Povežite se s nama

Međimurje

Grad Čakovec za rad udruga osigurao više od 5,6 milijuna kuna

Objavljeno:

- dana

Grad Čakovec je početkom godine proveo natječaj te evaluirao projekte i programe udruga i ustanova koje djeluju na području Čakovca, a koje svojim aktivnostima oplemenjuju javni i društveni život grada.

– U hrvatskim okvirima prepoznatljivi smo po izuzetno bogatom društvenom životu. Kod nas postoji velik broj udruga u gotovo svakom aspektu javnog života, a svojim aktivnostima i rezultatima pridonose ne samo kvaliteti života u gradu, već i pozitivnoj slici koju Čakovec uživa u drugim dijelovima zemlje. Na tome svim našim ambasadorima od srca hvala – rekla je u uvodu gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini i potpisala nove ugovore za programe i aktivnosti u 2022. godini.

Sveukupno će se tako za poticanje projekata i programa civilnog društva na području Grada Čakovca ove godine utrošiti 5.664.081 kuna. Ukupno će se sufinancirati 408 programa koje je prijavilo 286 prijavitelja, od sporta preko projekata za djecu i mlade do aktivnosti u kulturi, humanitarnim udrugama, zdravstvu, socijali itd.

Za svako prioritetno područje ugovor je potpisala po jedna udruga pa su tako na prigodnoj svečanosti bili prisutni predsjednik Zajednice tehničke kulture Grada Čakovca Leonardo Belović, dopredsjednica Udruge odgajatelja „Krijesnice“ Matea Pintarić, dopredsjednica Udruge umirovljenika Grada Čakovca Franciska Ćetković, predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana domovinskog rata Međimurske županije Stjepan Horvat, predsjednica Udruge slijepih Međimurske županije Marija Ciglar, predsjednica Društva „Naša djeca“ Čakovec Gordana Šoltić Siladi, ravnateljica Muzeja Međimurja Čakovec Maša Hrustek Sobočan, tajnik Pjevačkog zbora „Josip Štolcer Slavenski“ Čakovec Dejan Buvač i izvršna direktorica Centra za ranu intervenciju u djetinjstvu MURID Marina Držanić.

Upravo je izvršna direktorica Murida prilikom potpisivanja napomenula da postoje velike potrebe na području rane intervencije u djetinjstvu, te da se ovim ugovorom osiguralo daljnje zapošljavanje stručnjaka koji je neophodan za njeno provođenje.

– Novi zakon predviđa veći udio lokalne i regionalne samouprave, nadam se da ćemo i dalje postići zajednički dogovor te djeci i njihovim obiteljima s područja grada i županije pružiti kvalitetnu i stručnu podršku – rekla je Držanić.

Nadovezao se Buvač i zahvalio što Grad Čakovec i dalje transparentno omogućuje financiranje svojim udrugama, što nije slučaj u mnogim drugim jedinicama lokalne i regionalne samouprave.

– Jedino se putem ovakvih javnih poziva mogu financirati određeni projekti i programi koje želimo realizirati u našem gradu, pa na tome hvala. Hvala što prepoznajete nas i naš rad, nadam se da će tako ostati i ubuduće. Ujedno kao predsjednik Kulturnog vijeća Čakovca napominjem da ćemo kao tijelo koje ima savjetodavni karakter raditi na poboljšanju realizacije javnog poziva, da svatko može kandidirati svoj program na vrijeme i da s donošenjem Proračuna imamo jasne pokazatelje na sredstva koja se mogu dodijeliti za pojedine ideje građana u godini koja slijedi – naglasio je Buvač i pozvao sve prisutne na koncert povodom 45. obljetnice Pjevačkog zbora „Josip Štolcer Slavenski“ Čakovec koji će se u okviru obilježavanja Dana Grada Čakovca održati u četvrtak, 26. svibnja, od 20 sati u Centru za kulturu.

– Raznovrsnost, bogatstvo i inovativnost programa ono je zbog čega zaista možemo biti ponosni. Čakovčanima ne nedostaje ideja, a unatoč tome što je iza nas pandemijsko vrijeme, udruge i institucije, najčešće volonteri i osobe koje izdvajaju svoje slobodno vrijeme za stvaranje dodane vrijednosti našem gradu, pokazali su da vole svoj grad i ono što rade. Tako će podršku dobiti oni koji rade s osobama s teškoćama, koji brinu za djecu, mlade, razvijaju kulturnu i društvenu svijest. Komisije za ocjenjivanje kvalitete programa stoga nisu imale pretežak zadatak, ono što je bio izazov je raspodijeliti ograničena sredstva gradskog Proračuna – objasnila je gradonačelnica Cividini i najavila da je svjesna da se dosad odobrena sredstva nisu isplaćivala u ugovorenim rokovima, što od ove godine neće biti slučaj.

– Udruge su imale problema s planiranjem i provođenjem aktivnosti, a to ne smijemo dopustiti. Danas šaljemo poruku podrške i partnerstva, ali i dodatne motivacije za rad te zajednički doprinos kvaliteti života u našem gradu – zaključila je Cividini.

Ukupna vrijednost svih ugovora koji su potpisani temeljem prvog od tri Javna poziva iznosi 1.895.600 kuna, a u taj iznos nisu uračunate manifestacije koje se izravno financiraju putem Proračuna. Tome treba pribrojiti i sredstva koja se dodjeljuju sportskim udrugama putem Javnog poziva koji provodi Zajednica sportskih udruga Grada Čakovca, a koja ukupno iznose 1.961.000 kuna. Ugovori preko trećeg Javnog poziva, onog za mjesnu samoupravu, teški su ukupno 1.807.481 kuna.

Međimurje

U Oporovcu misna slavlja i proštenje povodom blagdana Gospe Snježne

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: Studio VIPRO

Svečano je danas u Oporovcu, gdje se slavi blagdan Gospe Snježne uz proštenje.

Misna slavlja na rasporedu su od 10.30 te 15 sati, pri čemu je već održano jedno ujutro u 7.30.

U 19.30 organizira se pak proščenjska zabava uz Mirka Švendu Žigu i Oporovskog teteca.

Nastavite čitati

Međimurje

Dan Kuršanca na blagdan Gospe Snježne obilježen u svečanom tonu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Svetom misom, polaganjem vijenaca, sportskim igrama te zabavom i druženjem obilježen je Dan Kuršanca. Ovo naselje u sastavu Grada Čakovca 5. kolovoza (blagdan Gospe Snježne) obilježava kao svoj dan.

Kao i ranijih godina, položen je vijenac i zapaljene svijeće podno spomenika Branku Kosu. Odavanjem počasti ovom jedinom poginulom hrvatskom branitelju iz Kuršanca, ujedno je i obilježen današnji Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja.

Uime Grada Čakovca i Mjesnog odbora Kuršanec vijenac su položili predsjednik Gradskog vijeća Josip Varga i predsjednik Mjesnog odbora Siniša Kregar. Uz članove obitelj, počast poginulim Kosu dali su i predstavnici udruga koje djeluju na kuršanečkom području i brojni mještani, a molitvu za njega i sve poginule branitelje predvodio je župnik Župe sv. Nikole biskupa Novo Selo na Dravi, vlč. Ivan Munđar.

Velečasni Munđar predvodio je i misno slavlje u kapeli Gospe Snježne, te molitvu pred svečani ručak. Pozdravljajući okupljene, predsjednik Gradskog vijeća Josip Varga, mještanima je čestitao njihov dan te ih pozvao da svi zajedno radimo kako bi uvjeti života i rada na cijelom gradskom području bili na visokoj razini. Mještanima, posebno onima koji aktivno sudjeluju u društvenom životu preko neke od udruga, zahvalio se na svemu što čine kako bi se naš grad predstavio u što boljem svjetlu.

– Ove godine obnovljeno je pročelje na društvenom domu, postavljena kamera za kontrolu prometa, na nekoliko mjesta uređena oborinska kanalizacija, postavljeno novo dječje igralište, a čim se otvori mogućnost, za sufinanciranje putem europskih fondova, prijavit će se dogradnja školske sportske dvorane – kažu iz Grada Čakovca.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje