Povežite se s nama

Crna kronika

Gotovo sav gradski novac potrošili za “muljanje” rentanim busevima

Objavljeno:

- dana

PROPAST VARAŽDIN-BUSA

Varaždinski “buseki” bili su dobra ideja. Iako u malom gradu poput Varaždina većina proljetnog, ljetnog i jesenskog prijevoza otpada na bicikle, “buseki” su bili omiljeno prijevozno sredstvo za penzionere, srednjoškolce i Varaždince bez auta koji su htjeli u oveći šoping. Dobra ideja ovog projekta od samih početaka, od 2006. godine, sa sobom je nosila niz problema – Varaždinci su se najčešće bunili na nedostatak voznog reda, na to da im vozači ne staju na stanicama kao i na čudne krugove koje bi vozači vozili po gradu, tj. ne baš dobro isplanirane linije. To je bila jedna dimenzija promašenog pokušaja uvođenja gradskog prijevoza, no ne i razlozi zbog kojih je tvrtka Varaždin-bus propala.

Od samih početaka poslovanje tvrtke Varaždin-bus pratile su mnogobrojne afere, na što je upozoravao Regionalni indstrijski sindikat (RIS). Koncesiju za prijevoz putnika Grad Varaždin prvotno je dodijelio tvrtci Imex Car d. o. o., a kasnije je ona prenesena na Varaždin-bus d. o. o.

Grad je bio tiho

– Pod vodstvom direktora Varaždin-bus grubo je kršio čitav niz propisa. U RIS-u smo bezuspješno upozoravali Grad Varaždin na loše poslovanje koncesionara. Gradske vlasti nisu željele reagirati usprkos činjenici da su inspekcijske službe višekratno utvrdile brojne nepravilnosti. Najveći problem bila je organizacija radnog vremena i neplaćanje prekovremenih sati. Vozači su mjesečno odradili oko četrdeset sati prekovremenog i dvadesetak sati noćnog rada koji im uopće nisu bili plaćeni. Sredinom 2008. godine IM EX car prodao je Varaždin-bus tvrtci Zovko Zagreb. Iako je početak poslovanja s novim vlasnikom za radnike bio obećavajuć, ubrzo se pokazalo da je osnovni cilj bilo brzo izvlačenje novca. Tako se dogodilo da nije bilo sredstava za radničke plaće dok si je vlasnik u isto to vrijeme isplatio dobit od 300 tisuća kuna – još u rujnu 2012. upozoravali su u RIS-u.

Kaznena prijava

Godine upozoravanja rezultirale su kaznenom prijavom protiv bivših direktora  te samog poduzeća podnesenom u rujnu 2012. Početkom siječnja ove godine, nakon godinu i pol, RIS je primio rješenje Općinskog državnog odvjetništva u kojem se kaznena prijava odbacuje. No očito je da je kaznena prijava otkrila neke druge nepravilnosti u radu. Samo mjesec dana nakon što je RIS dobio rješenje o odbacivanju kaznene prijave, varaždinsko Županijsko državno odvjetništvo izdalo je rješenje za otvaranje istrage kojom bi se trebalo dokazati da su direktor Varaždin-busa Frano Krišto (prvoosumnjičeni) i direktor Croatia Zovko busa Marinko Zovko (drugoosumnjičeni) “muljali” autobusima.

Sporni ugovori

Naime, postoji osnovana sumnja da je Zovko nagovorio Krištu da Varaždin-bus na osnovi dva ugovora o najmu više autobusa plati izdane račune u iznosu većem od 450 tisuća kuna Zovku Zagreb iako se radilo o fiktivnim računima. Izdavanje tih računa trajalo je od rujna 2009. sve do lipnja 2010. godine. Mogli bismo reći – Krišto i Zovko pronevjerili su gotovo cijelu subvenciju za prijevoz koju su dobivali iz proračuna Grada Varaždina. Mjesečno su na račun Varaždin-busa u svrhu subvencije isplaćivane 42 tisuće kuna što je godišnje 504 tisuće kuna. Ne samo da je Varaždin-bus završio u stečaju 31. kolovoza 2010., a stečaj i dvije godine kasnije zaključen, već je stečaj pokrenut u studenom 2012. i nad tvrtkom Zovko Zagreb. Od varaždinskog javnog prijevoza ostali su tek autobusi Autobusnog prometa u stečaju za koje gotovo nitko ne zna gdje i kada voze, te najpouzdaniji – bicikli.

Izvor:
Foto: Arhiva RT/ilustracija

Crna kronika

Protuzakoniti ribolov: usred noći muškarca kod Sv. Đurđa zaustavila policija, a evo što su našli

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Policijski službenici Policijske postaje Ludbreg dovršili su kriminalističko istraživanje nad 60-godišnjakom zbog sumnje da je počinio kazneno djelo protuzakoniti lov i ribolov.

On je u utorak, 26. ožujka, oko 3.15 sati, u Strugi, zatečen po policijskim službenicima kako upravlja osobnim vozilom u kojem je prevozio dvije ribarske mreže i desetak riba.

Isti je uhićen i priveden u Policijsku postaju Ludbreg, javila je PU varaždinska. Po dovršenom kriminalističkom istraživanju, protiv njega će se podnijeti kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu.

Nastavite čitati

Crna kronika

Kod Kuršanca u jezeru pronađeno tijelo, riječ je o nesretnom 23-godišnjem Ivici Bogadiju iz Sračinca

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Međimurska policija u srijedu, 27. ožujka pronašla je muško tijelo u akumulacijskom jezeru Hidroelektrane Čakovec u Kuršancu.

Riječ je o mrtvom tijelu 23-godišnjeg Ivice Bogadija iz Sračinca.

– Prepoznavanjem je utvrđeno kako se radi 24-godišnjaku s područja Varaždinske županije, čiji je nastanak prijavljen 25. veljače ove godine policijskim službenicima Policijske postaje Varaždin. Obdukcijom je utvrđeno kako je uzrok smrti utapanje. O utvrđenim činjenicama obaviješteno je nadležno državno odvjetništvo i Policijska uprava varaždinska – javila je danas i PU međimurska.

On je nestao 25. veljače. O tome je progovorio načelnik Općine Petrijanec Željko Posavec na sjednici Županijske skupštine Varaždinske županije početkom ožujka. Isticao je da je varaždinska policija objavila da je Bogadi u ranim jutarnjim satima vozilom sletio u kanal u blizini Hidroelektrane Varaždin kod Svibovca Podravskog. Vozilo je tad pronađeno, no tijelo vozača nije.

– U dubokoj boli javljamo vam da će posljednji ispraćaj našeg člana DVD Družbinec Ivice Bogadija biti u četvrtak, 28. ožujka na groblju Petrijanec u 15.00 sati – stoji na DVD Družbinec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje