultatima?
Još prije nekoliko desetljeća GMV je imao posebne programe namijenjene školarcima. Financijski ga je podržavao i Grad. Kontinuitet se izgubio, ali je ponovo iniciran lanjske školske godine, kada je osmišljen novi edukativni program, MIŠ – Muzej i škola. Zahvaljujući financijskoj potpori Grada, kroz MIŠ su obuhvaćeni svi učenici varaždinskih osnovnih škola, njih oko 3.500, koji sve programe u Muzeju mogu koristiti besplatno. Bilo bi dobro kad bi se i na drugim razinama, primjerice županijskoj, mogla uspostaviti slična suradnja koja bi sasvim sigurno bila korisna i Muzeju, ali i školama s područja cijele županije.

Važnost donacija

Ove godine imali ste puno pa i podosta novih programa. Koje biste posebno istaknuli?
Tijekom godine organiziramo dvadesetak izložbi. Središnja izložba ove godine je Narod u nevolji, kao dio nacionalnog programa obilježavanja 100. godišnjice početka Prvog svjetskog rata. Izložba je od strane struke i posjetitelja odlično prihvaćena. Posebna atrakcija je rekonstrukcija rova i bolničke sobe iz tog razdoblja.
Početkom godine započeli smo i program Srijeda u Muzeju. Do sredine studenog održano je 35 programa koje je posjetilo gotovo 3500 ljudi.

Donacije su izuzetno važan, najznačajniji dio prikupljanja građe

Uz čuvanja i prezentaciju građe, zadaća Muzeja je i njezino prikupljanje. Mnogo toga daruju građani. Što su donirali ove godine?
Varaždinci su svjesni važnosti očuvanja svoje tradicije i kulture. Darovani predmeti, osim materijalne vrijednosti, imaju i jednu dodatnu dimenziju, a to je osobnost. Osnivanjem Prijatelja Muzeja svatko može uz godišnju članarinu od 100 kuna, odnosno 300 kuna za pravne osobe, direktno pomoći u otkupnoj politici Muzeja.

Kad je u pitanju financiranje, koliko vlastitih prihoda ostvarujete? Je li točan podatak da je Gradski muzej Varaždin, osim što je među najposjećenijima u Hrvatskoj, među vodećima i po vlastitim prihodima?
Vlastite prihode najvećim dijelom ostvarujemo od prodaje ulaznica koje su nepromijenjene već dugi niz godina. Ipak, vlastiti prihodi rastu iz godine u godinu. Premda se možda čini malo, vlastiti prihodi Muzeja posljednjih godina viši su od 10 %, po čemu je Gradski muzej Varaždin među vodećim hrvatskim muzejima u tom dijelu.

Izvor:
Foto:

Kultura

Kristali kao simbolika neravnopravnosti žena: Kristalne predmete možete donirati u palači Herzer

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Iz Umjetničkog paviljona u Zagrebu stigla je nesvakidašnja pozivnica. Građani su pozvani da donacijama kristalnih predmeta sudjeluju u projektu “Svečanost” vizualne umjetnice Tanje Dabo. Autorica simbolikom kristala želi upozoriti na neravnopravni društveni status žena u Hrvatskoj. Kristalne predmete možete donijeti u galerijske i muzejske prostore diljem Hrvatske. Tako se kristalni predmeti mogu donirati i Gradskom muzeju Varaždin, javlja HRT.

– Referenca je samo simbolična jer žene su u svim društvenim područjima zapravo neravnopravne i nejednake. Ali ovo je nešto što je mjerljivo i brojivo – izjavila je Tanja Dabo, autorica projekta ”Svečanost” i redovna profesorica na Akademiji likovnih umjetnosti.

Kristal, koji je domaćicama prije bio gotovo jedina nagrada pa i stvar prestiža, skuplja se i u varaždinskoj palači Herzer.

– Mi smo objavili na stranicama Gradskog muzeja Varaždin i na facebook stranici pa molimo sve građane da se tom prilikom uključe u donaciju, izjavila je Elizabeta Igrec, kustosica u Gradskom muzeju Varaždin.

Od Osijeka, Dubrovnika do Samobora i Varaždina, kristalni predmeti se skupljaju do 30. rujna.

Cijeli tekst možete pročitati OVDJE

Nastavite čitati

Kultura

Muzej nematerijalne baštine Riznica Međimurja povodom 3. obljetnice otvorenja predstavio svoj Vodič stalnim postavom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Muzej nematerijalne baštine Riznica Međimurja proslavio je svoju treću obljetnicu otkako je dana 09. srpnja 2021. godine svečano otvoren za javnost kao najveći projekt ulaganja u kulturnu baštinu na području Međimurske županije.

Upravo je tim povodom u srijedu, 17. srpnja, u Multimedijalnoj dvorani Riznice upriličena promocija Vodiča stalnim postavom autorica Janje Kovač, više kustosice i voditeljice etnografskih zbirki te Ane Šestak, više kustosice i voditeljice povijesnih zbirki.

U ime Muzeja Međimurja Čakovec u uvodnom dijelu promocije sve prisutne pozdravila je dr.sc. Ines Virč, kustosica i voditeljica Pedagoškog odjela Muzeja naglasivši pritom koncept Riznice Međimurja kao spoja zaštićene kulturne baštine i suvremene muzejske jedinice, društveno odgovornog, orijentiranog prema svim dobnim skupinama a posebno prilagođenog osobama s invaliditetom, što predstavlja vrh hrvatske muzejske stvarnosti.

Vodič stalnim postavom vodi nas kroz dva stalna postava Riznice Međimurja. Prvi kat muzeja Riznice Međimurja čini stalni postav Minijature koji predstavlja zaštićena nematerijalna kulturna dobra Međimurja, vjerovanja i predaje o čemu je detaljnije ispričala autorica Kovač. U nastavku promocije o stalnom postavu Stoljeća utvrde smještenom u prizemlju izlaganje je imala autorica Šestak. U završnoj riječi istaknute su zahvale svim suradnicima na izdavanju ovog Vodiča.

Muzej nematerijalne baštine Riznica Međimurja proizašao je iz projekta Rekonstrukcija i revitalizacija fortifikacije Starog grada Čakovec u Muzej nematerijalne baštine te je kao najnovija muzejska jedinica Muzeja Međimurja Čakovec otvorivši svoja vrata ostvario iznimnu posjećenost građana, ujedno pritom postavši iznimno cijenjen od strane muzejske zajednice. Podsjetimo, Riznica Međimurja nagrađena je Godišnjim nagradom Hrvatskog muzejskog društva za realizirane stalne postave u 2021. godini, a postav Minijature godišnjim nagradom društva Milovan Gavazzi za 2021. godinu u kategoriji muzejskog rada.

Stoga je Muzej ovim Vodičem uputio i posebnu zahvalu svim suradnicima ovog projekta: Međimurskoj županiji i županu Matiji Posavcu sa suradnicima, Javnoj ustanovi za razvoj Međimurske županije REDEA-i te Turističkoj zajednici Međimurske županije.

Promociji Vodiča stalnim postavom nazočili su gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini, pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje kulturu i sport Međimurske županije Nives Kolarić Strah, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i turizam Međimurske županije Darko Radanović, načelnik Općine Belica Zvonimir Taradi, ravnateljica Javne ustanove za razvoj Međimurske županije REDEA Sandra Polanec Marinović, ravnatelj Međimurske prirode – Javne ustanove za zaštitu prirode mr.sc. Siniša Golub, te mnogobrojni gosti i suradnici Muzeja Međimurja Čakovec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje