Povežite se s nama

Crna kronika

Gotovo sav gradski novac potrošili za “muljanje” rentanim busevima

Objavljeno:

- dana

PROPAST VARAŽDIN-BUSA

Varaždinski “buseki” bili su dobra ideja. Iako u malom gradu poput Varaždina većina proljetnog, ljetnog i jesenskog prijevoza otpada na bicikle, “buseki” su bili omiljeno prijevozno sredstvo za penzionere, srednjoškolce i Varaždince bez auta koji su htjeli u oveći šoping. Dobra ideja ovog projekta od samih početaka, od 2006. godine, sa sobom je nosila niz problema – Varaždinci su se najčešće bunili na nedostatak voznog reda, na to da im vozači ne staju na stanicama kao i na čudne krugove koje bi vozači vozili po gradu, tj. ne baš dobro isplanirane linije. To je bila jedna dimenzija promašenog pokušaja uvođenja gradskog prijevoza, no ne i razlozi zbog kojih je tvrtka Varaždin-bus propala.

Od samih početaka poslovanje tvrtke Varaždin-bus pratile su mnogobrojne afere, na što je upozoravao Regionalni indstrijski sindikat (RIS). Koncesiju za prijevoz putnika Grad Varaždin prvotno je dodijelio tvrtci Imex Car d. o. o., a kasnije je ona prenesena na Varaždin-bus d. o. o.

Grad je bio tiho

– Pod vodstvom direktora Varaždin-bus grubo je kršio čitav niz propisa. U RIS-u smo bezuspješno upozoravali Grad Varaždin na loše poslovanje koncesionara. Gradske vlasti nisu željele reagirati usprkos činjenici da su inspekcijske službe višekratno utvrdile brojne nepravilnosti. Najveći problem bila je organizacija radnog vremena i neplaćanje prekovremenih sati. Vozači su mjesečno odradili oko četrdeset sati prekovremenog i dvadesetak sati noćnog rada koji im uopće nisu bili plaćeni. Sredinom 2008. godine IM EX car prodao je Varaždin-bus tvrtci Zovko Zagreb. Iako je početak poslovanja s novim vlasnikom za radnike bio obećavajuć, ubrzo se pokazalo da je osnovni cilj bilo brzo izvlačenje novca. Tako se dogodilo da nije bilo sredstava za radničke plaće dok si je vlasnik u isto to vrijeme isplatio dobit od 300 tisuća kuna – još u rujnu 2012. upozoravali su u RIS-u.

Kaznena prijava

Godine upozoravanja rezultirale su kaznenom prijavom protiv bivših direktora  te samog poduzeća podnesenom u rujnu 2012. Početkom siječnja ove godine, nakon godinu i pol, RIS je primio rješenje Općinskog državnog odvjetništva u kojem se kaznena prijava odbacuje. No očito je da je kaznena prijava otkrila neke druge nepravilnosti u radu. Samo mjesec dana nakon što je RIS dobio rješenje o odbacivanju kaznene prijave, varaždinsko Županijsko državno odvjetništvo izdalo je rješenje za otvaranje istrage kojom bi se trebalo dokazati da su direktor Varaždin-busa Frano Krišto (prvoosumnjičeni) i direktor Croatia Zovko busa Marinko Zovko (drugoosumnjičeni) “muljali” autobusima.

Sporni ugovori

Naime, postoji osnovana sumnja da je Zovko nagovorio Krištu da Varaždin-bus na osnovi dva ugovora o najmu više autobusa plati izdane račune u iznosu većem od 450 tisuća kuna Zovku Zagreb iako se radilo o fiktivnim računima. Izdavanje tih računa trajalo je od rujna 2009. sve do lipnja 2010. godine. Mogli bismo reći – Krišto i Zovko pronevjerili su gotovo cijelu subvenciju za prijevoz koju su dobivali iz proračuna Grada Varaždina. Mjesečno su na račun Varaždin-busa u svrhu subvencije isplaćivane 42 tisuće kuna što je godišnje 504 tisuće kuna. Ne samo da je Varaždin-bus završio u stečaju 31. kolovoza 2010., a stečaj i dvije godine kasnije zaključen, već je stečaj pokrenut u studenom 2012. i nad tvrtkom Zovko Zagreb. Od varaždinskog javnog prijevoza ostali su tek autobusi Autobusnog prometa u stečaju za koje gotovo nitko ne zna gdje i kada voze, te najpouzdaniji – bicikli.

Izvor:
Foto: Arhiva RT/ilustracija

Crna kronika

Nakon sudara dvaju automobila tri osobe prevezene u bolnicu, zbog očevida kolona

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Danas, u subotu, 27. studenoga, u Gornjem Kuršancu na cesti D-3 došlo je do prometne nesreće, javlja Policijska uprava međimurska.

Naime, oko 17.05 sudarila su se dva osobna automobila. Tri su osobe prevezene u Županijsku bolnicu Čakovec na daljnju obradu.

Očevid je u tijeku. Čitatelji javljaju da se kod mosta prema Varaždinu stvorila velika kolona.

Nastavite čitati

Crna kronika

Lopov obitelji iz Malog Bukovca ukrao auto da bi se odvezao do Austrije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Sreću u nesreći imala je vlasnica golfa iz Malog Bukovca nedaleko od Ludbrega.

Naime, njoj je netko prošloga petka ukrao automobil, koji je pak misteriozno pronađen sljedećega dana, ali u stranoj državi.

U Nazorovoj je ulici iz garaže, koja se nalazi u dvorištu obiteljske kuće, ukraden golf koji je već idućeg dana pronađen napušten na autocesti A-9 u blizini Graza. Pronašli su ga austrijski policajci, a dok se ne pronađe ovaj neobični lopov, motivi krađe, ali i napuštanje automobila ostat će tajna.

Golf je, izgleda, kradljivcu poslužio kao besplatno sredstvo prijevoza u smjeru zapadne Europe. Spomenuti automobil u vlasništvu je obitelji Golec iz Malog Bukovca, a više pročitajte u priči Podravskog lista.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje