Povežite se s nama

Život i društvo

Gotovo fotografiranje kalendara “Velike i male zvijezde” u Čakovcu

Objavljeno:

- dana

NA SNIMANJU KALENDARA U ČAKOVCU

Prošli tjedan bio je u znaku snimanja kalendara “Velike i male zvijezde” u gradu Zrinskih.

Udruga za sindrom Down Međimurske županije u suradnji s Gradom Čakovcem odlučila se na snimanje ovog kalendara kako bi se pomoglo djeci s downovim sindromom čije su potrebe velike.

– Ovakve akcije su nužne zbog tromosti države i institucija koje brinu o najpotrebnijima. Žalosno je što se odgovorni trgnu tek nakon prosvjeda, vike i galame na Markovom trgu. Potrebe djece su ogromne, a novaca nema ni za najosnovnije stvari kao što su defektolozi, terapeuti, te asistenti u nastavi. Dobrih je projekata malo, humanitarnih akcija još manje i meni, kao i svim ostalim roditeljima, ovo puno znači – poručila je Višnja Horvat, predsjednica Udruge za sindrom Down Međimurske županije i majka djevojčice Kaje koja će se također naći na novom kalendaru koji će se moći kupiti.

Horvat: “Odgovorni se trgnu tek nakon galame na Markovom trgu. To je žalosno!”

Prvi humanitarni kalendar snimljen je 2012. godine i prodan je u više od 8000 primjeraka, čime je prikupljeno 200.000 kuna za djecu s downovim sindromom. Inicijatorica projekta, urednica na HRT-u Tamara Peras očekuje još bolje rezultate od novog kalendara.  – Nadam se da će efekti biti bolji od kalendara koji je napravljen prije dvije godine – poručila je Peras zadovoljna uključivanjem i odazivom poznatih osoba ovogodišnjem projektu.

A ispred fotoobjektiva Vjerana Žganeca Rogulje, uz djecu iz Udruge za sindrom Down Međimuske županije, stali su mnoge poznate osobe iz hrvatskog javnog života: Miroslav Ćiro Blažević, Aleksandar Stanković, Duško Žurlić i Barbara Kolar, Žera iz Crvene Jabuke, Mani Gotovac… U petak i subotu  akciji su se pridružili Neno Belan, Nikša Bratoš, Maja Vučić te glumac Ivica Pucar. Dok je Nikša Bratoš u društvu Dore i Marina ispred klavira skladao nove hitove, Maja Vučić i Ivica Pucar s 14-godišnjom Tenom zasvirali su cimbule.

Ove godine podršku ovom projektu je dao i Grad Čakovec.

– Ni trenutka nismo promišljali je li akcija potrebna, već smo se odmah uključili. Smatram da je smisao grada koji ima titulu Prijatelj djece pokazati da je građanima stalo do najmanjih i najpotrebnijih – rekao je gradonačelnik Stjepan Kovač.

Uz njih, u projektu je sudjelovao cijeli tim ljudi koji su se pobrinuli da sve savršeno prođo do najsitnijeg detalja, a među njima je bila i varaždinska vizažistica Mirela Magdić-Fotak koja je bila zadužena za šminkanje malih i velikih zvijezda.

Izvor:
Foto: ILUSTRACIJA

Život i društvo

Svjetski je dan borbe protiv raka pluća: godišnje u Hrvatskoj od ove bolesti oboli tri tisuće osoba

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Danas, 1. kolovoza, obilježava se Svjetski dan borbe protiv raka pluća.

Od ove zloćudne bolesti u Hrvatskoj godišnje oboli oko tri tisuće osoba, a jednako toliko ih umre, pa je taj karcinom vodeći uzrok smrti, piše HRT.

Ipak, zahvaljujući preventivnim programima i najsuvremenijim metodama liječenja, postotak onih koji prežive mnogo je veći nego prije 15-ak godina.

Kao i kod mnogo drugih bolesti, i kod ove šansa za izlječenje ovisi o fazi u kojoj se bolest otkrije.

– Karcinom pluća je bitno otkriti u ranoj fazi bolesti jer tada izlječenje, odnosno operativno liječenje karcinoma i petogodišnje preživljenje dostiže do 80 posto, a preživljenje petogodišnje u četvrtom stadiju, kad je bolest metastazirala, iznosi svega par postotaka – rekla je za HRT dr. sc. Dražena Srdić, dr. med., voditeljica Odjela za tumore pluća Klinike za plućne bolesti Jordanovac, KBC Zagreb.

Udruga oboljelih od raka pluća „Jedra“ najavila je program pomoći i podrške oboljelima od ove bolesti. U sklopu platforme „Govorimo o raku pluća“ Udruga pokreće kampanju „Ne brini“ kojoj je fokus na podršci i povjerenju, dijagnostici i liječenju koji nosi novi pristup prema pacijentu, piše Večernji.hr.

Kampanjom se oboljelima i njihovim obiteljima želi pokazati da ne brinu jer je uz njih tim stručnjaka i sustav medicinske skrbi koji ih prati na putu bolesti, osiguravajući im najbolju skrb i pružajući im svaku potrebnu informaciju.

Osim toga, namjera je i pojednostaviti pacijentima pristup potrebnim informacijama i informirati ih o programu ranog otkrivanja raka pluća koji je osmišljen tako da se pacijent ne mora brinuti o daljnjim koracima jer sustav brine za njega.

Cilj kampanje je i podići razinu svijesti u široj javnosti o raku pluća kao jednom od najčešćih zloćudnih bolesti te kao vodećem uzroku smrti među karcinomima.

Kampanja „Ne brini“, otkriva Večernji.hr, bit će lansirana i postavljena na novoj internetskoj stranici www.govorimoorakupluca.com i društvenim mrežama u studenome povodom Mjeseca borbe protiv raka pluća.

Nastavite čitati

Život i društvo

Jenkač: „Uređujemo postojeću, ali u planu je i nova, veća tržnica u Novom Marofu“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gotovo pola stoljeća stara gradska tržnica u Novom Marofu polako, ali sigurno, dobiva novo ruho.

Završena je prva faza uređenja tržnice tijekom koje su postavljene nove nadstrešnice, javna rasvjeta i priključci za električnu energiju.

Gradska se tržnica prostire na 150 četvornih metara, a njezino će uređenje osigurati dostupniju ponudu građanima Novog Marofa u primjerenijim uvjetima.

– S obzirom na to da je tržnica u velikom dijelu svih natkrivenih prostora u privatnom vlasništvu, dok je u gradskom vlasništvu samo otvoreni prostor, preko tvrtke Novokom koja gospodari tržnicom prijavili smo projekt na natječaj LAG-a Prigorje-Zagorje i dobili određena sredstva – rekao je novomarofski gradonačelnik Siniša Jenkač te dodao da je ukupna vrijednost radova oko 450.000 kuna.

Podsjetimo, iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske, LAG Prigorje-Zagorje na natječaju za provedbu tipa operacije 2.1.1. „Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti, ostalu povezanu infrastrukturu te turističku infrastrukturu“, odobreno je 200.137,50 kuna za projekt „Izgradnja nadstrešnice na gradskoj tržnici“.

Razliku do ukupne vrijednosti projekta osigurat će Novokom koji tržnicom i upravlja.

Gradonačelnik Jenkač najavljuje nova ulaganja i nove radove na uređenju tržnice, ali i okolnog prostora.

– Pred nama je još ulaganje od oko 120.000 kuna za nove stolove, odnosno štandove za naše prodavače. Osim toga, želimo proširiti nadstrešnicu, a u dogovoru s vlasnicima objekata kod tržnice urediti krovove koji su u lošem stanju. Namjera nam je i otkupiti dio zemljišta za parkiralište – kazao je Jenkač.

Mala tržnica u samom srcu Novog Marofa ipak neće ostati jedina tržnica u gradu.

– Ono što smo mi u novom detaljnom urbanističkom planu pripremili, to je novi prostor za buduću tržnicu. Namjeravamo, naime, u narednom razdoblju tržnicu izmjestiti iz centra grada, odnosno napraviti novu, a ovdje će ostati samo mala, zelena tržnica koja bi onda ovakvim prostorom zadovoljavala potrebe grada Novog Marofa – istaknuo je gradonačelnik.

Otkrio je da je već pronađena i lokacija za buduću tržnicu na većem, širem i dostupnijem prostoru, iza novomarofskog Vatrogasnog centra.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje