Povežite se s nama

Međimurje

Gospodarski forum Grada Preloga: “Poduzetnici su kotač zamašnjak razvoja, a kroz fondove im se nudi milijarda kuna”

Objavljeno:

- dana

Prelog je i ove godine bio domaćin tradicionalnog susreta gospodarstvenika – Gospodarskog foruma Grada Preloga 2018.

Prilika je to da se na jednome mjestu iznesu prijedlozi, problemi i primjeri dobre prakse preloških gospodarstvenika i njihovih gostiju. Također, posjetitelji su i ove godine dobili priliku sudjelovati na predavanjima, radionicama i panel-raspravama u okviru kojih su im predstavljene razne mogućnosti, ponajviše u dijelu financiranja i sufinanciranja poslovanja.

Potpore

– Naše gospodarstvo i naši poduzetnici su kotač zamašnjak razvoja Preloga, ne samo u gospodarskom pogledu, ne samo zbog isplaćenih plaća već i zbog odgovora na brojne zamolbe koje na adrese poduzetnika stižu od strane gradskih udruga, sportskih klubova, pa i samoga Grada Preloga. I na tim stvarima potrebno je svim poduzetnicima izraziti zahvalnost.

Kroz programe HAMAG-BICRO-a u Prelogu su potaknute investicije u vrijednosti od 22 milijuna kuna

Želja je da Grad Prelog bude sredina sretnih i poduzetnih ljudi, zajednica koja pruža sigurno i kvalitetno mjesto za život, s naglaskom na održivom razvoju, stabilnom i razvijenom gospodarstvu, turističkoj prepoznatljivosti, kulturi, sportu, obrazovanju i prilici za osobni razvoj svakog pojedinca. Isto tako, razvijeno i konkurentno gospodarstvo preduvjet je ostvarivanja materijalno-financijske osnove temeljnog razvoja Grada Preloga u svakom pogledu – istaknuo je gradonačelnik Preloga Ljubomir Kolarek.

Okupljanje je bila prilika da se gospodarstvenicima predstavi Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO). U okviru Dana otvorenih vrata HAMAG-BICRO-a prezentirane su mogućnosti za dobivanje mikro i malih zajmova i jamstava za poduzetnike, mogućnosti koje se nude u poljoprivredi i ruralnom razvoju te kako ostvariti bespovratne potpore.

800 milijuna kuna osigurala je Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije za 230 inovativnih projekata, čija ukupna vrijednost premašuje 1,7 milijardi kuna

– Grad Prelog, odnosno Međimurska županija, značajnim povlačenjem sredstava iz fondova Europske unije još su jednom potvrdili snažan inovacijski, a time i gospodarski potencijal. Samo kroz HAMAG-BICRO programe, financijske instrumente ESIF zajmove i jamstva te bespovratne potpore u Prelogu su potaknute investicije u vrijednosti od 22 milijuna kuna, a u Međimurskoj županiji u iznosu od 330,3 milijuna kuna – otkrio je Vjeran Vrbanec, predsjednik Uprave HAMAG-BICRO-a.

EU fondovi

Kvalitetna suradnja koju Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije ima s međimurskim tvrtkama i poduzetnicima urodila je nekim od najkvalitetnijih projekata. Za primjer je istaknut Tehnološko-inovacijski centar Međimurje kao jedan od prepoznatih centara izvrsnosti, iz kojeg su pristigle neke od najbolje ocijenjenih prijava za Program provjere inovativnog koncepta, čiji će rezultati biti predstavljeni ovog petka, 7. prosinca, u Čakovcu. – Još tijekom prosinca naša će agencija provesti financiranje od ukupno 800 milijuna kuna za 230 inovativnih projekata, čija ukupna vrijednost premašuje 1,7 milijardi kuna. Isto tako, u prvih šest mjeseci 2019. godine očekuje se otvaranje četiri nova poziva iz Strukturnih fondova za poduzetnike u vrijednosti većoj od milijarde kuna – zaključio je Vrbanec.

Održana je panel-diskusija o dokumentu Razvojna strategija Grada Preloga od 2018. do 2028. godine

U drugom dijelu programa održana je završna svečanost uz prikazivanje dokumentarnog filma o gospodarstvu Grada Preloga i panel-diskusiju o jednom od ključnih dokumenata za budućnost Preloga, Razvojnoj strategiji Grada Preloga od 2018. do 2028. godine.
U raspravi su sudjelovali poduzetnici s područja Preloga te predstavnici Grada. Naime, Grad Prelog je u veljači ove godine pristupio izradi temeljnoga strateškog dokumenta razvoja Preloga. Njegova izrada financira se u okviru programa prekogranične suradnje u sklopu projekta „Development of strategic cross-border cooperation between Letenye, Ludbreg and Prelog“ (DESCO).

U okviru završne svečanosti okupljenima su se obratili ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat, zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec, predsjednik Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Čakovec Mladen Križaić i Boris Lukovnjak, predsjednik Obrtničke komore Međimurske županije.

Poznati dobitnici gradskih priznanja

Najvažnija točka 9. sjednice Gradskog vijeća Grada Preloga bila je donošenje proračuna za 2019. godinu s projekcijama za 2020. i 2021. godinu.

Ukupni prihodi i primici proračuna za sljedeću godinu planirani su u iznosu od 69,6 milijuna kuna, što je za 37 posto više od razine aktualnog plana tekuće proračunske godine. Projekcije za sljedeće dvije godine planiraju se u iznosima od 41,65 milijuna za 2020. godinu i 38,8 milijuna za 2021. godinu.

Vijećnici su donijeli odluku o vrijednosti boda komunalne naknade. Naime, novi Zakon o komunalnom gospodarstvu na kvalitetniji način utvrđuje pravila i uvjete pod kojima se obavljaju i financiraju komunalne djelatnosti, građenje i održavanje komunalne infrastrukture, plaćanje komunalnog doprinosa i komunalne naknade, održavanje komunalnog reda i druga pitanja važna za komunalno gospodarstvo. Odluka o vrijednosti boda za izračun komunalne naknade nije se mijenjala od kraja 2009. godine.

Tada je utvrđena vrijednost boda od 0,32 kuna/m²/mjesec. Od tog vremena značajno se povećala količina, kao i standard održavanja komunalne infrastrukture.
Utvrđena je potreba povećanja vrijednosti boda za izračun komunalne naknade.
Gradsko vijeće je prihvatilo povećanje vrijednosti boda na iznos od 0,45 kuna/m²/mjesec. Radi se o povećanju na godišnjoj razini od 1,56 kuna/m².

Potvrđeno je i da će plakete Grada Preloga ove godine biti uručene Valentu Pigacu iz Čukovca, Vladimiru Kutnjaku iz Preloga, Slavici Beti iz Preloga, Pjevačkom zboru Udruge umirovljenika Prelog i Ljubici Židov iz Cirkovljana, a grbovi Grada Preloga Mariji Hrešć iz Preloga, Josipu Kobalu iz Draškovca i Božidaru Glavini iz Preloga.

Međimurje

VIDEO “Oprosti mi” novi singl i spot međimurskog pjevača Hjera

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Novi singl i videospot nedavno je izdao Hrvoje Krištofić-Hjer.

Pjevač iz Čakovca o kojem smo već pisali ovoga se puta predstavlja pjesmom “Oprosti mi”. Izdavač je Hamar Media/Vera Music. Autor teksta je sam Hjer, dok je glazbu napisao Miroslav Lesić Lesique, koji je zaslužan i za aranžman, produkciju, mix te mastering.

Prateće back vokale otpjevali su Bruno Kovačić, Vjekoslav Ključarić, Miroslav Lesić Lesique, Mario Jagec, Alen Železnjak, Ivan-Goran Herman, Alen Horvat-Zeko, Vanja Ovčar, Dorian Stipčić, Gabriela Hrženjak, Tamara Korunek i Klementina Vodušek.

Poslove režije, kamere i montaže odradio je Žan Novosel, dok je Virna Hošnjak iz Plesnog studija “Korak” autorica koreografije, a u paru s Bernardom Baračem iz istog Studija u spotu je i plesala.

Uživajte u spotu!

Nastavite čitati

Međimurje

Početna konferencija projekta „Snažno zaželi“ u D. Kraljevcu: 10 žena pruža pomoć za 70-ak korisnika

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO Studio M

U srijedu, 13. listopada, u prostorijama Općine Donji Kraljevec održana je početna konferencija projekta „Snažno zaželi“ USR-a „Sport za sve“ Općine Donji Kraljevec.

Ovim projektom omogućeno je da se i dalje u lokalnoj zajednici pruži prilika za dodanom vrijednošću koja će se manifestirati u boljoj svakodnevnici naših sumještana u nepovoljnom položaju, kao i osjećaju korisnosti žena koje će se zaposliti na projektu. 

Projekt „Snažno zaželi“ i Program zapošljavanja žena u Općini Donji Kraljevec u skladu su s europskim i nacionalnim preporukama o unapređenju položaja žena na tržištu rada i zaštite prava žena. Navedeni projekt uspješan je nastavak projekta „Snažno zaželi i ostvari – faza I“.

Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava potpisan je 28. lipnja 2021. godine te se provodi u razdoblju od 15 mjeseci, odnosno do 9. mjeseca 2022. godine, a ukupna vrijednost projekta iznosi 900.480 kuna.

U stopostotnom je iznosu financiran bespovratnim sredstvima Europske unije. 

Prema planu i programu projekta, na području Općine zaposleno je 10 žena koje pružaju pomoć u kući za 70-ak krajnjih korisnika u razdoblju od 12 mjeseci, što će spriječiti preranu institucionalizaciju te dovesti do smanjenja siromaštva i nezaposlenosti.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje