Povežite se s nama

Kultura

Grad Čakovec partner u projektima “Poligon arhitekture” i “Pikač uživo”

FOTO: POU Čakovec

Objavljeno:

- dana

Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske nedavno je donijelo Odluku o financiranju nekoliko projekata prijavljenih unutar proteklih godinu dana na poziv na dodjelu bespovratnih sredstava u okviru Operativnog programa “Učinkoviti ljudski potencijali”.

Na poziv na dostavu projektnih prijedloga „Umjetnost i kultura online“ prijavljena su i dva projekta u kojima je Grad Čakovec partner, ukupne vrijednosti nešto manje od milijun kuna. Riječ je o projektima naziva „Poligon arhitekture“ i „Pikač uživo“.

„Poligon arhitekture“ provodi Udruženje arhitekata Međimurja s partnerom Gradom Čakovcem, a traje godinu dana. Njegov je cilj uz predavanja, radionice i javne tribine u novom virtualnom javnom prostoru te materijalizacijom ideja, stvaranjem brošura i prostorne intervencije pridonijeti boljoj socijalnoj uključenosti mladih i starijih osoba, razvijanju socijalnih kompetencija, kreativnog mišljenja te znanja i vještina iz područja urbanizma i arhitekture.

– Iskustva starijih doprinos su i inspiracija daljnjim promišljanjima grada, a uključivanjem u projekte u vlastitoj zajednici mladi postaju dio društvenih i prostornih transformacija – navodi se u opisu projekta koji se sastoji od četiri tematska bloka: „Doživljaji prostora grada“, „Međimurska tradicionalna arhitektura kao inspiracija“, Ideja i koncept u projektiranju“ i „Iz virtualnog u fizički prostor“. Ministarstvo kulture za ovaj je projekt izdvojilo 470.000 kuna.

Deset tisuća kuna više, Ministarstvo je namijenilo projektu „Pikač uživo“. Nositelj ovog projekta je Udruga „Pikač“ iz Selnice, uz partnere Pučko otvoreno učilište i Grad Čakovec. Cilj projekta je provesti ciklus online radionica namijenjenih ciljanim skupinama (mlađi od 25 te stariji od 54) kako bi im se približila tematika nematerijalne kulturne baštine Međimurja. Njegovo trajanje je također 12 mjeseci, a projekti će se početi provoditi nakon potpisivanja Ugovora o financiranju.

Kultura

U Murskome Središću ostale karte za predstavu “Potraga za gusarskim blagom”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Mursko Središće organizira “Ljeto uz Muru” u nešto drukčijem obliku, uz predstave niskog rizika, u kontroliranim uvjetima i uz pridržavanje epidemioloških mjera.

Nakon što su podijeljene sve ulaznice za Kerekesh Teatar, nestale su i ulaznice za stand up show Vlatka Štampara „Odraslost“, koji je na rasporedu večeras, u petak, 23. srpnja u 20 sati. Ostale su još samo ulaznice za predstavu „Potraga za gusarskim blagom“, koja će se održati u subotu, 24. srpnja u 19 sati u lučici na šetnici. Svi zainteresirani mogu karte podići danas do 14 sati u prostorima Gradske uprave Murskoga Središća.

Kerekeshi predstavom “Imovina” zaključili mini turneju

Nakon što su prethodna dva dana nasmijavali publiku u Murskom Središću predstavama „Ringišpil“ i „Ja, trudnica“, Kerekeshi su svoju mini turneju zaključili predstavom „Imovina“. Smijeh je odzvanjao u jednakoj mjeri kao i prethodnih dana: Kerekeshi su se još jednom potvrdili kao omiljeni zabavljači publike u najsjevernijem gradu Republike Hrvatske.

Gledatelje je posebno zabavljalo i poznavanje lokalne toponimije, čime su dokazali koliko im je stalo publiku ostaviti zadovoljnom.

Nastavite čitati

Kultura

Ivica Dolenec priprema osebujnu izložbu “Poznati pred objektivom”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Varaždinska “sedma sila” na okupu 1979. godine – Vukotić, Levatić, Fiket, Dolenec, Njegovec, Premuž i Puttar

Svatko tko je posljednjih nekoliko desetljeća ozbiljnije pratio varaždinsku medijsku scenu, nije mogao ne primijetiti iznimno vrijedne fotografije fotoreportera Ivice Dolenca.

Riječ je, podsjećamo, o doajenu varaždinskog novinarstva koji ove godine obilježava 50. obljetnicu profesionalnog bavljenja fotografijom.

Fotografijama “punio” Polet, Vikend, Arenu…

Tijekom višedesetljetne karijere Dolenec je dokazao da bez vrhunske sprege umjetnosti i zanata nema profinjenosti fotografskog umijeća. U njegovu slučaju sve je počelo kao hobi još u osnovnoj školi.

– Kod kuće sam imao i privatni fotolaboratorij s najnužnijom opremom za razvijanje crno-bijelih filmova i fotografija. Još pamtim recepture za pripremu razvijača, fiksira, prekidača tonera i drugih kemikalija u “domaćoj radinosti”. Srećom, moje mladenačke mušice i talent prepoznao je varaždinski fotograf Vjekoslav Plajh. Bio je moj prvi učitelj, ali najviše znanja stječem radeći s Dragutinom Brezovcem i kasnije Stephanom Lupinom. Iznimnu suradnju imao sam i s kolegom Mladenom Merlićem – prisjeća se Dolenec.

Naš sugovornik kao 15-godišnjak odlazi u Zagreb te kao polaznik Grafičke škole počinje suradnju sa studentskim listom Polet.

– Bila je to prekretnica u mom ranom druženju s objektivom i aparatom, pa ubrzo suradnju širim na tada iznimno popularne tjednike Vikend i Arenu. U mojoj profesionalnoj karijeri uzor mi je bio koprivnički novinar, fotoreporter, književnik, publicist i kolumnist Mladen Pavković. U prijateljskim odnosima smo već 45 godina, a iznimnu suradnju ostvarujemo tijekom Domovinskog rata. Slično je bilo i s kolegom Ivicom Baksom – ističe Dolenec, koji je kao ratni reporter najpotresnije fotografije zabilježio 1991. godine u opkoljenom Vukovaru.

Svojom bogatom arhivom dokumentarnih fotografija i nizom izložbi godinama nastoji pridonijeti stvaranju istine o Domovinskom ratu. No, otkrio nam je da trenutno priprema osebujnu fotoizložbu “Poznati pred objektivom”.

Zaustavio povijest

– Publiku uvijek zanima kako se ispred kamera i fotoaparata ponašaju osobe s estrade, političari, umjetnici i obični ljudi. Raditi nekada u medijima bilo je izazovno, inspirativno, zahtjevno, ali manje stresno nego danas. Preminule su mnoge poznate osobe koje sam snimio i intervjuirao, te spomenutom izložbom želim kulturnu javnost podsjetiti na neke od njih. Bit će to još jedna prigoda da znatiželjnici vide što fotograf mora osjetiti i prenijeti snimkama koje nerijetko nastaju u najneobičnijim situacijama – zaključio je Ivica Dolenec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!