Povežite se s nama

Međimurje

Grad Čakovec: u Proračunu će sljedeće godini biti 49 milijuna eura, čak 10 više nego ove

Objavljeno:

- dana

Gradsko vijeće Grada Čakovca na svojoj 14. sjednici izglasalo je Proračun za 2023. godinu, koji je po prvi puta iskazan u eurima. Visina Proračuna je 49,1 milijun eura, što je za 10 milijuna eura više nego u 2022. godini. Optimizam za ovako visoki Proračun uglavnom se temelji obećanjima da će se napokon otvoriti europska omotnica 2021.–2027. namijenjena financiranju kapitalnih projekata.

– Dugo iščekujemo ovu mogućnost. U velikoj mjeri računamo na mogućnosti sufinanciranja projekata iz europskih fondova, ali i putem izvora iz naših ministarstava i drugih državnih institucija. Mnogi projekti posebno u visokogradnji vezani su uz investicije i sufinanciranja putem europskih strukturnih i integriranih fondova kao što je ITU mehanizam. Proračun je velik, neočekivano za Grad Čakovec, ali s obzirom na mogućnosti koje se nude sljedeće godine putem EU fondova, ali i činjenice da smo ove godine odradili kvalitetnu pripremu za izradu projektne dokumentacije i ishodili građevinske dozvole koje su preduvjet za prijave, smatram da nije nerealan – poručila je čakovečka gradonačelnica Ljerka Cividini.

Ono što je potrebno istaknuti da se od planiranih 49 milijuna eura, 20 milijuna odnosi na troškove korisnika Proračuna koji se nakon decentralizacije financiranja institucija samo realiziraju putem Proračuna. Riječ je prvenstveno o gradskim školama, za razliku od gradskih dječjih vrtića, Knjižnice i čitaonice Nikola Zrinski, Centra za kulturu i Javne vatrogasne postrojbe koji ulaze u troškove i Proračun samoga Grada Čakovca.

U Proračunu je osiguran novac za nastavak svih socijalnih i obrazovnih programa kao što su stipendiranja učenika i studenata, sufinanciranja boravka djece u dječjim vrtićima, pomoć u kupnji radnih materijala… Gradonačelnica Cividini je dodala da će se novac koji se ove školske godine koristio za plaćanje školske prehrane za sve učenike, usmjeriti u druge aktivnosti, s obzirom da od 1. siječnja taj troška na sebe preuzima Država. Također, nastavljaju se programi i aktivnosti pomoći socijalno ugroženim pojedincima i obiteljima.

Ono što građane posebno zanima su ulaganja u prometnu infrastrukturu koja je posljednjih godina bila prilično zapostavljena.

– Upravo stoga smo tom segmentu dali najveću pozornost. Započeli smo s ulaganjem u izgradnju pješačko-biciklističkih staza u Ulici Ivana Gorana Kovačića, a sredstva su dobivena i za konačno uređenje pješačke staze u Ulici dr. Ivana Novaka u Čakovcu. U Proračun su ukalkulirani i projekti nastavaka radova na širenju Prvomajske ulice u Mihovljanu, rekonstrukcije prometnice Čakovec – Novo Selo Rok, Ulice Marije Zidarić u Čakovcu… Izradit će se projekti za rekonstrukciju raskršća na kraju Zrinsko-frankopanske ulice u Čakovcu, gradnju kružnog raskrižja u Ulici Ivana Mažuranića, rekonstrukciju križanja i mosta u Industrijskoj zoni Istok te raskrižja u Industrijskoj zoni Zapad – otkrila je gradonačelnica Cividini te izdvojila još nekoliko kapitalnih projekata:

– U planu je dogradnja učionica i sportske dvorane I. osnovne škole te izrada projektne dokumentacije za gradnju nove IV. osnovne škole. Projektna dokumentacija radit će se i za obnovu Trga Republike nakon odabira najboljeg rješenja za što je u tijeku Javni natječaj. Radit će se rekonstrukcija dječjih vrtića „Cvrčak“ i „Cipelica“ vrijedna oko pet milijuna kuna, za što smo dobili bespovratna sredstva od Države. Izgradit će se solarna elektrana na krovu bazena, kao i svi ostali zahvati na tom kompleksu koje smo uočili nakon što smo ljetos otvorili vanjska kupališta. Nastavlja se uređenje Vatrogasnog doma u Savskoj Vesi, Društvenog doma Krištanovec, kao i ulaganja u obnovu javne rasvjete na cijelom gradskom području. Planiramo i krenuti s izgradnjom Regionalnog teniskog centra u Čakovcu, te uređenjem sportskog trga u kompleksu SRC-a „Mladost“. Za oba projekta očekujemo sufinanciranje iz drugih izvora mimo Gradskog proračuna.

Uključivanje u humanitarne i protokolarne aktivnosti

Iza Gradskog vijeća Grada Čakovca je prilično turbulentna 2022. godina u kojoj je pretrpio i smjenu na mjestu predsjednika. Iako gradonačelnica Cividni hvali suradnju s vijećnicima tijekom sjednica Gradskog vijeća, ipak ima i jednu zamjerku.

