Povežite se s nama

Međimurje

Grad Čakovec za sufinanciranje aktivnosti i programa udruga osigurao više od milijun eura

Foto: Grad Čakovec

Objavljeno:

- dana

Grad Čakovec je unatrag gotovo tri mjeseca provodio javne pozive za sufinanciranje projekata i programa od posebnog interesa za cijelo gradsko područje. Prvo je proveden Javni poziv vezan uz kulturu i umjetnost, a nakon njega i pozivi za udruge invalida, branitelja, umirovljenika, nacionalne manjine, djecu i mlade, zdravstvo, tehničku kulturu, te javne potrebe u mjesnoj samoupravi. Prošlog tjedna je pak Zajednica sportova Grada Čakovca raspisala Javni poziv za zadovoljavanje potreba u sportu i rekreaciji.

– Ukupno je u Proračunu Grada Čakovca za te namjene osigurano 835.000 eura i dodatnih 210.000 eura za mjesnu samoupravu. Dakle, riječ je o iznosu većem od milijun eura – objasnila je čakovečka gradonačelnica Ljerka Cividini i dodala da je bez sporta, odnosno Poziva koji je još otvoren, pristiglo 195 prijava na javne pozive za grad i 112 na mjesnu samoupravu.

– To je rekordni broj prijava te pretpostavljam da će se slično dogoditi i na području sporta. Hoće li se utrošiti predviđena sredstva ovisi o kvaliteti pristiglih programa, o čemu će odlučivati komisije koje će se formirati prema prioritetnim područjima, odnosno vijeća mjesnih odbora i gradskih kotareva za dio koji se odnosi na mjesnu samoupravu – naglasila je Cividini te istaknula da su u odnosu na prošlu godinu dodatno razrađena spomenuta prioritetna područja s ciljem da prijave budu lakše, a provedba i kontrola jednostavnija i transparentnija.

– Rekordni broj prijava otkriva nam nekoliko stvari. Prvo, naš javni i društveni život oporavio se od posljedica mjera uvedenih zbog pandemije koronavirusa. Naime, mnoge udruge su tijekom ograničenja smanjile svoje aktivnosti ili čak potpuno prestale s radom, čime je znatno osiromašen društveni život na gradskom području, posebno na području mjesnih odbora. Broj pristiglih prijava pokazuje da i dalje imaju ideja, entuzijazma i najvažnije, publike. Drugo, broj prijava pokazuje da je društveni život na čakovečkom području izuzetno razvijen, osim već etabliranih i prepoznatljivih udruga, javile su se i neke nove, sa zanimljivim projektima. Pretpostavljam da će neke od njih komisije odabrati za sufinanciranje te da će ih imati prilike provesti. I treće, ovakav način provođenja javnih poziva već je udomaćen kod udruga te velika većina njih „projektno“ funkcionira, na čemu im čestitam i veselim se svim programima koje su za nas pripremili – naglasila je čakovečka gradonačelnica i pritom objasnila novost u prijavi.

– Svake godine nastojimo uvesti nešto novo s ciljem poboljšavanja načina prijave udruga te izvješćivanja i kontrole dodijeljenih sredstava. Sportaši će tako prvi koristiti program za prijavu i obradu podataka. Dakle, prijave se prikupljaju isključivo putem aplikacije. Vjerujem da će to unaprijediti procese i ubrzati samu provedbu javnog poziva. Plan je da nakon sporta takav način prijave uvedemo i za ostala područja. Radimo i na povezivanju s Nacionalnim identifikacijskim i autentifikacijskim sustavom da bi automatski povlačili određenu dokumentaciju, čime bi udrugama smanjili potrebu obilaženja raznih institucija i realno, „gubljenje vremena“ – rekla je gradonačelnica Cividini.

Također, Grad je tijekom 2022. isplatio većinu sredstava dodijeljenih putem javnih poziva raspisanih za lanjsku godinu.

– Sigurna sam da ćemo i dalje biti sredina prepoznatljiva po bogatom društvenom životu i da će naše udruge nastaviti obogaćivati život u gradu, osvajati nagrade i priznanja na nastupima, natjecanjima i smotrama širom zemlje i inozemstva te tako direktno promovirati svoj grad i sredinu u kojoj žive – zaključila je Cividini.

Prema planu, komisije bi s radom trebale početi početkom veljače, a ugovori za 2023. godinu potpisani s 1. ožujkom.

– Udruge čiji se programi odvijaju u siječnju i veljači te su im za realizaciju nužno potrebna sredstva, mogu se zamolbom obratiti Gradu da bi ostvarili pravo na privremeno financiranje – zaključila je gradonačelnica Cividini.

Foto

Međimurje

Zbog kvara ne radi hitni broj službe 194 u Međimurskoj županiji

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Od Međimurske županije došla je važna obavijest, danas, 1. travnja.

– Zbog kvara u radu fiksne i mobilne mreže ne radi hitni broj službe 194. Građani na području Međimurske županije hitnu službe mogu dobiti na jedinstven broj 112 – stoji u obavijesti Zavoda za hitnu medicinu Međimurske županije.

Nastavite čitati

Međimurje

Zaklada „Katruža“ ove godine dodijelila 44 pomoći u iznosu od 18.977,43 eura, uskoro humanitarni koncert

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Upravni odbor Međimurske zaklade solidarnosti „Katruža“ održao je u 2023. godini tri sjednice: 211. e-sjednicu 10. siječnja, 212. sjednicu 9. veljače te 213. sjednicu 29. ožujka 2023. godine.

Na 211. sjednici dodijeljene su dvije pomoći: podnositeljici zahtjeva iz Čakovca za doplatu lijeka odobreno je 140,69 eura te djetetu iz Belice za doplatu slušnog pomagala 424,06 eura, što u ukupnom iznosu doseže  564,75 eura.

Na 212. sjednici dodijeljeno je 18 pomoći u ukupnom iznosu od 8.407,68 eura i to djeci iz Savske Vesi, Preloga, Svete Marije, Goričana, Murskog Središća, Čakovca, Brezja, Novog Sela na Dravi, Pribislavca i Svetog Martina na Muri.

Novac je namijenjen defektološko-terapijskim programima te je svakom djetetu dodijeljeno po 450 eura. Podnositeljici zahtjeva iz Okruglog Vrha dodijeljeno je 450 eura za terapijsko jahanje, a podnositelju zahtjeva iz Pretetinca 757,68 eura za kupnju lijeka.

Na 213. sjednici dodijeljene su 24 pomoći u ukupnom iznosu od 10.005 eura. Djeci iz Novog Sela Rok, Male Subotice, Slakovca, Žiškovca, Svetog Urbana, Donjeg Vidovca, Kotoribe, Peklenice, Mihovljana, Čakovca, Novog Sela na Dravi, Preloga, Štrukovca, Podturna, Dekanovca, te Nedelišća, Celina i Brezovca za različite defektološko-terapijske programe dodijeljeno je po 450 eura. Podnositeljici zahtjeva iz Donjeg Vidovca pomoć je bila potrebna za doplatu lijeka te joj je dodijeljena pomoć od 218 eura, a djetetu iz Savske Vesi, također za lijek, dodijeljeno je 226 eura. Podnositeljici zahtjeva iz Mihovljana  za doplatu pomagala (očne proteze) dodijeljeno je 111 eura.

U ovoj godini dodijeljene su ukupno 44 pomoći u iznosu od 18.977,43 eura. Tijekom protekle godine Zaklada je dodijelila 98 pomoći u ukupnom iznosu od 275.378,54 kune (36.530,10 eura ).

Zaklada u ovoj godini nastavlja s aktivnostima te će se povodom Dana Međimurske županije u petak, 28. travnja 2023. godine, u 19 sati u Centru za kulturu Čakovec održati humanitarni koncert  „Međimurje v srcu – prijatelji za Katružu“, a tjedan dana prije, u subotu, 22. travnja, na Trgu Republike u Čakovcu moći ćete posjetiti štand na kojem će se prodavati ulaznice za koncert i suveniri Zaklade. O detaljima događanja u sklopu Proljeća za Katružu na vrijeme ćemo izvijestiti javnost, rekli su iz „Katruže“.

– Zahvaljujemo svima koji na bilo koji način pomažu rad Zaklade. Bez podrške dobrih ljudi Zaklada ne bi mogla pomagati onima kojima je to najpotrebnije, bolesnima s područja Međimurske županije – poručili su iz Zaklade „Katruža“.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje