Povežite se s nama

Život i društvo

Godišnjica je proglašenja Petodržavnog UNESCO rezervata biosfere Mura – Drava – Dunav

Objavljeno:

- dana

Prije točno godinu dana, 15. rujna 2021., UNESCO je proglasio Prekogranični rezervat biosfere Mura – Drava – Dunav, koji se proteže Austrijom, Slovenijom, Mađarskom, Srbijom i Hrvatskom na gotovo milijun hektara i 700 kilometara riječnog toka.

– Prošlo je godinu dana od proglašenja prvog petodržavnog rezervata biosfere u svijetu. Dio tog prostora, kojeg volimo nazivati europska Amazona, proteže se i Varaždinskom županijom. Javna ustanova Priroda Varaždinske županije izrađuje ukupno pet planova upravljanja područjima ekološke mreže, koji će pridonijeti očuvanju brojnih ugroženih i rijetkih vrsta. Među njima je i Plan upravljanja Regionalnim parkom Mura – Drava i pridruženim zaštićenim područjima i područjima ekološke mreže. Nadam se da ćemo se za dvije do tri godine veseliti proglašenju zaštite još jednog područja, i to Parka prirode Ivančica, Strahinjčica, Ravna gora i Maceljsko gorje – istaknuo je župan Anđelko Stričak.  

Povodom obilježavanja prve godišnjice u austrijskom Bad Radkersburgu je prošli tjedan održana  konferencija “Petodržavni rezervat biosfere Mura – Drava -Dunav” na kojoj se okupilo više od 120 znanstvenika koji se bave očuvanjem prirode, djelatnika javnih ustanova, nevladinih organizacija i lokalnih partnera.

Na konferenciji su sudjelovali i predstavnici Varaždinske županije, među njima i Sanja Kopjar, ravnateljica Javne ustanove Priroda Varaždinske županije, koja je jedan od partnera u projektu lifelineMDD. Naime, bila je to i završna konferencija tog projekta tijekom kojeg je 12 projektnih i 17 pridruženih partnera iz pet zemalja marljivo radilo na znanstvenim studijama, mjerama očuvanja i razvoju dokumenata. Konferencija se odvijala u dvije države, Sloveniji i Austriji, pa je imala i dva počasna domaćina, predsjednika Republike Slovenije Boruta Pahora i predsjednika Republike Austrije dr. Alexandera Van der Bellena. 

– Prvi u svijetu petodržavni rezervat biosfere predstavlja model prekogranične suradnje u očuvanju prirode i održivosti regionalnog razvoja. Ovom konferencijom postavljeni su dobri temelji za bolju komunikaciju među dionicima ovog najvećeg zaštićenog riječnog područja u Europi, od raznih organizacija, sveučilišta i institucija za zaštitu prirode, do javnih ustanova i lokalnih zajednica. Koncept rezervata biosfere ne predstavlja strogu zaštitu, nego okvir za provođenje i poticanje projekata koji poboljšavaju kvalitetu ljudskog života i održivo korištenje prirode i okoliša – rekla je Sanja Kopjar.

Aktivnosti Javne ustanove Priroda Varaždinske županije u projektu lifelineMDD obuhvatile su izradu studije razvoja didaktičkih programa za prezentaciju prirodnih vrijednosti rijeke Drave u Varaždinskoj županiji, izradu edukativne slikovnice o riječnim pticama i više raznih edukativnih materijala, organizaciju volonterske akcije uređenja strme obale za gniježđenje ptica i tečaja za voditelje tzv. Škole uz rijeku, kao i nabavu opreme potrebne za uspostavu Škole uz rijeku na području Varaždinske županije.

Život i društvo

Trnovečki mališani uz predstavu Kristijana Ugrine učili o važnosti ekologije i razvrstavanju otpada

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Iz maštovitog Malog grada u Općinu Trnovec Bartolovečki stigla je predstava „Eko patrola” koja se bavi vrlo važnom i aktualnom temom – ekologijom i razvrstavanjem otpada. 

Predstava je odigrana u Dječjem vrtiću Zeko, Osnovnoj školi Trnovec i na kraju, Osnovnoj školi Šemovec gdje ju je pratilo i njoj sudjelovalo 59 učenika od 1. do 4. razreda.

U predstavi su mališani pratili Puža i Ježa kojima prolaznici napune livadu smećem i onečiste njihov dom, a oni potom, kako bi taj otpad sanirali, pune šarene kantice odgovarajućom vrstom otpada.

Uz to, predstava je interaktivna jer se Puž i Jež cijelo vrijeme obraćaju publici kao leptirićima pa ih zamole i da im pomognu pospremiti taj nered i oforme eko patrolu od njih tako da svakom daju krilca u boji spremnika koji mora napuniti. Osim o odvajanju otpada, predstava djecu educira i o važnosti zdrave prehrane i tjelovježbe.

Ravnateljica OŠ Šemovec Marina Hižak istaknula je kako u školi pridaju veliku važnost ekologiji.

–  Predstava ekološke tematike pobuđuje ekološku svijest kod naših učenika, a na taj način želimo djelovati na naše učenike kako bi bili svjesni važnosti očuvanja našeg okoliša te pitanja razvrstavanja otpada što je bitno u kućanstvima, o čemu u školi vodimo posebnu brigu. U učionicama imamo posebne spremnike za različite vrste otpada – kazala je Hižak dodavši kako kod učenika posebno žele pobuditi svijest i o biootpadu što je važno kod školskih užina, a upravo je ova predstava jedna zaokružena priča ovogodišnjeg projekta kojeg škola provodi.

– Hrana ne bi smjela biti otpad, već bismo prema tome što dolazi pred nas trebali imati poštovanje. Predstavu nam je omogućila Općina i vjerujem da će učenici u njoj uživati – dodala je ravnateljica uoči predstave.

Ovaj hvalevrijedan projekt ne bi bio moguć bez podrške Općine čija načelnica Verica Vitković često naglašava važnost brige o očuvanju okoliša.

-Ovo je još jedan dokaz koliko nam je bitno poticati svijest o zaštiti okoliša i razvrstavanju otpada koji je danas goruća tema. A s takvim pristupom potrebno je krenuti od najmanjih nogu. Zato je značaj ove predstave za naše školarce i vrtićarce iznimno velik jer kroz igru i na slikovit način djeca najbolje uče kako takve stvari primijeniti kasnije u životu – kazala je načelnica i napomenula kako će Općina i ubuduće uvijek rado podržavati ovakve projekte.

Poznat hrvatski glumac i autor predstave Kristijan Ugrina rekao je kako je ekologija, koja je tema predstave, bila važna oduvijek, samo joj se sada počela pridavati veća pažnja i medijski prostor.

-Volim predstave po manjim sredinama jer su djeca mirna, prate predstavu, uživaju u njoj i sudjeluju. Dosad su predstave bile dobro prihvaćene – rekao je Ugrina koji u predstavi glumi Puža uz Ježa, odnosno Vedrana Živolića.

Nastavite čitati

Život i društvo

Istraživanje pokazalo da “zelenim” etiketama na proizvodima ne vjeruje 70 % građana Hrvatske

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Hrvatska europarlamentarka Biljana Borzan, autorica zakonskog prijedloga za jačanje položaja potrošača te dulje trajanje uređaja i zabranu ugrađenih kvarova, najavila je obračun s lažnim “zelenim” reklamiranjem koje obmanjuje građane.

U sklopu EU zakona Borzan planira zabraniti neutemeljene i nedokazive ekološke reklamne tvrdnje poput “klimatski neutralno” ili “dobro za okoliš”.

Borzan je naručila istraživanje javnog mnijenja koje je pokazalo da gotovo svi građani primjećuju tu vrstu reklamiranja, ali dvije trećine njih u njih ne vjeruje.

– Te oznake su sveprisutne, moje istraživanje pokazuje kako ih je primijetilo 89 % ispitanih građana Hrvatske. Njih 80 % je reklo da nikad nije provjerilo istinitost takvih tvrdnji, a 70 % je izjavilo da im ne vjeruje. Proizvođači su prepoznali kako je ekološki otisak proizvoda sve važniji kupcima, pogotovo mlađima, i zato ističu zelene tvrdnje i etikete bez ikakvog uporišta – upozorava Borzan.

– Veliki korak naprijed u tom smjeru smo napravili danas na odboru za okoliš, zdravlje i sigurnost hrane Europskog parlamenta. Reklamne tvrdnje tog tipa će u budućnosti morati biti provjerene, dokazane i odobrene od strane neovisnih i stručnih tijela – smatra Borzan.

Računajući na ekološku svijest građana, proizvođači širokog raspona proizvoda sve više koriste takve prakse. Trenutno se u EU plasira više od 1200 takvih oznaka i tvrdnji, od kojih manje od 35 % ima neki oblik certifikata ili provjere.

– Svašta se reklamira i prodaje pod “zeleno” jer nema nikakvih propisa koji to reguliraju. Sada možete prodavati namještaj i na pakiranju bez ikakve provjere tvrditi da u njegovoj proizvodnji nije stradalo niti jedno stablo u Amazoni. Ili možete sami svojoj tvrtki dodijeliti priznanje da je klimatski neutralna i to staviti na ambalažu ili web stranicu. Kada nema pravila cvate lov u mutnom i sadašnja situacija je idealna za varanje potrošača – smatra Borzan.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje