Povežite se s nama

U fokusu

Gotovo milijardu kuna duguju blokirani građani Varaždinske i Međimurske županije

stečaj potrošača bankrot siromaštvo novac

Objavljeno:

- dana

Prema podacima koje je obradila FINA, zbog neizvršenih osnova za plaćanje 30. rujna 2019. godine u blokadi je bilo 242.827 građana Hrvatske.

Dug građana iz osnova iznosio je 16,76 milijardi kuna. Krajem rujna 2018. godine u blokadi su bila 274.123 građana, a dug je iznosio 18,73 milijarde kuna. Ovo znači da je broj blokiranih građana u padu.

Analiza dospjelih neizvršenih osnova građana pokazala je da je najviše dužnika, i jednako tako najveći iznos njihova duga, u Gradu Zagrebu.

U odnosu na ukupan broj stanovnika županije, najviše je blokiranih građana u Sisačko-moslavačkoj (7,06%) i Koprivničko-križevačkoj županiji (6,46%). U odnosu na broj radno sposobnog stanovništva, najviše je blokiranih građana također u Sisačko-moslavačkoj (10,70%) i Koprivničko-križevačkoj županiji (9,71%), a prema istom kriteriju slijede Bjelovarsko-bilogorska (9,69%) i Virovitičko-podravska županija (9,62%), Grad Zagreb (9,44%) te Zagrebačka županija (9,10%).

Među županijama Varaždinska je županija na 10. mjestu po broju blokiranih građana. Ukupno je blokirano 8885 ljudi koji duguju nešto više od 610 milijuna kuna. Udio blokiranih građana u broju stanovnika je 5,05 %.

Samo u Varaždinu su blokirana 2732 građana.

Međimurska je županija na 16. mjestu po broju blokiranih građana, a blokirano ih je 6400. Njihov ukupan dug iznosi 366 milijuna kuna. U blokadi je 5,62% građana Međimurja.

U Čakovcu je blokirana 2201 osoba.

Prema broju blokiranih građana u odnosu na broj stanovnika, izdvajaju se Sisak s 8,33%, Čakovec s 8,12%, Križevci sa 7,35% i Petrinja sa 7,30% blokiranih građana.

U fokusu

Plenković potvrdio: umirovljenici će uskoro dobiti COVID dodatak

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Brojne su odluke aktualne Vlade RH koje poboljšavaju položaj umirovljenika, a jedna od njih bit će i COVID dodatak koji će uskoro dobiti, potvrdio je premijer Andrej Plenković zastupnicima u Hrvatskom saboru.

Premijer je podsjetio da je u listopadu 2016. prosječna mirovina bila 2434 kune, a danas ona iznosi 2786 kuna.

– Dignuta je za 12 %, puno više nego što smo obećali još tada, kada smo rekli da će povećanje biti za 5 %. Najniže mirovine su mirovinskom reformom podignute za još 3 % – rekao je Plenković.

Za COVID dodatak umirovljenicima je rekao da se razgovara s HSU-om, Maticom umirovljenika Hrvatske i sa Sindikatom umirovljenika Hrvatske.

– Svjesni teškog i zahtjevnog položaja naših najstarijih sugrađana, ministar Aladrović će u dogovoru i sa mnom i s ministrom financija iznaći sredstva za COVID dodatak, osobito onima koji imaju najniže mirovine. Taj će dodatak biti isplaćen u sljedećih nekoliko tjedana – najavio je premijer Plenković.

Zadovoljna ovom najavom je i Jadranka Bahlen, potpredsjednica stranke i predsjednica ŽO HSU-a Varaždinske županije, članica Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe.

– Hrvatska stranka umirovljenika je bila prva koja je s premijerom dogovarala COVID dodatak, još kada je početkom godine najavio da će ga biti. Čvrsto vjerujemo da će se to dogoditi tijekom ovog mjeseca. Svi znamo u kakvoj smo situaciji, kakav je položaj umirovljenika, pogotovo onih s najnižim mirovinama. A pandemija je još i više pogodila upravo najstarije, i zdravstveno i socijalno. Briga o umirovljenicima bit će iskazana i putem ovog COVID dodatka i mogu samo ponoviti da smo zadovoljni dogovorom i skorom realizacijom dogovorenog – rekla je Bahlen.

Nastavite čitati

U fokusu

Pomama za obveznicama Grada Varaždina: tranša iznosi 67 milijuna kuna, a traži se 233!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Izdavanje municipalnih obveznica Grada Varaždina u iznosu od 67 milijuna kuna za kapitalne projekte pokazalo se kao pun pogodak. Naime, spomenuta – alocirana svota obveznica pokazala se apsolutno nedostatnom.

>>Varaždin: objavljen Javni poziv na upis obveznica vrijednih 67 milijuna kuna

Štoviše, samo banke i mirovinski fondovi u ovom trenutku iskazali su interes za upis više od 230 milijuna kuna! Ovakav interes iskazan nakon objave javnog poziva na upis Obveznica Grada Varaždina zapravo je dokaz da se Gradom iznimno kvalitetno upravlja, ali ima i „loših vijesti“.

Podsjećamo, gradska komunalna tvrtka Varkom d.d. iskazala je interes za kupnju obveznica u iznosu od čak 20 milijuna kuna. No, kako sada stvari stoje, izgleda da će svoj portfelj moći podebljati tek za nekih 5 milijuna kuna.

Dodajmo da je Grad Varaždin na svojim službenim internetskim stranicama objavio sve dokumente vezane uz plasman ovog financijskog instrumenta bez presedana, a u jednom od njih stoji da je dosad ukupno upisan minimalni iznos obveznica u vrijednosti od 233.278.200,00 kuna.

Nastavite čitati