Povežite se s nama

Međimurje

Grad Čakovec Županijskoj bolnici donirao dva uređaja za liječenje pacijenata s COVID-om

Objavljeno:

- dana

„Svjedoci smo da brojke hospitaliziranih oboljelih od COVID-a-19 u Čakovcu i Međimurju svakodnevno rastu te da se bolnički sustav sve više napreže. Ravnatelj bolnice obavijestio nas je da našoj bolnici za liječenje nedostaje uređaja za terapiju visokim protokom kisika, morali smo žurno reagirati i odlučila sam da dva takva uređaja s pripadajućom opremom, doniramo ŽB Čakovec“, naglasila je gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini te ravnatelju Županijske bolnice Čakovec Igoru Šegoviću predala uređaje koji su kompatibilni s onima koji se već koriste te će olakšati rad liječnicima i spasiti živote.

– Prošle smo godine imali preko 100 pacijenata dnevno na covid odjelu, pa se pitate kako to da tada nismo zahtijevali nove uređaje, dijagnostike i slično za razliku od danas kada imamo 88 pacijenata, ali velika je razlika naspram prošle godine. Danas je sve veći broj mlađih pacijenata koji zahtijevaju jedan drugačiji oblik respiratorne potpore, velike količine kisika, respiratore i uređaje s visokim protokom kisika kakvi su nam donirani. Hvala gradonačelnici na donaciji, spasit ćemo mnoge živote i pomoći tim pacijentima – pritom je rekao ravnatelj bolnice i naglasio kako je svjestan da Grad nema zakonsku obvezu financirati zdravstveni sustav, čime ova donacija od oko 100 tisuća kuna još više dobiva na značaju i pokazuje da gradsko vodstvo zna prepoznati potrebe svojih građana, ali i zdravstvenih djelatnika.

Županijska bolnica Čakovec tako sada ima dva nova uređaja za terapiju kisikom visokog protoka model Oxyymeter, s ovlaživaćem F&P MR 850, proizvođača Draegerwerk AG & Co. KGaA, Njemačka.

– Smatram da u izvanrednim situacijama, poput ove u kojoj smo posljednjih godinu i pol dana, moramo ujediniti sve resurse kako bismo pomogli zdravstvenom sustavu te spasili ono što je najvrijednije – ljudske živote – dodala je čakovečka gradonačelnica.

– Grad Čakovec će i dalje u okviru svojih mogućnosti pomagati rad i opremanje naše jedine bolnice te ostalih ustanova u zdravstvu koje djeluju na ovom području.Želim se u ime stanovnika Čakovca i svoje osobno, zahvaliti svim zaposlenicima u zdravstvenom sustavu Međimurja na svemu što čine u liječenju COVID-19 bolesnika. Jednom kada sve ovo ostane iza nas, sigurno će se pokazati da su brojni životi spašeni predanošću naših liječnika i medicinskih sestara te svih zaposlenika zdravstvenog sustava u Međimurju – dodala je Cividini.

– Moram naglasiti da je diljem Hrvatske teška situacija, svi se maksimalno trudimo i svi pacijenti će dobiti svaku razinu skrbi koju im možemo ponuditi. Ono što moram poručiti građanima je da se moraju pridržavati mjera i cijepiti, jer prevencija je najbitnija – rekao je Šegović uz prisustvo predsjednice Upravnog vijeća ŽB Čakovec i pročelnice UO za zdravstvo i socijalnu skrb Međimurske županije Sonje Tošić Grlač, glavne sestre bolnice i pomoćnice ravnatelja za sestrinstvo Valerije Korent te voditeljice Jedinice za kvalitetu Bože Škvorc.

– U ime osnivača i članova UV, hvala na donaciji Gradu Čakovcu, taj će primjer slijediti i Međimurska županija, idemo u nabavku novih uređaja i već smo u pregovorima s dobavljačima – pritom je dodala Tošić Grlač.

Gradonačelnica je iskoristila priliku te pozvala i gospodarstvenike s područja Čakovca, ali i cijelog Međimurja da u okviru svojih mogućnosti pomognu zdravstvenom sustavu te ponovno dokažu da smo mi Međimurci najjači kada je najteže.

Međimurje

Od 1. svibnja Čakom diže cijene, no usluga i dalje jeftinija nego u Varaždinu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U čakovečkoj Gradskoj vijećnici održana je konferencija s glavnom temom informiranja javnosti o onome što joj donosi novi Zakon o gospodarenju otpadom.

Dakako, njegova će primjena imati posljedice na općine u kojima otpad zbrinjava GKP „Čakom“, a samim time i na krajnje korisnike. Kako je pritom objasnio direktor GKP-a Čakoma Ivica Perhoč, Zakon koji je na snazi od 1. kolovoza prošle godine donio je određene promjene, a u završnom postupku e-savjetovanja obveza je svake jedinice lokalne samouprave u zemlji da do 31. siječnja donese Odluku o načinju pružanja usluga komunalnog otpada.

– Nakon svih odrađenih konzultacija sa suvlasnicima, kako se postaviti u odlukama koje nas zakonom obvezuju, prijedlog koji je u postupcima pred gradskim i općinskim vijećima je u prvom redu prepoznavanje dvije kategorije korisnika: kućanstva i ostali. Druga novina je da se definiraju fiksni i varijabilni dio cijene u cjeniku usluga, s tim da je u zakonu predviđeno da fiksni dio bude jednak za sve korisnike kućanstva, odnosno nekućanstva.

Prema tim kategorijama mijenja se i struktura obračuna te se diže cijena odvoza otpada i to iz nekoliko razloga. Prvo, ona se nije mijenjala niz godina i već je ranije morala biti usklađena. Drugi je da se cijena hitno treba uskladiti s troškovima kao što su cijena goriva, nabavka vozila, održavanja i slično – objasnio je direktor Čakoma i dodao da će u postotku prosječna četveročlana obitelj imati povećanje cijene do 30% mjesečno.

Fiksni dio za sva kućanstva iznosit će 64,50 kuna mjesečno, a za ostale 98,10 kuna. Varijabilni dio ovisi o količini proizvedenoga miješanog komunalnog otpada koji se na kraju odlaže na odlagalištu. I to će poskupjeti, no građani mogu utjecati na cijenu tako da ne stavljaju kante za odvoz u predviđenim terminima.

Perhoč je pritom dodao da je to i dalje jedan od manjih iznosa koji će građani izdvojiti za usluge odvoza otpada u Hrvatskoj: u Varaždinu je, primjerice, predviđeno da će građane odvoz dvaput mjesečno stajati više od 105 kuna. Realni rok primjene novih cijena je 1. svibnja, nakon svih aktivnosti i procedura definiranih zakonom koje je potrebno provesti u Čakomu.

Uime svih suvlasnika Čakom-a tom se prigodom obratila i gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini i naglasila da se od uvođenja zakona zajednički s općinama suvlasnicima tražio najbolji model koji neće imati preveliki udarac na građane.

– Na internetskim stranicama Grada Čakovca objavljeno je e-savjetovanje sa svim dostupnim informacijama o temi, pozivam građane da putem te platforme daju svoje primjedbe, zamjerke ili konstruktivne prijedloge za poboljšanje učinkovitosti odvoza otpada na našem području. Nakon što to učine o svemu predloženom ćemo razgovarati i omogućiti sve što je u našoj moći, naravno poštujući zakonske odredbe.

Novost Zakona je da više nema privilegiranih kada je u pitanju odvoz smeća, za sve je cijena ista i nema kategorija. Moram napomenuti da su neka poduzeća predložila da se to mijenja, a ako Zakon to omogući, i mi ćemo dati glas za tu odluku i pritom voditi računa o našim osjetljivijim skupinama društva – rekla je gradonačelnica.

Ono što su se svi prisutni složili je da smatraju ključnim je da građani imaju mogućnost sami utjecati na cijenu odvoza, smanjenjem količina mješovitog komunalnog otpada koji stavljaju u kantu. Ukratko: manje odvoza, manja cijena!

Nastavite čitati

Međimurje

U Međimurju 479 novih slučajeva zaraze koronom i tri preminule osobe

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

korona, koronavirus, covid, ilustracija

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata obrađena su 732 uzorka, od čega je evidentirano 475 pozitivnih nalaza na SARS-CoV-2 virus u Međimurskoj županiji, što je 64,8% pozitivnih od broja testiranih, priopćio je 21. siječnja županijski Stožer civilne zaštite.

Iz drugih županija prijavljena su 3 pozitivna slučaja kod osoba s prebivalištem/boravištem u Međimurskoj županiji, dok je na temelju kliničke slike SARS-CoV-2 virus dijagnosticiran kod 1 osobe.

U protekla 24 sata oporavljeno je 156 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 2237.

Do danas su u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeta 99.384 uzorka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirana su 33 pacijenta pozitivna na SARS-CoV-2 virus. U protekla 24 sata hospitaliziran je 1 pacijent, otpuštena su 3 pacijenta, 4 pacijenta su na invazivnoj respiraciji.

Preminule su tri osobe, muška osoba stara 75 godina, ženske osobe stare 75 i 82 godine.

Građani se mogu cijepiti svakim radnim danom svim dostupnim cjepivima od 9 do 13 sati u Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije te od 13 do 18 sati u trijaži Županijske bolnice Čakovec. Za cijepljenje nije potrebna prethodna najava.

Sutra, 22. siječnja 2022. godine cijepljenje bez najave će se održati u školskoj sportskoj dvorani u Murskom Središću od 9 do 13:30 sati.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje