Povežite se s nama

Međimurje

Dobravski “Golden Gate“ usidrio prvu plutajuću izložbu

Objavljeno:

- dana

BIJELI MOST

Sve naviknute na uobičajeno prezentiranje fotgrafija na izložbama u subotu je oduševila najnovija instalacija afirmiranoga čakovečkog umjetnika Damira Klaića Ključa, koji je u suradnji s članovima Zaštitarsko-ekološke udruge Senjar-ZeuS svoje radove “umočio“ u rijeku Dravu kod pješačkoga visećeg mosta u Donjoj Dubravi.

Njegova plutajuća izložba pomno odabranih fotografija s tematikom zaštite prirode osmišljena je s ciljem senzibiliziranja javnosti za potrebu očuvanja prirodnih rijeka. Instalacija je bila popraćena svjetlosnim efektima na dobravskom “Golden Gateu“, koji je u sumrak zablistao okupan plavim i zelenim svjetlosnim efektima. Cjelodnevna manifestacija obilovala je brojnim događanjima koja su privukla brojne velike i male znatiželjnike. Primjerice, članovi HGSS-a izveli su vježbu spašavanja na vodi i potom sudjelovali u turističkoj vožnji čamcima za posjetitelje. 

Svoje umijeće zlatarenja demonstrirali su Vidovski zlatari, a u obližnjoj vodenici mogla se razgledati izložba dječjih radova. Za okrepu svih kojima je borba za opstanak prirodnih rijeka na prvome mjestu pobrinula se raspoložena Forestland ekipa. Podsjećamo, Udruga ZeuS je još 1999. iznjedrila ideju, a poslije i inicirala gradnju visećeg mosta, nadjenuvši mu ime “Bijeli most”.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Obrtnička komora MŽ dodijelila majstorske diplome za novih 24-ero majstora i majstorica

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Obrtnička komora Međimurske županije održala je svečanu dodjelu majstorskih diploma kandidatima koji su uspješno položili majstorske ispite u dva ispitna roka, u veljači i travnju ove godine.

Međimurska komora majstorske ispite organizira i provodi od 1996. godine i dosad je položeno 812 majstorskih ispita. Uz najčešće motive, otvaranje vlastitog ili preuzimanje obiteljskog obrta, razlozi polaganja majstorskih ispita su i mogućnosti dobivanja dozvole za provođenje praktične nastave i korištenje mjera Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, rad u strukovnim školama na mjestu stručnog nastavnika, ali i rad u inozemstvu.

Osim kandidata s područja Međimurske županije, ispite su položili i kandidati s područja Varaždinske, Šibensko-kninske i Zagrebačke županije. Dodijeljene su im diplome u 16 zanimanja, a najviše je vodoinstalatera, instalatera grijanja i stolara.

Diplome su majstorima uručili župan Međimurske županije Matija Posavec i predsjednik Obrtničke komore Međimurske županije Boris Lukovnjak, a novi majstori su: Zvonko Hižman, Josip Lugović, Melita Židov, Siniša Horvat, Robert Bergovec, Davor Rainer, Emanuel Bočkaj, Petar Bojčić, Tomislav Đurđević, Vlado Harjaček, Andrijana Kreš, Sara Miketek, Ivan Hatlak, Mladen Ivanović, Vesna Šoković-Plantak, Leonard Novak, Damir Bočkaj, Dejan Miholić, Davor Golub, Saša Baumhak, Tihomir Šestan, Fridrich Zimprich.

Dva kandidata primila su po dvije majstorske diplome, a to su Ivica Ferenc i Boris Rendić.

Nastavite čitati

Međimurje

Čuvanje tradicije: proštenje u Peklenici uz misno slavlje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Pekleničko se proštenje tradicionalno obilježava prve nedjelje u listopadu i zasigurno je najveće proštenje u Međimurju.

Pekleničari, ali i mještani svih okolnih naselja, tada odlaze na svetu misu u kapelicu Blažene Djevice Marije od Krunice, a kasnije uživaju u sadržajima koje donosi samo proštenje.

Pekleničko proštenje ove se godine održalo 2. listopada pa je tako u 11 sati održana sveta misa kod kapele posvećene Blaženoj Djevici Mariji koju je predvodio velečasni Josip Blažon. Svetoj misi prisustvovali su saborski zastupnik i gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak, predsjednica Mjesnog odbora Ivana Maltarić te mnogobrojni građani.

Taj se crkveni spomendan i obilježava 7. listopada, a naziv Gospe od Krunice nosi od 1969. godine i pape Pavla VI. Prije toga zvao se blagdanom Gospe od pobjede, u čast velikoj pobjedi kršćanske koalicije protiv Osmanlija u bitci kod Lepenta 7. listopada 1571. godine.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje