Povežite se s nama

Međimurje

Gornji Mihaljevec: zajedničkim snagama Općine i Međimurske županije do sportske dvorane

Objavljeno:

- dana

Općina Gornji Mihaljevec i Međimurska županija će zajedničkim snagama financirati izgradnju školske sportske dvorane.

Zaključak je to radnog sastanka u Gornjem Mihaljevcu na kojem je općinski načelnik Goran Lovrec ugostio župana Međimurske županije Matiju Posavca.

– Međimurska županija će u proračunu za 2019.godinu osigurati dio novca za izradu projektne dokumentacije i početak gradnje školske sportske dvorane. Investicija će osim izgradnje školske sportske dvorane obuhvatiti i dogradnju škole s četiri nove učionice, moderniju školsku kuhinju i novu blagovaonicu, čime će se postići kvalitetniji standard za svakodnevni boravak za 140 učenika i 28 djelatnika Osnovne škole Gornji Mihaljevec u devet razrednih odjeljenja. Dodatno će se nastojati osigurati uvjeti za jednosmjensku nastavu, ali i bogate aktivnosti brojnih udruga koje djeluju na području Općine. Procijenjena vrijednost investicije je 10 milijuna kuna – informirao je načelnik Goran Lovrec, dodavši da škola djeluje od davne 1925. godine.

Procijenjena vrijednost investicije je 10 milijuna kuna, a zajednički će je pokriti Općina i Županija

Tijekom sastanka župan Posavec je istaknuo da Općina ima bogat kulturni život, ali i vrlo poznatu i uspješnu učeničku zadrugu.

– Upravo zbog toga smo dali podršku projektu energetske obnove Doma kulture da bi mještani naselja Badličan, Bogdanovec, Dragoslavec Breg, Dragoslavec Selo, Gornja Dubrava, Gornji Mihaljevec, Martinuševec, Preseka, Prhovec, Tupkovec, Vugrišinec i Vukanovec, koji čine Općinu, uz novu školsku sportsku dvoranu imali još bolje i kvalitetnije uvjete za svakodnevne aktivnosti – dodao je Posavec.

Osim načelnika Lovreca i župana Posavca, na sastanku su bili i zamjenica načelnika Jasenka Novak, predsjednik Općinskog vijeća Robert Kos, pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport Međimurske županije Branko Sušec, ravnateljica Osnovne škole Gornji Mihaljevec Karmen Sklepić, predstavnica Mjesnog odbora Gornja Dubrava Bojana Kovačić, projektantica Nevenka Varga, ali i ravnateljica Županijske uprave za ceste Ljerka Cividini.

Naime, na radnom sastanku raspravljalo se i o ulaganju u cestovnu infrastrukturu na području Općine.

– Ove se godine ulagalo u sanaciju klizišta, redovno održavanje cesta i postojeću prometnu signalizaciju. Do proslave Dana Općine Gornji Mihaljevec trebala bi završiti investicija obnove i asfaltiranja ceste Križopotje – Gornji Mihaljevec dužine oko jednog kilometra. Ujedno radimo i na planovima investicija za 2019. godinu – informirala je ravnateljica međimurskog ŽUC-a Ljerka Cividini.

Međimurje

Grad Čakovec svoj rast i razvoj želi temeljiti na obnovljivim izvorima energije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Grad Čakovec bio je domaćin edukativnog predavanja u okviru druge turneje pod nazivom „Dobra energija“ koju organizira i provodi Zelena energetska zadruga (ZEZ). Zadruga svoje aktivnosti provodi s ciljem edukacije građana o prednostima korištenja sunčeve energije te načinima i uvjetima ugradnje kućnih solarnih elektrana.

Edukacija o ugradnji kućnih solarnih elektrana, troškovima, potrebnoj dokumentaciji, prilikama za sufinanciranje i udruživanju sa sugrađanima s ciljem razmjene energije, održana je u utorak, 19. listopada, u čakovečkoj zgradi Scheier pod vodstvom Maje Katić. Građanima se putem edukativnih prezentacija želi pomoći u realizaciji njihovih projekata na način koji će za njih biti maksimalno isplativ. Kampanja ZEZ-a je lokalno fokusirana da bi se prilike vezane uz korištenje solarne energije izravnom komunikacijom približile što većem broju građana te potaknulo razumijevanje solarne energije kao lokalnog resursa koji ima potencijal biti nositelj razvoja hrvatskih gradova.

Uoči čakovečke radionice, gradonačelnica Ljerka Cividini održala je radni sastanak s upraviteljem Zadruge Zoranom Kordićem, voditeljicom projekata Hajdanom Rukavinom i tehničkom stručnjakinjom Majom Katić da bi se upoznala s njihovim radom i potencijalima suradnje.

– Sve što je povezano s obnovljivim izvorima energije, odnosno zelenom energijom općenito nas zanima, a ZEZ je dobar sugovornik jer ima reference suradnje s gradovima u cijeloj Hrvatskoj i iskustvo u pripremi i vođenju projekata iz te domene. Vidimo prostor za suradnju na projektima koje Grad Čakovec trenutno priprema za svoje objekte i na razvijanju naših projektnih ideja u skoroj budućnosti. Rukovodimo se Strategijom energetskog razvoja RH do 2030. koja usmjerava prema smanjenju emisije stakleničkih plinova, povećanja udjela obnovljivih izvora energije, sigurnosti opskrbe i razvoju unutarnjeg energetskog tržišta. Odličan interes građana za edukaciju koju je ZEZ osmislio tijekom turneje „Dobra energija“ potvrda je da smo na dobrom putu. Građani žele znati više, zanimaju ih ulaganja, uštede, sve opcije koje trebaju staviti na vagu, a na nama je da to promoviramo i da stvaramo uvjete za jednostavan i brz pristup kvalitetnim informacijama – istaknula je gradonačelnica Cividini.

Nastavite čitati

Međimurje

U Međimurju čak 196 novih slučajeva zaraze koronom, jedan pacijent je na respiratoru

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

korona

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata obrađeno je 440 uzoraka, od čega su evidentirana 192 pozitivna nalaza na SARS-CoV-2 virus u Međimurskoj županiji, što je 43,6% pozitivnih od broja testiranih, priopćio je 27. listopada županijski Stožer civilne zaštite.

Iz drugih županija prijavljena su 4 pozitivna slučaja kod osoba s prebivalištem/boravištem u Međimurskoj županiji.

U protekla 24 sata oporavilo se 43 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 635.

Do danas su u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeta 73.842 uzorka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je 40 pacijenata pozitivnih na SARS-CoV-2 virus.

U protekla 24 sata hospitalizirane su 4 osobe, otpuštene su 2 osobe, 1 pacijent je na invazivnoj respiraciji i nema preminulih osoba.

Građani se mogu cijepiti svakim radnim danom od 9 do 13 sati u Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije, od 13 do 18 sati u trijaži Županijske bolnice Čakovec i svake treće subote u mjesecu u trijaži Županijske bolnice Čakovec od 9 do 12 sati.

Cijepljenje se odvija i u Ljekarni Kotoriba 4., 8. i 17. studenog od 12 do 17 sati uz prethodnu najavu na broj 040/682-750, kao i u Ljekarni Štrigova 16. studenog od 12 do 17 sati te 23. studenog od 12 do 15 sati uz prethodnu najavu na broj 040/851-006.

U subotu i nedjelju, 30. i 31. studenoga, uzimanje uzoraka za PCR i BAT testove odvijat će se od 7:30 sati u covid ambulanti iza Županijske bolnice Čakovec (Svetojelenska cesta), a iznimno u ponedjeljak, 1. studenog 2021. godine, neće se odvijati testiranja zbog državnog praznika.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje