Povežite se s nama

Međimurje

Grad Čakovec: učenicima od 2022. osigurana besplatna školska užina

Objavljeno:

- dana

Oko 2.500 učenika čakovečkih škola od 2022. godine imat će pravo na potpuno besplatnu školsku užinu, objavila je u ponedjeljak, 6. prosinca, gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini.

Kako je naglasila, cilj je da se svim školarcima pruže jednaki uvjeti stjecanja kvalitetnog obrazovanja, uz pritom osiguravanje užine tijekom velikog odmora, uz zdraviji, nutricionistički vrjedniji te u najvećoj mjeri lokalno proizveden proizvod.

– U prijedlogu Proračuna Grada Čakovca za 2022. godinu naći će se i sredstva za omogućavanje besplatne školske užine za sve učenike u čakovečkim osnovnim školama. Ovo je još jedno ulaganje u tzv. nadstandard u obrazovanju na području Grada, a iznjedrili su ga sa mnom i mojim timom, roditelji djece koja pohađaju čakovečke škole. Požalili su se na kvalitetu prehrane u našim školama, a neki upravo dosadašnji odabir hrane ističu kao razlog zašto se njihova djeca u školama ne hrane. Na žalost imamo i neke sugrađane kojima stotinjak kuna mjesečno predstavlja znatni izdatak, pa štede upravo na školskoj užini, a to kao društvo ne smijemo dopustiti – objasnila je Cividini dodajući da kao majka shvaća važnost svim osnovnoškolcima omogućiti zdravu i nutricionistički uravnoteženu prehranu.

Naglasila je da ovim projektom ujedno žele pomoći i malim poljoprivrednim proizvođačima.

– U Čakovcu i cijelom Međimurju imamo mnogo kvalitetnih poljoprivrednih proizvođača te ih želimo uključiti u lance opskrbe naših škola. I možda najvažnije, Savjet za zdravi Čakovec, u kojem su članovi liječnici i nutricionisti, osmislit će jelovnike koji će s jedne strane biti zdravi i uravnoteženi, a s druge zanimljivi i ukusni našoj djeci i mladima – objašnjava čakovečka gradonačelnica.

Savjet za zdravi Čakovec tako će u prvom redu imati zadatak revidirati školske jelovnike, kako bi se na njima od iduće školske godine našli uravnoteženi obroci od sezonskih namirnica proizvedenih u Međimurju.

Međimurje

Do 23. siječnja prikupljaju se prijedlozi kandidata u izboru za najsportaše Međimurja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Zajednica športskih udruga i saveza Međimurske županije i ove godine poziva na predlaganje kandidata za izbor najboljih sportaša Međimurja u 2021. godini. Klubovi mogu dostaviti ime po jednog kandidata iz svojeg sporta u kategorijama: najboljih sportašica i sportaša, ženske ekipe i muške momčadi te para, štafete ili posade. Predloženi kandidati trebali bi biti pojedinci i ekipe koji su članovi klubova i udruga s područja Međimurske županije te koji su ostvarili najbolji uspjeh u svom sportu.

Također, klubovi mogu dostaviti prijedloge za nagradu „Darovite sportašice i sportaši“, a kriteriji za nominaciju su: prvo mjesto na državnom prvenstvu mlađih kategorija, reprezentativni status, kategorizacija Hrvatskog olimpijskog odbora i da kandidat nije dosada nagrađivan kao daroviti sportaš.

Klubovi mogu slati i prijedloge za dodjelu priznanja „Franjo Punčec“ koje se dodjeljuje kao priznanje za životno djelo i godišnje priznanje.

Županijska Zajednica športskih udruga i saveza u suradnji s Udrugom sportskih novinara Međimurja i ove će godine izabrati dobitnika natječaja u izboru „Sportski fair-play potez 2021. godine“.

U obzir će doći svi prijedlozi koji budu dostavljeni do 23. siječnja.

Nastavite čitati

Međimurje

U Međimurju 208 novopozitivnih, preminuo je muškarac (76)

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije u protekla 24 sata obrađeno je 370 uzoraka, od čega je evidentirano 208 pozitivnih nalaza na SARS-CoV-2 virus u Međimurskoj županiji, što je 56,2% pozitivnih od broja testiranih.

U protekla 24 sata oporavilo se 138 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 1 181. Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 97 117 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitaliziran je 41 pacijent pozitivan na SARS-CoV-2 virus. U protekla 24 sata hospitalizirano je 8 pacijenata, otpušteno je 9 pacijenata, 4 pacijenta su na invazivnoj respiraciji. Preminula je muška osoba, stara 76 godina.

Građani se mogu cijepiti svakim radnim danom svim dostupnim cjepivima od 9 do 13 sati u Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije te od 13 do 18 sati u trijaži Županijske bolnice Čakovec. Za cijepljenje nije potrebna prethodna najava.

Prema mjestu prebivališta u periodu od 10. 1. 2022. do 16. 1. 2022. godine, 273 je ukupno oboljelih na području grada Čakovca, 75 na području grada Mursko Središće, 102 na području grada Preloga, 40 na području općine Belica, 23 na području općine Dekanovec, 22 na području općine Domašinec, 14 na području općine Donja Dubrava, 36 općine Donji Kraljevec, 3 općine Donji Vidovec, 31 općine Goričan, 16 općine Gornji Mihaljevec, 41 općine Kotoriba, 49 općine Mala Subotica, 117 općine Nedelišće, 21 općine Orehovica, 30 općine Podturen, 20 općine Pribislavec, 39 općine Selnica, 30 općine Strahoninec, 21 općine Sveta Marija, 48 općine Sveti Juraj na Bregu, 35 općine Sveti Martin na Muri, 48 općine Šenkovec, 22 općine Štrigova i 17 općine Vratišinec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje