Povežite se s nama

Međimurje

Grad Čakovec i ove godine osigurao uskrsnice za umirovljenike, ali i za primatelje osobne invalidnine

Objavljeno:

- dana

Čakovečki umirovljenici i osobe primatelji osobne invalidnine ove će godine moći preuzeti svoju uskrsnicu.

Dijelit će se u prostorima Gradske uprave u razdoblju od utorka, 28. ožujka, do četvrtka, 6. travnja 2023. godine, svakog radnog dana 9 do 12 sati.

Pravo na uskrsnicu imaju umirovljenici čija mirovina, uključujući i inozemnu, ne prelazi 335 eura, odnosno 2524,05 kuna, te sve osobe, primatelji osobne invalidnine s područja Grada Čakovca.

Sredstva za tu namjenu osigurana su u Gradskom proračunu, a iznos uskrsnice s prošlogodišnjih 200 kuna, odnosno 26,54 eura, zaokružen je na 30 eura.

– Podjelama uskrsnica želimo zahvaliti svima onima koji su stvarali i na svoj način još stvaraju i uljepšavaju naš grad, onima koji su nam neiscrpni izvor znanja i najbolji učitelji kada su senzibilizacija društva te boljitak zajednice u pitanju. Ovo je novac koji dobivaju u prostorima Gradske uprave, no važno je naglasiti da su to sredstva svih građana Čakovca, kao poruka svih Čakovčana da cijenimo sve naše sugrađane treće životne dobi, da poštujemo ono što su za nas odradili u svom radnom vijeku te da smo društvo koje brine o najosjetljivijim skupinama građana. U moru poskupljenja života općenito, nadam se da će im ova socijalna mjera od 30 eura biti jedan vjetar u leđa i omogućiti im dostojanstvene blagdane – rekla je pritom gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini te istaknula ponos što upravo zajedno sa sugrađanima rade na novim projektima podrške sugrađanima kojima je ista potrebna.

Svi koji zadovoljavaju uvjete za dobivanje uskrsnice trebaju donijeti osobnu iskaznicu ili drugi identifikacijski dokument, a umirovljenici i potvrdu o visini mirovine za veljaču 2023. godine, koju izdaje Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje.

Nažalost, vodeći se iskustvima od Božića, popis koji je Grad dobio od Mirovinskog bio je manjkav, odnosno velik broj umirovljenika koji su imali pravo na božićnicu, na njemu se nije nalazio.

Stoga svi umirovljenici prije dolaska trebaju podignuti traženu potvrdu na Zavodu za mirovinsko osiguranje koji je udaljen 50-ak metara od Gradske uprave.

Na nju se ne čeka te je dobivaju u kratkom roku. Odresci od mirovine neće se priznavati jer iz njih nisu vidljiva sva primanja koja građani ostvaruju po osnovi mirovine.

Uskrsnicu uz predočenje svih potrebnih dokumenata može podići i član obitelji uime umirovljenika ili primatelja osobne invalidnine.

Za pojašnjenje, pravo na osobnu invalidninu priznaje se djetetu i osobi kod koje je utvrđen četvrti stupanj težine invaliditeta – oštećenja funkcionalnih sposobnosti prema propisima o vještačenju i metodologijama vještačenja, a u svrhu zadovoljavanja životnih potreba za uključivanje u svakodnevni život zajednice. Prema Zakonu o socijalnoj skrbi, pravo na osobnu invalidninu ne priznaje se osobi kojoj je priznata usluga smještaja ili organiziranog stanovanja sukladno odredbama ovog zakona ili drugim propisima, koja je ostvaruje prema drugim propisima ili koja doplatak za pomoć i njegu ostvaruje prema ovom zakonu ili drugim propisima, navode iz Grada Čakovca.

Međimurje

Međimurska policija s četvrtka na petak provodit će akciju „Alkohol“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Policijski službenici Postaje prometne policije Čakovec u noći sa četvrtka na petak (8./9. lipnja 2023.) od 23 do 5 sati provest će aktivnosti iz akcije “Alkohol”.

Glavnina aktivnosti bit će usmjerena na suzbijanje prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola i/ili droga.

Tijekom akcije sankcionirat će se i prekršaji upravljanja vozilima nepropisnom i/ili neprilagođenom brzinom, nepropisnog korištenja mobilnih uređaja, nekorištenja sigurnosnog pojasa, kao i ostalih prekršaja koji su u uzročno posljedičnoj vezi s nastankom prometnih nesreća, posebice s najtežim posljedicama.

Posebna pozornost posvetit će se sudionicima u cestovnom prometu mlađe životne dobi, koji su najčešći počinitelji spomenutih prometnih prekršaja, najavila je PU međimurska. 

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO Mještani i njihovi gosti uživali u ribljim specijalitetima i bogatom programu „Dana šibe i ribe“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: Marijan Kovač/Općina Kotoriba

Kotoriba je tijekom vikenda bila domaćin izvrsno posjećenih „Dana šibe i ribe“.

U subotu poslijepodne kotoripske udruge pripremale su riblje specijalitete, a zadovoljna lica brojnih članova dvadesetak mjesnih udruga pokazatelj su da je druženje uz iće i piće bilo jako uspješno. Navečer su mnogi uživali u glazbenom programu grupe Oaza te pjevali poznate hitove Lane Jurčević. 

Za djecu je održana besplatna predstava Šarenog svijeta, a oni najmlađi sudjelovali su i na radionici Dječjeg vrtića Kotoriba.

Nedjeljno poslijepodne bilo je ispunjeno kulturno-umjetničkim programom uz odličan nastup kotoripskih mažoretkinja kao i KUD-a Kotoriba.

U programu su uživali i gosti pristigli besplatnim vlakom iz Varaždina, Čakovca i usputnih mjesta koje je na stanici u Kotoribi dočekala limena glazba.

Gosti su, kao i domaći posjetitelji, ostali oduševljeni „Kotoripskim korpaškim selom“ u sklopu kojeg je prikazana tradicija košaraštva, kao i pripadajućim izložbama i aktivnostima vezanim uz košaraštvo i ribolov.

Ujedno su još jednom zavirili u bogatu baštinu Međimurja kroz predstavljanje mnogobrojnih starih zanata koji su se odazvali pozivu Općine Kotoriba. Dio tradicije predstavljen je i na Starom farofu gdje su, uz stalni postav, bile izložene i šibom opletene flaše iz zbirke učitelja Zvonka Šantla.

Uz bogatu gastronomsku ponudu, glazbu Frikova i druženje u zabavnom parku, mještani Kotoribe i njihovi gosti imali su sadržajima uistinu bogat vikend.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje