Povežite se s nama

Međimurje

U Goričanu svečano: napokon otvorena školska sportska dvorana!

Objavljeno:

- dana

Nakon Orehovice, Draškovca i Strahoninca, u petak, 10. svibnja, svečano je otvorena školska sportska dvorana Osnovne škole Goričan.

Gradnja dvorane započela je 2013. godine, a ukupna vrijednost investicije (sredstva su zajedno osigurali Međimurska županija i Općina Goričan) je više od 13,5 milijuna kuna.

– Dočekali smo dan kada možemo reći da Goričan ima modernu školsku sportsku dvoranu. Njezinom izgradnjom dobivamo svi, a ponajviše oni koji su svojim trudom i upornošću osvajali europska i svjetska odličja u dosad skromnim i neprimjerenim uvjetima, ali i svi mještani za okupljanje na velikim kulturnim i zabavnim manifestacijama – ponosno je poručio načelnik Općine Goričan Mario Moharić. Istaknuo je da dvorana ne bi bila dovršena da nije bilo odlične suradnje Općine i Županije.

Osnovana davne 1856. godine, Osnovna škola Goričan danas broji 178 učenika u 11 razrednih odjela te 33 djelatnika. Nakon nove dvorane školu čeka kompletna obnova i rekonstrukcija, što posebno veseli ravnatelja škole Zlatka Varošanca.

– Ponosimo se našim učenicima, djelatnicima i aktivnostima, posebice činjenicom da svake godine imamo učenike na državnim natjecanjima. Kod svakog učenika potičemo razvoj pojedinačnih sposobnosti, radilo se to o matematici, jezicima, pjevanju, čitanju, sportu ili plesu – rekao je.

dvorana

Svečanosti su prisustvovali pomoćnica ministrice znanosti i obrazovanja Lidija Kralj, saborska zastupnica Bernarda Topolko, župan Međimurske županije Matija Posavec sa zamjenikom Josipom Grivcem, predsjednik Skupštine Međimurske županije Mladen Novak, načelnik Općine Goričan Mario Moharić, predsjednik Općinskog vijeća Općine Goričan Stjepan Ribarić, načelnici susjednih općina, ravnatelji međimurskih škola te predstavnici političkog, društvenog i kulturnog života Međimurja.

– Predivno je vidjeti sinergiju Općine, Županije i škole. Goričan je primjer da se u svakom mjestu može ostvariti san. Želimo i moramo djeci pružiti priliku da napreduju, da isprobavaju nove tehnologije, sportske aktivnosti, a ova dvorana omogućava da se djeca razvijaju u najrazličitijim smjerovima – naglasila je pomoćnica ministrice Lidija Kralj. Predsjednik županijske Skupštine Mladen Novak čestitao je na uspješno završenom projektu i poželio mještanima da što više koriste dvoranu.

Aleksandra Ličanin i učenica Monika Kos moderirale su program, dok je čast da prerežu vrpcu i službeno otvore dvoranu pripala učenicima Leu Varošancu i Leoni Vadlji.

– Najljepši je osjećaj kada učinite nešto što u drugima izazove osmijeh, zahvalnost ili sreću. Imam dojam da je ovo upravo takav trenutak. Toliko ste dugo čekali tu dvoranu da je bilo čak i malo nepovjerenja, no vaša iskrena želja da Goričan ima sportsku dvoranu danas se konačno ostvarila. U protekle dvije godine ovo je četvrta dvorana koju otvaramo. Obnovit ćemo više od 20 škola, izgraditi sportske dvorane i regionalni centar kompetentnosti. Provodimo projekte financiranja udžbenika, deficitarnih zanimanja, prijevoza i nastojimo što više olakšati mladima da budu uspješni, a to nam se vraća na najbolji mogući način – u proteklih godinu dana imali smo 30 državnih prvaka – istaknuo je župan Matija Posavec.

Novu dvoranu blagoslovio je Varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak u pratnji župnika Josipa Drvoderića. U kulturno-umjetničkom programu predstavljeno je bogatstvo Goričana. Nastupima su oduševili Puhački orkestar Goričan, Zbor Osnovne škole Goričan, Mažoretkinje Goričana, Twirling klub Goričan, mališani Dječjeg vrtića Ružica, Crkveni zbor Župe sv. Leonarda i KUD Goričan, kao i učenici OŠ Goričan sa svojim recitacijama i pjesmom.

Međimurje

Dom za starije i nemoćne u Čakovcu energetski obnovljen, vrijednost projekta je 10 milijuna kuna

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Međimurska županija

U samom središtu Čakovcu već više od 40 godina smješten je Dom za starije i nemoćne osobe Čakovec, najveći takav u Međimurju. Kako bi korisnicima boravak u Domu bio što ugodniji i kvalitetniji, Međimurska županija kao osnivač pokrenula je projekt energetske obnove vrijedan više od 10 milijuna kuna.

– Zgrada Doma sagrađena je davne 1979. godine u svrhu pružanja stanovanja, prehrane, njege, zdravstvene i socijalne skrbi te fizikalne i radne terapije starijim i nemoćnim osoba s područja Međimurske županije. Obnova je donijela novi standard življenja i ugodniji boravak za korisnike, ali i djelatnike Doma – rekla je ravnateljica Doma za starije i nemoćne osobe Čakovec Štefica Martinez.

Prvi je to ozbiljniji zahvat obnove Doma za starije i nemoćne u Čakovcu, a obuhvaća rekonstrukciju većeg dijela ostakljenih površina, zidova pročelja i krovova zgrade, kao i rekonstrukciju poda negrijanog tavana te podova iznad negrijanog vanjskog prostora.

Zamijenjena je kompletna vanjska stolarija, a kako bi se sačuvao izvorni izgled zgrade, postavljena je klinker opeka.

Zadržan je postojeći sustav grijanja, no uvedena je ventilacija s ciljem dogrijavanja i rashlađivanja, što je ujedno ventilacijski uređaj s povratom topline otpadnog zraka, tzv. Rekuperacija, čime se dodatno štedi energija.

S obzirom na to da je većina postojeće rasvjete u Domu bila u lošem stanju, obavljena je kompletna zamjena rasvjete sa novim LED svjetiljkama.

Direktor Međimurske energetske agencije Alen Višnjić naglasio je da je nakon provedbe energetske obnove zgrada prešla iz energetskog razreda D u energetski razredu B te se očekuju godišnje uštede u grijanju od 72 posto.

Adaptiran i Dnevni boravak

Proteklog je tjedna predstavljen adaptiran i opremljen prostor Dnevnog boravka Depadanse u kojem će se obavljati aktivnosti za osobe oboljele od Azheimera i drugih demencija.

– Adaptacija i povećanje prostornih kapaciteta omogućit će povećanje broja korisnika Dnevnog boravka te će se zahvaljujući projektu, u život zajednice kroz rad Dnevnog boravka uključiti 30 oboljelih osoba, spriječit će se njihova prerana institucionalizacija, a članovima obitelji omogućit će se lakša ravnoteža između obiteljskog i poslovnog života, dok je obnovom Doma za starije i nemoćne Čakovec omogućen kvalitetniji boravak institucionaliziranim korisnicima – istaknula je pročelnica UO-a za zdravstvo i socijalnu skrb Sonja Tošić-Grlač.

Cjelovitom obnovom Doma za starije i nemoćne osobe Čakovec uspješno će biti priveden kraju još jedan projekt usmjeren prema starijem stanovništvu.

– Završetak radova odvija se između dva važna datum – Dana Europe, koji se obilježava 9. svibnja, i Međunarodnog dana obitelji, 15. svibnja. Važno je koristiti sredstva europskih fondova koju smo u Međimurskoj županiji itekako iskoristili na svim razinama uz pomoć naših stručnih službi. Nastavljamo sa socijalnim projektima i skrbi o osobama kojima je potrebna pomoć zajednice te smo pred početkom dva važna projekta – osnivanje Centra za pomoć u zajednici i priprema projekta za Centar palijativne skrbi – rekao je međimurski župan Matija Posavec.

Ukupna vrijednost projekta energetske obnove zgrade Doma za starije i nemoćne osobe Čakovec iznosi više od 10 milijuna kuna.

Dio sredstva pokriven je iz europskih fondova, dok je Međimurska županija kao prijavitelj projekta osigurala 2,7 milijuna kuna (27%) vlastitog sufinanciranja projekta.

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO Najmlađi će vrijeme provoditi na novom dječjem igralištu u Perivoju Zrinskih

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Povodom Svjetskog dana kretanja, u ponedjeljak, 10. svibnja, na radost najmlađih stanovnika Čakovca i njihovih roditelja, otvoreno je novo dječje igralište u Perivoju Zrinski.

Smješteno je kod zgrade stare trafostanice i donacija je Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) u okviru projekta „Živjeti zdravo“. Šest igrala, klupu za prematanje, antistresne podloge te tri klupice donirao je HZJZ, a građevinske radove, kao i uređenje staza i ostale infrastrukture, financirao je Grad Čakovec.

Projekt i novo igralište na prigodnom otvaranju predstavili su tajnik Zajednice sportskih udruga Čakovca Tomica Jakopec, kao i ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije prim. Marina Payerl-Pal.

Gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač u društvu svojih zamjenika Marija Medveda i Zorana Vidovića tom je prilikom naglasio da je riječ o projektu koji je dijelom obnove Perivoja Zrinskih. Isto tako, podsjetio je Kovač, Čakovec je grad sporta koji je lani proglašen Europskim gradom sporta i u kojem djeluje mnoštvo sportskih udruga, a razvijena je i rekreacija građana svih dobnih skupina.

– Ovo igralište dio je šireg plana uređenja dječjih igrališta na području Grada, kojem je krajnji cilj stvoriti uvjete za igru na otvorenom djeci u svim njegovim dijelovima. Grad Čakovec otvara po jedno dječje igralište godišnje, a više njih i temeljito obnavlja – zaključio je Kovač.

Novo igralište prvi su isprobali mališani iz skupine “Bubice” Dječjeg vrtića “Cipelica”, a kratko zagrijavanje prije igre predvodila je trenerica iz Gimnastičkoga kluba „Marijan Zadravec Macan“ Tanja Mesarić Novak. Vrpcu su prerezali gradonačelnik Kovač i ravnateljica Payerl-Pal, a pomogli su im Laura i Jako, polaznici vrtića “Cipelica”.

U okviru projekta „Živjeti zdravo“, Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije i Zajednica sportskih udruga Čakovca od 2018. provode aktivnost „Volonteri u parku“, koja nije izostala ni ove godine na Svjetski dan kretanja. Cilj aktivnosti bio je organizirati slobodno vrijeme za djecu i obitelj u parku, poticati usvajanje zdravih stilova života, razvijati pro-socijalno ponašanje, njegovati međugeneracijsku suradnju, omogućiti socijalnu integraciju djece s poteškoćama u razvoju te očuvati životnu okolinu.

Nastavite čitati