– Na području cijelog širega gradskog područja tijekom godine su brojne aktivnosti i događanja. Mnogo je humanitarnih i protokolarnih stvari na kojima bih voljela vidjeti više vijećnika i njihovu aktivnu uključenost. Nije dobro kada se njihov angažman isključivo svodi na sjedenje u Gradskom vijeću, dizanje ruku i ukazivanje na propuste u radu gradske Uprave. Svjesni smo da je grešaka bilo, ali sve ideje započeli smo sa željom da nam svima bude bolje, dok smo na uočene i ukazane propuste odmah reagirali i uspješno ih uklonili u hodu – zaključila je Cividini.

Međimurje

Pozvani ste na novu volontersku akciju „Međimurske prirode“: Osigurajmo dom bregunicama

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

I dok je volonterska akcija „Žabe na cesti“ u organizaciji „Međimurske prirode“ – Javne ustanove za zaštitu prirode još uvijek u tijeku, u pripremi je već sljedeće volontersko okupljanje pod nazivom „Osigurajmo dom bregunicama“. A što će se raditi? Čistit će se riječna obala za bregunice, najmanje naše lastavice, koje teže svega 15 grama što je jednako kao tri vrećice šećera za kavu.

Naime, bregunice su trenutno na svojem selidbenom putu i uskoro će se vratiti u naše krajeve. Ovom akcijom očistit će se gornji pjeskovito-praporni sloj obale, odnosno ukloniti nepotrebna vegetacija s obale da bi bregunice lakše pronašle pogodno mjesto za gniježđenje.

Volonterska akcija održat će se u subotu, 1. travnja, na obali rijeke Drave u blizini naselja Gornji Hrašćan. Akcija počinje u 9 sati, a predviđeni završetak je oko 13 sati.

Iz „Međimurske prirode“ pozivaju sve koji se žele uključiti u volontersku akciju „Osigurajmo dom bregunicama“ neka se prijave putem online obrasca. Broj osoba koje se mogu prijaviti na volontersku akciju je ograničen na 25.

Za sve volontere osigurani su hrana i piće te potreban radni alat. Potrebno je doći u prikladnoj (radnoj) odjeći i obući te ponijeti radničke rukavice.

Nastavite čitati

Međimurje

Izložbom slika Gordane Špoljar Andrašić obilježeno 10 godina rada Muzeja „Croata insulanus“ Grada Preloga

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: Studio Vipro

U nedjelju, 19. ožujka, u prostoru Muzeja „Croata insulanus“ Grada Preloga otvorena je izložba slika „Arbor vitae“ Gordane Špoljar Andrašić. Datum otvorenja izložbe nije odabran bez razloga.

Naime, to je jedan u nizu događaja kojima se obilježava 10 godina postojanja Muzeja „Croata insulanus“ Grada Preloga.

Preloški Muzej osnovan je 19. ožujka 2013. godine temeljem donacije prof. dr. sc. Matije Berljaka Gradu Prelogu. Donacija je podijeljena u nekoliko zbirki koje krase stalni postav Muzeja, i to: Zbirka keramike, Zbirka moderne umjetnosti, Zbirka navine umjetnosti i Zbirka veziva.

Temeljem tematskih izložbi, putem donacija i otkupa, tijekom godina su formirane sljedeće zbirke: Zbirka fotografija i razglednica, Zbirka suvremenih autora, Zbirka skulptura bikova Režek, Zbirka karikatura Ivana Haramije Hansa, Zbirka Preloški slikarski krug, Etnografska zbirka i Povijesna zbirka.

Izložbu Gordane Špoljar Andrašić otvorio je gradonačelnik Ljubomir Kolarek, sve je pozdravila ravnateljica Muzeja Iva Kožnjak, a o autorici i izložbi govorila je autorica predgovora Božica Jelušić.

Odnos prirode i čovjeka

Gordana Špoljar Andrašić samostalna je umjetnica iz Koprivnice koja je dosad priredila više od 60 samostalnih izložbi, a izlagala je i na brojnim skupnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu.

U ciklusu koji je prikazan na izložbi „Arbor vitae“ autorica nastoji prikazati trajni suodnos između prirode i čovjeka, fokusirajući se na stablo, konkretno na prikaz krošnje, odnosno zelenila lišća koje svoju životnu energiju (vodu) crpi duboko pod zemljom.

Božica Jelušić slike je okarakterizirala kao vrhunski doživljaj: treperiti u zelenilu, prepustiti se zelenilu, vibrirati, komunicirati, naći rezonancu, biti vjetar i dah i krilo anđela, ili barem jedno pero, koje putuje kroz sfere, da bi se u Gordaninu lišću smirilo prije sutona.

Izložba slika Gordane Špoljar Andrašić „Arbor vitae“ bila je obogaćena i glazbenim programom u kojem je sudjelovala operna pjevačica Tamara Korunek, uz pratnju raritetnog i rijetkog tipa bečkog klavira na kojem je svirao Samuel Horvatek.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje